Nodig: 500gram gekookte magere vis ( baars,kabeljauw ) 2 eieren 100 gr geraspte kaas 25 gram bloem 50 cl. halfvolle melk Muskaatnoot Peper en zout
Bereiding: De oven voorverwarmen op 180 graden.
Doe alle ingredienten in een kom (behalve de geraspte kaas) Alles mixen met de staafmixer. Het mengsel verdelen over 4 ovenschaaltjes. Strooi er de geraspte kaas over heen en plaats 30 minuten in de oven. Haal de gratins uit de oven en serveer ze op een bedje van sla. Serveer er nog lekkere frietjes bij! Smakelijk!!
Nagerecht: Bavarois van groene appeltjes met calvados.
Nodig: 3 blaadjes gelatine(3 gram per blad) 3 granny smith appels(groene zure appels) 1 ei 1eierdooier 50 gram griessuiker 1/8 liter room 1 eetlepel bloemsuiker
voor de siroop: 20 gram griessuiker 1 eetlepel citroensap 1 geutje cavaldos 1/2 dl. water
Bereiding: Week de gelatine in koud water. Maal of mix het geschilde vruchtvlees van de appels in de keukenrobot. Klop de eierdooier,het ei en de suiker samen op. Roer 175 gram appelpulp onder het eiermengsel. Kook wat water ,neem de pot van het vuur en doe er de uitgeknepen gelatine onder. Roer dit mengsel onder het eier en appelmengsel,zet dit gedurende 15 minuten in de koelkast. Klop de room samenmet de bloemsuiker stijf. Spatel de room onder het appel-eiermengsel. Schep de bavarois in schaaltjes en laat terug opstijven in de koelkast. Schil een appel verwijder het klokhuis en snij in schijfjes. Kook een siroop van water,suiker en calvados en citroensap en laat hierin de appelschijfjes blancheren. Laat ze in de siroop afkoelen, leg daarna de afgekoelde en uitgelekte schijfjes op de bavarois.
Voor het sausje: 4 ansjovisfilets 1 eetlepel wijnazijn sap van 1/2 citroen 1 ui 4 koffielepels olie peterselie 4 laulierblaadjes
aluminiumfolie voor de papillotten Bereiding: De oven voorverwarmen op 200 graden. Was de visfilets en dep ze met keukenpapier droog. Hak de gepelde ui. De ansjovisfilets in stukjes snijden en besprenkel met de azijn en het citroensap. Voeg de ui de gehakte peterselie en de olie en peper en zout bij de ansjovisfilets. Leg de visfilets op de aluminiumfolie repen Verdeel het sausje over de 4 pakketjes en leg op ieder vis een laurierblad. De papillotten goed afsluiten. Leg in het midden van de oven en laat 15 minuten bakken. Afwerken met een kwartje citroen. Dien onmiddelijk op.
Is lekker met een frisse sla erbij en aardappelpuree. Smakelijk.
Nodig: 125 gram boter-100 gram fijne suiker-3 hele eieren-2 eetlepels honig-250 gram bloem-1/2 zakje gistpoeder-125 gram in rhum geweekte rozijnen.
Bereiding: Roer de boter tot room met de suiker. Doe er een voor een de eieren bij en de honig. De gezeefde bloem,de gist en de uitgelekte rozijnen erbij doen. Het deeg in een beboterde en met bloem bestoven ronde vorm doen. Gedurende 40 à 45 minuten op 175 graden laten bakken in de oven. Uit de oven nemen en onmiddelijk storten en laten koud worden. Verdeel in sneetjes en dien op bij de koffie.
Nodig: 250 gram dadels-boter. Voor het deeg: 2 tassen bloem-2 eieren-1 eetlepel suiker-geraspte schil van 1 sinaasappel of citroen-2 tassen melk.
Bereiding: Beboter een vuurvaste ovenschaal en schik er de ontpitte dadels in. Meng alle benodigdheden voor het deeg goed samen. Overgiet er de dadels mee. Gedurende 35 minuten in de oven op 175 graden plaatsen en bakken.
600 gram everzwijn van de schouder of de bil 1 liter bruin bier (zoet) 4 uien 4 eetlepels mosterd 4eetlepels bloem 1 grote klont boter 1 bouillonblokje 1 liter water thym en laulier
1snede wit brood
Werkwijze: Het vlees kruiden met peper en zout en met een grote klont boter bruin bakken in de kom. Overstooi het met de bloem. overgiet nu de stoverij met het water en het bier. Voeg het bouillonblokje toe en de thym en de laulier en de 4 gesneden uien.
Smeer het brood in met de mosterd en leg op de stoverij. Laat lichtjes verder stoven tot het goed gaar is.
Nodig: 160 gram ricotta 100gram suiker 1 dl room 800 gram fruit van het seizoen kaneel(naar smaak) 1 glaasje brandy
bereiding: De ricotta mengen met de suiker en beetje bij beetje de room toevoegen. Zet in de koelkast. Het fruit wassen en in stukjes snijden,bestrooi met 4 eetlepels suiker,de kaneel en het glaasje brandy. Het fruit ook laten rusten in de koelkast.
Voor het opdienen het roommengel verdelen over 4 borden en ook het fruit erover verdelen en dien onmiddelijk op!
Bereiding: De bloem zeven in een kom. De eieren,suiker en een snufje zout toevoegen met een beetje van de melk en tot een dik en glad beslag kloppen,het deeg verder al roerend verdunnen met de melk. Een grote ovenschaal of taartvorm invetten en het deeg erin doen. De uitgelekte kersen op het beslag gieten. De schotel 40 minuten in een oven op 180 graden zetten tot het goudbruin wordt. Haal uit de oven en bestrooi met poedersuiker. In punten snijden en warm opdienen.
Sausje: Sap van een citroen en een glaasje kirsh. bereiding: Doe de rijpe en gewassen druiven in een groot glas. Ontdoe de watermeloen van de pitjes en haal er met een aardappelsteker kleine bolletjes uit en voeg bij de druiven Schil de appel en doe in kleine blokjes en voeg dit ook bij het fruit Bestrooi alles rijkelijk met poeder suiker. Verdeel het sausje over de glazen . Laat goed koelen in de koelkast.
Dien op in mooie glazen fruitcoupes= heel fris!! (4 pers.)