Bereiding: Smelt de boter in de pan en bruin er de lamsragout in. Doe er de ajuin bij en peper en zout. Doe er ook de verse tomaten of tomatenblokjes uit een doos erbij en ook het geperste teentje knoflook. Laat alles gedurende 1 uur lichtjes sudderen. Doe er op het laatst de verse blaadjes basilicum bij.
Bereiding: Doe de gekookte wortelen en de ontvelde tomatenen de kippebouillon knoflook en basilcumpeper en zout in een kom. Mix alles tot een gladde massa. Breng aan de kook. Laat alles 5 minuten lichtjes koken. Neem van het vuur en meng er de platte kaas door. Serveer met fijngehakte peterselie.
Nodig: 300 gram wortelen 1 appel 1 sinaasappel 2 eetlepels rozijnen 4 dadels met de pit eruit in kleine stukjes gesneden
Voor de saus: 150 gram magere yoghurt 1/2 koffielepel paprikapoeder peper en zout 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereiding: Was de wortelen en rasp ze fijn. Schil de appel en de sinaasappel en snij in kleine blokjes en meng door de wortels. Strooi er de rozijnen en de dadels erover. Klop een smeuige saus van de yoghurt peper en zout,paprikapoeder en de peperselie. Giet de saus over de salade en laat 1/2 uur trekken in de koelkast. SMAKELIJK!!.
Nodig: 2 koolrabi's 4 wortels 2lepels azijn 1 lepel olie peper en zout enkele takjes dille enkele koolrabiblaadjes.
voor het sausje: 1/4 liter yoghurt sap van 1/2 citroen 1 koffielepel suiker 2 kleine zacht zure appels
Bereiding: Maak de koolrabi's schoon en snij in flinterdunne reepjes. Was de wortelen en schaaf in dunne schijfjes. Vermeng de groenten met de azijn , olie en peper en zout. laat de salade 1/2 uur in de koelkast trekken. Maak van de yoghurt,het citroensap,de suiker en de geraspte appel een saus en schep die over de salade. Bestrooi met gehakte dille en enkele koolrabiblaadjes.
Nodig:3eierdooiers-50 gram suiker-2 dl. melk of room-2 dl. rum--nootmuskaat.
Bereiding: Roer de eierdooiers met de suiker en giet er al roerende kokende melk of room bij. Voeg er de rum bij. verdeel over 4 tassen en rasp er wat nootmuskaat over.
Nodig: 4 appels 20 gram boter 1 koffielepel kaneelpoeder 1 eetlepel honing 4 dl vanillepudding Bereiding: Appels schillen en in partjes snijden en de vanillepudding maken.
Verhit de boter in de pan,roer er het kaneelpoeder en de honing door. Leg er de gesneden appelpartjes in en stoof ze een 5 tal minuten. Verdeel de appels over 4 schaaltjes en doe over ieder schaaltje 1 dl. vanillepudding.
Nodig: 4 grote aardappelen wit van de prei 1 tak selderij 1 wortel 1 courgette 1gele paprika 20 gram vetstof 2 teentjes knoflook peper en zout gehakte peterselie
Bereiding: De aardappelen wassen en in aluminiumfolie wikkelen en gaar bakken in de oven in ongeveer 1 uur. Prei ,selderij,wortel,courgette en de paprika schoonmaken. Snij ze in fijne julienne en blancheer 2minuten in kokend water. Laat de groenten uitlekken en laten schrikken onder koud water. Stoof de groenten in de vetstof samen met de geperste knoflookteentjes. Voeg peper en zout bij naar smaak. Snijd in de lengte een hoedje van de aardappelen en hol ze uit. Vul ze op met de groenten. Versier met fijngehakte peterselie.
Nodig: 500 gram rundergehakt 2 uien peper en zout olie voor de marinade: 5 eetlepels soyasaus gemberpoeder knoflook (3 teentjes)
Voorbereiding: maak de marinade van de soyasaus-gemberpoeder en knoflook.
Bereiding: Kruid het gehakt met peper en zout. Snij de uien fijn en meng door het gehakt. Laat het gehakt 1 uur in de marinade staan en draai nu en dan om. Maak er balletjes van en bak in de pan met hete olie.
