dit wil ik graag met jullie delen, na een mooie herfst wandeling,kom ik thuis met de zakken vol, ik kan het gewoon niet laten,ik vind altijd wel iets,wat mos,bladeren,ze zijn ook zo mooi van kleur nu. deze keer waren het beukennootjes. ik heb wat opzoekingswerk gedaan over deze mooie boom. de beuk is een van nature in europa voorkomende boom. hij kan wel 40m hoog worden,de stam is glad en grijs. het blad is veernervig,licht gegolfd en licht glanzend. de plant is eenhuizig,er zijn dus mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde boom. de vrucht is een noot.de vruchtjes worden omsloten door een napje,(dit heb ik gebruikt voor de herfstkrans), in elk napje zitten 2 nootjes,de eekhoorns gebruiken de nootjes als wintervoorraad.
ik heb de napjes met lijmpistool op een stro krans geplakt, als je er een nylondraad aan bevestigd kun je het ophangen, je kan het ook als tafelversiering gebruiken,met een kaars in het midden.
dit heb je nodig voor 6 dikke of 12 kleine broodjes, 500 gr bloem,ik gebruik frans krokant van aveve, 220 ml water, 1 1/4 koffielepel droge gist, 1 1/4 koffielepel zout.
doe het water en zout in een kom,voeg de bloem en de gist toe, kneed goed,je kan de broodmachine ook gebruiken,progamma deeg maken. dek af,laat ongeveer 1 uur rijzen op kamer temperatuur. verdeel het deeg in porties en maak er mooie bolletjes van, dek af en laat nog 20 min rijzen.
verwarm de oven op 220 graden. smeer de bovenkant van de broodjes in met wat lauw water, strooi er wat zaadjes op.
dit heb je nodig, 200gr gemalen biefstuk, een plakje spek en kaas, wat salade en een sausje.
vermeng het vlees met 1 eigeel en wat peper en zout, verdeel in porties,rol er een bolletje van en druk plat. bak de hamburgers en het spek. snij het broodje door,doe er wat saus en salade op, de hamburger,spek en kaas.
fijn om eens samen met kinderen te maken. Bon apétit.
cakebeslag, dit heb je nodig, 400gr bloem, 1 pakje bakpoeder, 250gr zachte boter,200gr fijne suiker, 1 pakje vanille suiker. 4 eieren , een snuifje zout. 3 a 4 eetlepels cacao poeder.
klop de boter romig met de suiker,de vanille suiker en een snuifje zout, doe er de eieren bij en roer nog een tweetal minuten door. vermeng de bloem met het bakpoeder.strooi ze bij het botermengsel en roer alles mooi glad. verdeel het deeg in twee porties,in een deel voeg je de cacaopoeder toe. vet een cake vorm in en doe er het beslag in . bak ongeveer 40 min op 170 graden.
laat afkoelen,neem uit de vorm en overgiet met wat gesmolten chocolade.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.