pruimentaart dit heb je nodig voor 2 taarten, 250gr bloem voor patiserie, 75 gr boter, 1 ei plus een voor de afwerking, 15 gr fijne suiker, 13 gr verse gist, 1 dl lauwe melk, 1 kg bakpruimen.
roer de gist door de lauwe melk,voeg de suiker toe. doe de bloem in een kom, maak een kuiltje, strooi het zout (een snuifje) rond de kom, giet de melk in het kuiltje, voeg het losgeklopt ei toe, vermeng alles goed, voeg de boter in stukjes toe, goed kneden tot je een bol bekomt. dek af en laat ongeveer 45 min rijzen.
verdeel het deeg in twee en rol uit. een taartvorm met boter insmeren,de pruimen schikken, strooi er wat suiker over naar smaak, en een beetje kaneel. losgeklopt ei op de boord smeren.
verwarm oven op 200°, bak de taart ongeveer 20 min. ( ik gebruik een gasoven )
mijn dochter heeft sinds januari een puppy,
en deze maakte ik speciaal voor haar, een mini.
ik ben er gewoon aan begonnen zonder patroon, op het gevoel !
is hij niet lief !
dit heb je nodig, 50gr boter, 750gr uien,in stukjes. 45gr bloem, 2l water,of kippenbouillon, 1 laurierblad, 2 takjes thym, peper,zout, oud stokbrood, 100gr gemalen Gruyere,geraspt. 250 ml witte wijn,
smelt de boter in een pan en voeg de uien toe, bak de ui op een laag vuur goudbruin. voeg de knooflook en de bloem toe, blijf 2min roeren, voeg nu langzaam al roerend het water,bouillon en wijn toe, breng aan de kook, doe er de laurier,thym en peper en zout bij, doe de deksel op de pan en laat 25min zachtjes pruttelen, vewijder het laurierblad en de thym.
verwarm de grill voor,
rooster de sneetjes baguette,verdeel ze over de soepkommen schep de soep er over, bestrooi met de gruyère en zet de soep onder de grill tot de kaas goudbruin en gesmolten is. dien onmiddelijk op.
zo simpel en zo lekker, dit heb je nodig, bladerdeeg,vers of diepvries chipolatta worst.
maak vierkantjes van het deeg ( je kan ze ook kopen in het vriesvak vb in delhaize ) rol in ieder stuk deeg een chipolatta worst, plak het einde van et rolletje toe met eigeel. smeer de bovenkant in met eigeel.
laat de oven voorverwarmen op 18O°, bak de broodjes ongeveer 25 min op 18O°
de visbouillon,die maak ik altijd zelf,met een stukje vis, een kruidentuiltje,alles samen aan de kook brengen, laten koken,zeven en dan heb je een visbouillon.
voor de bisque, pel de garnalen,Bewaar de koppen en pantsers, pel en snipper de ui,hak de wortel en de selder, pel de knooflook. pel en ontpit de tomaten,snij in stukken.
verhit een lepel olie en fruit er de garnaalresten in, voeg er de groentenjulienne aan toe; behalve de tomaten. pers de knooflook en voeg toe, laat alles even fruiten, flambeer met de cognac, blus met de witte wijn en de visbouillon, doe er de kruiden bij,en de stukjes tomaat. laat alles ongeveer 20 min sudderen. zeef de boillon en laat afkoelen.
de roux,laat de boter smelten, 50 gr boter, 50 gr bloem. voeg de boter toe,leng aan met de bouillon, laat op een zachtvuur tot tegen de kook komen, tot de bouillon fluwelig gebonden is. blijve roeren. breng de bisque op smaak met de cayenne peper, verrijk met de room, werk af met de garnalen en de gehakte bieslook..
dit recept maakte mijn moeder altijd bij kerst, ik ben het blijven maken.
dit heb je nodig, 1/2 konijn, 250gr mager gehakt, fijn gesneden spek, 4 sjalotten, peper,zout,thym,laurier,kruidnagel, 10cl cognac, 1ei,een beetje paneermeel.
je begint met het konijn aan te bakken in boter, dan voeg je de sjalot,laurier en kruidnagel toe. een beetje water toevoegen en laten garen. dan ontbeen je het konijnen snij het vlees in reepjes.
doe het gehakt samen met het ei in een kom, voeg de stukjes konijn en het kookvocht met sjalot toe, meng goeg,voeg wat paneermeel en de 10cl cognac toe, goed mengen, bekleed een kom met fijn gesneden spek, doe er het gehakt in,bedek met spek en een takje thym. zet de kom op een bakblik gevuld met water en zet in oven, 150graden,ongeveer anderhalf uur. door het water op het bakblik droogt de terinne niet uit.
heel lekker met wat groene sla en vinaigrette; bon appétit.
Taartje met mozarella, pancetta,spinazie... lekker als hapje of voorgerecht bij je feest menu.
dit is het recept voor het deeg.
dit heb je nodig, 25O gr bloem 125 gr boter 1 eigeel 1/2 tas water een snuifje zout.
vermeng de bloem met de klontjes boter, dit doe je met je handen,voeg eigeel,water en zout toe, dit moet een mooi zacht deeg worden, je moet er een bolletje van maken.
laat dan even laten opstijven in frigo.
je kan nu het deeg mooi uit rollen, bekleend kleine taart vormpjes met het deeg, en garneer naar keuze, je kan er alle kanten mee uit, hesp, tomaat,kaas,brocolli,...
bakken in warme oven op 18O° ongeveer 16 min.
tip ! als je het zout in het recept vervangt door een beetje suiker, kun je de taartjes ook gebruiken voor zoete bereidingen!
zelf koekjes bakken, super gemakkelijk !
een lekker "home made " cadeau voor de feesten !
dit heb je nodig, 125 gr zachte boter, 100 gr bloemsuiker, 1 dik ei, 140 gr gezeefde bloem, snuifje zout.
een spuitzak; kersen, chocolade, coco's ... voor de afwerking !
mix de zachte boter samen met de suiker , tot een glad mengsel, voeg het ei en een snuifje zout toe, alles eens goed door roeren, mag met de mixer. voeg de gezeefde bloem toe,roer goed.
doe het deeg in een spuitzak, spuit rosetjes op een met bakpapier bekleed bakblik. voor de koekjes met kers de kers er nu op leggen
zet in voorverwarmde oven op 200° gedurende 10-14 min
laat op een rooster afkoelen.
smelt de chocolade dip de koekjes er in en overstrooi met wat geraspte coco. of werk af naar eigen smaak !
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.