halloween heks, ik ben gestart met het patroon van de engeltjes van Tilda, heb dat wat aangepast, een broekje, een bloesje en een kleedje, en een gehaakte sjaal, ik vind ze wel geslaagd.
dit beertje maakte ik speciaal voor valérie,mijn dochter het is gemaakt uit een oude jeans , en het sjaaltje is gemaakt van de stof, die aan de binnenkant van de zak zit.
dit heb je nodig, 275 gr tarwebloem, 5 gr verse gist, 25 gr fijne suiker, 120 gr parel suiker, 5 gr zout, 120 gr lauwe melk, 65 gr zachte boter, 1 ei.
los de gist op in de melk, doe de bloem in een grote kom, maak een kuiltje, strooi het zout rond de rand, giet het gist mengsel in het kuiltje, voeg de 25 fijne suiker en het los geklopt ei toe, meng goed. voeg dan stukje bij stukje de boter toe, kneed alles goed, laat ongeveer 15 min rusten ,kneed er dan de parel suiker door, laat nu ongeveer 30-40 min rijzen.
maak de vulling, dit heb je nodig, 30 gr gesmolten boter, 75 gr bruine suiker (donkere) 1 eetlepel kaneel poeder.
boter smelten, suiker en kaneel vermengen.
neem het deeg, druk het plat om de lucht er uit te drukken, laat ongeveer 10 min rusten. rol nu het deeg vierkant uit, smeer er de gesmolten boter op, verdeel het suiker kaneel mengsel er over.
rol het nu in de lengte op, snij in stukken, leg ze in bloemvorm op een bakplaat, laat nu nog 30 min rijzen.
bak in voorverwarmde oven op 180° voor 20-25 minuten.
het is wel wat werk, maar zeker de moeite waard, een pistolet voor speciale dagen !
dit heb je nodig, 450gr bloem, tarwe bloem 250ml lauw water, 2 koffielepels droge gist, 30gr malse boter, 2 koffielepels zout, 2 koffielepels fijne suiker. 150gr boter voor de tournage
neem een kom, doe er de bloem,gist,suiker,zout en water in, kneed tot een zacht deeg.minstens 10 min kneden. maak een bol en laat afgedekt 45min rijzen.
snij de 150gr boter in kleine stukjes, neem het deeg en druk het plat met de handen, in 3 plooien, plat drukken,draaien plat drukken, neem deegrol en rol het deeg uit tot een rechthoek van ong. 20x30, leg de kleine kant voor je,leg bovenaan de stikjes boter, laat 3cm vrij aan de boorden, (zie foto) plooi in drie gelijke delen (portefeuille) draai het deeg met de korte kant voor je,rol het deeg uit,tot een rechthoek, voorzichtig,maag niet openscheuren door de boter. plooi opnieuw in drie,uit rollen,plooien . verpak in vochtige handdoek en leg 30min frigo.
haal het deeg uit de frigo,rol tot een rechthoek van 25x30 snij in twee delen in de lengte,maak ieder stuk vochtig met wat water, rol ieder stuk in de lengte op. verdeel iedere rol in 6 stukken. leg de stukken op bakplaat met bakpapier,met de snijzijde boven. bedek, en laat 2 uur rijzen.
verwarm de oven op 180° bak de broodjes ongeveer 25 min..
chocolade koekjes, met chocolade vulling i love it !!
dit heb je nodig
125 gr zachte boter, 80 gr poedersuiker, 120 gr bloem voor patiserie, 6 eetlepels cacao poeder, 1/2 theelepel kaneel
vulling, 125 gr pure chocolade, 60 ml room.
roer de boter met de suiker in een kom, licht en schuimig, zeef de bloem,de cacaopoeder en de kaneel erover. meng alles tot een deeg. leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het uit tot 3mm dikte. steek er rondjes uit en leg op een bakplaat.
verwarm de oven op 160°, bak de koekjes 15 min in de oven, tot ze stevig aanvoelen. laat afkoelen op een rooster.
maak de vulling, verwarm op een laag vuurtje de room en de chocolade in een pannetje tot de chocolade is gesmolten, roer glad, laat afkoelen en zet dan ongeveer 1 uur in frigo om stevig te worden. plak twee koekjes met de chocolade vulling tussen tegen elkaar. bestuuf met cacaopoeder.
brochette van kipfilet,met citroen en rozemarijn, dit heb je nodig voor 2 personen. 2 kipfilets, 1 onbespoten citroen, een paar takjes rozemarijn, peper,zout, olijfolie.
snij de citroen in fijne schijfjes, snij de kipfilet in 3 stukken, maak een brochet,een stuk kip,een stuk citoen,..... steek nu tussen de kip en ciroen wat stukjes rozemarijn, kruid met peper en zout; bak in oven op 250° gedurende ong.45 min, je kan ze ook op de bbq grillen. lekker met gebakken aardappel,gestoofde tomaat.
door de citroen heeft de kip een lekker fris smaakje!
