soezen,éclairs,choukes,eendjes.............worden allen van dit deeg gemaakt. dit het enige deeg waarbij bloem,boter en vloeistof worden gekookt. basisrecept soezendeeg, dit heb je nodig voor 10 grote éclairs, 100 gr boter, 125 gr bloem voor patiserie 2 dl water, 4 medium eieren, een snuifje zout, 1 theelepel babpoeder.
breng in een pannetje het water met het zout en de boter aan de kook,zodra de boter is gesmolten de bloem er in een keer bij doen,goed roeren tot er een dikke massa ontstaat, op de bodem van de pan vormt zich een dun wit laagje, teken dat de bloem gaar is. bloemmengsel in een mengkom doen en goed laten afkoelen. als het deeg goed is afgekoeld de eieren er een voor een bij doen, goed kloppen,wanneer het deeg glanst en als een dik lint van de lepel valt, is het deeg goed om gespoten te worden. deeg in spuitzak doen, en strepen maken, op een met bakpapier bekleed bakblik in voorverwarmde oven 200° zetten en ongeveer 25 min bakken. de oven tijdens het bakken niet open doen anders zakken ze in elkaar. uit de oven halen,laten afkoelen,chocolade laten smelten, de bovenkant bestrijken met de chocolade,laten opstijven. dan kun je ze vullen met vanille pudding,creme anglaise, chocco mousse,crème fraiche en fruit..... je kunt ze open snijden om te vullen,ik maak een klein gaatje en vul ze met de spuitzak.
bon apétit.
geen spuitzak,dan kun je ook een diepvries zak gebruiken, dan knip je een hoekje weg,dat gaat ook.
dit heb je nodig voor 4 pers. 4stukken kipfilet, voor de saus, 2 sjalot, 2 teentjes look, 1 doos gepelde tomaat en gezeefde tomaat, 1eetlepel kappertjes, een handvol olijven, peper,grof zeezout,rosemarijn, olijfolie
begin met de kip te marineren , olijfolie, kip kruiden, bakken in oven 200 ° ong. 40 min
voor de saus,sjalot stoven in een weinig olijfolie, fijn gehakte look toevoegen, de olijven in stukjes snijden en aan de sjalot toevoegen, voeg de tomaten toe gepeld en gezeefd, kruid met peper,zout,rozemarijn, doe er nu de kappertjes bij,een glas warm water en laat een uurtje op een zacht vuur prutellen,
na een korte afwezigheid wegens ziekte, hier een ideetje voor de traditionele vidé, je neemt een plakje diepvries bladerdeeg, goed laten ontdooien,en in voorverwarmde oven 20 min, bakken op 220°, je snijd het mooi door het midden open en vul het op.
vidé vulling dit heb je nodig, 1 soepkip,4 wortelen,3 stengels franse selder, 3stukken prei,peper zout,kruidnagel,laurier.
doe de kip in een ketel en voeg water toe tot boven de kip. maak de groenten schoon en snij ze in fijne stukjes (julienne) laat de kip koken en schuim af,voeg dan pas de groenten toe 1 blaadje laurier en 4 kruidnagels,peper en zout. laat alles koken tot de kip gaar is,dit kan ongeveer een uur duren; haal de kip uit de ketel en laat ze afkoelen voeg wat fijne pasta (letterkes) aan de bouillon toe en je hebt een heerlijke kippen bouillon.
snij het kippevlees in kleine stukjes, snij de champignons,(gekookte) in stukjes, doe alles in pan,voeg de gekookte balletjes toe, doe er 1 kop van de,bouillon bij en 20cl room en 20cl melk, breng op smaak met peper,zout,nootmuskaat, laat goed inkoken,indien nodig binden met maizena. serveer met wat citroen.
dit heb je nodig, 1 soepkip, 3 wortelen, 3stengels franse selder,knolselder kan ook, 3 stukken prei,het wit. kruidnagel,laurier,peper en zout. fijne pasta,letterkes
leg de kip in een ketel,voeg water toe tot de kip gans bedekt is,breng aan de kook,schuim af indien nodig. voeg 1 blaadje laurier en 5 kruidnagels toe,peper en zout. laat zachtjes koken, was en snij de groenten fijn,voeg toe aan de kip, laat nog minstens 30 min zachtjes koken, haal de kip uit de soep, voeg nu de vermicelle of lettertjes toe, nog even zachtjes laten koken. breng op smaak met peper en zout. de kip kan je natuurlijk gebruiken om vidé te maken.
