Pizza deeg, dit heb je nodig,voor 4 pizzas, 45O gr witte bloem, 2,5 dl lauw water, 1 eetlepel fijne suiker, 2 theelepels gedroogde gist,of 15 gr verse gist, 1/2 theelepel zout, 3 eetlepels olijfolie.
meng de bloem met de suiker en het zout, maak een kuiltje doe er het water en de gist in, voeg de olijfolie toe en meng en kneed tot een mooie deegbol.dek de kom af en laat anderhalf uur rijzen, verdeel het deeg in 4 porties,en maak 4 mooie bollen, laat nog minstens een uur rijzen. duw de bol plat,maak het tot een rondje van ong 30cm, je kan de deegrol ook gebruiken.
voor de garnering, tomaten coulli,olijfolie, anjovis,artichok,chamignons, hesp,salami,olijven,gemalen mozarelle en wat oregano en of basilicum de garnering kan naar ieders smaak. eerst wat tomaten coulli op de pizza bodem uitstrijken, dan de garnering aan brengen ,als laats de kaas, dan nog wat oregano een scheutje olijfolie en, dan de warme oven in 200°, voor ongeveer 12 min.
toen ik laatst in Frankrijk was zag ik verschillende stoffen zakken voor het brood in weg te bergen,ik vond het best mooi en handig,ik heb me er eentje gemaakt.
wilde braambessen gelei, dit heb je nodig, 1kg fruit, 1 pakje suiker voor confituur, maak het fruit schoon,staartjes verwijderen, doe het in een ketel en laat zachtjes opwarmen,druk de bessen wat plat met de puree pletter, duw het door een puntzeef,vang het sap op. weeg het sap af,van 500 gr heb je 1 lekkere pot gelei. breng het sap met de confituursuiker aan de kook, ong 3 min laten koken en dadelijk in potjes doen.
gepanneerd varkenslapje met rijst en curry, dit heb je nodig, varkenslapjes, 1 ei, paneermeel,peper,zout, 2 zakjes rijst, 1/2 l melk, boter,bloem, curry poeder.
paneer de lapjes,losgeklopt ei,paneermeel, kook de rijst, smelt een eetlepel boter,voeg 1 eetlepel bloem toe, voeg al roerend de melk toe,laat zachtjes koken, voeg melk toe tot gewenste dikte van de saus, kruid met peper en zout en 1 eetlepel curry poeder. bak het vlees in een weinig boter of olijfolie.
dit ideetje heb ik bij bollekewol gezien, emmy heeft er een doosje mee versierd, ik heb een kader gemaakt,het krijgt een mooi plaatsje, in mijn keuken,het was heel plezant om te maken. bedankt emmy voor het idee, bezoek zeker haar blogje eens "bollekewol"
Frans brood, zelfde recept als voor het brood en de pistolet, (zie archief) voor het frans brood verdeel je het deeg in 4 stukken, je maakt van ieder deel een mooi bolletje en laat nog, 15 min rijzen,dan druk je de deegbol plat met de hand, dan vouw je het in twee,en dan rollen. maak dan aan de bovenkant een paar sneden met mes. ong 35min bakken op 200-220° draai de oven uit,laat het brood in de oven afkoelen voor een krokant korstje.
overal in de ELzas kun je ze kopen, dit heb je nodig, 300gr bloem, 15gr gist, 1eetlepel komijn, 10gr natrium bicarbonate,(maagzout) 2 eiwit, 25cl lauw water, een snuifje zout,grof zout voor afwerking.
doe bloem in een kom,maak een kuiltje, los de gist op in het lauw water, voeg het zout toe,(bij bloem) giet de gistmengeling in het kuiltje en kneed goed, laat minstens 30min rijzen, verdeel het deeg in stukken en rol worsten, leg in vorm, breng 2l water aan de kook met de bicarbonate, leg er de bretzels in,als ze boven drijven zijn ze gaar, laten uitlekken, bestrijk ze met losgekopt eiwit, strooi er grog zout en komijn over, bak ze goudbruin in een warme oven. heerlijk.
