Zondagmorgen, "it's all quiet and peaceful" een liedje uit 1951 (Betty Hutton 1921-2007). De stilte kan onbeschrijflijk mooi en vredevol zijn. Zelfs de vogels zwijgen nog even en respecteren de rust. Ik voel aan alles en zonder woorden dat het leven in ons land op een laag pitje staat. Weinig auto's, lege trams die voorbij rijden, geen wandelaars, enkel voetgangers op stap om het hondje buiten te laten. Gaat iedereen leren en kunnen genieten van dergelijk leven? Ewel, ik hoop het. Gedaan met onszelf voorbij te lopen! Als dat het resultaat zou zijn van de quarantaine en corona, dan is dat een heel goede eindsom. Al is het nu van op een meter afstand, terug leren spreken, praten en keuvelen met de buren. Dat is pas gemeenschapsleven en sociaal leven! Een maatschappij die de mensen niet voorbij loopt maar er mee omgaat, er naar luistert en kennismaakt. Zo zal corona niet de negatieve bijklank hebben en houden maar ons positief beïnvloed hebben. Weg van de egoïstische leefwereld. Een droom: social media opzij zetten en het leven onder de kerktoren weer omarmen.
Al jaren en jaren wil ik eens in bed blijven liggen of er terug eens inkruipen. Maar eerst was er naar school gaan, dan gaan werken, dan kinderen krijgen, dan gaan werken en dan pensioen. Wat belet me nu in 's hemelsnaam weerom dat bed op te zoeken? Mijn hond, natuurlijk! Zonder wekker sta ik iedere dag paraat om mijne dierbare schat niet langer alleen te laten dan nodig. Ik kan hem veel leren en veel voor hem doen, maar een hondentoilet in huis halen is toch een te grote stap. Omdat hij mijn gezel is ben ik verantwoordelijk voor zijn zindelijk gedrag. Dat wil zeggen, als mijn reutje 8-10u binnen gezeten heeft, is het hoog tijd dat hij buiten een plaats vindt om zijn poot tegen op te heffen. Ik moet daar voor zorgen. Hij is nog niet bekwaam om de deur van slot te doen, buiten te lopen, binnen te komen, deur terug vast te doen, om bazinneke in bed te laten liggen. Spijtig! Het leven van een hondenbaas is soms hard! Maar er is ook goed nieuws te melden van het hondenfront. Stilaan begrijpt hij hoe het leven van mensen is. Een begin van respect voor mijn dierbare spulletjes. Na bijna 2j kan ik de barricades in mijn huis opbergen. Het water dat ik aan de planten geef, blijft nu voor de planten. Heeft hij in de mot dat planten ook moeten drinken? Het behangpapier heeft veel te lijden gehad, in het begin. Het interesseert hem nu niet meer. Krabben aan de muren om buiten te gaan is ook zowat verleden tijd en mijn pantoffels en schoenen blijken geen bron van voedsel meer te zijn. Alleen de tuin is nog één grote ravage. Ik moet mijn verbeelding eens laten werken hoe ik dat kan oplossen, want met de bal spelen kan ik hem niet ontzeggen. Als ik eens lang genoeg nadenk op een rustige dag zoals vandaag kan de inspiratie miscchien langskomen. Hopelijk!
Het leven met corona ziet er behoorlijk anders uit. Ik ga de dagen dat ik afgezonderd moet leven niet op of aftellen. Ik ben geen student meer. Ik vind het niet nodig om een doel te maken van 100 dagen naar 0 af te tellen. En wat zijn nu drie weken of drie maanden in het leven? Een peulschil! Op het einde van mijn dagen is dat maar een voetnoot: 'heeft corona overleefd'(hopelijk). Ik mag buiten, er is eten genoeg en als het wat warmer weer is toost ik met de buren buiten in plaats van binnen. Maar er is ook bijzonder goed nieuws. De VRT gaat nostalgische reeksen en educatieve programma's uitzenden, Ik ga dus slimmer uit quarantaine komen dan ik er ben ingegaan!. Sam Cooke (1931-1964), zal met zijn "A wonderful world" wel zingen welke vakken extra aandacht verdienen: geschiedenis, algebra, aardrijkskunde, biologie, Frans. Maar toch niet teveel in 't koppeke steken of je kan het lied van Miek en Roel zingen "Jantje's hoofd dat is ontploft".
