Nodig: 1 liter water 1handvol lindebladeren 20 blaadjes gedroogde munt geraspte schil van een onbespoten sinaasappel 4 peren (doyenné of conference) 100 gram suiker 100 gram gedroogde abrikozen sap van 1 citroen.
Bereiding: Water koken met de kruiden en de specerijen en 30 minuten laten trekken. Het kruidwater filteren en in een hogedrukpan gieten. Schil de peren en leg ze in het stoommandje van de hogedrukpan samen met de gedroogde abrikozen. Plaats het stoommandje boven het kruidwater. Laat 4 minuten koken onder druk. Laat de stoom ontsnappen en haal de peren en abrikozen uit en leg in een diep serveerbord. Het kruidwater laten inkoken tot de helft van de vloeistof overblijft. Het citroensap en de suiker toevoegen. Giet de vloeistof over de vruchten en laat afkoelen. Goed koud serveren. lekker !!!!
Nodig: 1 kg. aardappelen 3 teentjes knoflook 6 gedroogde tomaatjes in olijfolie 1 groen chilipepertje enkele blaadjes basilicum olijfolie peper en zout
Bereiding: Aardappelen schillen en wassen en gaar koken en laten afkoelen. In kleine stukjes snijden, het pepertje van de zaden ontdoen en ook in kleine stukjes snijden en de basilicum in reepjes scheuren. De olijfolie verhitten en het pepertje er aan toevoegen en ook de aardappeltjes en laten bruinbakken. Pan van het vuur nemen en de gedroogde tomaatjes,geperste knoflook en de reepjes basilicum toevoegen en kruiden met peper en zout.
Benodigdheden: 11/2 kg aardappelen 200 gram gerookt spek in dobbelsteentjes gesneden 3 preien 2 dl melk azijn peper en zout
Bereiding: Kook de aardappelen goed gaar en maak er een puree van met de melk. Was de prei en snij heel fijn,en leg deze op de puree en laat op een laag vuurtje staan. Laat intussen het spek uitbakken . Voeg het uitgebakken spek en spekvet bij de prei en meng alles heel goed. Breng op smaak met peper,zout en azijn.
Lekker met sneetjes varkensgebraad. SMAKELIJK. (4 pers.)
Bereiding: Kook de pasta (a la dente)=beetgaar. Laat uitlekken en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie.(tegen het plakken) Was de basilicum en droog ze en breek in stukjes. Neem een grote slakom en meng er de pasta de garnalen en de basilicum goed dooreen. Maak een sausje met de azijn peper en zout en voeg er druppelsgewijs de olijfolie aan toe. Pel het knoflookteentje en pers het en voeg ook toe aan het sausje. Pel de tomaten en ontpit ze en snij ze in blokjes en voeg ook bij het sausje. Breng de saus op smaak met peper en zout en doe er de room door. De saus over de pasta gieten en goed mengen.
Bereiding: De eierdooiers samen kloppen met de suiker en de zaadjes van het vanillestokje. Kloppen tot de massa dik en schuimig is. De brandewijn erbij kloppen (au bain marie) tot de massa goed gebonden is. Advocaat is goed wanneer hij lobbig is.
Bewaren in goed gesloten flessen met een brede hals.
Nodig: 500gram gekookte magere vis ( baars,kabeljauw ) 2 eieren 100 gr geraspte kaas 25 gram bloem 50 cl. halfvolle melk Muskaatnoot Peper en zout
Bereiding: De oven voorverwarmen op 180 graden.
Doe alle ingredienten in een kom (behalve de geraspte kaas) Alles mixen met de staafmixer. Het mengsel verdelen over 4 ovenschaaltjes. Strooi er de geraspte kaas over heen en plaats 30 minuten in de oven. Haal de gratins uit de oven en serveer ze op een bedje van sla. Serveer er nog lekkere frietjes bij! Smakelijk!!
Nagerecht: Bavarois van groene appeltjes met calvados.
