mascarponemousse met aardbeien, eenvoudig om te maken en heel lekker !
dit heb je nodig, 250 gr mascarpone, 60 gr fijne suiker, 3 eierdooiers, 5 cl amaretto, 1/4 l room, 250 gr aardbeien,
doe de eierdooiers in een kom en klop ze samen met de suiker, en de amaretto tot het mengsel wit en schuimig is. klop er de mascarpone door, dit mag met de mixer.
klop de room stijf,en spatel deze door het mascarpone mengsel.
snij de aardbeien in twee, schik de aarbeien met het snijvlak naar buiten in de kommetjes, vul aan met de mousse en druk lichtjes aan.
zet,onafgedekt,tenminste 12 uur in de koelkast.
versier met een aardbei,en of een blaadje munt of citoen melisse
rabarber taart dit heb je nodig voor 1 taart met deksel, 250 gr bloem voor patiserie, 75 gr boter,niet opwarmen. 1 ei, 15 gr fijne suiker, 15 gr verse gist, een snuifje zout, 1 dl lauwe melk. kaneel.
appel cakjes, zelfde recept als de cakjes met chocolade druppels, maar je vervangt de chocolade door een appel, in kleine blokjes gesneden. en een paar fijne schijfjes voor van boven.
dit is een zeer gemakelijk recept dit heb je nodig, voor acht stuks.
11O gr zachte boter, 1OOgr fijne suiker, 2 grote eieren of 3 kleine, 1OOgr zelfrijzende bloem 5Ogr chocolade druppels of stukjes chocolade.
de zachte boter samen met de suiker goed mixen, voeg de eieren toe, mix dit minstens 5 min, voeg de bloem toe en mix goed door. voeg nu de chocolade druppels toe,en roer er door.
vul de vormpjes tot 1cm van de boord.
bak in voorverwarmde oven op 18O° gedurende 20-25min, tot ze mooi goedbruin zijn.
80 gr zachte boter, 50 gr fijne suiker, 1 groot ei, 75 gr zelfrijzend bakmeel, 2 eetleprls cacao poeder, 1 eetlepel melk,
voor de ganache, 100 gr zwarte chocolade, 80 ml room.
roer in een kom de boter en de suiker licht en schuimig, klop het ei erdoor. zeef het meel en de cacao boven de kom, spatel onder het ei mengsel. roer de melk er door.
vul de cake vormpjes voor de helft.
bak in voor verwarmde oven gedurende 15 min op 180 ° laat ze op een rooster afkoelen.
voor de ganache, verwarm de room samen met de chocolade op een zacht vuur, roer toto de chocolade gesmolten is. giet het chocolade mengsel in een kom, klop gedurende 10 min met de mixer tot een dikke glanzende creme;
doe de ganache in een spuitzak met een stervormig mondje, spuit een mooi roosje op elk cakje, laat de cakjes voor het opdienen 1 uur in de koelkast staan.
dit heb je nodig, 13O gr chocolade,liefst zwarte 12O gr boter 3 eieren 21O gr fijne suiker 1OO gr bloem 1 koff lepel cacao poeder 1/4 koff lepel bakpoeder een snuifje zout.
laat de chocolade samen met de boter op een zacht vuurtje smelten, klop de eieren samen met de suiker wit die doe ik met de mixer, en voor drie eieren klop ik zeker 10 min. voeg nu de gesmolten chocolade toe, deze mag wel niet te warm zijn. goed mengen, zeef de bloem, de cacaopoeder en de bakpoeder, meng het er voorzichtig onder.
vul de vormpjes tot op 1 cm van de rand, verwarm de oven op 18O °, bak de cupcakes ongeveer 2O-22 min.
zet op een rooster en laat afkoelen.
je kan ze zo eten, of met chocolade erover, of met een meringue overgoten met chocolade, dit maak je zo,
4 eiwitten,2OO gr suiker,2OO ml water breng het water,samen met de suiker aan de kook,tot je 120 ° hebt, laat nu afkoelen tot 11O°. klop de eiwitten stijf met een snuifje zout, voeg nual kloppend het afgekoelde suiker mengel toe,blijf kloppen tot het geheel is afgekoeld.
spuit een toetje van dit mengsel op de cupcakes,laat 3O min opstijven en laat er nu gesmolten chocolade over lopen .
choucroute garnie komt uit de keuken van de elzas, dit gerecht varieert naargelang het aantal personen, hoe meer volk aan tafel,hoe meer verschillend vlees je kan toevoegen.
dit heb je nodig voor 4 personen, 1kg zuurkool, een beetje boter of reuzel, 1 ui,1 grote teen knooflook, 1 laurierblad,8 jeneverbessen, 5 kruidnagels, 200ml witte wijn, (het kan ook zonder wijn) aardappellen vlees,vb. spek,varkens hammetje,rookworst,frankfurter worstjes.......
als je verse zuurkool gebruikt spoel hem dan eerst af onder koud water,en knijp goed uit, laat de boter smelten in een grote ketel, doe de helft van de zuurkool in de ketel,voeg de grove stukken ui toe, doe er de kruidnagel,laurier,jeneverbessen en look bij. doe er nu de rest van de zuurkool bij. leg het vlees erbovenop en giet er de witte wijn of water bij. laat alles ongeveer 1u30 op een zacht vuurtje koken,voeg indien nodig wat water toe, voeg dan de aardappelen in stukken toe en laat nog koken tot de aardappelen gaar zijn. als je er worst wil bij doen dan doe je dat best op het laatste moment anders is er kans dat de worsten open springen,je kan ze ook appart verwarmen in oven
serveer de zuurkool op een groot bord met de aardappelen, de worsten en de stukjes vlees.
drink er een frisse pils of een glaasje witte wijn bij !
