5OO gr bloem wit 275 ml lauw water 11 gr verse gist (droge gaat ook) 1 theelepel zout 5O ml olijfolie.
maak een hoopje met de bloem,maak een kuiltje, giet er het water met de gist in, het zout strooi je aan de rand ver van de gist,want die gaan niet goed samen. voeg nu de olijfolie toe . kneed alles goed tot een mooie deegbal, ik doe het met de hand en kneed toch zeker 15 min. laat op een warme plaatst 45 min rijzen. verwarm de oven op 2OO ° - verdeel het deeg in 4 stukken, maak er mooi bollen van, druk ze plat, steek er met een vork in. laat nog 15 min rijzen. - bak op 2OO° gedurende 2O min.
-
lekker met kip,reepjes runds of mager varkens, dat je eerst wat laat marineren, een beetje rauwkost en een sausje, vb een looksausje,of wat pesto ..........
dit heb je nodig, kipfilet, bloem,paneermeel,peper,zout, 1 teentje look, 1 eetlepel kurkuma, 2 eiwitten.
snij de kip in stukjes, kruid met peper en zout, strooi er een beetje bloem over, rol nu in het eiwit. maak een mengeling met de bloem,paneermeel en kurkuma, een het geperst teentje look. rol er nu de stukjes kip in. bak in een pan of wok in olijfolie,goed heet laten worden, of in de friteuse, ong. 5 min.
een gewone cake, overgoten met pure chocolade, bovenop de geconfijte sinaasappel.
het recept van de cake vind je op mijn blog, zie categorie gebak. de chocolade smelt je best au bain marie.
voor het confijten, neem een onbespoten sinaasappel, snij in 4 stukken, verwijder het vruchtvlees en een beetje wit juist onder de schil, niet alles, snij nu in dunne reepjes in de lengte, leg in een ketel en overgiet met water, laat aan de kook komen, giet af en herhaal deze handeling 3 maal. neem dan een pannetje doe er 125ml water in en 100 gr suiker, doe er de stukjes sinaas in, laat op een zacht vuurtje ong. 30 min zachtjes koken. haal de stukjes sinaasappel er uit,leg op een rooster en laat afkoelen. leg ze boven de chocolade voor de versiering en de lekkere smaak.
voor de gateaux, 8 eieren, 250 gr fijne suiker,plus 1 zakje vanille suiker, 250 gr bloem,gezeeft, 50 gr gesmolten boter.
voor de creme mokka, 200 gr zachte roomboter ongezouten, 150 gr fijne suiker, 5 eetlepels water, 5 eigeel, mokka aroma.
gateaux, de eieren met de suiker mengen, zet dit mengsel in bain marie en klop tot een schuimig mengsel tot het lauw is. neem uit de bain marie en blijf kloppen tot het mengsel koud is, ongeveer 15 min.voeg de gezeefde bloem toe,vermeng voorzichtig met een spatel, voeg de gesmolten boter toe en roer voorzichtig door. neem een beboterde gateauxvorm, ik gebruik een siliconen vorm. giet het beslag er in en bak ongeveer 30 min op 180 graden. neem uit de oven en laat afkoelen.
de mokka creme,breng het water en de suiker aan de kook, klop het eigeel schuimig,voeg het suiker mengsel toe,blijf kloppen tot het mengsel koud is, voeg nu de zachte boter toe, goed mengen, dit kan allemaal met de mixer. voeg als laatst het mokka aroma toe, naar smaak.
snij de gateaux in 2 of 3 schijven en bestruik met de mokka creme. versier naar smaak.
dit heb je nodig voor de buiscuitdeeg, 4 eieren, 125gr fijne suiker, 125gr gezeefde bloem, bakpapier, --------------- voor de afwerking, creme au beurre,(recept staat bij koekjes) marsepein, pure chocolade, --------------- beginnen met de biscuit,klop de eieren op met de suiker,je moet voor dit deeg zeker 15min kloppen,dan wordt het dik en roomig, gezeefde bloem toevoegen,en door het deeg spatelen, niet meer kloppen. bekleed een bakblik met bakpapier, stort er het deeg op een maak gelijk tot ongeveer, 1cm dik met een spatel. bak gedurende een klein kwartiertje op 200graden, in voorverwarmde oven. - rol ondertussen de marsepein heel dun uit, tussen 2 vellen huishoud folie. zet even opzij en laat wat opstijven. neem het deeg uit de oven en draai het om op een vochtige theedoek,doe voorzchtig het bakpapier af. rol het deeg nu op met de theedoek,laat zo afkoelen. - maak nu de creme au beurre, -maak je versiering,van marsepein,van chocolade neem de deegrol,rol voorzichtig open,bestrijk met de creme, rol nu voorzichtig terug op,gebruik de handdoek,dat is gemakkelijker. smeer nu de creme,laten opstijven, nu kun je versieren naar eigen smaak.
je maakt het best 1à 2 dagen op voorhand, dan kan het goed opstijven.
ik kocht dit boek van tilda en ben er dadelijk mee aan de start gegaan,met wat restjes stof,lint... veel fantasie en zeeeeer veel geduld, dit is het resultaat mijn eerst tilda by rafa is geboren, en nummer twee is in de maak.
varkenslapje,met pasta en tomatensaus, dit heb je nodig voor 2 personen, 2 varkenslapjes,dun gesneden, 1 ei,peper,zout, broodkruin,(paneermeel), parmezaankaas gemalen. - pasta, 2 blikjes tomaat in blokjes, 3sjalot in stukken, olijfolie, 10 groene olijven, look, peterselie,rozemarijn,thijm, - voor de saus,doe wat olie in een ketel en voeg de sjalot toe,even aanbakken en dan de look en de tomaat toevoegen,kruiden met peper en zout, voeg de verse tuinkruiden en de olijven toe en laat ongeveer 35 min op klein vuur prutellen.
paneer de lapjes,eerst in losgeklopt ei, dan in een mengeling van parmezaan en paneermeel, leg nog 30 min in frigo voor het bakken, dan is het korstje lekker krokant. bak in wat olijfolie en boter.
dit heb je nodig voor een dik brood 500 gr tarwe bloem 15 gr verse gist 25 gr suiker 1tll zout 1 1/4 tl kaneel 1 ei 30 gr zachte boter 300 ml lauwe melk 300 gr krenten
vermeng de bloem met het zout en de kaneel, maak een kuiltje, los de gist op in de melk,voeg de suiker toe, giet in het kuiltje, voeg het losgeklopt ei toe. begin met mengen, voeg de stukjes zachte boter toe, kneed minstens 8 min tot een zacht niet kleverig deeg, eventueel wat bloem toevoegen. voeg de krenten toe, verwerk ze mooi in het deeg, voem een mooie bol, leg in een geoliede kom te rijzen, minstens 1 uur kneed nog eens goed door, laatste rijs 30 min. bestrijk met eigeel.
dit heb je nodig voor 2 personen, 2 biefstuk fijn gesneden,het moet kunnen gerold worden, 4 schijven parmaham, parmezaan kaas, peterselie, look, gepelde tomaat,sjalot, olijfolie.
de biefstuk wat plat drukken, beleggen met de parma en de parmezaan, de gehakte peterselie en de look, goed oprollen en met prikker vast zetten. olie verwarmen en de vleerollen aanbakken, de gesneden sjalot toevoegen, even laten aanbakken en dan de gepelde tomaat toevoegen, kruiden met peper en zout, ongeveer 45min zachtjes laten koken.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.