Nodig: vers loof en de steeltjes van 3 bosjes radijzen 4 uien 2 liter water peper en zout
Bereiding: Het radijsloof wassen en snijden. De uien grofsnijden. Giet het water over de groenten. Doe er 4 magere bouillonblokjes bij en breng aan de kook. Laat gedurende 30 imuutjes zachtjes koken. Mix de soep en breng op smaak met peper en zout.
nodig: 1 bosje pijpajuin of 2 grote uien 1 bundel peterselie 1 tas rijst 1,5liter vlees of kruidenbouillon 3 eetlepels olijfolie
Bereiding: Stoof de gesneden ui of pijpajuin in de olijfolie. Voeg de bouillon en de rijst toe en breng aan de kook . Verminder het vuur en laat zachtjes koken tot de rijst gaar is. Neem van het vuur en voeg er de fijngesneden peterselie aan toe. Laat 10 minuten trekken. Je kan de soep nog verrijken met vleesballetjes of stukjes gebakken kip.
Bereiding: Snij de uien en de wortelen in schijfjes en stoof in de boter. Voeg de kipbouillon bij en laat 15 minuten koken. Mix de soep en voeg het sap van de 2 sinaasappelen erbij. Breng op smaak met peper en zout. Op het laatst de zalm en de bieslook erbij voegen en de room.(van het vuur). Men kan er desgewenst ook nog de geraspte schil (onbespoten) van een sinaasappel toevoegen. SMAKELIJK!!
Bereiding: Verdeel de kip in stukken. Boter smelten in de pan en stukken kip langs weerszijden laten bruinen Kruiden met peper en zout. Leg boven op de stukken kip het stuk camenbert en laat sudderen tot ze gaar is.
Bereiding: Smelt de boter in de pan en bruin er de lamsragout in. Doe er de ajuin bij en peper en zout. Doe er ook de verse tomaten of tomatenblokjes uit een doos erbij en ook het geperste teentje knoflook. Laat alles gedurende 1 uur lichtjes sudderen. Doe er op het laatst de verse blaadjes basilicum bij.
Bereiding: Doe de gekookte wortelen en de ontvelde tomatenen de kippebouillon knoflook en basilcumpeper en zout in een kom. Mix alles tot een gladde massa. Breng aan de kook. Laat alles 5 minuten lichtjes koken. Neem van het vuur en meng er de platte kaas door. Serveer met fijngehakte peterselie.
Nodig: 300 gram wortelen 1 appel 1 sinaasappel 2 eetlepels rozijnen 4 dadels met de pit eruit in kleine stukjes gesneden
Voor de saus: 150 gram magere yoghurt 1/2 koffielepel paprikapoeder peper en zout 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereiding: Was de wortelen en rasp ze fijn. Schil de appel en de sinaasappel en snij in kleine blokjes en meng door de wortels. Strooi er de rozijnen en de dadels erover. Klop een smeuige saus van de yoghurt peper en zout,paprikapoeder en de peperselie. Giet de saus over de salade en laat 1/2 uur trekken in de koelkast. SMAKELIJK!!.
Nodig: 2 koolrabi's 4 wortels 2lepels azijn 1 lepel olie peper en zout enkele takjes dille enkele koolrabiblaadjes.
voor het sausje: 1/4 liter yoghurt sap van 1/2 citroen 1 koffielepel suiker 2 kleine zacht zure appels
Bereiding: Maak de koolrabi's schoon en snij in flinterdunne reepjes. Was de wortelen en schaaf in dunne schijfjes. Vermeng de groenten met de azijn , olie en peper en zout. laat de salade 1/2 uur in de koelkast trekken. Maak van de yoghurt,het citroensap,de suiker en de geraspte appel een saus en schep die over de salade. Bestrooi met gehakte dille en enkele koolrabiblaadjes.
Nodig:3eierdooiers-50 gram suiker-2 dl. melk of room-2 dl. rum--nootmuskaat.
Bereiding: Roer de eierdooiers met de suiker en giet er al roerende kokende melk of room bij. Voeg er de rum bij. verdeel over 4 tassen en rasp er wat nootmuskaat over.
Nodig: 4 appels 20 gram boter 1 koffielepel kaneelpoeder 1 eetlepel honing 4 dl vanillepudding Bereiding: Appels schillen en in partjes snijden en de vanillepudding maken.
Verhit de boter in de pan,roer er het kaneelpoeder en de honing door. Leg er de gesneden appelpartjes in en stoof ze een 5 tal minuten. Verdeel de appels over 4 schaaltjes en doe over ieder schaaltje 1 dl. vanillepudding.
