lelietje-van-dalen,meiklokje,muguet. hier een traditie op 1 mei, een geluksbrengertje. ik ga er een kussen van maken, hopelijk geraakt het nog af voor 1 mei.
voor 2 pers. 2 verse scharrel eieren, verse kruiden,peterselie, lente ui, bieslook,basilicum....... peper,zout, je kan er ook een beetje geraspte kaas vb parmegiano aan toe voegen.
een simpel gerechtje voor de Paasdagen, je kan de eierschaal vullen met, kleine stukjes gekookte beenhesp en puntjes asperges en een hollandaise saus. krab,garnaal, met wat fris groen en een zelfgemaakte mayonaise.
béchamel saus,boter,bloem,melk gemalen gruyere kaas voor het lekkere korstje.
zo begin je er aan,doe een flinke scheut olijfolie in een ketel en voeg het gehakt toe,laat lichtjes bakken. hak al de groenten en het spek fijn,ik gebruik hiervoor de moulinex. voeg toe aan het gehakt,kruid met peper en zout,laat even stoven, voeg dan de tomaten puree en gezeefde tomaten toe,eventueel een wijnig water, of rode wijn. dek af en laat ongeveer 1uur zachtjes koken.
maak de béchamel saus,boter,bloem,1liter melk,zout,peper,nootmuskaat.
neem een kom,smeer ze goed in met boter,begin met een laag tomatensaus, leg er de lasagne bladen op,opnieuw tomatensaus dan béchamel saus,lasagne bladen, doe zo verder tot de kom tot 3/4 vol is,eindig met béchamel, strooi er wat gemalen kaas op en zet ongeveer 45min in een oven op 180graden.
heel lekker met een stukje brood en een glaasje wijn !
kokos koekjes,gemakkelijk, bereiding 10 min, bakken 10 min, dit heb je nodig, 125 gr zachte boter, ik gebruik planta 100 gr fijne suiker, 1 dik ei, 140 gr gezeefde bloem voor gebak, 50 gr geraspte kokos, een snuifje zout.
vermeng de zachte boter samen met de suiker, met mixer, tot een glad deeg, voeg het ei toe en een snuifje zuit, vermeng goed met mixer. spatel de gezeefde bloem erdoor, voeg de kokos toe en meng nog eens goed verwarm oven op 200 graden, spuit roosjes op bakblik, eerst bekleden met bakpapier. bak tussen 10 en 15 min. haal uit de oven en laat afkoelen op rooster.
dit heb je nodig voor 6 pitta broodjes, -500 gr bloem, (frans krokant van aveve) -275 ml water, -8 gr gedroogde gist, -8 gr zout, - een snuifje suiker, -50 ml olijfolie.
voeg al de ingredienten samen,kneed alles goed,je kan ook broodmachine of keukenrobot gebruiken. het deeg 45 min laten rijzen, druk het deeg plat,verdeel in 6 stukken, rol elk stuk uit,prik er een paar keer met een vork in, laat nog minstens 30 min rijzen. verwarm oen op 200°,bestrijk de broodjes met water, bestuif met wat bloem, bak de broodjes ongeveer 20 min. laat ze afkoelen,vul ze met gebakken stukjes kip die je eerst wat laat marineren met kipkruiden,paprika,look,olijfolie, doe er wat stukjes tomaat en of wat sla en een sausje bij. een looksaus is hier heel lekker bij.
110gr bloem voor patiserie, 100gr zachte boter,ik gebruik planta, 100gr poedersuker, 3eiwitten,
roer de boter samen met de poedersuiker tot een romig mengsel, klop het eiwit stijf met een snuifjezout, spatel het door het botermengsel, voeg nu de bloem toe en roer goed door, tot een glad deeg.
spuit op een bakblik streepjes van ongeveer 5cm. bak de kattentongen in een voorverwarmde oven op 180° ongeveer 10min.
3 aardappel, 3 wortelen, 3-4 stukken prei, het wit 3-4 stukken selder 1 dikke ui, 1 pot witte bonen, 1 stuk soepvlees, peper, zout, peterselie,laurier,thijm; begin met het koken van het vlees, voor de bouillon, doe water in pot,voeg vlees en kruidentuiltje toe, breng aan de kook, schuim af,voeg zout toe, laat ongeveer 1 uur koken,het vlees moet gaar zijn. het vlees snij ik in kleine stukjes,om aan soep toe te voegen.
was en snij de groenten in fijne stukjes, doe een beetje boter in ketel en voeg de groenten toe, laat even stoven met deksel op de pot, voeg de bouillon toe, laat 20 zachtjes koken, doe er nu de witte bonen bij,laat 10 min goed doorkoken, breng op smaak met peper en zout. voeg de stukjes vlees toe.
serveer met een goed stuk bruin brood, ideaal als maaltijdsoep.
zalmfilet,asperges,mousseline saus. dit heb je nodig voor 2 pers, 2 stukjes zalm, voor de saus, 2 eigeel, 4 eetlepels boter, 2 eetlepels room, 1/2 citroen, zout,een weinig cayenne peper, deze saus maak je het best "bain marie", doe het eigeel samen met 1 eetlepel water in ketel, meng goed en laat zachtjes warmen,voeg de boter er stukje, bij stukje aan toe, breng op smaak met peper, zout en citroen, klop de room lichtjes op, vermeng met de saus. de zalm kun je pocheren of grillen. heerlijk met asperges en gekookte aardappel.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.