Weet je wat, door al die liedjes en songs die ik ten gepaste of ongepaste tijde opnoem of in herinnering breng, ga ik mezelf "deuntjes- of liedjesmadam" noemen. Het past me wel en het is een mooie aanspreektitel. Als jullie, mijn lezers, naar genoemd liedje luisteren en mijn bijhorende teksten lezen, dan hebben jullie meteen een aangename muzikale stonde. Jullie kunnen dan misschien meezingen. Voor degenen die geen Engels, Frans of Duits kennen, er is altijd een vertaling van de 'lyrics' beschikbaar. Om de vraag al voor te zijn; ik ben niet muzikaal, kan geen instrument bespelen, kan geen noten lezen en al zeker geen noten op papier zetten. Ik heb dus geen noten op mijn zang, om dat spreekwoord eens te gebruiken. Alleen heb ik een beetje beat en ritme. Ik hou van muziek ten gepaste tijde en heb een brede muzikale interesse. Ik zou liegen moest ik zeggen dat ik nooit heb geprobeerd iets muzikaals te leren. Een paar weken piano geoefend, zal ik het maar noemen. Nog wel in een café, een café chantant. Daar wilde de kroegbaas me wel wat vingerzettingen leren en de noten van de balken te lezen. Maar dat was geen plaats waar een fris jong meisje als ik, een klavier moest leren beroeren of bespelen. De lessen waren minimaal en een mislukking. Ik heb daar toen wel Ferre Grignard (1939-1982) ontmoet, horen en zien zingen. "Ring ring I' ve got to sing", "Drunken Sailor" en "My Crucified Jesus". In mijn ogen van toen, een heel onverzorgde man, met sluik vettig haar en een ziekenhuisbrilleke. Ik heb nog zijn plaatjes. Ik was vooral onder de indruk, dat een Vlaamse zanger een hit had met een Engels lied, zelf geschreven, zelf gecomponeerd.
De troubadours en de klassiekers is voor een volgende keer, een volgende gelegenheid. Afsluiten is de boodschap nu. Tot de volgende!
Vandaag dag 1 van de lockdown. De mail van Be.Alert zat ook in mijn brievenbus. Zelfs twee keer! Dat zijn nu allemaal woorden die we moeten leren en allemaal in het Engels. Goed voor onze talen bij te spijkeren. Deze morgen, na het nieuws van 7u (7a.m.) speelden ze een van mijn favorieten, niet van toepassing dezer dagen: "The show must go on" van Queen. Zelfs de artiesten ontsnappen niet aan de gevolgen van dit bizarre virus. Alle shows afgelast, verplicht. Ofwel heeft het virus hen te grazen genomen en kunnen ze toch niet optreden. Geen nood, er zijn genoeg alternatieven om blij te leven, voor mij toch. Een strandwandeling bijvoorbeeld. Met een stevige wind, heb ik dat virus hopelijk een hak gezet en is het gaan vliegen. Dezer dagen, zo voor de vakantie, is het een zaligheid om op het strand te lopen. Mijn gigantisch grote tuin, zeg ik dan. Al die plaats voor mij en mijn hond. Luisterend naar de zee. Onvermijdelijk hoor ik dan het mooie liedje van Marva, dat me doet neuriën en zingen: "Het Liedje van de Zee". Een mooie tekst van deze Vlaamse zangeres, nog af en toe eens te horen op de radio. Net zoals in het lied, droom ik "van mijn heerlijk gouden Noordzeestrand".