Nodig: 1 liter water 1handvol lindebladeren 20 blaadjes gedroogde munt geraspte schil van een onbespoten sinaasappel 4 peren (doyenné of conference) 100 gram suiker 100 gram gedroogde abrikozen sap van 1 citroen.
Bereiding: Water koken met de kruiden en de specerijen en 30 minuten laten trekken. Het kruidwater filteren en in een hogedrukpan gieten. Schil de peren en leg ze in het stoommandje van de hogedrukpan samen met de gedroogde abrikozen. Plaats het stoommandje boven het kruidwater. Laat 4 minuten koken onder druk. Laat de stoom ontsnappen en haal de peren en abrikozen uit en leg in een diep serveerbord. Het kruidwater laten inkoken tot de helft van de vloeistof overblijft. Het citroensap en de suiker toevoegen. Giet de vloeistof over de vruchten en laat afkoelen. Goed koud serveren. lekker !!!!
Nodig: 1 kg. aardappelen 3 teentjes knoflook 6 gedroogde tomaatjes in olijfolie 1 groen chilipepertje enkele blaadjes basilicum olijfolie peper en zout
Bereiding: Aardappelen schillen en wassen en gaar koken en laten afkoelen. In kleine stukjes snijden, het pepertje van de zaden ontdoen en ook in kleine stukjes snijden en de basilicum in reepjes scheuren. De olijfolie verhitten en het pepertje er aan toevoegen en ook de aardappeltjes en laten bruinbakken. Pan van het vuur nemen en de gedroogde tomaatjes,geperste knoflook en de reepjes basilicum toevoegen en kruiden met peper en zout.
Benodigdheden: 11/2 kg aardappelen 200 gram gerookt spek in dobbelsteentjes gesneden 3 preien 2 dl melk azijn peper en zout
Bereiding: Kook de aardappelen goed gaar en maak er een puree van met de melk. Was de prei en snij heel fijn,en leg deze op de puree en laat op een laag vuurtje staan. Laat intussen het spek uitbakken . Voeg het uitgebakken spek en spekvet bij de prei en meng alles heel goed. Breng op smaak met peper,zout en azijn.
Lekker met sneetjes varkensgebraad. SMAKELIJK. (4 pers.)
Bereiding: Kook de pasta (a la dente)=beetgaar. Laat uitlekken en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie.(tegen het plakken) Was de basilicum en droog ze en breek in stukjes. Neem een grote slakom en meng er de pasta de garnalen en de basilicum goed dooreen. Maak een sausje met de azijn peper en zout en voeg er druppelsgewijs de olijfolie aan toe. Pel het knoflookteentje en pers het en voeg ook toe aan het sausje. Pel de tomaten en ontpit ze en snij ze in blokjes en voeg ook bij het sausje. Breng de saus op smaak met peper en zout en doe er de room door. De saus over de pasta gieten en goed mengen.
Bereiding: De eierdooiers samen kloppen met de suiker en de zaadjes van het vanillestokje. Kloppen tot de massa dik en schuimig is. De brandewijn erbij kloppen (au bain marie) tot de massa goed gebonden is. Advocaat is goed wanneer hij lobbig is.
Bewaren in goed gesloten flessen met een brede hals.
Nodig: 500gram gekookte magere vis ( baars,kabeljauw ) 2 eieren 100 gr geraspte kaas 25 gram bloem 50 cl. halfvolle melk Muskaatnoot Peper en zout
Bereiding: De oven voorverwarmen op 180 graden.
Doe alle ingredienten in een kom (behalve de geraspte kaas) Alles mixen met de staafmixer. Het mengsel verdelen over 4 ovenschaaltjes. Strooi er de geraspte kaas over heen en plaats 30 minuten in de oven. Haal de gratins uit de oven en serveer ze op een bedje van sla. Serveer er nog lekkere frietjes bij! Smakelijk!!
Nagerecht: Bavarois van groene appeltjes met calvados.
