de visbouillon,die maak ik altijd zelf,met een stukje vis, een kruidentuiltje,alles samen aan de kook brengen, laten koken,zeven en dan heb je een visbouillon.
voor de bisque, pel de garnalen,Bewaar de koppen en pantsers, pel en snipper de ui,hak de wortel en de selder, pel de knooflook. pel en ontpit de tomaten,snij in stukken.
verhit een lepel olie en fruit er de garnaalresten in, voeg er de groentenjulienne aan toe; behalve de tomaten. pers de knooflook en voeg toe, laat alles even fruiten, flambeer met de cognac, blus met de witte wijn en de visbouillon, doe er de kruiden bij,en de stukjes tomaat. laat alles ongeveer 20 min sudderen. zeef de boillon en laat afkoelen.
de roux,laat de boter smelten, 50 gr boter, 50 gr bloem. voeg de boter toe,leng aan met de bouillon, laat op een zachtvuur tot tegen de kook komen, tot de bouillon fluwelig gebonden is. blijve roeren. breng de bisque op smaak met de cayenne peper, verrijk met de room, werk af met de garnalen en de gehakte bieslook..
dit recept maakte mijn moeder altijd bij kerst, ik ben het blijven maken.
dit heb je nodig, 1/2 konijn, 250gr mager gehakt, fijn gesneden spek, 4 sjalotten, peper,zout,thym,laurier,kruidnagel, 10cl cognac, 1ei,een beetje paneermeel.
je begint met het konijn aan te bakken in boter, dan voeg je de sjalot,laurier en kruidnagel toe. een beetje water toevoegen en laten garen. dan ontbeen je het konijnen snij het vlees in reepjes.
doe het gehakt samen met het ei in een kom, voeg de stukjes konijn en het kookvocht met sjalot toe, meng goeg,voeg wat paneermeel en de 10cl cognac toe, goed mengen, bekleed een kom met fijn gesneden spek, doe er het gehakt in,bedek met spek en een takje thym. zet de kom op een bakblik gevuld met water en zet in oven, 150graden,ongeveer anderhalf uur. door het water op het bakblik droogt de terinne niet uit.
heel lekker met wat groene sla en vinaigrette; bon appétit.
Taartje met mozarella, pancetta,spinazie... lekker als hapje of voorgerecht bij je feest menu.
dit is het recept voor het deeg.
dit heb je nodig, 25O gr bloem 125 gr boter 1 eigeel 1/2 tas water een snuifje zout.
vermeng de bloem met de klontjes boter, dit doe je met je handen,voeg eigeel,water en zout toe, dit moet een mooi zacht deeg worden, je moet er een bolletje van maken.
laat dan even laten opstijven in frigo.
je kan nu het deeg mooi uit rollen, bekleend kleine taart vormpjes met het deeg, en garneer naar keuze, je kan er alle kanten mee uit, hesp, tomaat,kaas,brocolli,...
bakken in warme oven op 18O° ongeveer 16 min.
tip ! als je het zout in het recept vervangt door een beetje suiker, kun je de taartjes ook gebruiken voor zoete bereidingen!
zelf koekjes bakken, super gemakkelijk !
een lekker "home made " cadeau voor de feesten !
dit heb je nodig, 125 gr zachte boter, 100 gr bloemsuiker, 1 dik ei, 140 gr gezeefde bloem, snuifje zout.
een spuitzak; kersen, chocolade, coco's ... voor de afwerking !
mix de zachte boter samen met de suiker , tot een glad mengsel, voeg het ei en een snuifje zout toe, alles eens goed door roeren, mag met de mixer. voeg de gezeefde bloem toe,roer goed.
doe het deeg in een spuitzak, spuit rosetjes op een met bakpapier bekleed bakblik. voor de koekjes met kers de kers er nu op leggen
zet in voorverwarmde oven op 200° gedurende 10-14 min
laat op een rooster afkoelen.
smelt de chocolade dip de koekjes er in en overstrooi met wat geraspte coco. of werk af naar eigen smaak !
dit heb je nodig, 1 liter melk, 70gr zwarte chocolade (puur) 6 lepels suiker, kaneelpoeder.
doe een weinig water in de ketel,voeg de chocolade toe, laat zachtjes smelten, giet de melk er bij en breng tot kookpunt, voeg de suiker toe, roer goed, voeg een snuifje kaneel toe en roer goed om, serveer met een beetje slagroom.
je koopt een blok marsepein of maakt hem zelf, rol er kleine bolletjes van, ik maakte vier variaties, - marsepein, chocolade, coco schilfers - marsepein, cacao poeder - marsepein,chocolade,amandel schilfers - marsepein, chocolade,mengeling van cacao poeder en kaneel
bolletje marsepein-dan rollen in de gesmolten chocolade, dan in de coco of amandel .......
lekker om zelf van te genieten of om cadeau te geven met de feesten.
speculaas, dit keer gebruikte ik een mengeling van aveve, simpel en heel lekker. dit heb je nodig, 1 zakje van 400gr speculaas mengeling (hier zit de bloem, de suiker en de kruiden in) 1 ei, 100gr koude boter.
vermeng de bloem met het ei, voeg er stukje bij stukje de boter toe tot je een deegbol hebt, laat minstens 30 min in frigo rusten. rol het deeg uit, steek de gewenste vormpjes uit.