Als de wind een beetje gaat luwen zal er vandaag een heel klein beetje gewerkt worden in de tuin. Tenminste er zal een poging daartoe ondernomen worden. Ik moet stilaan de voorbereidingen treffen om mijnen hof de volle pracht te geven die hij verdient. Binnenkort staan de kerselaars vol met bloemen en moeten die toch wel een mooie omgeving hebben om tot hun recht te komen. Om er echt plezier van te hebben moet het nu stoppen met regenen en waaien. Omdat die weerverschijnselen nu al lang genoeg duren is de kans groot dat mijn weerwens in vervulling gaat. En dan is het genieten blazen van wat de natuur weeral voor moois in petto heeft.
Ik schrijf graag. Het meeste plezier beleef ik eraan als ik iemand een lach of een glimlach kan bezorgen. In tijden van quarantaine, mondmaskers, epidemieën, pandemieën is er niks te lachen. Toch hoop ik op een naar omhoog krullen van de mondhoeken als teken van blijdschap als ik jullie de suggestie doe om eens naar het liedje "Corinna, Corinna" van Ray Peterson uit 1960 te luisteren. Het is echt nog te beluisteren en niet gedateerd, zelfs in deze tijd.
We gaan dus over tot het hot item van de dag, dat iedereen bezig houdt, willen of niet. Coronavirus. Natuurlijk is het erg, en niemand wil dat virus tegenkomen of op visite krijgen. Alles heeft ook een keerzijde en ook een goede kant. Natuurlijk mag je niet ziek worden want dan heeft hetgeen ik schrijf geen zin. Maar zoals vandaag, plaats genoeg op de tram. Wel met handschoenen aan, maar die waren sowieso nodig omdat het een koude wind was. In de warenhuizen weinig volk en iedereen ging heel galant opzij en liet mij en mijn kar op een meter passeren. Ik ervaarde dat als luxe. Minder was natuurlijk de lege schappen van de zeep en de zakdoekjes. Ik heb dan de rest maar genomen, wat de andere mensen hadden laten liggen. Ik vond het vriendelijk dat er nog een liter handzeep beschikbaar was en een hele hoop mentholzakdoekjes. Eten was er zoals gewoonlijk nog in overvloed, we leven in het Westen. Andere voordelen zijn een minder druk leven na de schooltijd en de arbeid. Nu is thuiskomen werkelijk thuiskomen met een rustige avond in het verschiet. Niet meer gehaast naar de trainingen, fitness, geen cinema, geen restaurantbezoek, alle bijeenkosten afgeschaft. Lekker thuis tesamen rond de keukentafel, genieten van de zelfbereide maaltijden, samen keuvelen aan tafel, luisteren naar elkaars gebabbel en een warm gevoel krijgen van elkaars gezelschap. Daarna de spellendoos opendoen of een kaartje leggen. Klinkt dat ouderwets? Nee, ik denk dat veel gezinnen genieten van zo'n avond en zeker de kids die hun ouders in een gezelschapsspel eens de loef kunnen afsteken.
Ik probeer van iedere situatie die zich voordoet toch ook eens de positieve kant te bekijken. Altijd hopend dat het lukt en nu, dat "corona" mijn deur voorbijgaat. In ieder geval scheen de zon en als er dan mooie rode kleine hortensia's naar mij lonken kan ik er niet aan weerstaan ze mee te nemen en mijn huis wat kleur te geven.