Nodig: 3 blaadjes gelatine(3 gram per blad) 3 granny smith appels(groene zure appels) 1 ei 1eierdooier 50 gram griessuiker 1/8 liter room 1 eetlepel bloemsuiker
voor de siroop: 20 gram griessuiker 1 eetlepel citroensap 1 geutje cavaldos 1/2 dl. water
Bereiding: Week de gelatine in koud water. Maal of mix het geschilde vruchtvlees van de appels in de keukenrobot. Klop de eierdooier,het ei en de suiker samen op. Roer 175 gram appelpulp onder het eiermengsel. Kook wat water ,neem de pot van het vuur en doe er de uitgeknepen gelatine onder. Roer dit mengsel onder het eier en appelmengsel,zet dit gedurende 15 minuten in de koelkast. Klop de room samenmet de bloemsuiker stijf. Spatel de room onder het appel-eiermengsel. Schep de bavarois in schaaltjes en laat terug opstijven in de koelkast. Schil een appel verwijder het klokhuis en snij in schijfjes. Kook een siroop van water,suiker en calvados en citroensap en laat hierin de appelschijfjes blancheren. Laat ze in de siroop afkoelen, leg daarna de afgekoelde en uitgelekte schijfjes op de bavarois.
Voor het sausje: 4 ansjovisfilets 1 eetlepel wijnazijn sap van 1/2 citroen 1 ui 4 koffielepels olie peterselie 4 laulierblaadjes
aluminiumfolie voor de papillotten Bereiding: De oven voorverwarmen op 200 graden. Was de visfilets en dep ze met keukenpapier droog. Hak de gepelde ui. De ansjovisfilets in stukjes snijden en besprenkel met de azijn en het citroensap. Voeg de ui de gehakte peterselie en de olie en peper en zout bij de ansjovisfilets. Leg de visfilets op de aluminiumfolie repen Verdeel het sausje over de 4 pakketjes en leg op ieder vis een laurierblad. De papillotten goed afsluiten. Leg in het midden van de oven en laat 15 minuten bakken. Afwerken met een kwartje citroen. Dien onmiddelijk op.
Is lekker met een frisse sla erbij en aardappelpuree. Smakelijk.
Nodig: 125 gram boter-100 gram fijne suiker-3 hele eieren-2 eetlepels honig-250 gram bloem-1/2 zakje gistpoeder-125 gram in rhum geweekte rozijnen.
Bereiding: Roer de boter tot room met de suiker. Doe er een voor een de eieren bij en de honig. De gezeefde bloem,de gist en de uitgelekte rozijnen erbij doen. Het deeg in een beboterde en met bloem bestoven ronde vorm doen. Gedurende 40 à 45 minuten op 175 graden laten bakken in de oven. Uit de oven nemen en onmiddelijk storten en laten koud worden. Verdeel in sneetjes en dien op bij de koffie.
Nodig: 250 gram dadels-boter. Voor het deeg: 2 tassen bloem-2 eieren-1 eetlepel suiker-geraspte schil van 1 sinaasappel of citroen-2 tassen melk.
Bereiding: Beboter een vuurvaste ovenschaal en schik er de ontpitte dadels in. Meng alle benodigdheden voor het deeg goed samen. Overgiet er de dadels mee. Gedurende 35 minuten in de oven op 175 graden plaatsen en bakken.
600 gram everzwijn van de schouder of de bil 1 liter bruin bier (zoet) 4 uien 4 eetlepels mosterd 4eetlepels bloem 1 grote klont boter 1 bouillonblokje 1 liter water thym en laulier
1snede wit brood
Werkwijze: Het vlees kruiden met peper en zout en met een grote klont boter bruin bakken in de kom. Overstooi het met de bloem. overgiet nu de stoverij met het water en het bier. Voeg het bouillonblokje toe en de thym en de laulier en de 4 gesneden uien.
Smeer het brood in met de mosterd en leg op de stoverij. Laat lichtjes verder stoven tot het goed gaar is.
Nodig: 160 gram ricotta 100gram suiker 1 dl room 800 gram fruit van het seizoen kaneel(naar smaak) 1 glaasje brandy
bereiding: De ricotta mengen met de suiker en beetje bij beetje de room toevoegen. Zet in de koelkast. Het fruit wassen en in stukjes snijden,bestrooi met 4 eetlepels suiker,de kaneel en het glaasje brandy. Het fruit ook laten rusten in de koelkast.
Voor het opdienen het roommengel verdelen over 4 borden en ook het fruit erover verdelen en dien onmiddelijk op!