Nodig: 3 blaadjes gelatine(3 gram per blad) 3 granny smith appels(groene zure appels) 1 ei 1eierdooier 50 gram griessuiker 1/8 liter room 1 eetlepel bloemsuiker
voor de siroop: 20 gram griessuiker 1 eetlepel citroensap 1 geutje cavaldos 1/2 dl. water
Bereiding: Week de gelatine in koud water. Maal of mix het geschilde vruchtvlees van de appels in de keukenrobot. Klop de eierdooier,het ei en de suiker samen op. Roer 175 gram appelpulp onder het eiermengsel. Kook wat water ,neem de pot van het vuur en doe er de uitgeknepen gelatine onder. Roer dit mengsel onder het eier en appelmengsel,zet dit gedurende 15 minuten in de koelkast. Klop de room samenmet de bloemsuiker stijf. Spatel de room onder het appel-eiermengsel. Schep de bavarois in schaaltjes en laat terug opstijven in de koelkast. Schil een appel verwijder het klokhuis en snij in schijfjes. Kook een siroop van water,suiker en calvados en citroensap en laat hierin de appelschijfjes blancheren. Laat ze in de siroop afkoelen, leg daarna de afgekoelde en uitgelekte schijfjes op de bavarois.
Voor het sausje: 4 ansjovisfilets 1 eetlepel wijnazijn sap van 1/2 citroen 1 ui 4 koffielepels olie peterselie 4 laulierblaadjes
aluminiumfolie voor de papillotten Bereiding: De oven voorverwarmen op 200 graden. Was de visfilets en dep ze met keukenpapier droog. Hak de gepelde ui. De ansjovisfilets in stukjes snijden en besprenkel met de azijn en het citroensap. Voeg de ui de gehakte peterselie en de olie en peper en zout bij de ansjovisfilets. Leg de visfilets op de aluminiumfolie repen Verdeel het sausje over de 4 pakketjes en leg op ieder vis een laurierblad. De papillotten goed afsluiten. Leg in het midden van de oven en laat 15 minuten bakken. Afwerken met een kwartje citroen. Dien onmiddelijk op.
Is lekker met een frisse sla erbij en aardappelpuree. Smakelijk.
Nodig: 125 gram boter-100 gram fijne suiker-3 hele eieren-2 eetlepels honig-250 gram bloem-1/2 zakje gistpoeder-125 gram in rhum geweekte rozijnen.
Bereiding: Roer de boter tot room met de suiker. Doe er een voor een de eieren bij en de honig. De gezeefde bloem,de gist en de uitgelekte rozijnen erbij doen. Het deeg in een beboterde en met bloem bestoven ronde vorm doen. Gedurende 40 à 45 minuten op 175 graden laten bakken in de oven. Uit de oven nemen en onmiddelijk storten en laten koud worden. Verdeel in sneetjes en dien op bij de koffie.
Nodig: 250 gram dadels-boter. Voor het deeg: 2 tassen bloem-2 eieren-1 eetlepel suiker-geraspte schil van 1 sinaasappel of citroen-2 tassen melk.
Bereiding: Beboter een vuurvaste ovenschaal en schik er de ontpitte dadels in. Meng alle benodigdheden voor het deeg goed samen. Overgiet er de dadels mee. Gedurende 35 minuten in de oven op 175 graden plaatsen en bakken.
600 gram everzwijn van de schouder of de bil 1 liter bruin bier (zoet) 4 uien 4 eetlepels mosterd 4eetlepels bloem 1 grote klont boter 1 bouillonblokje 1 liter water thym en laulier
1snede wit brood
Werkwijze: Het vlees kruiden met peper en zout en met een grote klont boter bruin bakken in de kom. Overstooi het met de bloem. overgiet nu de stoverij met het water en het bier. Voeg het bouillonblokje toe en de thym en de laulier en de 4 gesneden uien.
Smeer het brood in met de mosterd en leg op de stoverij. Laat lichtjes verder stoven tot het goed gaar is.
Nodig: 160 gram ricotta 100gram suiker 1 dl room 800 gram fruit van het seizoen kaneel(naar smaak) 1 glaasje brandy
bereiding: De ricotta mengen met de suiker en beetje bij beetje de room toevoegen. Zet in de koelkast. Het fruit wassen en in stukjes snijden,bestrooi met 4 eetlepels suiker,de kaneel en het glaasje brandy. Het fruit ook laten rusten in de koelkast.
Voor het opdienen het roommengel verdelen over 4 borden en ook het fruit erover verdelen en dien onmiddelijk op!
