bokkepootjes, dit heb je nodig voor ongeveer 20 stuks, 3 eiwitten, 100gr fijne suiker, 100gr gemalen amandelen,
voor de afwerking, zwarte chocolade,creme au beurre moka
klop de eiwitten stijf met een snuifje zout, voeg beetje per beetje de suiker toe maar blijf kloppen, als al de suiker is toegevoegd roer je er de amandelen door, niet meer kloppen. bekleed een bakblik met bakpapier, verwarm de oven op 150 graden, spuit streepjes van ongeveer 6cm lang, strooi er wat amandelschifers op,en bak 15 min in oven, laat afkoelen,spuit er wat creme au beurre tussen en dompel de uiteinden in chocolade, laat op een koele plaats opstijven.
heerlijk om eens cadeau te geven bij de feesten, Home made koekjes !
zelf marsepein maken, dit heb je nodig, 200gr gemalen amandelnoten, 200gr gezeefde bloemsuiker, 2 eetlepels oranjebloesemwater.
doe allle ingredienten in een kom en kneed tot een samenhangende massa, laat opstijven in de koelkast voor gebruik. je kan er nu bolletjes van rollen of figuurtjes van maken, weer in frigo laten opstijven, nu kun je de bolletjes in cacao poeder rollen,dan krijg je de lekkere patatjes. de figuurtjes kun je nu een kleurtje geven met kleurstof voor voeding. (te koop bij aveve)
oranjebloesemwater wordt veel gebruikt in de marokkaanse keuken,wees er zuinig mee want de smaak overheerst snel.
dit heb je nodig, 1fles lekkere rode wijn,naar eigen smaak. 1 citroen,en of 1/2 appelsien, 4 kruidnagels, 1 kaneelpijpje, 8-10 klontjes suiker,
was de citroen goed met warm water en steek er de kruidnagel in, was de sinaas en snij in stukken, verwarm de wijn op een zacht vuur,niet laten koken, samen met citroen en sinaas. voeg de suiker toe, je kan er ook een scheutje cognac aan toe voegen. serveer warm.
voor de gateaux, 8 eieren, 250 gr fijne suiker, 250 gr bloem,gezeeft, 50 gr gesmolten boter.
voor de creme mokka, 200 gr zachte roomboter ongezouten, 150 gr fijne suiker, 5 eetlepels water, 5 eigeel, mokka aroma.
beginnen met de biscuit, klop de eieren op met de suiker, je moet voor dit deeg zeker 15min kloppen,dan wordt het dik en roomig, gezeefde bloem toevoegen,en door het deeg spatelen, niet meer kloppen. bekleed een bakblik met bakpapier, stort er het deeg op een maak gelijk tot ongeveer, 1cm dik met een spatel. bak gedurende 18 min op 200graden, in voorverwarmde oven.
laat afkoelen, nu kun je de vormpjes uitsteken.
voor de mokka creme,
doe het water samen met de suiker in een pot en laat smelten. klop het eigeel,voeg het warme suiker mengsel toe,en blijf kloppen tot het geheel afkoelt. voeg dan de boter er beetje bij beetje aan toe. als laatst het mokka aroma,naar smaak. laat wat opstijven in koelkast.
klassieke cake, dit heb je nodig voor 24 cakjes, 250gr zachte boter, 200gr suiker, 4 losgeklopte eieren, 250gr zelfrijzend bloem, 2tl bakpoeder, chocolade druppels,kersen voor de afwerking.
klop de boter en de suiker licht en luchtig met de mixer, klop er beetje bij beetje de eieren bij. spatel er de bloem en bakpoeder door, roer tot een glad deeg verdeel het deeg over de vormpjes, bak ongeveer 13min in voorverwarmde oven, 180°
als je het sap van 1 citroen aan het deeg toevoegt, krijg je een citroen cake.
1 pompoen 2 grote aardappelen 1 rode paprika 2 vleestomaten 1 ui peterselie,bieslook, kervel voor de afwerking, crème fraiche
Pompoen schoonmaken en in stukken snijden, aardappel schillen en in stukken snijden, tomaat en paprika in stukken snijden. een weinig paprika zeer fijn snijden en opzij houden Ui hakken en fruiten in een beetje olijfolie. De pompoen, tomaat, aardappel en paprika toevoegen. De kruiden toevoegen. De bouillon erbij en zacht laten koken voor een 30 min. de soep mixen, op smaak brengen met peper en zout, de kervel fijn hakken, de soep opdienen met wat paprika,kervel en room voor de afwerking.
dit heb je nodig, 1 middel grote courget, 5-6 dikke tomaten 2 uien, peper en zout.
snij de ui en de courgette in blokjes, de courgette moet niet gepeld. bak ze lichtjes aan in wat olijfolie, voeg dan de blokjes tomaat toe, laat nog even stoven,voeg dan ongeveer 1l water toe, kruid met peper en zout. ongeveer 20 min zachtjes laten koken. en dan de soep goed mixen. lekker met een broodstengel . een scheutje room maakt de soep lekker romig.