Nodig: 4 grote aardappelen wit van de prei 1 tak selderij 1 wortel 1 courgette 1gele paprika 20 gram vetstof 2 teentjes knoflook peper en zout gehakte peterselie
Bereiding: De aardappelen wassen en in aluminiumfolie wikkelen en gaar bakken in de oven in ongeveer 1 uur. Prei ,selderij,wortel,courgette en de paprika schoonmaken. Snij ze in fijne julienne en blancheer 2minuten in kokend water. Laat de groenten uitlekken en laten schrikken onder koud water. Stoof de groenten in de vetstof samen met de geperste knoflookteentjes. Voeg peper en zout bij naar smaak. Snijd in de lengte een hoedje van de aardappelen en hol ze uit. Vul ze op met de groenten. Versier met fijngehakte peterselie.
Nodig: 500 gram rundergehakt 2 uien peper en zout olie voor de marinade: 5 eetlepels soyasaus gemberpoeder knoflook (3 teentjes)
Voorbereiding: maak de marinade van de soyasaus-gemberpoeder en knoflook.
Bereiding: Kruid het gehakt met peper en zout. Snij de uien fijn en meng door het gehakt. Laat het gehakt 1 uur in de marinade staan en draai nu en dan om. Maak er balletjes van en bak in de pan met hete olie.
Nodig: 1 liter water 1handvol lindebladeren 20 blaadjes gedroogde munt geraspte schil van een onbespoten sinaasappel 4 peren (doyenné of conference) 100 gram suiker 100 gram gedroogde abrikozen sap van 1 citroen.
Bereiding: Water koken met de kruiden en de specerijen en 30 minuten laten trekken. Het kruidwater filteren en in een hogedrukpan gieten. Schil de peren en leg ze in het stoommandje van de hogedrukpan samen met de gedroogde abrikozen. Plaats het stoommandje boven het kruidwater. Laat 4 minuten koken onder druk. Laat de stoom ontsnappen en haal de peren en abrikozen uit en leg in een diep serveerbord. Het kruidwater laten inkoken tot de helft van de vloeistof overblijft. Het citroensap en de suiker toevoegen. Giet de vloeistof over de vruchten en laat afkoelen. Goed koud serveren. lekker !!!!
Nodig: 1 kg. aardappelen 3 teentjes knoflook 6 gedroogde tomaatjes in olijfolie 1 groen chilipepertje enkele blaadjes basilicum olijfolie peper en zout
Bereiding: Aardappelen schillen en wassen en gaar koken en laten afkoelen. In kleine stukjes snijden, het pepertje van de zaden ontdoen en ook in kleine stukjes snijden en de basilicum in reepjes scheuren. De olijfolie verhitten en het pepertje er aan toevoegen en ook de aardappeltjes en laten bruinbakken. Pan van het vuur nemen en de gedroogde tomaatjes,geperste knoflook en de reepjes basilicum toevoegen en kruiden met peper en zout.
Benodigdheden: 11/2 kg aardappelen 200 gram gerookt spek in dobbelsteentjes gesneden 3 preien 2 dl melk azijn peper en zout
Bereiding: Kook de aardappelen goed gaar en maak er een puree van met de melk. Was de prei en snij heel fijn,en leg deze op de puree en laat op een laag vuurtje staan. Laat intussen het spek uitbakken . Voeg het uitgebakken spek en spekvet bij de prei en meng alles heel goed. Breng op smaak met peper,zout en azijn.
Lekker met sneetjes varkensgebraad. SMAKELIJK. (4 pers.)
Bereiding: Kook de pasta (a la dente)=beetgaar. Laat uitlekken en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie.(tegen het plakken) Was de basilicum en droog ze en breek in stukjes. Neem een grote slakom en meng er de pasta de garnalen en de basilicum goed dooreen. Maak een sausje met de azijn peper en zout en voeg er druppelsgewijs de olijfolie aan toe. Pel het knoflookteentje en pers het en voeg ook toe aan het sausje. Pel de tomaten en ontpit ze en snij ze in blokjes en voeg ook bij het sausje. Breng de saus op smaak met peper en zout en doe er de room door. De saus over de pasta gieten en goed mengen.
Bereiding: De eierdooiers samen kloppen met de suiker en de zaadjes van het vanillestokje. Kloppen tot de massa dik en schuimig is. De brandewijn erbij kloppen (au bain marie) tot de massa goed gebonden is. Advocaat is goed wanneer hij lobbig is.
Bewaren in goed gesloten flessen met een brede hals.
Nodig: 500gram gekookte magere vis ( baars,kabeljauw ) 2 eieren 100 gr geraspte kaas 25 gram bloem 50 cl. halfvolle melk Muskaatnoot Peper en zout
Bereiding: De oven voorverwarmen op 180 graden.
Doe alle ingredienten in een kom (behalve de geraspte kaas) Alles mixen met de staafmixer. Het mengsel verdelen over 4 ovenschaaltjes. Strooi er de geraspte kaas over heen en plaats 30 minuten in de oven. Haal de gratins uit de oven en serveer ze op een bedje van sla. Serveer er nog lekkere frietjes bij! Smakelijk!!