Nodig(4pers.) 200 gram feta 200 gram witte gekookte rijst 4 tomaten in blokjes gesneden enkele blaadjes basilicum peper uit de molen
Bereiding: Verdeel de rijst over de 4 borden. Leg er ook de in blokjes gesneden tomaten op . Versier met gescheurde blaadjes basilicum. Strooi er tenslotte de verkruimelde fetakaas over en bestrooi rijkelijk met de peper uit de molen.
(geef er een vinaigrette bij van olie mosterd en azijn.)
Nodig: 5 dl. olie 1 dl. azijn 1 eetlepel mosterd 2eierdooiers 1 bosje peterselie 2teentjes look enkele verse muntblaadjes enkele verse korianderblaadjes peper en zout
Bereiding: Hak de verse kruiden fijn. De azijn,mosterd,zout en de eierdooiers in een hoge kom doen. Op deze ingredienten een derde van de olie doen , de mixer op de bodem van de kom en op de laagste snelheid mixen. De teentjes look en de rest van de olie er aan toevoegen en goed mixen tot de mayonaise stevig is. De gehakte kruiden door de mayonaise mengen en verder nog kruiden met peper en zout.
Nodig : 1 dikke snede brood 1 goed rijpe tomaat 1 teentje look 1 dunne snede serranoham olijfolie zout en peper uit de molen enkele blaadjes basilcum
Beriding: De grill voorverwarmen. Pel de tomaat. Besprenkel het brood met olijfolie en grill aan beide kanten goudbruin. Wrijf het warme brood aan een kant in met het teentje knoflook. Snij de tomaat in heel kleine blokjes en leg ze open op de snede brood.breng op smaak met zout en peper uit de molen. Leg er de snede serranoham op. Versier met enkele blaadjes basilicum.
Bereiding: Kook de pasta beetgaar in licht gezouten water ,giet af en laat uitlekken. Schep de tomatenpesto in de nog warme pan en roer er de uitgelekte pasta door. Voeg er de gewassen tomaatjes , de mozarellaknikkers en de raketsla aan toe. Meng het geheel flink door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met parmezaanschilfers en dien goed warm op.
Nodig: de verhouding op 1 liter azijn :750 gram suiker 12 kruidnagels 10 gram pijpkaneel 1 citroenschil Bereiding: Van de pompoen wordt de schil en de pitten verwijderd,het vruchtvlees wordt in blokjes of schijfjes gesneden. De pompoen wordt een nacht in aijn gezet,en daarna gekookt in de suikersiroop met de azijn en de kruiden tot ze doorschijnend zijn. Daarna worden de vruchten in bokaals geschept en de azijnsiroop er heet overgegoten. Na verkoeling worden de glazen gesloten.
Nodig: 2 courgettes 2 aubergines 1doosje kerstomaatjes 12 krielaarappeltjes in de schil beetgaar gekookt 2eetlepels groene pesto 2 eetlepels rode pesto olijfolie peper en zout
Bereiding: Snij de aubergines en de courgettes in de lengte in dunne plakken. Blancheer ze kort in kokend water dat ze gemakkelijk oprollen. Bestrijk de plakken aubergine met rode pesto. en rol ze op.groene pesto Bestrijk de courgetteplakken met groene pesto en rol ze ook op. Steek een auberginerolletje,een aardappel, een courgetterolletje en een kerstomaat afwisselend op houten prikkers. Besprenkel de courgette met olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster ze goudbruin aan beide zijden op de bbq.
Bereiding: Aardappelen in de schil koken en pellen en in blokjes snijden. De kersttomaatjes in de helft snijden en de courgettes in fijne reepjes. Alle benodigdheden voor de dressing mengen. De sla wassen en drogen. Leg de sla eerst op een grote platte schaal. Meng de aardappelen met de kaasblokjes en de tomaatjes en de courgettereepjes en leg alles op de sla en overgiet met de dressing. Snij de pijpajuintjes fijn en schik op de aardappelsalade. Dien op !
Nodig: ( 4 pers. ) 4 tomaten 1 bakje champignons olijfolie 1 grote ui in ringen gesneden 1 teentje knoflook 250gram spekblokjes (gerookt) peper en zout.
Bereiding: Laat de pan goed warm worden en doe er de olijfolie in. Doe er de in stukjes gesneden tomaten bij en het bakje champignons en laat goed bakken. Doe er de uienringen bij en de knoflook en ook de spekblokjes en laat het geheel goed bakken. Breng op smaak met peper en zout.
Bereiding: Was de raketsla. Doe olie in een pan en de knoflook en doe er raketsla bij en het zout. Laat bakken tot de raketsla kleurt en haal de look uit de pan. Doe in een andere pan de gorgonzola die je oplost met de melk. Als het geheel romig wordt doe je er de raketsla bij( indien het mengsel te dik is doe er dan nog een beetje melk bij.) Kook de pasta (al dente) Giet ze af en laat wat uitlekken en doe ze door de raketsla en de gorgonzola.
