pruimentaart dit heb je nodig voor 2 taarten, 250gr bloem voor patiserie, 75 gr boter, 1 ei plus een voor de afwerking, 15 gr fijne suiker, 13 gr verse gist, 1 dl lauwe melk, 1 kg bakpruimen.
roer de gist door de lauwe melk,voeg de suiker toe. doe de bloem in een kom, maak een kuiltje, strooi het zout (een snuifje) rond de kom, giet de melk in het kuiltje, voeg het losgeklopt ei toe, vermeng alles goed, voeg de boter in stukjes toe, goed kneden tot je een bol bekomt. dek af en laat ongeveer 45 min rijzen.
verdeel het deeg in twee en rol uit. een taartvorm met boter insmeren,de pruimen schikken, strooi er wat suiker over naar smaak, en een beetje kaneel. losgeklopt ei op de boord smeren.
verwarm oven op 200°, bak de taart ongeveer 20 min. ( ik gebruik een gasoven )
je koopt een blok marsepein of maakt hem zelf, rol er kleine bolletjes van, ik maakte vier variaties, - marsepein, chocolade, coco schilfers - marsepein, cacao poeder - marsepein,chocolade,amandel schilfers - marsepein, chocolade,mengeling van cacao poeder en kaneel
bolletje marsepein-dan rollen in de gesmolten chocolade, dan in de coco of amandel .......
lekker om zelf van te genieten of om cadeau te geven met de feesten.
dit heb je nodig voor 8 bollen, 250 gr bloem voor gebak, 12 gr verse gist, 20 gr suiker, 50 gr boter, 125 ml lauwe melk, een snuifje zout, 1 klein ei
doe de bloem in een kom, maak een kuiltje, voeg het zout toe.(aan de rand van de kom) los de gist op in de melk, giet in het kuiltje, voeg de suiker en het losgeklopt ei toe, meng goed, voeg de stukjes boter er beetje bij beetje aan toe, kneed goed, maak een bol, laat 15 min afgedekt rusten op een warme plaats. maak 8 bolletjes,laat 1 uur rijzen.
bak in frituurolie op 180 °, 8 min, regelmatig omdraaien. laat afkoelen, snij in twee, doe er wat vanilleroom tussen, bestrooi met bloemsuiker.
(het is een samenvoeging van gebak,vulling en coulli dat ik zelf heb samengesteld) en het resultaat was super lekker !
dit heb je nodig,
voor de chocolade genoise, 3 eieren, 100gr suiker, 100gr bloem voor gebak, 1/2 zakje bakpoeder. 20gr cacao.
verwarm oven op 180°
de eieren samen met de suiker dik en schuimig opkloppen, bloem en bakpoeder mengen, zeven en aan eimengsel toevoegen. voorzichtig mengen.
een ronde vorm beboteren, giet het deeg er in . bakken op 180° gedurende 20 min. (ik gebruikte een siliconen vorm van ong 35 cm)
laat afkoelen op een rooster.
als het afgekoeld is kun je er kleine vormen uit steken, of je kan het ook in zijn geheel maken, dan heb je grote gateaux.
-
dit heb je nodig voor de chocolade creme vulling.
125gr pure chocolade, 60ml room van minstens 35% vet.
room plus chocolade zachtjes opwarmen tot de chocolade is gesmolten. roer goed .
giet in een kom en klop met mixer tot het mengsel, koud is. laat ong 1/2uur opstijven in de frigo. haal uit de frigo en klop nu nog eens goed door met mixer. zet even weg in de frigo.
