125 gr zelfrijzende bloem, 125 gr fijne suiker, 125 gr zachte boter (geen gesmolten boter) 2 eieren, 2 eetlepels melk
een theelepel vanille extract of een zakje vanille suiker.
doe al de ingredienten in een kom, suiker, eieren, bloem en suiker, meng goed met mixer, voeg de melk toe en roer nog eens goed door, verwarm de oven op 180°, vul de cake vormpjes tot 3/4, zet ongeveer 20 min in de oven.
laat afkoelen.
voor het glazuur, 1 eiwit, 100 gr gezeefde poedersuiker, (bloemsuiker)
klop het eiwit los met mixer,voeg beetje bij beetje de suiker toe. goed opkloppen. bestrijk de bovenkant van de cakes, versier naar wens. laat op een koele plaats opstijven.
met de komst van de lekkere aardbeien,moet je dit zeker eens proberen.
brusselse wafels,zeer luchtig, dit heb je nodig,voor 10 wafels, 500gr bloem, 200gr boter, 30gr gist,oplossen in wat lauwe melk, 6 eieren, 3/4l melk,lauw, vooral geen zout.
de bloem in een kom gieten,een kuiltje maken, de lauwe melk in het kuiltje gieten en de bloem er goed klopend,in verwerken, de eierdooiers toevoegen, de gesmolten boter er onder roeren, daarna de gist en tenslotte de in sneeuw, geklopte eiwitten er door roeren.
het deeg 3/4 uur laten rijzen, het deeg moet vloeibaar zijn als voor pannekoeken, bakken in warm wafelijzer. na het bakken de wafels bestrooien met suiker, versieren met slagroom en aardbeien. lekker!!!
je hoeft geen speciale vorm voor dit recept, je kan ze bakken in de vorm van 4x7, je kan ze ook goed in de diepvries bewaren, dan warm je ze 3min in warme oven. bon apétit.
Macarons. dit heb je nodig voor 20 stuks, 250 gr gemalen amandelen,of cocos, 250 gr fijne suiker, 35 gr bloem voor gebak, 4 eiwitten,
neem een kom, doe er de gemalen amandelen in, maak een kuiltje, doe er de suiker en de bloem in. vermeng alles goed met je handen. maak opnieuw een kuiltje, voeg de eiwitten toe, vermeng alles goed, ik doe dit met een houten lepel. alles moet goed aan elkaar blijven.
verwarm de oven op 170 ° bekleed een bakplaat met bakpapier, maak hoopjes van 1 eetlepel. zet ongeveer 35 min in de oven; de macarons moeten mooi bruin zijn.
neem uit de oven, giet wat koud water tussen het bakpapier en de bakplaat; dan komen ze goed los. ; )
je kan ook andere vis gebruiken, ik heb de vis eerst wat afgespoeld,goed gedroogd, kruiden met peper en zout,even in de bloem wentelen . bakken in boter. - de spinazie goed wassen,stoven in een grote ketel, op smaak brengen met peper, zout, verse nootmuskaat. - voor de hollandaise, bassisrecept, 15Ogr boter gesmolten, 3 eierdooiers, 2 eetlepels water, zout,peper, citroensap naar smaak. deze saus maak je best au bain marie (boven warm water)
5OO gr bloem wit 275 ml lauw water 11 gr verse gist (droge gaat ook) 1 theelepel zout 5O ml olijfolie.
maak een hoopje met de bloem,maak een kuiltje, giet er het water met de gist in, het zout strooi je aan de rand ver van de gist,want die gaan niet goed samen. voeg nu de olijfolie toe . kneed alles goed tot een mooie deegbal, ik doe het met de hand en kneed toch zeker 15 min. laat op een warme plaatst 45 min rijzen. verwarm de oven op 2OO ° - verdeel het deeg in 4 stukken, maak er mooi bollen van, druk ze plat, steek er met een vork in. laat nog 15 min rijzen. - bak op 2OO° gedurende 2O min.
