Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Laatste commentaren
  • Fotoboeken (Fred)
        op pluk de dag
  • Verhaeren (Marc Martens)
        op pluk de dag
  • Geld (Marc Martens)
        op 30 juni
  • Robot test (Marc Martens)
        op 30 juni
  • Marleen ik heb nog graag 'n echt boek in mijn handen. (eddy meuris)
        op 30 juni
  • Inhoud blog
  • pluk de dag
  • 1 juli
  • 30 juni
  • senioren
  • zeebries
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dekookgek
    blog.seniorennet.be/dekookg
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ive
    blog.seniorennet.be/ive
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ribbedebiekampeerauto2
    blog.seniorennet.be/ribbede
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    edelbert1950
    blog.seniorennet.be/edelber
    een meisje van 1948
    bedenkingen
    04-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eerste paasdag

    Glimlachen, doet de mensen zich afvragen waaraan je denkt! Wel, vandaag is dat niet moeilijk om er een antwoord op te geven. Het is Pasen. Bij het opstaan direct, zoals een klein kind, tikkeneikes gaan zoeken in de tuin. Natuurlijk waren er geen te vinden, maar dat ik toch eens rondneus doet me glimlachen. De hond kwam toch, zo fier als een gieter met een mezenbol in zijn muil, tonen dat er voor hem toch een geschenk uit de hemel was gevallen. Ik heb het rap weggenomen want het is even ongezond voor hem,  als chocolade eten. Het tweede lachje kwam bij de heilige op deze dag: Isodorus (560-636). Ik sloeg bijna steil achterover dat er een patroonheilige is gevonden voor de 'internetgebruikers' en de 'vrije gedachtenis', daarvoor benoemd sinds 2002. Zoals je leest, is er een beschermheer te vinden zelfs voor de rencentste uitvindingen. Natuurlijk geeft zijn C.V. wel reden tot deze benoeming: schrijver van een encyclopedie, 20 delige "Etymologiae" genaamd, verschillende andere boeken en kronieken. Hij staat wel afgebeeld met 'inktpot', 'ganzenveer'en 'boek', objecten die met het internet niks meer van doen hebben. Een andere glimlach en blijdschap, is bestemd voor de grote koersdag vandaag. Die zal het grijze en eentonige weer verdrijven: De Ronde Van Vlaanderen. Het is altijd smullen; van de wedstrijd, het landschap dat toch echt wel mooi is in Vlaanderen, de commentaar van de twee ouderdomsdekens van de koers en de koekjes die ik tussenin opeet. Daarom draaiden ze deze morgen al "Marieken" van Jacques Brel (1929-1978) om me voor te bereiden op al de mooie gebouwen die ik weer zal te zien krijgen. Een glimlach had ik nog over van het grote paasei dat ik gisterenavond op tv kreeg. Een film, een  documentaire en een registratie van een live opreden, van 'Queen'. Alles opgenomen voor genotjes van de muziek achteraf. Een glimlach heb ik niet gekregen door mijn hondje in de etalage te zetten. Ik dacht nochtans dat het een goed idee was om het beestje vóór het venster te placeren. Zo zou hij zich minder vervelen doordat hij, juist zoals baasje,  kon zien wie passeerde en waarnemen wat er gebeurde op de straat. Een totale misrekening want ik val in de kosten! Meestal zijn het de katten die in de gordijnen hangen, nu was het dus mijn hond. Met al de desastreuze gevolgen vandien, gordijnen aan flarden gescheurd. Natuurlijk is hij zich van geen kwaad bewust, wat zeggen tenandere 'gordijnen' voor een hond? Nee dat zijn uitsluitend beletsels voor zijn zicht op de gebeurtenissen buiten en rondom ons huis! Het is nu wel te laat maar ik heb hem toch wat verder van de venster op de stoel gezet en wat dichter bij mij. Een beetje weemoed kreeg ik ook toen de radio een liedje van Yasmine, Hilde Rens (1972-2009) op de draaitafel legde: "Diep in Mij" uit 1995. Een mooie stem en jammerlijk genoeg té vroeg verdwenen. Nu de tv aanzetten en kijken naar al de 'flandriens' op onze wegen. 

    04-04-2021 om 12:54 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:eerste paasdag
    >> Reageer (1)
    03-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stille zaterdag