Pizza deeg, dit heb je nodig,voor 4 pizzas, 45O gr witte bloem, 2,5 dl lauw water, 1 eetlepel fijne suiker, 2 theelepels gedroogde gist,of 15 gr verse gist, 1/2 theelepel zout, 3 eetlepels olijfolie.
meng de bloem met de suiker en het zout, maak een kuiltje doe er het water en de gist in, voeg de olijfolie toe en meng en kneed tot een mooie deegbol.dek de kom af en laat anderhalf uur rijzen, verdeel het deeg in 4 porties,en maak 4 mooie bollen, laat nog minstens een uur rijzen. duw de bol plat,maak het tot een rondje van ong 30cm, je kan de deegrol ook gebruiken.
voor de garnering, tomaten coulli,olijfolie, anjovis,artichok,chamignons, hesp,salami,olijven,gemalen mozarelle en wat oregano en of basilicum de garnering kan naar ieders smaak. eerst wat tomaten coulli op de pizza bodem uitstrijken, dan de garnering aan brengen ,als laats de kaas, dan nog wat oregano een scheutje olijfolie.
deze bakte ik op de gaz bbq,in een ongeglazuurde schaal, (bloempot onderzetter bvb, er bestaan ook pizza tegels)
gegrilde zalm met een boter sausje en peterselie puree.
dit heb je nodig, zalm,citroen, boter,aardappel,peterselie,peper,zout,1 ei,
maak een aardappelpuree, voeg er op het laatste de fijn gehakte peterselie bij,
voor de saus, breng 50ml water aan de kook er doe er 150 gr hoeve boter (koude) stukje bij stukje bij, meng goed, breng op smaak met wat zout en citroen of limoen sap.
kruid de zalm met peper en zout, smeer er een beetje olijfolie op, bak op de gril.
verleden week had ik wat vrienden op bezoek, voor een hapje, en een drankje, en wou toch graag een bloemetje op tafel......... toen kwam ik op het idee van dit bloemstukje met verse kruiden uit de tuin. het oogt mooi en het ruikt nog heerlijk ook. ik gebruikte peterselie, thym, rozemarijn, salie,estragon,groene pepers, en enkele kleine tomaatjes voor wat kleur.
125 gr zelfrijzende bloem, 125 gr fijne suiker, 125 gr zachte boter (geen gesmolten boter) 2 eieren, 2 eetlepels melk
een theelepel vanille extract of een zakje vanille suiker.
doe al de ingredienten in een kom, suiker, eieren, bloem en suiker, meng goed met mixer, voeg de melk toe en roer nog eens goed door, verwarm de oven op 180°, vul de cake vormpjes tot 3/4, zet ongeveer 20 min in de oven.
laat afkoelen.
voor het glazuur, 1 eiwit, 100 gr gezeefde poedersuiker, (bloemsuiker)
klop het eiwit los met mixer,voeg beetje bij beetje de suiker toe. goed opkloppen. bestrijk de bovenkant van de cakes, versier naar wens. laat op een koele plaats opstijven.
met de komst van de lekkere aardbeien,moet je dit zeker eens proberen.
brusselse wafels,zeer luchtig, dit heb je nodig,voor 10 wafels, 500gr bloem, 200gr boter, 30gr gist,oplossen in wat lauwe melk, 6 eieren, 3/4l melk,lauw, vooral geen zout.
de bloem in een kom gieten,een kuiltje maken, de lauwe melk in het kuiltje gieten en de bloem er goed klopend,in verwerken, de eierdooiers toevoegen, de gesmolten boter er onder roeren, daarna de gist en tenslotte de in sneeuw, geklopte eiwitten er door roeren.
het deeg 3/4 uur laten rijzen, het deeg moet vloeibaar zijn als voor pannekoeken, bakken in warm wafelijzer. na het bakken de wafels bestrooien met suiker, versieren met slagroom en aardbeien. lekker!!!
je hoeft geen speciale vorm voor dit recept, je kan ze bakken in de vorm van 4x7, je kan ze ook goed in de diepvries bewaren, dan warm je ze 3min in warme oven. bon apétit.
Macarons. dit heb je nodig voor 20 stuks, 250 gr gemalen amandelen,of cocos, 250 gr fijne suiker, 35 gr bloem voor gebak, 4 eiwitten,
neem een kom, doe er de gemalen amandelen in, maak een kuiltje, doe er de suiker en de bloem in. vermeng alles goed met je handen. maak opnieuw een kuiltje, voeg de eiwitten toe, vermeng alles goed, ik doe dit met een houten lepel. alles moet goed aan elkaar blijven.
verwarm de oven op 170 ° bekleed een bakplaat met bakpapier, maak hoopjes van 1 eetlepel. zet ongeveer 35 min in de oven; de macarons moeten mooi bruin zijn.
neem uit de oven, giet wat koud water tussen het bakpapier en de bakplaat; dan komen ze goed los. ; )
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.