1 kg mosselen, 1 dikke ui, franse selder, peper, zout, citroen.
was en kuis de mosselen goed, snij de groenten ( niet te fijn )
de een weinig olijfolie in de ketel, voeg de groenten toe, laat even stoven, voeg 1 1/2 glas water toe, laat verder stoven tot de groenten bijna gaar zijn. voeg de mosselen toe, kruid met peper en zout, deksel op de ketel en laat 5 min koken, goed opschudden en nog 5 min laten koken. even piepen, als de mosselen los van de schelp komen zijn ze gaar.
serveer met verse friet, ik maak er een sausje bij, 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel mosterd, een beetje citoen.
dit heb je nodig, 1 courgette, 1 doos tomaat in blokjes, 1 pakje gezeefde tomaat, ( couli ) 2 ajuin peper, zout
room,basilicum voor de afwerking !
doe een weinig olijfolie in de ketel, stoof de ui er even in, voeg de courgette, in blokjes gesneden toe laat even stoven, voeg nu de blokjes tomaat toe, laat even stoven, leng aan met de gezeefde tomaat, en indien nodig met wat water. kruid met peper en zout. laat de soep ongeveer 2O min zachtjes koken. mix de soep,
werk af met een beetje room, en verse basilicum !
je kan de soep wat pittiger maken door pikante olie te gebruiken.
klassieke vinaigrette, 75 dl witte of rode wijnazijn (1 deel) 3,7 dl extra vierge olijfolie (5 delen) zeezout,verse gemalen peper
doe al de ingredienten te samen en klop goed. bewaar de vinaigrette op een koele donkere plaats voor een slatje voor 2 pers,2 eetlepels azijn,10 eetlepels olie,kruiden naar smaak.
lichte vinaigrette, vervang de helft van de olijfolie door druivenpitolie.
knoflookvinaigrette, voeg 1 geperst teentje look toe, vervang de helft van de azijn door balsamico-azijn.
mosterdvinaigrette, voeg een eetlepel mosterd toe, dijon,graanmosterd,.....
yoghurtvinaigrette, voeg 2 eetlepels griekse yohurt of zure room toe, 1 eetlepel vers gehakte dille en 1 eetlepel karwijzaadjes.
verse kruiden,peterselie,bieslook,estragon, citroenmelisse,munt,basilique.........al deze kruiden doen het goed in een vinaigrette .
mascarponemousse met aardbeien, eenvoudig om te maken en heel lekker !
dit heb je nodig, 250 gr mascarpone, 60 gr fijne suiker, 3 eierdooiers, 5 cl amaretto, 1/4 l room, 250 gr aardbeien,
doe de eierdooiers in een kom en klop ze samen met de suiker, en de amaretto tot het mengsel wit en schuimig is. klop er de mascarpone door, dit mag met de mixer.
klop de room stijf,en spatel deze door het mascarpone mengsel.
snij de aardbeien in twee, schik de aarbeien met het snijvlak naar buiten in de kommetjes, vul aan met de mousse en druk lichtjes aan.
zet,onafgedekt,tenminste 12 uur in de koelkast.
versier met een aardbei,en of een blaadje munt of citoen melisse
rabarber taart dit heb je nodig voor 1 taart met deksel, 250 gr bloem voor patiserie, 75 gr boter,niet opwarmen. 1 ei, 15 gr fijne suiker, 15 gr verse gist, een snuifje zout, 1 dl lauwe melk. kaneel.
appel cakjes, zelfde recept als de cakjes met chocolade druppels, maar je vervangt de chocolade door een appel, in kleine blokjes gesneden. en een paar fijne schijfjes voor van boven.
dit is een zeer gemakelijk recept dit heb je nodig, voor acht stuks.
11O gr zachte boter, 1OOgr fijne suiker, 2 grote eieren of 3 kleine, 1OOgr zelfrijzende bloem 5Ogr chocolade druppels of stukjes chocolade.
de zachte boter samen met de suiker goed mixen, voeg de eieren toe, mix dit minstens 5 min, voeg de bloem toe en mix goed door. voeg nu de chocolade druppels toe,en roer er door.
vul de vormpjes tot 1cm van de boord.
bak in voorverwarmde oven op 18O° gedurende 20-25min, tot ze mooi goedbruin zijn.