    De klokken, beiaarden en carillons, zwijgen. We zitten als katholiek in het paastriduüm, een driedaagse die het lijden, de dood en verrijzenis van Jezus, herdenkt. Op Witte Donderdag vertrokken de klokken richting Rome, om zich daar te vullen met een massa paaseitjes. Overvol komen ze terug. De duiven worden niet gelost op Pasen, wel de klokken. Onder luid gebeier strooien ze hun lekkernijen in onze tuintjes en hofjes. De zoektocht naar het snoepgoed kan beginnen. Ze bevatten dan wel niet die goeie Belgische chocolade maar ze zullen toch smaken. Ondertussen is de horeca nog altijd gesloten, geen terrassen, weinig of geen openbare toiletten ter beschikking, maar oplossingen vind een Belg altijd. Alle wetteksten eens goed lezen en uitpluizen om toch maar de achterpoortjes te vinden. Vooral dan door een 'caractériel', een hardleerse, koppige en principiële persoonlijkheid. Als die dan ook nog eens burgervader is, is het land te klein als hij het gaatje gevonden heeft. Het plezier zit in het tegendraads zijn, geen wetten en verplichtingen zomaar klakkeloos te volgen, maar de eigen weg gaan, heer en meester te zijn in zijn gebied. De gemeentewerkers krijgen extra taken: 's morgens de tafels en de stoelen op de dijk plaatsen, 's avonds ze terug op stal zetten. De mensen moeten kunnen zitten, eten en drinken, maar niet vóór een restaurant of café. Het plezier is gewoon juist op de nog aanvaardbare buitenkant van de lijntjes te lopen. Natuurlijk heeft hij geweldige pech met het rotweer tijdens deze eerste dagen van de vakantie om zijn gelijk te halen.Tonen dat hij zorgt voor de toeristen, ze een warm  hart toedraagt en bijkomstig, zijn gemeentelijke portemonnee in het oog houden. Anders is het gesteld met het vullen van de eigen geldbeurs met subsidies verstrekt door privé, land, regio en stad. Onder het mom van 'de jongeren bezig te houden', 'een eigen stek voor amusement geven', zowel private als publiekelijke gelden binnen rijven voor eigen glans en glorie. Niks mis mee als de subsidies inderdaad gebruikt worden voor de jongeren, die echt wel nood hebben aan een serieuze opvang, een opleiding en een zinvolle bezigheid onder begeleiding. Deze jongeren kijken niet hoeveel de overheden daarvoor overhebben en welk bedrag ze geven aan de verantwoordelijke. Die jeugd is gewoon blij met de plek die ze krijgen om hun 'ding' te doen: zangen, dansen, praten, een plek voor een feestje, een ontmoetingsplaats. Profiteren op kap van de zwaksten. Blijkbaar is niet iedereen Moeder Theresa als er een kas vol met geld in het vizier komt. Geen compassie met de val van Icarus! 

    Het betere nieuws, spijtig van de reden,  vind ik in de aanleg van een parkje op de plaats van het gruwelhuis van een seriemoordenaar. Julie en Melissa verdienen om nooit vergeten te worden. Een sober, rustgevend hoekje, een klein stukje groen op de plaats van hun ellende, is het minste wat ze verdienen. 

    03-04-2021 om 14:17 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:stille zaterdag
    >> Reageer (1)
    02-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.goede vrijdag

    Goede Vrijdag, een tradionele vastendag voor de gelovige katholieke mens. Mijn schoonzus zal het vasten wel op een andere dag voorzien. Ze moet kaarsjes uitblazen op haar verjaardagstaart en die dan ook verorberen. Een lange zin om haar nogmaals een gelukkige verjaardag te wensen op deze echt koude aprildag. Ze zal wel genoeg knuffels van mijn broer krijgen om het goed warm te hebben, daar ben ik zeker van. Het is een eeuwigheid geleden dat we elkaar zagen, maar met de komst van de vaccins zijn de vooruitzichten toch goed. Dan kan er weer wat geroddeld worden, een klapke doen en gewoon wat 'van alles' aan elkaar vertellen wat er in ieders leven de afgelopen maanden voorgevallen is. De kleine en grote verdrietjes, zeg maar. Maar 'in een wip en een gauw' moet ik aan het vertelsel van de dag beginnen, vóór dat de schaftijd er weer is. Ik zeg niet zomaar 'vertelsel' op deze dag. Het is de 'Internationale Dag van het Kinderboek'. De meesterverteller van de sprookjes, Hans Christiaans Anderson, zag op deze dag in 1805 het levenslicht, en dat doofde weer in 1875. Een stil en verlegen man, vaak gepest op school, niet erg sociaal maar een grandioze schrijver van sprookjes. Het zijn meer hervertellingen van tradionele verhalen waaraan hij zijn eigen insteek en draai geeft, altijd met een humoristische kwinkslag en een dubbele bodem. De verhaaltjes kunnen gelezen worden door kinderen en volwassenen. Wie kent niet: De Prinses op de Erwt, De Kleine  Zeemeermin, De Nieuwe Kleren van de Keizer, Het Meisje met de Zwavelstokjes....en natuurlijk Het Lelijke Eendje, waarvan men zegt dat het autobiografisch is. Auteur van romans en drama's. Zijn werken leverden inspiratie aan componisten. Inspiratie aan schrijvers en componisten was ook het leven en lot van de 'al dan niet' bestaande heilige van de dag: Genoveva van Brabant, Een vrouw uit de 8e eeuw of uit de middeleeuwen, echtgenote van een paltsgraaf Siegfried,  belichaamt de zwaarbeproefde volgehouden huwelijkse trouw van de vrouw. Meteen onderwerp voor dichters, schrijvers, musici. Zowat de  eerste gekende geschreven vermelding is een gedicht uit 1638 van René de Cerisiers: L'innocence reconnue ou vie de Sainte Geneviève de Brabant. Op muziek werd de heilige, een eerste maal opgevoerd door Robert Schumann (1810-1856). Dat is niet de politieker maar een componist die voor zijn opera Genoveva, ook het libretto schreef. Eén van de scheppers van de operette, Jacques Offenbach (1819-1880), maakte een opéra bouffon van haar leven. Een satire, komedie, parodie en klucht waartoe de huwelijkse trouw van Geneviève Van Brabant zich uitstekend leende. Een volgend componist die het leven van Geneviève op noten zet is, Erik Satie (1866-1925). Zijn Geneviève is jaren na zijn dood pas in première gegaan nl in 1983 in Venetië. Zelfs onzesten eigenste  Stijn Streuvels (1871-1969) heeft er boeken aan gewijd: De schone en stichtende historie van Genoveva van Brabant. Zelfs drie keer, een boek in 1919, 1920, 1921. De heilige krijgt zelfs een vermelding van Paul Van Ostaijen (1896-1925) in zijn gedicht: Huldegedicht aan Singer. Genoeg vroomheid vandaag.