Bereiding: De bloem zeven in een kom. De eieren,suiker en een snufje zout toevoegen met een beetje van de melk en tot een dik en glad beslag kloppen,het deeg verder al roerend verdunnen met de melk. Een grote ovenschaal of taartvorm invetten en het deeg erin doen. De uitgelekte kersen op het beslag gieten. De schotel 40 minuten in een oven op 180 graden zetten tot het goudbruin wordt. Haal uit de oven en bestrooi met poedersuiker. In punten snijden en warm opdienen.
Sausje: Sap van een citroen en een glaasje kirsh. bereiding: Doe de rijpe en gewassen druiven in een groot glas. Ontdoe de watermeloen van de pitjes en haal er met een aardappelsteker kleine bolletjes uit en voeg bij de druiven Schil de appel en doe in kleine blokjes en voeg dit ook bij het fruit Bestrooi alles rijkelijk met poeder suiker. Verdeel het sausje over de glazen . Laat goed koelen in de koelkast.
Dien op in mooie glazen fruitcoupes= heel fris!! (4 pers.)
nodig: 1 groene kool 3 wortelen 1 prei 4 sjalotjes 3eetlepels olie 100 gram dunne plakjes mager spek peper en zout 1 grote fazant 1teentje knoflook 1 kruidentuiltje
Bereiding: Maak alle groenten schoon. Snijd de kool in 4 stukken en verijder het harde deel van de stronk en was goed. Snijd de wortelen en de prei in dunne plakjes en snijd de sjalotjes in ringen. Verwarm een grote bakpan en doe er de olie in en doe er de fijngesneden groenten bij en laat op een zacht vuur licht kleuren. Snijd het spek in stukjes en doe het bij de zachte groenten. Wrijf nu alles door een fijne zeef. Kook de kool nu gedurende 5 minuten in ruim water. Neem de braadpan en leg de helft van de kool op de bodem. Verdeel hierover een deel van de uitgelekte groenten en strooi er peper en zout over. Plaats de fazant op dit bed van groenten en dek hem af met de rest van de kool en de groenten. Voeg het geperst knoflookteentje er aan toe en het kruidentuiltje. Peper en zout toevoegen en overgieten met water. Zet de afgedekte pan op een laag vuur gedurende 1 uur en 15 minuten. Laat zachtjes stoven.
Bereiding: De filets invrijven met peper en zout en overtollig vet wegsnijden. Laten bruin bakken in de hete boter. De filets uit de pan halen. 1 dl heet water met paprikapoeder in de pan met boter gieten en een beetje veenbessenjam. Doe er 2à3 eetlepels roze peperkorrels bij en breng op smaak met klontjes koude boter. De filets in schuine plakjes snijden en op een bord schikken en oversausen. Dien op met gespoten puree en gestoofd witloof.
Nodig: 18 gram gelatine 6 eierdooiers 75 gram suiker 300gram advocaat en 3 eetlepels cognac 3,5 dl. room 250 gram ananas(blik) 1 eetlepel olie 1 mérinques en 1 tas aardbeien of frambozensaus.
Werkwijze: Week de gelatine in koud water. Klop eierdooiers samen met de suiker samen tot ruban. Meng de advocaat met de cognac. Laat de ananas uitlekken en snijd in stukjes en verwarm 1,5 dl. sap en los hier de uitgeknepen gelatine in op. Voeg het bij het advocaatmengsel en roer er ook de opgeklopte room onder. Meng de ananas onder de lichtjes opgesteven bavarois en giet in een ingeoliede vorm. Laat 1 nacht opstijven in de frigo. Stort s'anderendaags uit opeen schotel. Verkruimel de mérinques op de bavarois en giet rondom een beetje aardbeien of frambozensaus.
Benodigdheden: 10 gram gelatine-15 à20 boudoir of madeirakoekjes-2 eieren- 100 gram suiker-250 gr. magere platte kaas-1 blikje1/4l. ananas of verse aardbeien.
Werkwijze: Gelatine weken in koud water. Koeken verkruimelen ,niet te fijn,op bodem van een glazen dienkom. Dooier en suiker schuimig kloppen. Ondertussen sap van de ananas verwarmen(niet laten koken). Uitgeknepen gelatine in het ananassap doen en laten afkoelen. Platte kaas mengen met de geklopte eierdooiers. De in stukjes gesneden ananas bij het afgekoelde ananassap voegen. De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig onder de massa spatelen. Dit op de koekjes gieten,laten opstijven en laten afkoelen in de frigo. Opdienen met een madeirakoekje.