-Vul een shaker met ijsblokjes. -Voeg er 20 cl. likeur grand marnier aan toe-5 cl.vodka-5 cl. grenadine-15 cl. siroop of coulis van rode vruchten en 55 cl.ice tea. - Schud goed met de shaker en dien direct op in de glazen.
Bereiding: Leg in 4 hoge glazen blokjes cake en verdeel er ook de aardbeien over. Doe in ieder glas 1/2 lepel aardbeienconfituur. Giet in elk glas een scheutje sherry. Vul tot aan 3/4 op met de vanillepudding. Leg er een laagje slagroom op van 1 cm. Spuit er nog een toefje slagroom op en versier met een aardbei. Laat koud worden in de koelkast.
Bereiding: De pompelmoezen pellen en het witte vliesje errond verwijderen. Maak dan met een mesje de partjes los door langs de vliezen te snijden. Leg op ieder bord 2 sneetjes parmaham. Strooi er de parmaschilfers op en schik er de partjes pompelmoes rond. Afwerken met de basilicum.
Bereiding: Druk de vruchten door een zeef. Voeg appel en citroensap toe. Doe de zure room erbij en giet het mengsel over de vlokken. Roer alles door elkaar en laat even intrekken.
Bereiding: Het uitje fijnsnijden ,de paprika wassen en fijnsnijden. De ui en de paprika stoven in de boter+ het parikapoeder. De afgekoelde bonen fijnmaken. Het ui en paprikamengel door de bonen mengen. Koekjes maken van dit mengsel en door het tarwemeel wentelen. De koekjes snel aan beide zijden bruin bakken in de pan in boter.
Nodig: 500 gram kippenborst 4 blaadjes verse salie 1 eetlepel citroensap 1 ui 2 tomaten 1 appel 1 groene paprika 200 gram champignons 1/8 l. kippenbouillon 2 eelepels kerrypoeder Zout en peper 4 eetlepels slagroom Bereiding: Maak de kippenborst schoon en dep ze droog en snij in repen van 1 cm. dikte. De blaadjes salie in fijne reepjes snijden. De ui fijnhakken. De tomaten en de appel in fijne blokjes snijden. De paprika in reepjes snijden. Borstel de champignons schoon. Vul de kom met 1 l. water en de kippenboillon. Laat koken en voeg er de kip,citroensap,salie en de kerry aan toe en roer goed.Voeg er ook de ui,tomaten,appel,paprika en de champignons aan toe. Laat alles garen en giet daarna het vocht eraf.(vocht kan men houden voor een soepje te maken) Neem van het vuur en roer er de slagroom door.
Nodig: 250 gram boter 2eetlepels fijngehakte bieslook 2eetlepels fijgehakte peterselie. sap van een citroen peper en zout
Bereiding: Laat de boter op kamertemperatuur komen. Voeg er de fijngehakte kruiden bij. Doe er het citroensap en peper en zout bij. Meng alles goed en rol op in aluminiumfolie. Laat terug opstijven in de koelkast. Voor het gebruik snij in fijne schijfjes(zoals bvb op vlees,aardappel in de pel enzv.)
Doe de gedroogde vijgen in een kom. Schenk er de port over en laat dit minstens 24 uur afgedekt staan.
Verdeel de vijgen over 4 schaaltjes en schep op ieder schaaltje een bol ijs. Doe er tenslotte nog een toefje slagroom boven op(uit spuitbus of zelf vers kloppen)
Bereiding: Schil de aardappelen,boen de wortel schoon en de courgette en was de groenten. Snijd in plakjes en dep ze droog. Snij de ui fijn. Neem de pan en verhit daarin de olie. Stoof hierin de ui en de aardappelplakjes en de groenten en kruid met peper en zout. Schep de groenten nu en dan om en laat ze 10 minuten stoven. Klop de 4 eieren los en giet ze over de groenten. Laat dit mengsel op een laag vuur bakken tot het volledig is gestold tot een omelet. Snij de bieslook fijn. De tortilla als een taart in 4 stukken verdelen en op voorverwarmde borden schikken. Bestrooien met bieslook. Geef er nog een lekkere tomatensalade bij.
Voorbereiding: De bloemkool en de broccoli in roosjes snijden,de sperziebonen in stukjes,de wortelenen aardappelen in blokjes en de uien in ringen. Bereiding: Verhit de zonnebloemolie en voeg er de uien en de kruiden aan toeen laat het geheel 3 minuten bakken. Voeg er de overige groenten aan toe en blijf voorzichtig roeren. Doe er tenslotte de bouillon bij en laat het geheel 10 minuten op een zacht vuur garen. Garneer met gebakken uienringen.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de korsten van het brood en snijd het brood in blokjes van 1 cm. Besprenkel de blokjes met het mengsel van knoflook en olie. Leg ze op de bakplaat en bak ze in 10 à 15 minuten goudbruin. Schep 2 maal om.