choucroute garnie komt uit de keuken van de elzas, dit gerecht varieert naargelang het aantal personen, hoe meer volk aan tafel,hoe meer verschillend vlees je kan toevoegen.
dit heb je nodig voor 4 personen, 1kg zuurkool, een beetje boter of reuzel, 1 ui,1 grote teen knooflook, 1 laurierblad,8 jeneverbessen, 5 kruidnagels, 200ml witte wijn, (het kan ook zonder wijn) aardappellen vlees,vb. spek,varkens hammetje,rookworst,frankfurter worstjes.......
als je verse zuurkool gebruikt spoel hem dan eerst af onder koud water,en knijp goed uit, laat de boter smelten in een grote ketel, doe de helft van de zuurkool in de ketel,voeg de grove stukken ui toe, doe er de kruidnagel,laurier,jeneverbessen en look bij. doe er nu de rest van de zuurkool bij. leg het vlees erbovenop en giet er de witte wijn of water bij. laat alles ongeveer 1u30 op een zacht vuurtje koken,voeg indien nodig wat water toe, voeg dan de aardappelen in stukken toe en laat nog koken tot de aardappelen gaar zijn. als je er worst wil bij doen dan doe je dat best op het laatste moment anders is er kans dat de worsten open springen,je kan ze ook appart verwarmen in oven
serveer de zuurkool op een groot bord met de aardappelen, de worsten en de stukjes vlees.
drink er een frisse pils of een glaasje witte wijn bij !
Voor het nieuwe jaar wens ik jullie, Tijd om van de kleine dingen te genieten, Rust om stil te staan bij mooie momenten, Sterkte om tegenslagen te overwinnen, Vriendschap om je hart te verwarmen, Humor om wat somber is te kleuren, Een glimlach om elke dag mee te beginnen, Gelukkig Nieuwjaar !
langs deze weg wil ik ook iedereen bedanken , voor de vele bezoekjes, en de mooie reacties ! liefs, rafa
dit heb je nodig voor 4 personen, 5 stukken witloof (dikke), 2 uien, 1 bouillonblokje, 2l warm water, 100gr grijze garnalen, peper,zout, room.
maak de ui en de witloof schoon, doe wat boter in de ketel,bak er de ui goudgeel in, voeg de witloof in stukken gesneden toe, kruid met peper en zout,deksel op ketel en laat even stoven, los bouillonblokje op in warm water en voeg toe aan het witloof, laat ongeveer 20min zachtjes koken, mix de soep, breng op smaak, voeg de garnalen toe, serveer met een vleugje room.
een feestelijke versie van soep. leg een stuk bladerdeeg boven op je soepkom,bestrijk het met eigeel,zet in oven 15min op 150graden, let er wel op dat je de kom maar voor 2/3 vult, de soep mag niet met het deeg in contact komen, anders zakt het in elkaar. lekker met pompoensoep met spekjes,bisque.....ajuinsoep..
Cava,uit Spanje is een schuimwijn met tweede gisting in de fles, een methode traditionelle zoals voor de Champagne, de druiven worden zeer voorzichtig geperst,voor de betere heb je 2,5 kilo druiven nodig voor een fles wijn. hij moet verplicht negen maanden rusten, maar er zijn huizen die een lagertijd van 30 maanden aanhouden; de Krypta van Torllos rijpt zelf 4 jaar in de kelder. Cava kan als apéritief bij de tapas, bij oesters en zeevruchten,bij vis een wit vlees. de halfzoete Cava is heerlijk bij desserts.
laten we niet vergeten dat ook in Belgie goede schuimwijn wordt gemaakt. de methode traditionelle van "Schorpion" in Vliermaal Kortesem (Limburg), is met zijn ruim twee hectare Chardonnay en Pinot Noir druiven een pofessioneel bedrijf geworden. het is een officieel erkend steekproduct.
dit heb je nodig,voor ong. 50 koekjes, 125gr zachte boter, 100gr fijne suiker, 1dik ei, 140gr bloem voor gebak, een snuifje zout.