mini soesjes met frambozen coulli, de coulli maak je best in de zomer, en dan vries je het in. je kan ook diepvries frambozen gebruiken, laat ongeveer een halve kilo fruit met 100gr suiker, zachtjes aan de kook komen,en laat wat indiken. giet door een zeef, laat afkoelen. het recept van de soesen staat vermeld bij soesen en eclairs, zie archief. de soesjes zijn gevuld met slagroom. de combinatie zoet en wat zuur van de coulli is heerlijk.
begin met het vlees te marineren,olijfolie,peper, zout,knoflook,verse thijm en rozemarijn.
borstel de champignons,snij in fijne schijfjes, doe ze in de pan en laat ze garen,laat zoveel mogelijk vocht verdampen. hou opzij. bak ze in een weinig boter,kruid met peper en een weinig zout.
maak de gratin, aardappel schillen in fijne schijfjes snijden, vermeng 25 cl room met 100 ml melk, kruid met peper, zout, nootmuskaat,1 geperst teentje look. neem een vuurvaste kom, leg de aardappel in laagjes, kruid tussen de laagjes met een weinig grof zeezout.overgiet met de melk-room mengeling, doe er wat geraspte kaas bovenop, bak in oven op 180°, ong 45 min.
bak het vlees in wat boter en olijfolie,mooi bruin .
dresseer op een verwarmd bord, gratin, champignons, lamsfilet, werk af met een weinig vleessaus.
-bon appétit-
grot champignons,heel lekker van smaak,worden in de streek van Kanne,Riemst in de mergelgrotten gekweekt.
dit heb je nodig voor de buiscuitdeeg, 4 eieren, 125gr fijne suiker, 125gr gezeefde bloem, bakpapier, --------------- voor de afwerking, creme au beurre,(recept staat bij koekjes) marsepein, pure chocolade, --------------- beginnen met de biscuit,klop de eieren op met de suiker,je moet voor dit deeg zeker 15min kloppen,dan wordt het dik en roomig, gezeefde bloem toevoegen,en door het deeg spatelen, niet meer kloppen. bekleed een bakblik met bakpapier, stort er het deeg op een maak gelijk tot ongeveer, 1cm dik met een spatel. bak gedurende een klein kwartiertje op 200graden, in voorverwarmde oven. - rol ondertussen de marsepein heel dun uit, tussen 2 vellen huishoud folie. zet even opzij en laat wat opstijven. neem het deeg uit de oven en draai het om op een vochtige theedoek,doe voorzchtig het bakpapier af. rol het deeg nu op met de theedoek,laat zo afkoelen. - maak nu de creme au beurre, -maak je versiering,van marsepein,van chocolade neem de deegrol,rol voorzichtig open,bestrijk met de creme, rol nu voorzichtig terug op,gebruik de handdoek,dat is gemakkelijker. smeer nu de creme,laten opstijven, nu kun je versieren naar eigen smaak.
je maakt het best 1à 2 dagen op voorhand, dan kan het goed opstijven.
dit heb je nodig, wortelen, sjalot of ui, een beetje boter, aardappel, peper, zout,nootmuskaat, 1 eigeel, een weinig melk, vlees naar smaak, kotelet, worst.....
maak de sjalot en de wortelen schoon en snij in stukken,doe wat boter in de ketel en laat de sjalot er goudgeel in stoven, voeg de wortelen toe, kruid met peper en zout, voeg een weinig water toe en laat zachtjes koken tot de wortelen goed gaar zijn. kook de aardappelen,plet en maak een puree met eigeel, een weinig melk, kruid met wat nootmuskaat, voeg de helft van de wortelen toe, de andere helft geef je er zo bij. bak het vlees maak een mooie bruine saus .
Al enige tijd zat ik er mee,zelf eens zo een mooie lieve bruine beer te maken. Een paar weken geleden kwam ik op Annebelleke haar blog terecht,ik deed haar een mailtje,vroeg om wat uitleg, en zo bestelde ik mijn eerste paketje bij Annebel, patroontje,mohair,oogjes...........,alles zit er in,en ook de duidelijke uitleg. en zondag ben ik er met veel plezier aan begonnen, en ja........................... hier is hij dan, mijn eerst beer!
dit heb je nodig voor 4 pers, 500gr gemengd gehakt, peterselie, ( fijn gehakt ) 3 chilli pepers gedroogd en fijn gehakt, 1 ei, 2 sneden brood (geweekt in melk) paneermeel, bloem, peper,zout,
doe het gehakt in een kom, voeg peterselie,chilli,ei,het uitgeknepen brood en paneermeel toe, meng goed, kruid met peper en zout, maak kleine balletjes en rol ze in een beetje bloem.
verwarm wat olie en boter in ketel, bak de balletjes rondom mooi bruin. maak een tomaten saus, doe er de balletjes bij. lekker met pasta of frietjes.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.