Waarom lees ik zo graag mijn krant? Wel iedere dag lees ik er een klein of groot item waar ik nog altijd verbaasd van kan zijn. De vindingrijkheid van het menselijke ras is bijna onnavolgbaar, al zijn er sommige dieren die er ook verstand van hebben. Maar zij hebben niet het brein, het vernuft, de kennis om elkaar den duvel aan te doen of elkaar in de luren te leggen. Akkoord, als twee honden vechten om een been loopt de derde er mee heen, maar dat is niet de slimmigheid en de sluwheid die ik bedoel. Als ik spreek over kopiëren, nep, frauduleuze producten, na-aperij, spionage van goederen diensten en artikelen, denkt men in de eerste plaats altijd aan de Aziatische mens. Weinig origineel in iets nieuws te bedenken maar fantastische krakken en namakers van allerhande goederen die goed in de markt liggen. Meestal wel met minderwaardige grondstoffen. Maar dat deert de consumptie gerichte mens van het Westen niet. Een goedkoop hebbedingetje is wat telt. Ik zag mooie bloemen in de krant staan, 2 gelijke potten rode chrysanten. Ik ben geen fan van die bloemen omdat ze voor mij teveel geassocieerd zijn met herdenken, verdriet en het bezoek op 1 november. Maar ik wilde wel weten waarom die foto's van die planten nu al in de krant stonden. Vergeet onze Gele mens, maar ga eens richting Noorden. Een Nederlandse florist heeft stiekem de stekjes en zaadjes van de mooiste Vlaamse chrysanten opgekweekt. Zonder de bedenker van die kleur en dat bloemblaadje, ervoor te erkennen. De uitleg: dat moet per toeval en per ongeluk gebeurd zijn dat die stekjes zoveel dezelfde bloemen gaven. Met weinig inspanning proberen stiekem de vruchten van de andere plukken en er veel lof en geld proberen voor te krijgen. In Nederland noemt deze soort, Thompson. De originelen in Vlaanderen, Mefisto. Niet zo vlug meer richting Oosten wijzen, Men wil in onze wereld ook robotten introduceren voor alles. Maar die bloemen, dat zou een robot niet kunnen bewerkstelligen. Geen verbeelding genoeg om situaties naar hun hand te zetten of nieuwe producten te kopiëren of te creëeren. Ik ben van die zijde nog lang niet met de ondergang bedreigd.
Maar ik las ook een groot verdriet in zwanenland. Niet voor niets gebruikt men deze sierlijke dieren voor huwelijkse trouw. Ze blijven, zolang ze leven, hun partner trouw. Maar nu was het graag zien zo heftig, de drang zo groot, dat vrouwtje zwaan haar leven ervoor heeft gelaten. Hij hield iets te lang haar zwanenhals onder water om zijn liefdesdaad te kunnen beëindigen. Dat is ook graag zien, het met de dood bekopen. Geen eieren, geen zwaantjes, jammer, jammer!
Dit weekend was het nog alle hens aan dek om het grote verlies dat ik geleden heb wat te verzachten. Vandaag ben ik al terug in een beetje rustiger vaarwater. Een plastiek speeltje van 10cm heeft een crash en een val niet doorstaan. Foetsie alle foto's, video's, adressen, telefoons, afspraken,verjaardagen.... Mijn trots, dat ik alles zo efficiënt geordend had en zo overzichtelijk. Een aanraakschermpje was alles wat ik nodig had tot het in fruut vaneen lag en ik niet meer wist wat te beginnen. Een echt debacle! Maar om Piet Huysentruyt te parafraseren: wat heb ik vandaag geleerd? Ten eerste, alles ook op papier noteren wat belangrijk is.Ten tweede, alles ook op papier noteren wat belangrijk is. Ten derde, alles ook op papier noteren wat belangrijk is. Ik heb er een punthoofd van gekregen! Ik heb dat liedje van Armand dan maar opgezet, die heeft daar een belachelijke song over gezongen.
