Op een zomerse zondag, met enkele schapenwolkjes in de blauwe hemel, ziet er alles kleurig, fleurig en keurig uit. De hortensia's bloeien en sieren mijn bakstenen gevel met roze, rode en witte kleuren. De fuchsia's bloeien met hun paarse, roze, rode en witte tinten. De geraniums bloeien volop evenals de overgebleven witte begonia's. Het overwegend paarse-roze kleurenpalet wordt nog versterkt door erysimum, lavendel en de vlinderstruik. Mijn grote liefde voor bloemen, staat in schril contrast met de hekel die ik heb aan bloemenboeketjes in vazen. De afgesneden bloemen die de kans niet krijgen om een lang leven te hebben. Geknipt in de fleur van hun jonge bestaan! Nee, dan zie ik de bloemen liever verwelken in mijn tuin, zodat ze tenminste hun korte leven hebben geleefd, van de zon hebben genoten, regenwater hebben gekregen en veel bezoek hebben ontvangen van de bijtjes, wat dan goed is voor een potje honing. Ondanks de kleurenpracht staan er nog veel potten leeg. Er is niks nieuws bij gekomen. Ik heb nog geen bloemenparadijs bezocht om de leegtes en hiaten in de tuin aan te vullen. Dat ik probeer alles zoveel mogelijk in bloempotten te laten gedijen is omwille van de opgehoffen poot en het sproeisel van mijn hond. Dat vocht kunnen mijn bloemekes en plantjes alsoluut niet gebruiken om te groeien en bloeien. Alleen het gekrijs en het kolderen van de meeuwen verstoord deze liefelijke zondagmorgen. Superactief zijn die beesten de laatste dagen. De duiven doen er met hun koeren en roekoeën niet voor onder. Gekir van tortelduiven hoor je hier niet. Het tjotteren, krassen, klappen van de merels, kauwen, eksters, raven en kraaien hoor je niet meer. Allemaal verdreven door de enerverende grote witte zeevogels. Een heleboel kleintjes zijn er bijgekomen, want de broedperiode is voorbij. La plage is vol met mensen en de vogels zoeken dan andere oorden op. Dat is in de achtertuin van zee en strand, de woonwijken. Vandaag luister ik naar de mooiste stem die Vlaanderen ooit had: Louis Neefs. Met "Aan het strand van Oostende" droom ik ook van het wier in mijn haren, maar ik ga niet meer uit de zee komen zoals zijn 'Evangelina'. Ik heb het figuur er niet meer voor en de mannen zullen er niet meer ondersteboven van zijn.
Op zaterdag is mijn ochtendritueel lichtjes door elkaar geschud. De krant komt uren later. De weekendgasten willen ook hun portie lectuur in de brievenbus krijgen. Wat doet een braaf vrouwtje dan om de wachttijd door te brengen? Een mooi puzzeltje online maken, de mails eens bezien en het nieuws op internet lezen. Dat alles bij een lekkere tas koffie of 3. Vandaag 11 juli en herdenking van de 500 gulden sporen die Franse ridders achter lieten op het Groeningheveld. De heldhaftige piekeniers en boogschutters uit de Vlaanders, die een professioneel Frans leger van edelen hebben verslagen op 11 juli 1302. Daardoor herwonnen Frans-Vlaanderen, Oost- en West-Vlaanderen en Zeeuws Vlaanderen terug hun zelfstandigheid. Geromantiseerd in 1836 door Hendrik Conscience in zijn roman "De Leeuw Van Vlaanderen, de slag der Gulden Sporen". Door Conscience bedoelt om het Belgisch patriotisme aan te wakkeren. Vroeger was het een feest om de overwinning op de Fransen en de herwonnen zelfstandigheid te vieren, nu profileert deze datum zich als een eendrachtsfeest voor alle Vlamingen en de ontvoogding van Vlaanderen. Een dag met speeches, veel lof over realisaties en met voorstellen om niet één maar twee ministers op de departementen economie en werk, te benoemen (toch al minder dan de 9 voor gezondheid en welzijn). In Vlaanderen streven ze naar meer ministers dan mensen die er wonen! Het verwondert me geeneens meer dat we hier véél belastingen moeten betalen. Al die hoogwaardigheidsbekleders die een inkomen moeten hebben en al de mensen die hen moeten helpen om dat beleid uit te voeren. Arm Vlaanderen met veel pretentie, die zelfs niet weet hoe zijn leeuwenvlag moet ogen, ook al 9 keuzemogelijkheden.
