Je hoeft niet alles te weten, het is genoeg te begrijpen. Het citaat van de dag van J Zand. Niet gevonden wie er achter deze naam schuilgaat. Maar dit gezegde past wel bij de belangstelling voor het verdwijnen van Pompeii, niet ver van Napels. Telkens er een speciale ontdekking is in de goed geconserveerde archeologische site van deze stad, haalt ze het wereldnieuws. De vernietiging is van het jaar 79 van onze tijdrekening. Eeuwenlang zat alles onder een dikke laag puin van ettelijke meters. Pas rond 1800 is er interesse en begon men met de eerste zoektochten naar de verdwenen stad. Guiseppe Fiorelli (1823-1896) besefte vrij vlug dat men systematisch en voorzichtig van boven naar beneden moest afgraven om niks te vernietigen van eventuele vondsten. Mensen en dieren werden bedolven maar hun vormen bleven herkenbaar nadat al het organisch materiaal verdwenen was. Daardoor waren er holle ruimtes ontstaan die de archeoloog opvulde met natuurgips uit Parijs. Op die manier zijn er al een 1000 tal mensen en sommige dieren in hun vluchtpoging geconserveerd en zichtbaar gemaakt voor het nageslacht. In 1982 begon men met een onderzoek naar deze dodelijke uitbarsting van de Vesuvius. Vastgesteld werd dat dit in 2 fases gebeurde. Op 24/10 een 'plinische eruptie' (Plinus de Jongere was aanwezig en beschreef de toestand): dodelijke gassen die de eruptie voorafging. Op 25/10 spuwde de vulkaan hete 'gloedwallen' en 'lavakoepels'. Zijnde lava, viskeus lava, gas, rotsen en as die de omgeving verduisterden en de stad bedolven. Door het vinden en blootleggen van dit gebied heeft men het leven van iedere dag in het Romeinse Rijk van die tijd, toch gedeeltelijk, kunnen visualiseren en reconstrueren. Belangrijk voor onze geschiedenislessen.
Nog een paar weetjes tussenin. De technische dienst van de stad Oudenburg heeft tekst en uitleg gegeven bij de verlichte kerstpiemels. Ze maakten in augustus de versiering, een kerstbal op een stok. De controle van de lichtjes gebeurde pas de eerste avond van gebruikname. Iedereen heeft toch meer plezier nu, dan gewoon een verlichte kerstbal op een stok te zien. De tijden zijn zo al saai genoeg. Goed nieuws is er ook van het Agentschap Natuur en Bos. De aanpak van de meeuwenplaag ziet er goed uit. De vogels moet men behouden, ze horen bij de zee. Alleen de broedplaatsen moet men onder controle houden. Dat lukt door hen te misleiden met een plastiek ei.
Ik heb mijn dagklapper geraadpleegd. Mijn almanak van de speciale en memorabele gebeurtenissen van de dag. Het is een R.I.P dag. Een herdenking van Freddie Mercury alias Farrokh Bulsara, geboren in Zanzibar, nu Tanzania, op 05/09/1946, overleden in London op deze dag in 1991. Nu ik zo het geboortejaar eens bekijk, hij zou ook geen jeune premier meer geweest zijn. Hij besefte wel dat er ooit een einde zou komen aan zijn podiumacts. Een zijweg was hij al eens ingeslagen met Montserrat Caballé (1933-2018). Even overweldigend van présence dan zijn carrière als frontman bij Queen. Er zijn genoeg optredens en concerten, video's en clips om vandaag extra te genieten van zijn optredens en songs. Luisteren naar : The great Pretender, Bohemian Rhapsody, Under Pressure, Love of my Live, I want to break Free, en nog honderd andere aanstekelijke songs en beat.
|