Nodig: 125 gram boter-100 gram fijne suiker-3 hele eieren-2 eetlepels honig-250 gram bloem-1/2 zakje gistpoeder-125 gram in rhum geweekte rozijnen.
Bereiding: Roer de boter tot room met de suiker. Doe er een voor een de eieren bij en de honig. De gezeefde bloem,de gist en de uitgelekte rozijnen erbij doen. Het deeg in een beboterde en met bloem bestoven ronde vorm doen. Gedurende 40 à 45 minuten op 175 graden laten bakken in de oven. Uit de oven nemen en onmiddelijk storten en laten koud worden. Verdeel in sneetjes en dien op bij de koffie.
Nodig: 250 gram dadels-boter. Voor het deeg: 2 tassen bloem-2 eieren-1 eetlepel suiker-geraspte schil van 1 sinaasappel of citroen-2 tassen melk.
Bereiding: Beboter een vuurvaste ovenschaal en schik er de ontpitte dadels in. Meng alle benodigdheden voor het deeg goed samen. Overgiet er de dadels mee. Gedurende 35 minuten in de oven op 175 graden plaatsen en bakken.
600 gram everzwijn van de schouder of de bil 1 liter bruin bier (zoet) 4 uien 4 eetlepels mosterd 4eetlepels bloem 1 grote klont boter 1 bouillonblokje 1 liter water thym en laulier
1snede wit brood
Werkwijze: Het vlees kruiden met peper en zout en met een grote klont boter bruin bakken in de kom. Overstooi het met de bloem. overgiet nu de stoverij met het water en het bier. Voeg het bouillonblokje toe en de thym en de laulier en de 4 gesneden uien.
Smeer het brood in met de mosterd en leg op de stoverij. Laat lichtjes verder stoven tot het goed gaar is.
Nodig: 160 gram ricotta 100gram suiker 1 dl room 800 gram fruit van het seizoen kaneel(naar smaak) 1 glaasje brandy
bereiding: De ricotta mengen met de suiker en beetje bij beetje de room toevoegen. Zet in de koelkast. Het fruit wassen en in stukjes snijden,bestrooi met 4 eetlepels suiker,de kaneel en het glaasje brandy. Het fruit ook laten rusten in de koelkast.
Voor het opdienen het roommengel verdelen over 4 borden en ook het fruit erover verdelen en dien onmiddelijk op!
Bereiding: De bloem zeven in een kom. De eieren,suiker en een snufje zout toevoegen met een beetje van de melk en tot een dik en glad beslag kloppen,het deeg verder al roerend verdunnen met de melk. Een grote ovenschaal of taartvorm invetten en het deeg erin doen. De uitgelekte kersen op het beslag gieten. De schotel 40 minuten in een oven op 180 graden zetten tot het goudbruin wordt. Haal uit de oven en bestrooi met poedersuiker. In punten snijden en warm opdienen.
Sausje: Sap van een citroen en een glaasje kirsh. bereiding: Doe de rijpe en gewassen druiven in een groot glas. Ontdoe de watermeloen van de pitjes en haal er met een aardappelsteker kleine bolletjes uit en voeg bij de druiven Schil de appel en doe in kleine blokjes en voeg dit ook bij het fruit Bestrooi alles rijkelijk met poeder suiker. Verdeel het sausje over de glazen . Laat goed koelen in de koelkast.
Dien op in mooie glazen fruitcoupes= heel fris!! (4 pers.)
nodig: 1 groene kool 3 wortelen 1 prei 4 sjalotjes 3eetlepels olie 100 gram dunne plakjes mager spek peper en zout 1 grote fazant 1teentje knoflook 1 kruidentuiltje
Bereiding: Maak alle groenten schoon. Snijd de kool in 4 stukken en verijder het harde deel van de stronk en was goed. Snijd de wortelen en de prei in dunne plakjes en snijd de sjalotjes in ringen. Verwarm een grote bakpan en doe er de olie in en doe er de fijngesneden groenten bij en laat op een zacht vuur licht kleuren. Snijd het spek in stukjes en doe het bij de zachte groenten. Wrijf nu alles door een fijne zeef. Kook de kool nu gedurende 5 minuten in ruim water. Neem de braadpan en leg de helft van de kool op de bodem. Verdeel hierover een deel van de uitgelekte groenten en strooi er peper en zout over. Plaats de fazant op dit bed van groenten en dek hem af met de rest van de kool en de groenten. Voeg het geperst knoflookteentje er aan toe en het kruidentuiltje. Peper en zout toevoegen en overgieten met water. Zet de afgedekte pan op een laag vuur gedurende 1 uur en 15 minuten. Laat zachtjes stoven.