wat gemalen coco poeder,geconfeitte kersen,chocolade puur, creme au beurre,moka,meng boter met bloemsuiker,koffie extract.
meng de boter samen met de suiker romig met de mixer, voeg het ei en een suifje zout toe,mix goed door, voeg de gezeefde bloem toe,gebruik een spatel om de bloen er door te mengen. verwarm de oven op 200 graden.
doe het deeg in een spuitzak,spuit rosasjes op de bakplaat,op leg er eerst een baktapijt op. voor die met de kersen,versier ze nu. schuif de oven in,bak 10 a 15 minuten,naargelang ge groote haal uit de oven,laat afkoelen. werk af met chocolade,coco poeder.....naar eigen smaak en fantasie.
plak er twee tegen elkaar met moka creme tussen.
veel succes,rafa
als je ze mooi verpakt in een doosje,is het een mooi cadeautje voor je vrienden bij de feestdagen . en lekker zijn ze ook !
bokkepootjes, dit heb je nodig voor ongeveer 20 stuks, 3 eiwitten, 100gr fijne suiker, 100gr gemalen amandelen,
voor de afwerking, zwarte chocolade,creme au beurre moka
klop de eiwitten stijf met een snuifje zout, voeg beetje per beetje de suiker toe maar blijf kloppen, als al de suiker is toegevoegd roer je er de amandelen door, niet meer kloppen. bekleed een bakblik met bakpapier, verwarm de oven op 150 graden, spuit streepjes van ongeveer 6cm lang, strooi er wat amandelschifers op,en bak 15 min in oven, laat afkoelen,spuit er wat creme au beurre tussen en dompel de uiteinden in chocolade, laat op een koele plaats opstijven.
heerlijk om eens cadeau te geven bij de feesten, Home made koekjes !
zelf marsepein maken, dit heb je nodig, 200gr gemalen amandelnoten, 200gr gezeefde bloemsuiker, 2 eetlepels oranjebloesemwater.
doe allle ingredienten in een kom en kneed tot een samenhangende massa, laat opstijven in de koelkast voor gebruik. je kan er nu bolletjes van rollen of figuurtjes van maken, weer in frigo laten opstijven, nu kun je de bolletjes in cacao poeder rollen,dan krijg je de lekkere patatjes. de figuurtjes kun je nu een kleurtje geven met kleurstof voor voeding. (te koop bij aveve)
oranjebloesemwater wordt veel gebruikt in de marokkaanse keuken,wees er zuinig mee want de smaak overheerst snel.
dit heb je nodig, 1fles lekkere rode wijn,naar eigen smaak. 1 citroen,en of 1/2 appelsien, 4 kruidnagels, 1 kaneelpijpje, 8-10 klontjes suiker,
was de citroen goed met warm water en steek er de kruidnagel in, was de sinaas en snij in stukken, verwarm de wijn op een zacht vuur,niet laten koken, samen met citroen en sinaas. voeg de suiker toe, je kan er ook een scheutje cognac aan toe voegen. serveer warm.
voor de gateaux, 8 eieren, 250 gr fijne suiker, 250 gr bloem,gezeeft, 50 gr gesmolten boter.
voor de creme mokka, 200 gr zachte roomboter ongezouten, 150 gr fijne suiker, 5 eetlepels water, 5 eigeel, mokka aroma.
beginnen met de biscuit, klop de eieren op met de suiker, je moet voor dit deeg zeker 15min kloppen,dan wordt het dik en roomig, gezeefde bloem toevoegen,en door het deeg spatelen, niet meer kloppen. bekleed een bakblik met bakpapier, stort er het deeg op een maak gelijk tot ongeveer, 1cm dik met een spatel. bak gedurende 18 min op 200graden, in voorverwarmde oven.
laat afkoelen, nu kun je de vormpjes uitsteken.