-
dit heb je nodig voor de frambozen coulli,
250gr frambozen, 25gr suiker.
doe de frambozen samen met de suiker in pot, en breng aan de kook, laat een 10min goed doorkoken. vind je het te zuur dan kun je altijd naar smaak wat suiker bij doen. giet door een fijne zeef, er mogen geen pitjes meer in zitten. laat afkoelen en opstijven in frigo. (dit maak je best wat op voorhand) je kan ook confituur gebruiken.
de afwerking, snij de gebakjes in twee, bestrijk een kant met de coulli, spuit er nu van de creme vulling op, leg het andere stuk genoise er op. zet op een rooster en overgiet met chocolade, werk af met een framboos, en een beetje creme fraiche.
dit heb je nodig, 275 gr tarwebloem, 5 gr verse gist, 25 gr fijne suiker, 120 gr parel suiker, 5 gr zout, 120 gr lauwe melk, 65 gr zachte boter, 1 ei.
los de gist op in de melk, doe de bloem in een grote kom, maak een kuiltje, strooi het zout rond de rand, giet het gist mengsel in het kuiltje, voeg de 25 fijne suiker en het los geklopt ei toe, meng goed. voeg dan stukje bij stukje de boter toe, kneed alles goed, laat ongeveer 15 min rusten ,kneed er dan de parel suiker door, laat nu ongeveer 30-40 min rijzen.
maak de vulling, dit heb je nodig, 30 gr gesmolten boter, 75 gr bruine suiker (donkere) 1 eetlepel kaneel poeder.
boter smelten, suiker en kaneel vermengen.
neem het deeg, druk het plat om de lucht er uit te drukken, laat ongeveer 10 min rusten. rol nu het deeg vierkant uit, smeer er de gesmolten boter op, verdeel het suiker kaneel mengsel er over.
rol het nu in de lengte op, snij in stukken, leg ze in bloemvorm op een bakplaat, laat nu nog 30 min rijzen.
bak in voorverwarmde oven op 180° voor 20-25 minuten.
chocolade koekjes, met chocolade vulling i love it !!
dit heb je nodig
125 gr zachte boter, 80 gr poedersuiker, 120 gr bloem voor patiserie, 6 eetlepels cacao poeder, 1/2 theelepel kaneel
vulling, 125 gr pure chocolade, 60 ml room.
roer de boter met de suiker in een kom, licht en schuimig, zeef de bloem,de cacaopoeder en de kaneel erover. meng alles tot een deeg. leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het uit tot 3mm dikte. steek er rondjes uit en leg op een bakplaat.
verwarm de oven op 160°, bak de koekjes 15 min in de oven, tot ze stevig aanvoelen. laat afkoelen op een rooster.
maak de vulling, verwarm op een laag vuurtje de room en de chocolade in een pannetje tot de chocolade is gesmolten, roer glad, laat afkoelen en zet dan ongeveer 1 uur in frigo om stevig te worden. plak twee koekjes met de chocolade vulling tussen tegen elkaar. bestuuf met cacaopoeder.
rabarber taart dit heb je nodig voor 1 taart met deksel, 250 gr bloem voor patiserie, 75 gr boter,niet opwarmen. 1 ei, 15 gr fijne suiker, 15 gr verse gist, een snuifje zout, 1 dl lauwe melk. kaneel.
appel cakjes, zelfde recept als de cakjes met chocolade druppels, maar je vervangt de chocolade door een appel, in kleine blokjes gesneden. en een paar fijne schijfjes voor van boven.
dit is een zeer gemakelijk recept dit heb je nodig, voor acht stuks.
11O gr zachte boter, 1OOgr fijne suiker, 2 grote eieren of 3 kleine, 1OOgr zelfrijzende bloem 5Ogr chocolade druppels of stukjes chocolade.
de zachte boter samen met de suiker goed mixen, voeg de eieren toe, mix dit minstens 5 min, voeg de bloem toe en mix goed door. voeg nu de chocolade druppels toe,en roer er door.
vul de vormpjes tot 1cm van de boord.
bak in voorverwarmde oven op 18O° gedurende 20-25min, tot ze mooi goedbruin zijn.
