bolognaise saus, dit heb je nodig, 500gr kalfsgehakt 3schalotten, 3teentjes look,peper en zout 1 doosje tomaten puree, 2brikjes tomaten coulli of gezeefde tomaten.
doe wat olijfolie in een ketel,voeg de fijn gesneden schalot en look toe, laat even stoven,voeg dan het gehakt toe en laat wat bakken. voeg dan de tomatenpuree en de coulli toe, kruid met peper en zout. laat alles op een heel zacht vuur minstens 1 uur koken.
kook de pasta al dente,giet af,laat goed uitlekken. serveer de pasta met wat parmegiano en wat pikante olie.
bon apetit
pikante olie maak je heel gemakkelijk zelf,neem een pot of fles, doe er wat rode pepertjes in overgiet met een goede olijfolie,laat minstens 14 dagen trekken voor je het gebruikt,bewaar op een koele donkere plaats. hoe langer je de olie laat trekken hoe heter hij wordt. je kan het heel lang bewaren. ook heel lekker op de pizza ! ,
rozijnenbrood met parelsuiker, dit heb je nodig, 500gr bloem voor patiserie,(ik gebruik franskrokant van aveve) 6gr droge gist 4gr zout, 40gr boter, 225ml water, 150gr rozijnen en een handvol parelsuiker.
doe de bloem,water,zout,gist in een kom,meng en kneed goed,voeg de boter toe,alles goed kneden, ongeveer 20min,dek de kom af en laat 45min rijzen. voeg nu de rozijnen en suiker toe,breng in vorm, laat nog 30min rijzen. verwarm de oven tot 230graden,zet het brood erin en laat ongeveer 35min bakken. haal het brood uit de oven en smeer het in met boter, dit maakt de korst lekker zacht.
voeg de gist en het zout niet samen toe,anders zal je brood niet goed rijzen. bon apetit
filet gebraad met aardappel en gekarameliseerd witloof.
dit hedb je nodig, 1kg gebraad 3 kruidngels,laurier 500gr witloof
bak het gebraad mooi bruin in wat boter, kruid met peper,zout,voeg de kruidnagel en laurier toe, voeg water toe en laat ongeveer 1 uur stoven
maak de witloof schoon, doe wat boter in een ketel,voeg de witloof toe,peper en zout laat op een zacht vuur gaar worden,ongeveer 25min; strooi er wat fijne suiker op en laat karameliseren
snij het gebraad in schijven,overgiet met wat saus leg er de witloof en aardappel bij.
je kan de vleessaus indien nodig wat binden met maizena. bon apetit
pasta carbonara,met spek dit heb je nodig voor 2 personen. 4 sneden gezoute spek 150gr gerookt spek fijn gesneden 1 échalotte of ui 2 teentjes look 3 eigeel 25cl room parmezaan peper,zout
doe het spek in een keteltje,laat zachtjes stoven,(je hoeft geen vetstof toe te voegen spek is vet genoeg) voeg de échalotte toe,laat zachtjes stoven tot het spek wat bruin kleurt. neem van het vuur en hou warm
doe de room in een kom,meng er het eigeel,peper,zout, en de geperste look door,voeg wat parmazaan toe.
kook de pasta al dente. bv.verse tagliatelle giet de pasta af,laat goed uitlekken,doe terug in de ketel, voeg het eigeelmengsel en het spek toe, laat alles goed indikken. versier met wat fijn gesneden bieslook.
vide, dit heb je nodig, 1 soepkip,4 wortelen,3 stengels franse selder, 3stukken prei,peper zout,kruidnagel,laurier.
doe de kip in een ketel en voeg water toe tot boven de kip. maak de groenten schoon en snij ze in fijne stukjes (julienne) laat de kip koken en schuim af,voeg dan pas de groenten toe 1 blaadje laurier en 4 kruidnagels,peper en zout. laat alles koken tot de kip gaar is,dit kan ongeveer een uur duren; haal de kip uit de ketel en laat ze afkoelen voeg wat fijne pasta (letterkes) aan de bouillon toe en je hebt een heerlijke kippe bouillon.
snij het kippevlees in kleine stukjes doe in een ketel, voeg stukjes champignons (champignons eerst koken) toe en vlees balletjes.voeg 250ml melk en 250ml room toe,kruid met peper zout en wat nootmuskaat naar smaak,laat alles wat inkoken. je kunt indien nodig het wat binden met maizena. serveer de vulling in bladerdeeg koekjes. heel lekker met wat citoen erbij. en frietjes.
Dragon,estragon dragon is een klassiek kruid,en is bekend in de Franse keuken. het heeft een peperachttige anijssmaak, dus niet te veel gebruiken. dragon wordt vooral gebruikt in kip en eiergerechten, salade,vinaigrette en tartaarsaus. geen béarnaise zonder dragon.
dit heb je nodig,1 kilo gepelde verse tomaten, of een brik tomaten coulli,1 dikke ui,3stengels selder,3 wortelen,2 aardappelen,peper,zout, 1liter warm water,een koffie lepel oregeno 200gr gehakt voor de balletjes,een beetje room en enkele blaadjes basilicum voor de versiering
was de groenten en snij in stukjes,doe wat olijfolie in de pot,voeg de ui toe en laat even stoven,voeg de rest van de groenten toe,laat dit 10 min zachtjes stoven met de deksel op de pot.voeg de tomaten en het warm water toe, kruid met peper zout,en de oregano.mix de soep.
rol de balletjes en kook ze in water ongeveer 15 min, giet ze af,laat ze uitlekken en voeg toe aan de soep.
oost indische kers is een eenjarige kruipende plant. bloemen,bladeren en zaden zijn eetbaar en doen met hun licht peperige smaak,denken aan waterkers. oost indische kers wordt gebruikt in de plantengeneeskunde, het heeft een brede antibacteriele werking, vooral bij luchtweg infecties. de oost indische kers scheidt stoffen uit die schadelijke insecten weghouden. de appelbomen zullen bladluisvrij blijven. zaai er rond de groenten tuin.
de bloemen zijn prachtig op een groen slaatje.en je mag ze eten.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.