Maar een weekend moet ook over iets luchtigs gaan, iets dat niet veel om het lijf heeft: een mooie bikini. Schaars was de stof na de tweede wereldoorlog en twee mannen hadden het idee om het badpak in twee stukken te maken. Louis Réard won het van Jacques Heim, beide Fransen. Louis won omdat zijn deux-pièces de navel toonde en de broekspijpjes wel heel kort waren, dus meer bloot. Het ontwerp van Jacques daarentegen was er een met een hoge broek in wol. In eerste instantie nog een groot probleem: niemand wilde het showen omdat de dames nog te preuts waren. Uiteindelijk vond hij Micheline Bernardini, een naaktdanseres in het Casino de Paris. Die wilde met de 2 stukjes op de foto en er ook mee paraderen. Een paar dagen vóór de presentatie van zijn revolutionair badpak, dropte het Amerikaanse leger een atoombom op het onbewoonde eiland Bikini, in 1946. Hij veronderstelde dat zijn ontwerp een even grote knal zou geven als de bom op het eiland en noemde het als aandenken "bikini". Verschillende landen verboden de bikini. Maar het tij keerde, met dank aan Brigitte Bardot in 1953. Met dank aan Silke Remmery voor de mooie tekst met bijhorende song: "Itsy bitsy teenie weeni yellow polka dot bikini" geschreven door Paul Vance en Lee Pockriss. Verschillende uitvoeringen en in verschillende talen, zoek en kies er eentje uit en wordt vrolijk van dit lied!
Miezeren, druilen, motregen, zachtjes regenen, alleen maar om te zeggen dat ik nat word terwijl ik naar de kapper ga. Ik kan dan denken dat ik een paar euro's minder moet betalen omdat mijn haar al gewassen is, maar zo werkt het systeem natuurlijk niet. Mijn wandeling op den dijk kan ik 'eenzaam' noemen. Hoewel er veel volk zou moeten zijn (ik zie dat aan de parkings die vol staan) loop ik toch in mijn eentje te genieten van dit typisch Belgische weertje. Het water ziet er niet appetijtelijk uit, bruinig van kleur door de opstuw van het zand. De vooruitzichten aan de hemel zijn goed, ik zie immers blauw verschijnen aan de einder en de horizon. Mijn lokken zullen wat langer in de plooi blijven liggen.
De mondmaskers gaan verplicht worden in winkels, bioscopen,....Men heeft in Brussel eindelijk een beslissing durven nemen, een dappere beslissing om ons naar "A brave new world" van Aldous Huxely te begeleiden. Een andere wereld, die waar ik nu moet 'mee' en 'in' leren leven. Toevallig is er vandaag een pagina gewijd aan deze schrijvende visionair. Een man die ook een tijd in België verbleef omdat zijn verloofde en later zijn vrouw, mijn nationaliteit had. Aldous Huxely (1894-1963) schreef in 1932 zijn boek dat een wereld beschreef die toen als sciencefiction gold. Een wereld van technologie en rationalisme, mensen zonder unieke identiteit, geconsipieerd in reageerbuisjes met genetische manipulaties van cellen en chemishe toevoegingen om dezelfde mens te krijgen en zo de stabiliteit te verzekeren van de gemeenschap. Levend in reservaten, massaproducten produceren, aan de lopende band werken, reklame om te zorgen dat de mensen alles wilden hebben en kinderen die in fabrieken werkten. Tien wereldleiders die iedereen en alles in de pas lieten lopen. Een pilletje om de mensen happy te houden. De ontevredenen werden verbannen naar IJsland en de Falklands. Maar niet alleen een boek grenst soms aan het absurde en geeft mij koude rillingen over het doorsnee leven. Mensen in scientific management, dat laat Charlie Chaplin zien in 'Modern Times' uit 1936, tijdens en na de Grote Depressie in de U.S.A. Een grote film die de ellende van een werkloze laat zien. Het bandwerk en het misprijzen van bazen voor werklui. Maar Charlie Chaplin maakte ook een romantische komedie in het stomme film tijdperk. 'City Lights', een zwerver die verliefd is op een blind meisje maar ook een turbulente vriendschap heeft met een miljonaire. Hoe loopt dat af? Goed natuurlijk, want ik luister ondertussen naar het mooie lied van Blanche uit 2017: City Lights. Prachtig a capella uitgevoerd op de 18e verjaardag van de kroonprinses. Luister en geniet van dit mooie lied.