Voor het nieuwe jaar wens ik jullie, Tijd om van de kleine dingen te genieten, Rust om stil te staan bij mooie momenten, Sterkte om tegenslagen te overwinnen, Vriendschap om je hart te verwarmen, Humor om wat somber is te kleuren, Een glimlach om elke dag mee te beginnen, Gelukkig Nieuwjaar !
langs deze weg wil ik ook iedereen bedanken , voor de vele bezoekjes, en de mooie reacties ! liefs, rafa
dit heb je nodig voor 4 personen, 5 stukken witloof (dikke), 2 uien, 1 bouillonblokje, 2l warm water, 100gr grijze garnalen, peper,zout, room.
maak de ui en de witloof schoon, doe wat boter in de ketel,bak er de ui goudgeel in, voeg de witloof in stukken gesneden toe, kruid met peper en zout,deksel op ketel en laat even stoven, los bouillonblokje op in warm water en voeg toe aan het witloof, laat ongeveer 20min zachtjes koken, mix de soep, breng op smaak, voeg de garnalen toe, serveer met een vleugje room.
een feestelijke versie van soep. leg een stuk bladerdeeg boven op je soepkom,bestrijk het met eigeel,zet in oven 15min op 150graden, let er wel op dat je de kom maar voor 2/3 vult, de soep mag niet met het deeg in contact komen, anders zakt het in elkaar. lekker met pompoensoep met spekjes,bisque.....ajuinsoep..
Cava,uit Spanje is een schuimwijn met tweede gisting in de fles, een methode traditionelle zoals voor de Champagne, de druiven worden zeer voorzichtig geperst,voor de betere heb je 2,5 kilo druiven nodig voor een fles wijn. hij moet verplicht negen maanden rusten, maar er zijn huizen die een lagertijd van 30 maanden aanhouden; de Krypta van Torllos rijpt zelf 4 jaar in de kelder. Cava kan als apéritief bij de tapas, bij oesters en zeevruchten,bij vis een wit vlees. de halfzoete Cava is heerlijk bij desserts.
laten we niet vergeten dat ook in Belgie goede schuimwijn wordt gemaakt. de methode traditionelle van "Schorpion" in Vliermaal Kortesem (Limburg), is met zijn ruim twee hectare Chardonnay en Pinot Noir druiven een pofessioneel bedrijf geworden. het is een officieel erkend steekproduct.
dit heb je nodig,voor ong. 50 koekjes, 125gr zachte boter, 100gr fijne suiker, 1dik ei, 140gr bloem voor gebak, een snuifje zout.
wat gemalen coco poeder,geconfeitte kersen,chocolade puur, creme au beurre,moka,meng boter met bloemsuiker,koffie extract.
meng de boter samen met de suiker romig met de mixer, voeg het ei en een suifje zout toe,mix goed door, voeg de gezeefde bloem toe,gebruik een spatel om de bloen er door te mengen. verwarm de oven op 200 graden.
doe het deeg in een spuitzak,spuit rosasjes op de bakplaat,op leg er eerst een baktapijt op. voor die met de kersen,versier ze nu. schuif de oven in,bak 10 a 15 minuten,naargelang ge groote haal uit de oven,laat afkoelen. werk af met chocolade,coco poeder.....naar eigen smaak en fantasie.
plak er twee tegen elkaar met moka creme tussen.
veel succes,rafa
als je ze mooi verpakt in een doosje,is het een mooi cadeautje voor je vrienden bij de feestdagen . en lekker zijn ze ook !
bokkepootjes, dit heb je nodig voor ongeveer 20 stuks, 3 eiwitten, 100gr fijne suiker, 100gr gemalen amandelen,
voor de afwerking, zwarte chocolade,creme au beurre moka
klop de eiwitten stijf met een snuifje zout, voeg beetje per beetje de suiker toe maar blijf kloppen, als al de suiker is toegevoegd roer je er de amandelen door, niet meer kloppen. bekleed een bakblik met bakpapier, verwarm de oven op 150 graden, spuit streepjes van ongeveer 6cm lang, strooi er wat amandelschifers op,en bak 15 min in oven, laat afkoelen,spuit er wat creme au beurre tussen en dompel de uiteinden in chocolade, laat op een koele plaats opstijven.
heerlijk om eens cadeau te geven bij de feesten, Home made koekjes !
zelf marsepein maken, dit heb je nodig, 200gr gemalen amandelnoten, 200gr gezeefde bloemsuiker, 2 eetlepels oranjebloesemwater.
doe allle ingredienten in een kom en kneed tot een samenhangende massa, laat opstijven in de koelkast voor gebruik. je kan er nu bolletjes van rollen of figuurtjes van maken, weer in frigo laten opstijven, nu kun je de bolletjes in cacao poeder rollen,dan krijg je de lekkere patatjes. de figuurtjes kun je nu een kleurtje geven met kleurstof voor voeding. (te koop bij aveve)
oranjebloesemwater wordt veel gebruikt in de marokkaanse keuken,wees er zuinig mee want de smaak overheerst snel.
dit heb je nodig, 1fles lekkere rode wijn,naar eigen smaak. 1 citroen,en of 1/2 appelsien, 4 kruidnagels, 1 kaneelpijpje, 8-10 klontjes suiker,
was de citroen goed met warm water en steek er de kruidnagel in, was de sinaas en snij in stukken, verwarm de wijn op een zacht vuur,niet laten koken, samen met citroen en sinaas. voeg de suiker toe, je kan er ook een scheutje cognac aan toe voegen. serveer warm.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.