Terwijl het coronavirus maar wild om zich heen slaat zijn er in Engeland andere belangrijke dingen die de aandacht vragen. De laatste dagen van de geliefde prins in "die heimat". Nochtans is het niet de eerste die vrouwlief alles beloofde en dan maar stilletjes moest afdruipen omdat de wensen niet konden vervuld worden. Het is een apart volkje, the Royals, de adel en alles dat errond hangt. Het is ook een moeilijke levensstijl die ze moeten handhaven. Ik benijd hen niet, behalve voor hun stamboom. Zij moeten hun portretgalerij maar betreden om al hun voorvaderen te leren kennen. De archieven, de historie, de anekdotes in de familie, alles is genoteerd en in bibliotheken bewaard. Dat moet een zaligheid zijn om daar af en toe te snuisteren en de geur van de oude boeken kunnen op te snuiven. Beschrijvingen van het leven dat ze leefden. Maar ik moet niet wanhopen. Onze alom ge-eerde Kul, wil ons aanzetten om een stamboom te beginnen. Niet gewoon zomaar met een boompje en je voorouders eraan hangen. Nee, nee ze willen dat via de"voormoeder" doen. Afwijken van de gangbare paden voor familieonderzoek. Via de moeder naar mitochondriaal DNA zoeken en zo de herkomst en verwantschappen vastleggen. Duik in je eigen stamboom en zoek de moeders op die zorgden dat je er was. Want het is een eigenaardig stukje DNA dat enkel op de dochters overgaat. De onderzoekers helpen ons, maar willen via het DNA onderzoek er ook een studie aan vasthangen. Hoe snel verandert dat Mito DNA? Kloppen die papieren stambomen ook biologisch? Welke genetische variatie op dit Mito DNA is aanwezig in Vlaanderen? Ik wil er alles over weten en probeer mee te doen om zoveel mogelijk te weten te komen over alle betovergrootmoeders die ik heb. Als jullie ook interesse hebben, bekijk de site: MamaMito. Heel interessant en toch leuk om iets meer te weten over mijn eigen geschiedenis!
Na het malheur van de dag, ga ik weer over tot de normale werkzaamheden, zijnde schrijven. Ik drink nooit "tee", gij/jij/je drinkt altijd "tee", hij/zij/ie drinkt alleen "tee" als hij tegenwoordig is. Een les van Nederlandse spraakunst die er, men kan bijna zeggen, ingeklopt en gedramd is gedurende 12 jaar schoolgaan. Ik kan dat allemaal perfect opzeggen of schrijven wat er vereist is en toch slaag ik er niet al te best in mijn taal foutloos te schrijven. Wel is het zo, eens gedaan met schoolgaan, ik geen pen, potlood of papier meer ter hand heb genomen. Alleen een nieuwjaars- of verjaardagskaartje verzenden. Dat kan ik moeilijk als een goede toepassing zien voor een correct taalgebruik. Van oefenen in spellen en schrijven is er pas de laatste maanden wat in huis gekomen. Ik ben een neofiet in het schriftelijk taalgebruik, al is het dan in mijn eigen Vlaams of Nederlands. Voor een tweede maal vraag ik absolutie voor de fouten en missers die ik maak. Ik weet ook wel dat jullie me die galant vergeven als ik een mooi verhaaltje vertel. En dat zal ik nu maar doen, zeker om mijn twee vrienden te plezieren. Zij willen smeuïge verhalen uit mijn jeugd horen. Zij hengelen ernaar of ik toen geen bengeltje was, in plaats van een engeltje zoals nu. Wel de schoolreizen spreken tot de verbeelding. Dat is nog een van de weinige dingen die ook nu nog voor de schoolgaande jeugd zo is. Om mijn opleiding te vervolledigen was er kennismaking met andere culturen, gewoontes en zeden nodig. Een van die langere uitstappen was richting Groot Britannië. Naast een paar lessen die we 's ochtends kregen, was er ook het toeristische gedeelte dat voor de meeste ambiance zorgde. Stratford upon Avon, de home town van de schrijver Shakespeare. Iedereen moet in zijn leven, als hij Engeland bezoekt, daar toch wel eens langs gaan of een kijkje nemen. Nu mag ik wel bekennen dat ik daar mijn enige, althans mij bekende, misdrijf heb gepleegd. Great Britain hoort niet meer tot de E.U. dus ze gaan me zeker niet meer uitleveren voor een misstap van meer dan 50j geleden. Samen met collega leerlingen was het elkaar uitdagen wie uit de etalage een boekje, agenda of een ander memorabilia durfde te nemen. Zot van boeken en allerhande papierwaren hebben ze niet lang op mij moeten inspreken om een agenda van eigenaar te doen veranderen zonder te betalen. Straf nietwaar!! Ik heb dat bewijsstuk nog altijd op een prominente plaats in mijn schuif liggen met de namen van al mijn complices van die dag!!