het is wel wat werk, maar zeker de moeite waard, een pistolet voor speciale dagen !
dit heb je nodig, 450gr bloem, tarwe bloem 250ml lauw water, 2 koffielepels droge gist, 30gr malse boter, 2 koffielepels zout, 2 koffielepels fijne suiker. 150gr boter voor de tournage
neem een kom, doe er de bloem,gist,suiker,zout en water in, kneed tot een zacht deeg.minstens 10 min kneden. maak een bol en laat afgedekt 45min rijzen.
snij de 150gr boter in kleine stukjes, neem het deeg en druk het plat met de handen, in 3 plooien, plat drukken,draaien plat drukken, neem deegrol en rol het deeg uit tot een rechthoek van ong. 20x30, leg de kleine kant voor je,leg bovenaan de stikjes boter, laat 3cm vrij aan de boorden, (zie foto) plooi in drie gelijke delen (portefeuille) draai het deeg met de korte kant voor je,rol het deeg uit,tot een rechthoek, voorzichtig,maag niet openscheuren door de boter. plooi opnieuw in drie,uit rollen,plooien . verpak in vochtige handdoek en leg 30min frigo.
haal het deeg uit de frigo,rol tot een rechthoek van 25x30 snij in twee delen in de lengte,maak ieder stuk vochtig met wat water, rol ieder stuk in de lengte op. verdeel iedere rol in 6 stukken. leg de stukken op bakplaat met bakpapier,met de snijzijde boven. bedek, en laat 2 uur rijzen.
verwarm de oven op 180° bak de broodjes ongeveer 25 min..
dit heb je nodig voor een dik brood 500 gr tarwe bloem 15 gr verse gist 25 gr suiker 1tll zout 1 1/4 tl kaneel 1 ei 30 gr zachte boter 300 ml lauwe melk 300 gr krenten
vermeng de bloem met het zout en de kaneel, maak een kuiltje, los de gist op in de melk,voeg de suiker toe, giet in het kuiltje, voeg het losgeklopt ei toe. begin met mengen, voeg de stukjes zachte boter toe, kneed minstens 8 min tot een zacht niet kleverig deeg, eventueel wat bloem toevoegen. voeg de krenten toe, verwerk ze mooi in het deeg, voem een mooie bol, leg in een geoliede kom te rijzen, minstens 1 uur kneed nog eens goed door, laatste rijs 30 min. bestrijk met eigeel.
dit heb je nodig voor 6 pitta broodjes, -500 gr bloem, (frans krokant van aveve) -275 ml water, -8 gr gedroogde gist, -8 gr zout, - een snuifje suiker, -50 ml olijfolie.
voeg al de ingredienten samen,kneed alles goed,je kan ook broodmachine of keukenrobot gebruiken. het deeg 45 min laten rijzen, druk het deeg plat,verdeel in 6 stukken, rol elk stuk uit,prik er een paar keer met een vork in, laat nog minstens 30 min rijzen. verwarm oen op 200°,bestrijk de broodjes met water, bestuif met wat bloem, bak de broodjes ongeveer 20 min. laat ze afkoelen,vul ze met gebakken stukjes kip die je eerst wat laat marineren met kipkruiden,paprika,look,olijfolie, doe er wat stukjes tomaat en of wat sla en een sausje bij. een looksaus is hier heel lekker bij.
Frans brood, zelfde recept als voor het brood en de pistolet, (zie archief) voor het frans brood verdeel je het deeg in 4 stukken, je maakt van ieder deel een mooi bolletje en laat nog, 15 min rijzen,dan druk je de deegbol plat met de hand, dan vouw je het in twee,en dan rollen. maak dan aan de bovenkant een paar sneden met mes. ong 35min bakken op 200-220° draai de oven uit,laat het brood in de oven afkoelen voor een krokant korstje.
overal in de ELzas kun je ze kopen, dit heb je nodig, 300gr bloem, 15gr gist, 1eetlepel komijn, 10gr natrium bicarbonate,(maagzout) 2 eiwit, 25cl lauw water, een snuifje zout,grof zout voor afwerking.
doe bloem in een kom,maak een kuiltje, los de gist op in het lauw water, voeg het zout toe,(bij bloem) giet de gistmengeling in het kuiltje en kneed goed, laat minstens 30min rijzen, verdeel het deeg in stukken en rol worsten, leg in vorm, breng 2l water aan de kook met de bicarbonate, leg er de bretzels in,als ze boven drijven zijn ze gaar, laten uitlekken, bestrijk ze met losgekopt eiwit, strooi er grog zout en komijn over, bak ze goudbruin in een warme oven. heerlijk.
450gr bloem [ik gebruikte voor dit brood] frans crocant van aveve] 280ml water, lauw 1+1/4 koffielepel zout 1+1/4 koffielepel droge gist maanzaad voor de versiering.
ik gebruik de broodmachine voor het deeg, het kneed en rijs progama van 1u30.en laat dan nog 20 min extra rijzen. [je kan dit ook zonder broodmachine]
haal het deeg er uit,kneed nog eens goed,rol het en breng in vorm. leg op het bakblik [silicoon matje is ideaal]. maak een paar inkeepingen met scherp mes.bedek en laat nog 20 min rijzen.
voorverwarm oven 220 graden. maak bovenkant brood vochtig,strooi er wat zaadjes bovenop. laat 35-40 min goodbruin bakken.
maak 10min voor einde baaktijd bovenkant brood nog eens vochtig, dit zorgt voor een krokant korstje.
zorg er voor dat het gist en het zout niet rechtstreeks in contact met elkaar komen,anders verliest de gist zijn werking.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.