De veiligheidsraad en de politici zijn het nog altijd niet helemaal eens met elkaar. De ene wil het zus, de andere wil het zo. Mondmaskertje op of niet? Het licht op groen, oranje of rood voor de quarantaine maatregelen en de testen. De lijst van die landen, gebieden en streken is ook nog niet volledig en zal waarschijnlijk constant veranderen. Een reisje naar het buitenland zal meer weg hebben van een 'studiereis' op voorhand, gedurende en erna. Geloof het of niet maar het gewauwel van de geleerde dames en heren geeft me de indruk dat ze helemaal niet zo geleerd zijn als ze willen dat we denken. Dat de jongeren willen feesten als de beesten en wel zonder amok te maken, hoeft ons niet te verbazen. Geen enkel festival is er op de wereld te bespeuren, iets wat anders kleur gaf aan het begin van de vakantie. Die festivaldagen zijn bij uitstek de gelegenheid om vanaf zestien jaar, van de grote wereld te proeven en eens danig uit de bol te gaan. Genieten van vrijheid op de weiden. Waarom die Nederlandse jongeren naar Knokke komen (daar is geen weide, alleen Het Zwin) om pintjes te drinken is een geheim. Ook hier is een verbod op verkoop van alcoholische dranken onder de 18 jaar. Misschien is het om Mr Lippens eens te jennen en een neus te zetten voor al zijn regeltjes in die mondaine badplaats. De grote muziekdagen zijn toch wel anders geëvolueerd dan het eerste en grote festival in Woostock. Het legendarische jaar 1969. Binnenkort is er in augustus (15-18) weer de herdenking van "three days of peace and rock'n roll". De hippie en de flower power levenswijze, die zich afzette tegen de oorlog (Vietnam), het materialisme en kapitalisme van de jaren vijftig en zestig, en ook bezwaar maakten tegen de onstuitbare technologische vooruitgang.Terug naar de natuur en in harmonie met de natuur leven, was het motto. Gebruik van natuurlijke materialen in kledij, vegetariër worden, maar ook de wiet blowen en andere spullen, maar niet teveel. Bovenal genieten van de fantastische muziek van legendarische popsterren en cultfiguren. Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, Crosby Stills Nash and Young, Creedence Clearwater Revival, Joan Baez, Bob Dylan....Op die grote weide stonden 400.000 mensen, geen geweld werd er gemeld, wel 3 doden (1 door insulinetekort, 1 door een tractor overreden en 1 door een blindedarmperforatie). Er werden ook 2 kinderen geboren en er waren 4 miskramen. Alles als faits divers vermeld. De hippies hadden ook zo een eigen taalgebruik; onwijsgaaf (iets slechts een positieve betekenis geven), groovy (leuk, te gek), mieters (heerlijk, geweldig). Voor degenen die geïnteresseerd zijn om terug een hippie te worden raad ik sterk de Wiki How afdeling jeugd van Wikipedia aan. Maar over hippies en flower power moet je niet lezen, je moet dat horen en beleven door naar de fantastische muziek te luisteren.
Ik vind het nog altijd spijtig dat ik de hondentaal niet kan spreken. Dat zou een echt hulpmiddel zijn. Ik heb totaal geen goesting om vandaag onder een regenscherm te zitten en ballen te gooien om mijn beestje te plezieren en hem de broodnodige beweging te geven na een nachtrust. Maar jammer genoeg begrijpt hij mijn standpunt niet en verstaat hij nog altijd niet dat een mensenleven anders in elkaar zit dan een hondenleven. Hij focust zich maar op een paar dingen; springen naar de bal, rusten, eten en wandelen. Ook met het dagblad is het triestig gesteld. Het is een beetje de zo gevreesde regenkrant geworden en de gazet van gisteren dient als droogpapier voor vandaag. Ze bewijst dus ten tweede male haar nut. En Medaar De Zeiker, le grand pissard, is nog altijd niet uitgeplast. Ik denk nog een tiental dagen, om zijn algemeen verbreide reputatie eer aan te doen: regent het op St Medard, 08/06, dan geeft hij zijn zegen voor zes weken wind en regen! Een beetje geduld nog en ondertussen krijgen alle bloemen en planten gratis water.