80 gr zachte boter, 50 gr fijne suiker, 1 groot ei, 75 gr zelfrijzend bakmeel, 2 eetleprls cacao poeder, 1 eetlepel melk,
voor de ganache, 100 gr zwarte chocolade, 80 ml room.
roer in een kom de boter en de suiker licht en schuimig, klop het ei erdoor. zeef het meel en de cacao boven de kom, spatel onder het ei mengsel. roer de melk er door.
vul de cake vormpjes voor de helft.
bak in voor verwarmde oven gedurende 15 min op 180 ° laat ze op een rooster afkoelen.
voor de ganache, verwarm de room samen met de chocolade op een zacht vuur, roer toto de chocolade gesmolten is. giet het chocolade mengsel in een kom, klop gedurende 10 min met de mixer tot een dikke glanzende creme;
doe de ganache in een spuitzak met een stervormig mondje, spuit een mooi roosje op elk cakje, laat de cakjes voor het opdienen 1 uur in de koelkast staan.
dit heb je nodig, 13O gr chocolade,liefst zwarte 12O gr boter 3 eieren 21O gr fijne suiker 1OO gr bloem 1 koff lepel cacao poeder 1/4 koff lepel bakpoeder een snuifje zout.
laat de chocolade samen met de boter op een zacht vuurtje smelten, klop de eieren samen met de suiker wit die doe ik met de mixer, en voor drie eieren klop ik zeker 10 min. voeg nu de gesmolten chocolade toe, deze mag wel niet te warm zijn. goed mengen, zeef de bloem, de cacaopoeder en de bakpoeder, meng het er voorzichtig onder.
vul de vormpjes tot op 1 cm van de rand, verwarm de oven op 18O °, bak de cupcakes ongeveer 2O-22 min.
zet op een rooster en laat afkoelen.
je kan ze zo eten, of met chocolade erover, of met een meringue overgoten met chocolade, dit maak je zo,
4 eiwitten,2OO gr suiker,2OO ml water breng het water,samen met de suiker aan de kook,tot je 120 ° hebt, laat nu afkoelen tot 11O°. klop de eiwitten stijf met een snuifje zout, voeg nual kloppend het afgekoelde suiker mengel toe,blijf kloppen tot het geheel is afgekoeld.
spuit een toetje van dit mengsel op de cupcakes,laat 3O min opstijven en laat er nu gesmolten chocolade over lopen .
choucroute garnie komt uit de keuken van de elzas, dit gerecht varieert naargelang het aantal personen, hoe meer volk aan tafel,hoe meer verschillend vlees je kan toevoegen.
dit heb je nodig voor 4 personen, 1kg zuurkool, een beetje boter of reuzel, 1 ui,1 grote teen knooflook, 1 laurierblad,8 jeneverbessen, 5 kruidnagels, 200ml witte wijn, (het kan ook zonder wijn) aardappellen vlees,vb. spek,varkens hammetje,rookworst,frankfurter worstjes.......
als je verse zuurkool gebruikt spoel hem dan eerst af onder koud water,en knijp goed uit, laat de boter smelten in een grote ketel, doe de helft van de zuurkool in de ketel,voeg de grove stukken ui toe, doe er de kruidnagel,laurier,jeneverbessen en look bij. doe er nu de rest van de zuurkool bij. leg het vlees erbovenop en giet er de witte wijn of water bij. laat alles ongeveer 1u30 op een zacht vuurtje koken,voeg indien nodig wat water toe, voeg dan de aardappelen in stukken toe en laat nog koken tot de aardappelen gaar zijn. als je er worst wil bij doen dan doe je dat best op het laatste moment anders is er kans dat de worsten open springen,je kan ze ook appart verwarmen in oven
serveer de zuurkool op een groot bord met de aardappelen, de worsten en de stukjes vlees.
drink er een frisse pils of een glaasje witte wijn bij !
Voor het nieuwe jaar wens ik jullie, Tijd om van de kleine dingen te genieten, Rust om stil te staan bij mooie momenten, Sterkte om tegenslagen te overwinnen, Vriendschap om je hart te verwarmen, Humor om wat somber is te kleuren, Een glimlach om elke dag mee te beginnen, Gelukkig Nieuwjaar !
langs deze weg wil ik ook iedereen bedanken , voor de vele bezoekjes, en de mooie reacties ! liefs, rafa
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.