-
lekker met kip,reepjes runds of mager varkens, dat je eerst wat laat marineren, een beetje rauwkost en een sausje, vb een looksausje,of wat pesto ..........
dit heb je nodig, kipfilet, bloem,paneermeel,peper,zout, 1 teentje look, 1 eetlepel kurkuma, 2 eiwitten.
snij de kip in stukjes, kruid met peper en zout, strooi er een beetje bloem over, rol nu in het eiwit. maak een mengeling met de bloem,paneermeel en kurkuma, een het geperst teentje look. rol er nu de stukjes kip in. bak in een pan of wok in olijfolie,goed heet laten worden, of in de friteuse, ong. 5 min.
een gewone cake, overgoten met pure chocolade, bovenop de geconfijte sinaasappel.
het recept van de cake vind je op mijn blog, zie categorie gebak. de chocolade smelt je best au bain marie.
voor het confijten, neem een onbespoten sinaasappel, snij in 4 stukken, verwijder het vruchtvlees en een beetje wit juist onder de schil, niet alles, snij nu in dunne reepjes in de lengte, leg in een ketel en overgiet met water, laat aan de kook komen, giet af en herhaal deze handeling 3 maal. neem dan een pannetje doe er 125ml water in en 100 gr suiker, doe er de stukjes sinaas in, laat op een zacht vuurtje ong. 30 min zachtjes koken. haal de stukjes sinaasappel er uit,leg op een rooster en laat afkoelen. leg ze boven de chocolade voor de versiering en de lekkere smaak.
voor de gateaux, 8 eieren, 250 gr fijne suiker,plus 1 zakje vanille suiker, 250 gr bloem,gezeeft, 50 gr gesmolten boter.
voor de creme mokka, 200 gr zachte roomboter ongezouten, 150 gr fijne suiker, 5 eetlepels water, 5 eigeel, mokka aroma.
gateaux, de eieren met de suiker mengen, zet dit mengsel in bain marie en klop tot een schuimig mengsel tot het lauw is. neem uit de bain marie en blijf kloppen tot het mengsel koud is, ongeveer 15 min.voeg de gezeefde bloem toe,vermeng voorzichtig met een spatel, voeg de gesmolten boter toe en roer voorzichtig door. neem een beboterde gateauxvorm, ik gebruik een siliconen vorm. giet het beslag er in en bak ongeveer 30 min op 180 graden. neem uit de oven en laat afkoelen.
de mokka creme,breng het water en de suiker aan de kook, klop het eigeel schuimig,voeg het suiker mengsel toe,blijf kloppen tot het mengsel koud is, voeg nu de zachte boter toe, goed mengen, dit kan allemaal met de mixer. voeg als laatst het mokka aroma toe, naar smaak.
snij de gateaux in 2 of 3 schijven en bestruik met de mokka creme. versier naar smaak.
dit heb je nodig voor de buiscuitdeeg, 4 eieren, 125gr fijne suiker, 125gr gezeefde bloem, bakpapier, --------------- voor de afwerking, creme au beurre,(recept staat bij koekjes) marsepein, pure chocolade, --------------- beginnen met de biscuit,klop de eieren op met de suiker,je moet voor dit deeg zeker 15min kloppen,dan wordt het dik en roomig, gezeefde bloem toevoegen,en door het deeg spatelen, niet meer kloppen. bekleed een bakblik met bakpapier, stort er het deeg op een maak gelijk tot ongeveer, 1cm dik met een spatel. bak gedurende een klein kwartiertje op 200graden, in voorverwarmde oven. - rol ondertussen de marsepein heel dun uit, tussen 2 vellen huishoud folie. zet even opzij en laat wat opstijven. neem het deeg uit de oven en draai het om op een vochtige theedoek,doe voorzchtig het bakpapier af. rol het deeg nu op met de theedoek,laat zo afkoelen. - maak nu de creme au beurre, -maak je versiering,van marsepein,van chocolade neem de deegrol,rol voorzichtig open,bestrijk met de creme, rol nu voorzichtig terug op,gebruik de handdoek,dat is gemakkelijker. smeer nu de creme,laten opstijven, nu kun je versieren naar eigen smaak.
je maakt het best 1à 2 dagen op voorhand, dan kan het goed opstijven.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.