Bereiding: De filets invrijven met peper en zout en overtollig vet wegsnijden. Laten bruin bakken in de hete boter. De filets uit de pan halen. 1 dl heet water met paprikapoeder in de pan met boter gieten en een beetje veenbessenjam. Doe er 2à3 eetlepels roze peperkorrels bij en breng op smaak met klontjes koude boter. De filets in schuine plakjes snijden en op een bord schikken en oversausen. Dien op met gespoten puree en gestoofd witloof.
Nodig: 18 gram gelatine 6 eierdooiers 75 gram suiker 300gram advocaat en 3 eetlepels cognac 3,5 dl. room 250 gram ananas(blik) 1 eetlepel olie 1 mérinques en 1 tas aardbeien of frambozensaus.
Werkwijze: Week de gelatine in koud water. Klop eierdooiers samen met de suiker samen tot ruban. Meng de advocaat met de cognac. Laat de ananas uitlekken en snijd in stukjes en verwarm 1,5 dl. sap en los hier de uitgeknepen gelatine in op. Voeg het bij het advocaatmengsel en roer er ook de opgeklopte room onder. Meng de ananas onder de lichtjes opgesteven bavarois en giet in een ingeoliede vorm. Laat 1 nacht opstijven in de frigo. Stort s'anderendaags uit opeen schotel. Verkruimel de mérinques op de bavarois en giet rondom een beetje aardbeien of frambozensaus.
Benodigdheden: 10 gram gelatine-15 à20 boudoir of madeirakoekjes-2 eieren- 100 gram suiker-250 gr. magere platte kaas-1 blikje1/4l. ananas of verse aardbeien.
Werkwijze: Gelatine weken in koud water. Koeken verkruimelen ,niet te fijn,op bodem van een glazen dienkom. Dooier en suiker schuimig kloppen. Ondertussen sap van de ananas verwarmen(niet laten koken). Uitgeknepen gelatine in het ananassap doen en laten afkoelen. Platte kaas mengen met de geklopte eierdooiers. De in stukjes gesneden ananas bij het afgekoelde ananassap voegen. De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig onder de massa spatelen. Dit op de koekjes gieten,laten opstijven en laten afkoelen in de frigo. Opdienen met een madeirakoekje.
Benodigdheden: 1 kg. aardappelen-3 eetlepels aardappelbloem-2eieren-20 gram vetstof-peper en zout.
Werkwijze: De aarappelen schillen,wassen,gaarkoken en steek ze door.(passe-vite) Voeg de aardappelbloem,eieren en de vetstof toe. Breng op smaak met peper en zout Schep er met een lepel balletjes van en laat bakken in heet frituurvet(190 graden).
Men kan aan de puree ook nog geroosterde sesamzaadjes aan toevoegen indien men dit graag heeft.
Is lekker bij allerhande vleesschotels en verschillende groentjes erbij. smakelijk!
Werkwijze: De eieren mixen. De appelen apart houden. Al de rest samen mengen met de gemixte eieren. De appelen in schijfjes snijden. Eerst een beetje deeg in een bakvorm gieten . De appelschijfjes erop schikken(eventueel wat citroensap en een beetje calvdos en kaneel naar eigen smaak toevoegen). De rest van de deeg erover gieten. Ongeveer 20 minuten bakken op 180 graden.
Maak intussen een sausje van 1 ei-3 eetlepels suiker-4 eellepels gesmolten boter(niet te warm). Na 20 minuten de taart uit de oven halen en het sausje erover gieten.