De laatste vier jaar zijn er vier hoofdpunten die het nieuws, ons en mijn leven beheersen: Trump, Brexit, Klimaat en Corona. Gelukkig weet de krant af en toe nog eens een ander item onder ogen te brengen. Black Lives Matters, is een belangrijk thema, maar ze verbinden er pioniers aan vast. Nelson Mandela (1918-2013) die het Apartheidsregime in Zuid Afrika op een vredelievende manier beëindigde. In de Verenigde Staten was er de BLack Power beweging in de 60-70er jaren van vorige eeuw. De politieke bewustwording van de Zwarte Amerikanen. Een van hun vertegenwoordigers en een voorvechter was Harry Belafonte (1927). Hij ijverde ook voor het respecteren van de mensenrechten en was ambassadeur van de V.N. Als zanger bracht hij het Calypso- genre onder de aandacht en met zijn 'Banana Boat' kreeg hij wereldwijde roem en erkenning. De twee voorgaande figuren speelden een belangrijke rol in het leven van de zangeres Miriam Makeba (1932-2008). Een Zuid Afrikaanse zangeres die als eerste de Afrikaanse muziek introduceerde in het Westen met haar hitnummer 'Pata Pata'. Door het apartheidsregime heeft ze in ballingschap moeten leven, waaronder enkele jaren in ons land. Door Nelson Mandela mocht ze na 30 jaar terug naar haar land en kreeg ze ook haar paspoort terug. Harry Belafonte nam haar onder zijn hoede in Amerika en samen hebben ze verschillende optredens verzorgd. Maar wereldwijde erkenning en herkenning kreeg ze terug dank zij haar medewerking aan 'Graceland' een muzikaal album van Paul Simon. Voor mij was dat het belangrijkste nieuws uit een vochtige krant: het verhaal van haar ballingschap doorgebracht aan de rand van de Matongewijk in Brussel. Het was weer wonderlijk en aangenaam muzikaal nieuws in de krant en de moeite om die mooie songs eens allemaal terug te beluisteren.
Des avonds als ik slapen ga, na me eerst goed te draaien in de lakens, het putje van de matras heb opgezocht, het lichtje heb uitgedaan, is het tijd voor de reflectie van de dag. Heb ik alles gedaan wat ik wilde doen? Heb ik alles gedaan wat ik moest doen? Grote consternatie, ik was vergeten mijn taaloefeningen te doen!! Sinds een vijftal jaren doe ik iedere dag die kleine taakjes om al mijn talen bij te houden. Dit was de eerste maal dat ik zo iets belangrijks vergeten was. Ik ben natuurlijk niet meer uit mijn warme nest gestapt om die misser op te lossen. Daarvoor was op dat moment mijn bed me iets te dierbaar. Maar deze morgen heb ik wel alle oefeningen zo vlug als mogelijk gemaakt en ook die van deze dag. Gisteren was, ter verontschuldiging van mijn vergeetachtigheid, vanaf 's morgen een hectische dag. De elektricien moest komen en de tuinman kwam de haag scheren. Mijn lief beestje kon dus voor uren niet in de tuin en hij heeft iedere dag veel nood aan beweging, dus wandelen maar! Ieder zijn kunst en kunde, zeg ik altijd, en mijn haag is daar weer het bewijs van. Ze kan zo staan pronken in een tuinmagazine, maar de buren en ikzelf hebben van die aanblik het meeste plezier. Dat is toch in tegenspraak met hetgeen de Vlaamse Bouwheer Leo Van Broeck wilde. Iedereen en alles de hoogte in, geen tuintje voor de enkeling, zoveel mogelijk groen voor de gemeenschap, iedereen heeft recht op een tuinbeleving zoals een groot park. Daar zou onze leefkwaliteit mee vooruitgaan en de impact op klimaat zou verkleinen. Niets is minder waar, nu deze pandemie, en meer bepaald de lockdown als gevolg, de mensen in de luciferdoosjes nog met een ziekte meer opzadelde: depressies, psychisch ongemak, familiaal geweld. Waarschijnlijk nog een kinderboom op de koop toe doordat mama en papa niet genoeg afstand konden houden. De nieuwe Bouwheer, Erik Wieërs, zal dus een andere visie moeten uitdokteren met dit extra gegeven in zijn vijfjarig mandaat. Hij moet Vlaanderen, steden en gemeenten helpen bij het ontwerpen van de openbare gebouwen en inrichten van publieke ruimtes. Hij kan eens te rade gaan bij de immokantoren die de vraag voor aankoop of verhuring van een 'huisje-tuintje' amper kunnen bijhouden. De appartementen vinden geen gegadigden meer. Liever terug wat werk en beweging op een eigen lapje grond dan opgesloten te zitten op een paar vierkante meter. De Vlaming heeft zijn lesje geleerd en hopelijk ook de Bouwheer die iedereen en alle openbare besturen van advies moet dienen. Meer aandacht voor renovatie van bestaande oudere woningen dan nieuwbouw in de hoogte, zou al een begin zijn. De Belg is zijn baksteen nog niet kwijtgeraakt!
De maandag begint, dus ook de week, met veel gedruis. Maar hoera, hoezee, met blauwe luchten. Zelfs de radio swingt en doet aan rock 'n roll dat het een lieve lust is. Met 'Rock around the clock' van Bill Haley, ben ik ook direct klaarwakker. Zo moet dat zijn 's morgens, alert, ogen open en oren gespitst. Dat is geen standaard ochtendritueel bij mij, moet ik zeggen. De felle wind bij het ballen gooien, heeft me wel van de klaas-vaak korreltjes in mijn ogen ontdaan. Ik zie nu ook dat de bloemen van de vlinderstruik opengaan. Of ik vandaag vlinders zal kunnen tellen, is nog maar de vraag. Is dat frêle lijfje opgewassen om tegen die felle windstoten te fladderen? Of houden ze zich, ik weet niet waar, schuil tot de ergste windrukken verdwenen zijn? En zo ja, kunnen die uren en uren zonder de broodnodige nectar? Ik lees vandaag ook over een nieuwe soort die gespot is. Zet jullie schrap want het is een mondvol: de klaverwespvlinder, een dagactieve nachtvlinder. Nu gij! Dag en nacht versmelt hier in één beestje. Maar 'blauwe maandag' is zo veel meer dan een dag met azuurblauwe luchten. Nicci French begon in 2011 een nieuwe reeks met hoofdpersonnage 'Frieda Klein'en gaf als titel: Blauwe Maandag. Ook Arnon Grunberg had een boek in 1994 met als titel: Blauwe Maandagen. Wie herinnert zich niet het grote theatergezelschap 'De Blauwe Maandag Compagnie'? Memorabel waren de opvoeringen van 'De Meeuw' van Anton Tsjechov en 'Ten Oorlog', vrije bewerking van Shakespeare's koningsdrama's door Tom Lanoye en Luk Perceval. Blauwe maandag, blauer Montag, blue Monday, staat ook voor een korte periode of een duurtijd van weinig betekenis. Bovenal is er ook een 'blauwe maandag' die de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. Gelukkig is die al voorbij en volgend jaar is dat op 18 januari. Noteer die dag alvast om iets plezants te doen zodat er geen dipje aan te pas komt.
Grote vraag: wat gaan de reislustigen meebrengen uit Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Italië? Iedereen mag erop uit om den toerist uit te hangen maar een plan van de terugkeer van al die mensen uit het buitenland is er niet opgemaakt. Het krokusverlof is al uit ons geheugen gewist en is blijkbaar een voetnoot van de vorige eeuw. Moeten die mensen in quarantaine of is dat te negeren en moeten we hopen op het verstand en de goodwill van onze medeburgers? Zoals altijd meer vragen dan antwoorden.
Zoals je leest, over een maandag die blauw kleurt valt héél veel te vertellen