je kan er ook gehakte amandelen aan toe voegen, heel lekker.
bak in voorverwarmde oven op 175°, gedurende 18 min. laat afkoelen op een rooster.
roulade met pesto van parmezaan en gedroogde tomaten. dit heb je nodig, -1 kg varkensfilet gebraad, -olijfolie, -2dl bouillon (oxo blokje) - keukentouw, voor de pesto. -3 tenen knoflook, -1 eetlepel pijnboompitten, -50 gr gemalen parmezaan, -8 gedroogde tomaten, -peper en zout, -2 eetlepels olijfolie,
doe de look de pijnboompitten,de tomaten, en de parmezaan in de vijzel en maal fijn,voeg de olijfolie toe,je kan dit ook in de keukenrobot doen. snij het vlees open,en smeer er de pesto op, rol op,maak vast met keuken touw. bak het vlees goed aan in een braadslede in een beetje olie,kruid met peper en zout. voeg dan de bouillon toe, zet nu in de oven op 200°, ongeveer 1 uur,indien nodig wat water toevoegen. laat het vlees even rusten,snij in plakken, serveer met groenten naar keuze en gebakken aardappeltjes.
dit heb je nodig voor 8 bollen, 250 gr bloem voor gebak, 12 gr verse gist, 20 gr suiker, 50 gr boter, 125 ml lauwe melk, een snuifje zout, 1 klein ei
doe de bloem in een kom, maak een kuiltje, voeg het zout toe.(aan de rand van de kom) los de gist op in de melk, giet in het kuiltje, voeg de suiker en het losgeklopt ei toe, meng goed, voeg de stukjes boter er beetje bij beetje aan toe, kneed goed, maak een bol, laat 15 min afgedekt rusten op een warme plaats. maak 8 bolletjes,laat 1 uur rijzen.
bak in frituurolie op 180 °, 8 min, regelmatig omdraaien. laat afkoelen, snij in twee, doe er wat vanilleroom tussen, bestrooi met bloemsuiker.
verse porei soep, dit heb je nodig, 1kg porei,voor de soep gebruik ik het groen, (het wit van de prei maak ik gestoofd met roomsaus) 2 ajuinen,2 aardappelen, 1/2 bouillonblokje, peper en zout, maak de groenten schoon en snij ze in stukken, doe een weinig boter in een ketel en voeg de ui en de prei toe, laat even stoven, voeg de aardappel toe,en het bouillon blokje, overgiet met 11/2 l warm water, kruid met peper en zout, laat ongeveer 25 min zachtjes koken, mix de soep, dien op met een beetje zeer fijn gesneden rauwe prei, en gebakken broodkorstjes,
(het is een samenvoeging van gebak,vulling en coulli dat ik zelf heb samengesteld) en het resultaat was super lekker !
dit heb je nodig,
voor de chocolade genoise, 3 eieren, 100gr suiker, 100gr bloem voor gebak, 1/2 zakje bakpoeder. 20gr cacao.
verwarm oven op 180°
de eieren samen met de suiker dik en schuimig opkloppen, bloem en bakpoeder mengen, zeven en aan eimengsel toevoegen. voorzichtig mengen.
een ronde vorm beboteren, giet het deeg er in . bakken op 180° gedurende 20 min. (ik gebruikte een siliconen vorm van ong 35 cm)
laat afkoelen op een rooster.
als het afgekoeld is kun je er kleine vormen uit steken, of je kan het ook in zijn geheel maken, dan heb je grote gateaux.
-
dit heb je nodig voor de chocolade creme vulling.
125gr pure chocolade, 60ml room van minstens 35% vet.
room plus chocolade zachtjes opwarmen tot de chocolade is gesmolten. roer goed .
giet in een kom en klop met mixer tot het mengsel, koud is. laat ong 1/2uur opstijven in de frigo. haal uit de frigo en klop nu nog eens goed door met mixer. zet even weg in de frigo.
-
dit heb je nodig voor de frambozen coulli,
250gr frambozen, 25gr suiker.
doe de frambozen samen met de suiker in pot, en breng aan de kook, laat een 10min goed doorkoken. vind je het te zuur dan kun je altijd naar smaak wat suiker bij doen. giet door een fijne zeef, er mogen geen pitjes meer in zitten. laat afkoelen en opstijven in frigo. (dit maak je best wat op voorhand) je kan ook confituur gebruiken.
de afwerking, snij de gebakjes in twee, bestrijk een kant met de coulli, spuit er nu van de creme vulling op, leg het andere stuk genoise er op. zet op een rooster en overgiet met chocolade, werk af met een framboos, en een beetje creme fraiche.
de herfst is er samen met de pompoenen, deze heb ik van vilt gemaakt. wat vinden jullie er van ! eigen ontwerp ! heb je vragen over een van de handwerkjes, je kan me gerust mailen . reacties zijn ook altijd welkom.
halloween heks, ik ben gestart met het patroon van de engeltjes van Tilda, heb dat wat aangepast, een broekje, een bloesje en een kleedje, en een gehaakte sjaal, ik vind ze wel geslaagd.
dit beertje maakte ik speciaal voor valérie,mijn dochter het is gemaakt uit een oude jeans , en het sjaaltje is gemaakt van de stof, die aan de binnenkant van de zak zit.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.