vers geplukte kersen, ik kon niet aan de verleiding weerstaan en ben mijn keuken in getrokken,en dit was het resultaat. het is het zelfde recept voor het deeg als de appeltaart, (zie archief)
dit heb je nodig voor 2 pers, 1 dikke vleestomaat, 1 hard gekookt ei, 150gr grijze noordzee garnalen, 2 eetlepels mayonaise, 1 citroen, een handvol verse tuinkruiden,peterselie en bieslook, peper en zout, wat sla voor er bij.
plet het ei,voeg de garnalen toe en de mayonaise, kruid met peper en zout,en voeg wat citroen toe naar smaak, hou wat garnalen opzij voor de afwerking, snij de tomaat in fijne plakjes, hak de kruiden fijn,
begin met een schijfje tomaat,doe er een hoopje garnaal mengsel op,strooi er wat verse kruiden op, opnieuw tomaat en zo verder, eindig met garnaal mengsel,kruiden, en de overgebleven garnalen, nog wat sla er bij en smullen maar.
fruit salade, zo gemakkelijk en zo lekker gezond, alles kan en alles mag, appel,peer,sinaasappel,banaan, witte,blauwe druiven,aardbeien, bessen van alle kleuren,framboos, citoensap,suiker,likeur......... met slagroom,youghourt of nature. zeer lekker op een warme dag
simpel,snel,lekker, dit heb je nodig, 200 gr gemalen biefstuk,je kan dit zelf doen, met vleesmolen of met het mes. 1 eigeel, 1 theelepel mosterd, peper,zout, 1 1/2 soeplepel mayonaise, engelse saus naar smaak (worcestershire saus) dit alles vermengen, naar gelang smaak kappertjes, gehakte sjalot,peterselie...
serveer met een slaatje en friet, of op een toast.
dit kastje was voor brandhout van te maken, ik heb het een likje verf gegeven en de deur wat versierd nu staat het buiten op teras,en ik kan er de bbq spullen in kwijt.
crème anglaise,voor het vullen van soezen en gebak, dit heb je nodig, 1/2 l melk, 1/8 l room, 1 vanillestokje, 3 eierdooiers, 50 gr suiker, 40 gr maizena.
meng de melk en de room,neem 25cl uit,ong 1 tas, breng het mengsel aan de kook met het open gesneden vanillestokje, vermeng de eierdooiers met de suiker, voeg de 25 cl melk en de maizena toe, roer goed, als de melk bijna kookt,vanillestokje uit halen,en het eiermengsel al roerend toevoegen, heel even laten doorkoken. laten afkoelen.
Dit jaar de 17de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten in Tongeren, mijn geboorte stad. de ommegang vind 4 maal plaats door de straten van de stad,waaronder 2 maal s'avonds. Bijna 4.000 deelnemers zullen meer dan twee jaar voorbereiding achter de rug hebben wanneer zij in de week van 5 tot en met 12 juli 2009 viermaal gestalte geven aan de Zevenjaarlijkse Kroningsprocessie
In de Kroningsprocessie wordt het leven van Maria en via Haar het leven van Jezus op een eenvoudige maar tevens religieuze manier uitgebeeld.
gans de stad is versierd,vlaggen,bloemen,verlichting........ al de inwoners doen hier aan mee en versieren hun huis met bloem,en zetten een Maria beeld aan de venster,de Zwarte Lieve Vrouw van tongeren.
het avondspel zal viermaal opgevoerd worden op 5,7,10,12 juli telkens van 22.30-24.00 een klank en licht spel met 3000 figuranten. dit alles is zeker de moeite waard.
dit heb je nodig voor het zanddeeg, 200gr ijskoude boter, 400gr bloem, 150gr fijne suiker, 1 ei,mespunt zout.
snij de boter in stukjes,doe ze mer de bloem, de suiker, het ei en een mespunt zout in een mengkom, bewerk eerst met de mixer tot het ei helemaal is opgenomen. kneed verder met de handen tot een vast deeg. wikkel de beegbal in plastiekfolie en zet minstens 1 uur in frigo.
beboter een taartvorm,rol het deeg uit. bak in voorverwarmde oven ong.18 min op 180 ° laat het deeg afkoelen, doe een dikke laag vanille pudding of creme anglaise in de taart bodem en werk af met aardbeien . je kan ook ander fruit gebruiken,framboos,mandarijn,annanas...
was en schil de asperges en aardappel, snij in stukken, pel de ui en snij in stukken. doe een beetje boter in pan en voeg de ui en aardappel toe, laat even uitzweten, voeg dan de asperges toe,zet deksel op pan en laat heel even stoven, breng op smaak met peper en zout, voeg het warme water toe, laat ongeveer 40-45 min op zacht vuur koken.
hak het hardgekookt ei in kleine stukjes, snij de been ham in fijne reepjes, hak de peterselie fijn.
mix de soep goed door, garneer met ei ,ham,peterselie.
varkens,runds,lams,gevogelte... alles kan, de brochette wel goed kruiden en laten marineren. groene sla,tomaat,olijfolie,ajuin fijn gesneden, blokjes griekse kaas,"feta" peper,zout,provencaalse kruiden. en de gekende saus tsatsiki. serveer met frietjes.
voor de saus, 1 beker griekse yoghurt 1 komkommer knoflook zout of zeezout
Neem een schaal en een schone theedoek en leg de theedoek over de schaal. doe de beker yoghurt op de theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht uit de yoghurt. Laat de yoghurt staan in de doek en laat zoveel mogelijk vocht uit de yoghurt wegsijpelen.
Ondertussen begin je met de komkommer, schil deze en haal de zaadjes uit Snijd in heel kleine blokjes (een keukenmachine kan hier uitkomst bieden).
Knijp ook goed het vocht uit de komkommerstukjes, dit is erg belangrijk voor de smaak en structuur van de saus. Als je er geen vocht meer uit kan persen leg dan de stukjes op een platte schaal en strooi er een beetje zout (of zeezout) overheen en laat het zout het laatste vocht uit de komkommer 'opzuigen'.
Pak de theedoek met de yoghurt, knijp het laatste beetje vocht eruit en doe de yoghurt in een bakje. Knijp met een knoflooktang 1 tot 3 (naar gelang je eigen smaak) teentjes knoflook fijn en doe dit bij de yoghurt.
Veeg het zout een beetje van de komkommer af en voeg bij het yoghurt/knoflookmengsel. zet even in frigo om wat op te stijven.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.