dit heb je nodig, 1 soepkip, 3 wortelen, 3stengels franse selder,knolselder kan ook, 3 stukken prei,het wit. kruidnagel,laurier,peper en zout. fijne pasta,letterkes
leg de kip in een ketel,voeg water toe tot de kip gans bedekt is,breng aan de kook,schuim af indien nodig. voeg 1 blaadje laurier en 5 kruidnagels toe,peper en zout. laat zachtjes koken, was en snij de groenten fijn,voeg toe aan de kip, laat nog minstens 30 min zachtjes koken, haal de kip uit de soep, voeg nu de vermicelle of lettertjes toe, nog even zachtjes laten koken. breng op smaak met peper en zout. de kip kan je natuurlijk gebruiken om vidé te maken.
mini soesjes met frambozen coulli, de coulli maak je best in de zomer, en dan vries je het in. je kan ook diepvries frambozen gebruiken, laat ongeveer een halve kilo fruit met 100gr suiker, zachtjes aan de kook komen,en laat wat indiken. giet door een zeef, laat afkoelen. het recept van de soesen staat vermeld bij soesen en eclairs, zie archief. de soesjes zijn gevuld met slagroom. de combinatie zoet en wat zuur van de coulli is heerlijk.
begin met het vlees te marineren,olijfolie,peper, zout,knoflook,verse thijm en rozemarijn.
borstel de champignons,snij in fijne schijfjes, doe ze in de pan en laat ze garen,laat zoveel mogelijk vocht verdampen. hou opzij. bak ze in een weinig boter,kruid met peper en een weinig zout.
maak de gratin, aardappel schillen in fijne schijfjes snijden, vermeng 25 cl room met 100 ml melk, kruid met peper, zout, nootmuskaat,1 geperst teentje look. neem een vuurvaste kom, leg de aardappel in laagjes, kruid tussen de laagjes met een weinig grof zeezout.overgiet met de melk-room mengeling, doe er wat geraspte kaas bovenop, bak in oven op 180°, ong 45 min.
bak het vlees in wat boter en olijfolie,mooi bruin .
dresseer op een verwarmd bord, gratin, champignons, lamsfilet, werk af met een weinig vleessaus.
-bon appétit-
grot champignons,heel lekker van smaak,worden in de streek van Kanne,Riemst in de mergelgrotten gekweekt.
dit heb je nodig voor de buiscuitdeeg, 4 eieren, 125gr fijne suiker, 125gr gezeefde bloem, bakpapier, --------------- voor de afwerking, creme au beurre,(recept staat bij koekjes) marsepein, pure chocolade, --------------- beginnen met de biscuit,klop de eieren op met de suiker,je moet voor dit deeg zeker 15min kloppen,dan wordt het dik en roomig, gezeefde bloem toevoegen,en door het deeg spatelen, niet meer kloppen. bekleed een bakblik met bakpapier, stort er het deeg op een maak gelijk tot ongeveer, 1cm dik met een spatel. bak gedurende een klein kwartiertje op 200graden, in voorverwarmde oven. - rol ondertussen de marsepein heel dun uit, tussen 2 vellen huishoud folie. zet even opzij en laat wat opstijven. neem het deeg uit de oven en draai het om op een vochtige theedoek,doe voorzchtig het bakpapier af. rol het deeg nu op met de theedoek,laat zo afkoelen. - maak nu de creme au beurre, -maak je versiering,van marsepein,van chocolade neem de deegrol,rol voorzichtig open,bestrijk met de creme, rol nu voorzichtig terug op,gebruik de handdoek,dat is gemakkelijker. smeer nu de creme,laten opstijven, nu kun je versieren naar eigen smaak.
je maakt het best 1à 2 dagen op voorhand, dan kan het goed opstijven.
dit heb je nodig, wortelen, sjalot of ui, een beetje boter, aardappel, peper, zout,nootmuskaat, 1 eigeel, een weinig melk, vlees naar smaak, kotelet, worst.....
maak de sjalot en de wortelen schoon en snij in stukken,doe wat boter in de ketel en laat de sjalot er goudgeel in stoven, voeg de wortelen toe, kruid met peper en zout, voeg een weinig water toe en laat zachtjes koken tot de wortelen goed gaar zijn. kook de aardappelen,plet en maak een puree met eigeel, een weinig melk, kruid met wat nootmuskaat, voeg de helft van de wortelen toe, de andere helft geef je er zo bij. bak het vlees maak een mooie bruine saus .
Al enige tijd zat ik er mee,zelf eens zo een mooie lieve bruine beer te maken. Een paar weken geleden kwam ik op Annebelleke haar blog terecht,ik deed haar een mailtje,vroeg om wat uitleg, en zo bestelde ik mijn eerste paketje bij Annebel, patroontje,mohair,oogjes...........,alles zit er in,en ook de duidelijke uitleg. en zondag ben ik er met veel plezier aan begonnen, en ja........................... hier is hij dan, mijn eerst beer!
dit heb je nodig voor 4 pers, 500gr gemengd gehakt, peterselie, ( fijn gehakt ) 3 chilli pepers gedroogd en fijn gehakt, 1 ei, 2 sneden brood (geweekt in melk) paneermeel, bloem, peper,zout,
doe het gehakt in een kom, voeg peterselie,chilli,ei,het uitgeknepen brood en paneermeel toe, meng goed, kruid met peper en zout, maak kleine balletjes en rol ze in een beetje bloem.
verwarm wat olie en boter in ketel, bak de balletjes rondom mooi bruin. maak een tomaten saus, doe er de balletjes bij. lekker met pasta of frietjes.
heel gewoon,maar zo lekker, biefstuk,chinese kool met roomsaus en aardappel, Chinese kool bevat veel vitamine C, kalk, ijzer en eiwit wat hem erg gezond maakt. ik kook de kool ongeveer 13min af in lichtgezouten water, afgieten en goed laten uitlekken, de room toevoegen,kruiden met peper,zout,muskaatnoot, goed laten indikken,
dit heb je nodig voor 2 personen, 4 stuks witloof, 4 schijven hesp niet te fijn gesneden, gemalen gruyère kaas, béchamelsaus, (boter,bloem,melk) peper,zout,nootmuskaat.
ik stoof de witloof in een weinig boter,ongeveer 20 min, je kan het ook afkoken maar dan verlies je veel van de vitaminen, rolletjes maken met witloof en hesp, in ovenschaal leggen,overgieten met de kaassaus, je maakt een béchamel en voegt er gemalen gruyère aan toe. de rest van de kaas strooi je over de schotel en een beetje paneermeel, voor het lekkere korstje. in voorverwarmde oven zetten voor ongeveer 20 min, eventueel de grill even gebruiken voor te gratineren. serveer met puree.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.