80 gr zachte boter, 50 gr fijne suiker, 1 groot ei, 75 gr zelfrijzend bakmeel, 2 eetleprls cacao poeder, 1 eetlepel melk,
voor de ganache, 100 gr zwarte chocolade, 80 ml room.
roer in een kom de boter en de suiker licht en schuimig, klop het ei erdoor. zeef het meel en de cacao boven de kom, spatel onder het ei mengsel. roer de melk er door.
vul de cake vormpjes voor de helft.
bak in voor verwarmde oven gedurende 15 min op 180 ° laat ze op een rooster afkoelen.
voor de ganache, verwarm de room samen met de chocolade op een zacht vuur, roer toto de chocolade gesmolten is. giet het chocolade mengsel in een kom, klop gedurende 10 min met de mixer tot een dikke glanzende creme;
doe de ganache in een spuitzak met een stervormig mondje, spuit een mooi roosje op elk cakje, laat de cakjes voor het opdienen 1 uur in de koelkast staan.
dit heb je nodig, 13O gr chocolade,liefst zwarte 12O gr boter 3 eieren 21O gr fijne suiker 1OO gr bloem 1 koff lepel cacao poeder 1/4 koff lepel bakpoeder een snuifje zout.
laat de chocolade samen met de boter op een zacht vuurtje smelten, klop de eieren samen met de suiker wit die doe ik met de mixer, en voor drie eieren klop ik zeker 10 min. voeg nu de gesmolten chocolade toe, deze mag wel niet te warm zijn. goed mengen, zeef de bloem, de cacaopoeder en de bakpoeder, meng het er voorzichtig onder.
vul de vormpjes tot op 1 cm van de rand, verwarm de oven op 18O °, bak de cupcakes ongeveer 2O-22 min.
zet op een rooster en laat afkoelen.
je kan ze zo eten, of met chocolade erover, of met een meringue overgoten met chocolade, dit maak je zo,
4 eiwitten,2OO gr suiker,2OO ml water breng het water,samen met de suiker aan de kook,tot je 120 ° hebt, laat nu afkoelen tot 11O°. klop de eiwitten stijf met een snuifje zout, voeg nual kloppend het afgekoelde suiker mengel toe,blijf kloppen tot het geheel is afgekoeld.
spuit een toetje van dit mengsel op de cupcakes,laat 3O min opstijven en laat er nu gesmolten chocolade over lopen .
dit heb je nodig,voor ong. 50 koekjes, 125gr zachte boter, 100gr fijne suiker, 1dik ei, 140gr bloem voor gebak, een snuifje zout.
wat gemalen coco poeder,geconfeitte kersen,chocolade puur, creme au beurre,moka,meng boter met bloemsuiker,koffie extract.
meng de boter samen met de suiker romig met de mixer, voeg het ei en een suifje zout toe,mix goed door, voeg de gezeefde bloem toe,gebruik een spatel om de bloen er door te mengen. verwarm de oven op 200 graden.
doe het deeg in een spuitzak,spuit rosasjes op de bakplaat,op leg er eerst een baktapijt op. voor die met de kersen,versier ze nu. schuif de oven in,bak 10 a 15 minuten,naargelang ge groote haal uit de oven,laat afkoelen. werk af met chocolade,coco poeder.....naar eigen smaak en fantasie.
plak er twee tegen elkaar met moka creme tussen.
veel succes,rafa
als je ze mooi verpakt in een doosje,is het een mooi cadeautje voor je vrienden bij de feestdagen . en lekker zijn ze ook !
bokkepootjes, dit heb je nodig voor ongeveer 20 stuks, 3 eiwitten, 100gr fijne suiker, 100gr gemalen amandelen,
voor de afwerking, zwarte chocolade,creme au beurre moka
klop de eiwitten stijf met een snuifje zout, voeg beetje per beetje de suiker toe maar blijf kloppen, als al de suiker is toegevoegd roer je er de amandelen door, niet meer kloppen. bekleed een bakblik met bakpapier, verwarm de oven op 150 graden, spuit streepjes van ongeveer 6cm lang, strooi er wat amandelschifers op,en bak 15 min in oven, laat afkoelen,spuit er wat creme au beurre tussen en dompel de uiteinden in chocolade, laat op een koele plaats opstijven.
heerlijk om eens cadeau te geven bij de feesten, Home made koekjes !
zelf marsepein maken, dit heb je nodig, 200gr gemalen amandelnoten, 200gr gezeefde bloemsuiker, 2 eetlepels oranjebloesemwater.