dit heb je nodig, rundsstoofvlees, sjalot, peper,zout, leffe bruin,of ander bruin bier. suiker,azijn
doe wat boter in een ketel en bak het vlees, mooi bruin,voeg de sjalot toe en laat nog even bakken, kruid met peper en zout, het mag lichtjes aanplakken maar niet verbranden,dan voeg je 25cl leffe toe, de rest drink je uit goed roeren, deksel op de pot en zachtjes laten verder stoven tot het vlees goed gaar is, 3 suiker klontjes en 1 eetlepel azijn toevoegen. nog even laten inkoken. heerlijk met fritjes en bruine leffe.
salade Liègoise, dit heb je nodig voor 4 personen, 8 plakjes gezouten spek, vastkokende nieuwe aardappelen, 2 dikke sjalotten, veldsla, 4cl witte azijn, een koffielepel dijonmosterd, zout en peper uit de molen.
maak de veldsla schoon, kook de aardapellen, snij het spek in blokjes,bak goed aan in een beetje boter. snij de sjalot in stukjes en voeg toe, laat even bakken, kruid met peper,geen zout (spek is al zout) voeg de azijn en de mosterdtoe,laat even inkoken. je kan nu de veldsla,aardappel,spek mengen of alles mooi apart op het bord dresseren. je kan de veldsla vervangen door princesboontjes, of snij andijvie.
dit heb je nodig, aardappelen, look,thijm, peper,grof zeezout, échalot, boter,olijfolie, aluminiumfolie.
schil de aardappelen en snij in kleine stukken, vouw de aluminiumfolie dubbel, doe er de aardappelen in, strooi er wat zeezout en peper op. voeg de thijm,sjalot en look toe, leg er een klontje boter op en giet er wat olijfolie over,maak nu een mooi pakje. je kan dit nu op de bbq leggen,na 30 min, zijn de aardappelen lekker gestoomd en hebben ze een lekker zuiders aroma. lekker met een gegrilde steak en een groen slaatje.
neem een glazen pot,doe er grof zeezout in,gemalen peper, gedroogde rozemarijn,thym,oregano,goed mengen, je kan dit gearomatiseerd zout gbruiken voor marinades,voor gepofte aardappelen ...............
450gr bloem [ik gebruikte voor dit brood] frans crocant van aveve] 280ml water, lauw 1+1/4 koffielepel zout 1+1/4 koffielepel droge gist maanzaad voor de versiering.
ik gebruik de broodmachine voor het deeg, het kneed en rijs progama van 1u30.en laat dan nog 20 min extra rijzen. [je kan dit ook zonder broodmachine]
haal het deeg er uit,kneed nog eens goed,rol het en breng in vorm. leg op het bakblik [silicoon matje is ideaal]. maak een paar inkeepingen met scherp mes.bedek en laat nog 20 min rijzen.
voorverwarm oven 220 graden. maak bovenkant brood vochtig,strooi er wat zaadjes bovenop. laat 35-40 min goodbruin bakken.
maak 10min voor einde baaktijd bovenkant brood nog eens vochtig, dit zorgt voor een krokant korstje.
zorg er voor dat het gist en het zout niet rechtstreeks in contact met elkaar komen,anders verliest de gist zijn werking.
eerst maken we een gastrique,de basis van de béarnaise. dit heb je nodig, 1dl witte wijn 1dl azijn,liefst estragon azijn 1dl water 100gr estragon 2 sjalotten 1 kruidentuiltje (peterselie,thym,laurier) 1teentje look doe alles te samen in een ketel en laat tot 1/3 inkoken.giet door een zeef en laat afkoelen,als je gastrique over hebt kun je die een tijdje in een afgesloten fles in de frigo bewaren.
dit heb je nodig voor de saus, 500gr boter, 4eigeel, 10cl gastrique, een handvol fijngesneden estragon en peterselie.
laat de boter smelten klop de eieren te samen met de gastrique,voeg de gesmolten boter toe,roer goed,laat vooral niet koken, doe er de fijn gesneden kruiden bij,breng op smaak met peper en zout.
lekker met steak en frietjes. bon apetit.
estragon azijn kun je gemakkelijk zelf maken, vul een fles met goede azijn en doe er een paar takken estragon bij, laat enkele weken trekken en klaar voor gebruik.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.