450gr bloem [ik gebruikte voor dit brood] frans crocant van aveve] 280ml water, lauw 1+1/4 koffielepel zout 1+1/4 koffielepel droge gist maanzaad voor de versiering.
ik gebruik de broodmachine voor het deeg, het kneed en rijs progama van 1u30.en laat dan nog 20 min extra rijzen. [je kan dit ook zonder broodmachine]
haal het deeg er uit,kneed nog eens goed,rol het en breng in vorm. leg op het bakblik [silicoon matje is ideaal]. maak een paar inkeepingen met scherp mes.bedek en laat nog 20 min rijzen.
voorverwarm oven 220 graden. maak bovenkant brood vochtig,strooi er wat zaadjes bovenop. laat 35-40 min goodbruin bakken.
maak 10min voor einde baaktijd bovenkant brood nog eens vochtig, dit zorgt voor een krokant korstje.
zorg er voor dat het gist en het zout niet rechtstreeks in contact met elkaar komen,anders verliest de gist zijn werking.
eerst maken we een gastrique,de basis van de béarnaise. dit heb je nodig, 1dl witte wijn 1dl azijn,liefst estragon azijn 1dl water 100gr estragon 2 sjalotten 1 kruidentuiltje (peterselie,thym,laurier) 1teentje look doe alles te samen in een ketel en laat tot 1/3 inkoken.giet door een zeef en laat afkoelen,als je gastrique over hebt kun je die een tijdje in een afgesloten fles in de frigo bewaren.
dit heb je nodig voor de saus, 500gr boter, 4eigeel, 10cl gastrique, een handvol fijngesneden estragon en peterselie.
laat de boter smelten klop de eieren te samen met de gastrique,voeg de gesmolten boter toe,roer goed,laat vooral niet koken, doe er de fijn gesneden kruiden bij,breng op smaak met peper en zout.
lekker met steak en frietjes. bon apetit.
estragon azijn kun je gemakkelijk zelf maken, vul een fles met goede azijn en doe er een paar takken estragon bij, laat enkele weken trekken en klaar voor gebruik.
gegrilde scampi,kan op de bbq, dit heb je nodig, scampi,olijfolie, kruiden voor de marinade, look,provencaalse kruiden...... ik maak er een soort tartaar bij, 2/3 mayonaise,1/3 room,echalot fijn gesneden, een weinig look geperst,enkele augurken in kleine stukjes, peterselie,peper,zout,dragonazijn. serveer met citroen en een stuk brood.
enkele handwerkjes met naald en draad, het hartje is een verjaardags kaart voor mijn dochter, het is eens iets anders,je kan het ophangen en in het zakje kan je wat lavendel doen,voor een lekker geurtje.
mini speldenkussen voor aan je schaar,handig!
nu ben ik een doekje met vlinders aan het maken, lekker buiten in het zonnetje, zaaaaaaaalig.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.