dit beertje maakte ik speciaal voor valérie,mijn dochter het is gemaakt uit een oude jeans , en het sjaaltje is gemaakt van de stof, die aan de binnenkant van de zak zit.
dit heb je nodig, 275 gr tarwebloem, 5 gr verse gist, 25 gr fijne suiker, 120 gr parel suiker, 5 gr zout, 120 gr lauwe melk, 65 gr zachte boter, 1 ei.
los de gist op in de melk, doe de bloem in een grote kom, maak een kuiltje, strooi het zout rond de rand, giet het gist mengsel in het kuiltje, voeg de 25 fijne suiker en het los geklopt ei toe, meng goed. voeg dan stukje bij stukje de boter toe, kneed alles goed, laat ongeveer 15 min rusten ,kneed er dan de parel suiker door, laat nu ongeveer 30-40 min rijzen.
maak de vulling, dit heb je nodig, 30 gr gesmolten boter, 75 gr bruine suiker (donkere) 1 eetlepel kaneel poeder.
boter smelten, suiker en kaneel vermengen.
neem het deeg, druk het plat om de lucht er uit te drukken, laat ongeveer 10 min rusten. rol nu het deeg vierkant uit, smeer er de gesmolten boter op, verdeel het suiker kaneel mengsel er over.
rol het nu in de lengte op, snij in stukken, leg ze in bloemvorm op een bakplaat, laat nu nog 30 min rijzen.
bak in voorverwarmde oven op 180° voor 20-25 minuten.
het is wel wat werk, maar zeker de moeite waard, een pistolet voor speciale dagen !
dit heb je nodig, 450gr bloem, tarwe bloem 250ml lauw water, 2 koffielepels droge gist, 30gr malse boter, 2 koffielepels zout, 2 koffielepels fijne suiker. 150gr boter voor de tournage
neem een kom, doe er de bloem,gist,suiker,zout en water in, kneed tot een zacht deeg.minstens 10 min kneden. maak een bol en laat afgedekt 45min rijzen.
snij de 150gr boter in kleine stukjes, neem het deeg en druk het plat met de handen, in 3 plooien, plat drukken,draaien plat drukken, neem deegrol en rol het deeg uit tot een rechthoek van ong. 20x30, leg de kleine kant voor je,leg bovenaan de stikjes boter, laat 3cm vrij aan de boorden, (zie foto) plooi in drie gelijke delen (portefeuille) draai het deeg met de korte kant voor je,rol het deeg uit,tot een rechthoek, voorzichtig,maag niet openscheuren door de boter. plooi opnieuw in drie,uit rollen,plooien . verpak in vochtige handdoek en leg 30min frigo.
haal het deeg uit de frigo,rol tot een rechthoek van 25x30 snij in twee delen in de lengte,maak ieder stuk vochtig met wat water, rol ieder stuk in de lengte op. verdeel iedere rol in 6 stukken. leg de stukken op bakplaat met bakpapier,met de snijzijde boven. bedek, en laat 2 uur rijzen.
verwarm de oven op 180° bak de broodjes ongeveer 25 min..
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.