doe allle ingredienten in een kom en kneed tot een samenhangende massa, laat opstijven in de koelkast voor gebruik. je kan er nu bolletjes van rollen of figuurtjes van maken, weer in frigo laten opstijven, nu kun je de bolletjes in cacao poeder rollen,dan krijg je de lekkere patatjes. de figuurtjes kun je nu een kleurtje geven met kleurstof voor voeding. (te koop bij aveve)
oranjebloesemwater wordt veel gebruikt in de marokkaanse keuken,wees er zuinig mee want de smaak overheerst snel.
voor de gateaux, 8 eieren, 250 gr fijne suiker, 250 gr bloem,gezeeft, 50 gr gesmolten boter.
voor de creme mokka, 200 gr zachte roomboter ongezouten, 150 gr fijne suiker, 5 eetlepels water, 5 eigeel, mokka aroma.
beginnen met de biscuit, klop de eieren op met de suiker, je moet voor dit deeg zeker 15min kloppen,dan wordt het dik en roomig, gezeefde bloem toevoegen,en door het deeg spatelen, niet meer kloppen. bekleed een bakblik met bakpapier, stort er het deeg op een maak gelijk tot ongeveer, 1cm dik met een spatel. bak gedurende 18 min op 200graden, in voorverwarmde oven.
laat afkoelen, nu kun je de vormpjes uitsteken.
voor de mokka creme,
doe het water samen met de suiker in een pot en laat smelten. klop het eigeel,voeg het warme suiker mengsel toe,en blijf kloppen tot het geheel afkoelt. voeg dan de boter er beetje bij beetje aan toe. als laatst het mokka aroma,naar smaak. laat wat opstijven in koelkast.
klassieke cake, dit heb je nodig voor 24 cakjes, 250gr zachte boter, 200gr suiker, 4 losgeklopte eieren, 250gr zelfrijzend bloem, 2tl bakpoeder, chocolade druppels,kersen voor de afwerking.
klop de boter en de suiker licht en luchtig met de mixer, klop er beetje bij beetje de eieren bij. spatel er de bloem en bakpoeder door, roer tot een glad deeg verdeel het deeg over de vormpjes, bak ongeveer 13min in voorverwarmde oven, 180°
als je het sap van 1 citroen aan het deeg toevoegt, krijg je een citroen cake.
125 gr zelfrijzende bloem, 125 gr fijne suiker, 125 gr zachte boter (geen gesmolten boter) 2 eieren, 2 eetlepels melk
een theelepel vanille extract of een zakje vanille suiker.
doe al de ingredienten in een kom, suiker, eieren, bloem en suiker, meng goed met mixer, voeg de melk toe en roer nog eens goed door, verwarm de oven op 180°, vul de cake vormpjes tot 3/4, zet ongeveer 20 min in de oven.
laat afkoelen.
voor het glazuur, 1 eiwit, 100 gr gezeefde poedersuiker, (bloemsuiker)
klop het eiwit los met mixer,voeg beetje bij beetje de suiker toe. goed opkloppen. bestrijk de bovenkant van de cakes, versier naar wens. laat op een koele plaats opstijven.
met de komst van de lekkere aardbeien,moet je dit zeker eens proberen.
brusselse wafels,zeer luchtig, dit heb je nodig,voor 10 wafels, 500gr bloem, 200gr boter, 30gr gist,oplossen in wat lauwe melk, 6 eieren, 3/4l melk,lauw, vooral geen zout.
de bloem in een kom gieten,een kuiltje maken, de lauwe melk in het kuiltje gieten en de bloem er goed klopend,in verwerken, de eierdooiers toevoegen, de gesmolten boter er onder roeren, daarna de gist en tenslotte de in sneeuw, geklopte eiwitten er door roeren.
het deeg 3/4 uur laten rijzen, het deeg moet vloeibaar zijn als voor pannekoeken, bakken in warm wafelijzer. na het bakken de wafels bestrooien met suiker, versieren met slagroom en aardbeien. lekker!!!
je hoeft geen speciale vorm voor dit recept, je kan ze bakken in de vorm van 4x7, je kan ze ook goed in de diepvries bewaren, dan warm je ze 3min in warme oven. bon apétit.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.