Nu nog 15 min. in de oven laten op 180 graden ,wel in het oog houden!!
Suggestie: De taart mag altijd lichtjes opgewarmd worden voor het opdienen en is ook lekker met een bolletje vanilleijs erbij.
Nodig: 6 eierdooiers-6 eetlepels fijne kristalsuiker-1/2 klein glaasje cointrau of grand-marnier. 250 gram frambozen of aardbeien-4 bolletjes vanilleijs-4 madeirakoekjes. Bereiding:
De eierdooiers en suiker opkloppen tot een schuimige massa(au bain marie). De likeur er aan toevoegen.
Opdienen in een glas op voet,eerst een schep vanilleijs erin doen,daarop vruchten(frambozen of aardbeien) Giet het sabayonmengsel erover en versier met een madeirakoekje!
Nodig: 4 grote tomaten-250 gram cottagecheese-4augurken-80 gram tuinkers Bereiding: Was de tomaten en snijd er het kapje af en hol de tomaten voorzichtig uit. De goedgewassen en fijn gehakte tuinkers aan de cottagecheese toevoegen. Snijd de augurk in blokjes en voeg ook toe. Alles goed mengen. Vul de tomaten op met dit mengsel en zet er het kapje terug op.
Opdienen bij een varkens gebraad en gekookte aardappelen.
smakelijk.
(cottagekaas = vlokjeskaas) Dit recept is voor 4 personen en is een bijgerecht.
Meng de bonen met de fijngesneden tomaten en breng op smaak met peper en zout. Overgiet met balsamico en olijfolieen bestrooi met fijngesnipperde basilicum. Bak de baconreepjes bruin,voeg de scampi's toe en bak ze een paar minuten. Doe dit bij de groenten en kruid met zout,meng goed en dien op . Smakelijk.
Ingredienten: 1krop sla 1 komkommer 1rode en een gele paprika 1blikje witte bonen 2 takjes selder 1 appel radijsjes peterselie 1 dikke plak emmenthalerkaas 1/2 liter yoghurt beetje mayonaise
Bereiding: Sla schoonmaken en drogen. Komkommer wassen en in kleine blokjes snijden. Paprika's wassen drogen opensnijden en de zaadjes verwijderen en in kleine stukjes snijden. Blikje bonen openen en afgieten. Selder schoonmaken en de blaadjes afsnijden en enkele stengels in kleine blokjes snijden. appel schillen en klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden. Kaas in kleine blokjes snijden. De radijsjes in stukjes snijden. Alle groenten mengen en dan de mayonaise en yoghurt erbij doen.
Bereiding: Verwarm de oven op 180 graden en vet een bakblik in van 11 cm op 25 cm. in met boter. Roer boter en suiker glad en klop de eieren erdoor. Schep de bloem pompoen en citroensap erin. Roer daarna voorzichtig de vruchten en noten erdoor. Giet het mengsel in het bakblik en bak 40 tot 45 minuten. haal de cake uit de oven en laat hem 5 minuten staan.Ontvorm en laat afkoelen op een rooster. U kunt de cake glaceren met citroen glazuur. Roer daarvoor bloemsuiker door citroensap. Smakelijk!!
Ingedienten: 500 gram courgettes 3 uien Klontje vetstof 11/2 liter water 50 gram kervel of peterselie 1 tomaat Enkele takjes selder of lava 1 bouillonblokje Peper en zout 1/2 dl.melk of room *************************************************************** Bereiding:
Uien pellen en grof snijden,courgettes wassen en snijden. Vetstof laten smelten en uien toevoegenen lichtjes laten kleuren,courgettes bijdoen en laten stoven. Water bijdoen,de selder,peper en zout en de soep laten gaar worden. Ondertussen de tomaat ontpitten en in kleine blokjes snijden.Peterselie of kervel wassen,drogen en fijnhakken. De soep mixen,bouillonblokje erbij doen ,de tomatenblokjes en de gehakte kervel of peterselie. Juist voor het opdienen van het vuur de room of de melk toevoegen.