voor de mokka creme,
doe het water samen met de suiker in een pot en laat smelten. klop het eigeel,voeg het warme suiker mengsel toe,en blijf kloppen tot het geheel afkoelt. voeg dan de boter er beetje bij beetje aan toe. als laatst het mokka aroma,naar smaak. laat wat opstijven in koelkast.
klassieke cake, dit heb je nodig voor 24 cakjes, 250gr zachte boter, 200gr suiker, 4 losgeklopte eieren, 250gr zelfrijzend bloem, 2tl bakpoeder, chocolade druppels,kersen voor de afwerking.
klop de boter en de suiker licht en luchtig met de mixer, klop er beetje bij beetje de eieren bij. spatel er de bloem en bakpoeder door, roer tot een glad deeg verdeel het deeg over de vormpjes, bak ongeveer 13min in voorverwarmde oven, 180°
als je het sap van 1 citroen aan het deeg toevoegt, krijg je een citroen cake.
1 pompoen 2 grote aardappelen 1 rode paprika 2 vleestomaten 1 ui peterselie,bieslook, kervel voor de afwerking, crème fraiche
Pompoen schoonmaken en in stukken snijden, aardappel schillen en in stukken snijden, tomaat en paprika in stukken snijden. een weinig paprika zeer fijn snijden en opzij houden Ui hakken en fruiten in een beetje olijfolie. De pompoen, tomaat, aardappel en paprika toevoegen. De kruiden toevoegen. De bouillon erbij en zacht laten koken voor een 30 min. de soep mixen, op smaak brengen met peper en zout, de kervel fijn hakken, de soep opdienen met wat paprika,kervel en room voor de afwerking.
dit heb je nodig, 1 middel grote courget, 5-6 dikke tomaten 2 uien, peper en zout.
snij de ui en de courgette in blokjes, de courgette moet niet gepeld. bak ze lichtjes aan in wat olijfolie, voeg dan de blokjes tomaat toe, laat nog even stoven,voeg dan ongeveer 1l water toe, kruid met peper en zout. ongeveer 20 min zachtjes laten koken. en dan de soep goed mixen. lekker met een broodstengel . een scheutje room maakt de soep lekker romig.
Pizza deeg, dit heb je nodig,voor 4 pizzas, 45O gr witte bloem, 2,5 dl lauw water, 1 eetlepel fijne suiker, 2 theelepels gedroogde gist,of 15 gr verse gist, 1/2 theelepel zout, 3 eetlepels olijfolie.
meng de bloem met de suiker en het zout, maak een kuiltje doe er het water en de gist in, voeg de olijfolie toe en meng en kneed tot een mooie deegbol.dek de kom af en laat anderhalf uur rijzen, verdeel het deeg in 4 porties,en maak 4 mooie bollen, laat nog minstens een uur rijzen. duw de bol plat,maak het tot een rondje van ong 30cm, je kan de deegrol ook gebruiken.
voor de garnering, tomaten coulli,olijfolie, anjovis,artichok,chamignons, hesp,salami,olijven,gemalen mozarelle en wat oregano en of basilicum de garnering kan naar ieders smaak. eerst wat tomaten coulli op de pizza bodem uitstrijken, dan de garnering aan brengen ,als laats de kaas, dan nog wat oregano een scheutje olijfolie.
deze bakte ik op de gaz bbq,in een ongeglazuurde schaal, (bloempot onderzetter bvb, er bestaan ook pizza tegels)
gegrilde zalm met een boter sausje en peterselie puree.
dit heb je nodig, zalm,citroen, boter,aardappel,peterselie,peper,zout,1 ei,
maak een aardappelpuree, voeg er op het laatste de fijn gehakte peterselie bij,
voor de saus, breng 50ml water aan de kook er doe er 150 gr hoeve boter (koude) stukje bij stukje bij, meng goed, breng op smaak met wat zout en citroen of limoen sap.
kruid de zalm met peper en zout, smeer er een beetje olijfolie op, bak op de gril.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.