    02-04-2021 om 13:17 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:goede vrijdag
    >> Reageer (1)
    01-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.april

    Een nieuwe maand en een nieuwe grap, vooral als het dan de eerste is. Drie jaar geleden is er een offerte, waaraan ik mijn goedkeuring gaf, voor mijn dak gemaakt. Het laatste onderdeel dat voor de vernieuwing nodig is, ligt nu toch wel zeker geblokkeerd in het Suezkanaal! Ik zal er maar het ludieke van proberen inzien en er zelf een joke van maken om mezelf te troosten van zoveel pech. De waarheid: er mankeren nog onderdelen, volgens de laatste binnengekomen berichten van de dakmensen. Die begonnen er aan te werken op 25/02/21. Na 6 dagen gaven ze er de brui aan en vandaag zijn ze terug in gang geschoten. Eens zien voor hoelang met al de feestdagen in het verschiet. Want zolang er werken zijn blijven die stellingen ook staan. Blutsen, builen, schrammen, kruipen en springen is al mijn deel geweest sinds al dat ijzerwerk rond mijn huis staat (18/01/21). Enfin, het is 1 april en er mag gelachen worden, al is het groen. Al eeuwen wordt op deze dag grappen en grollen uitgehaald. Vooral met de bazen en chefs als het enigszins kan. Volgens de enen komt deze dag voort door de invoering van de gregoriaanse kalender in 1582. Toen veranderde het vieren van het nieuwe jaar op 1 april, plots naar 1 januari. Velen stonden nog met hun wensen of geschenkjes, of uitnodigingen voor niet gehouden feestjes, klaar op 1 april. Men denkt dat het al veel langer een gebruik was dan op die datum om de mensen een fabeltje wijs te maken of een poets te bakken. Reden: het is geen plaatselijke gewoonte, maar wijd verspreid gebruik. Waarschijnlijk zeggen deze letters, H2OGATE, niemand iets. Richard Nixon (1913-1994) had al in het zand moeten bijten de voorgaande jaren. Nu wilde hij alles op alles zetten om de kandidaat van de Republikeinen te worden. Volgens hem waren alle middelen geoorloofd om dat doel te bereiken, te beginnen me ondermijning van de Democraten. Hij liet afluisterapparatuur placeren in hun hoofdkwartier in het Watergatecomplex, hun speeches copiëren, zoektochten om bezwarende documenten van corruptie te vinden enz. Hij werd de kandidaat en won de presidentsverkiezing in 1972. Bijna onmiddellijk was er argwaan bij de journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein van de Washington Post. Hun vermoeden werd bevestigd door 'Deep Throat' die hun van info voorzag, om de opdrachtgever van de 'inbraak' in de hoogste politieke regionen te zoeken. Dit leidde uiteindelijk tot de val van Nixon, met de impeachmentprocedure tot gevolg. Wie 'Deep Throat' was, is onbekend gebleven tot Mark Felt (1913-2008) in 2005 zichzelf kenbaar maakte als 'klokkenluider'. Eén van de belangrijkste inbrekers was Gordon Liddy (1930-2021), hoge functionaris bij de FBI. Door gratie verlening van President Jimmy Carter heeft hij maar 4,5 jaar straf moeten uitzitten van de oorspronkelijke 20 jaar cel. Heeft gans zijn leven achter zijn daden als inbreker blijven staan en reed sinds zijn vrijlating, met het kenteken 'H2OGATE' rond. Het verhaal is verfilmd: "All Presidents Man" (1976)  met Dustin Hoffman en Robert Redford. Recent: "Mark Felt: the man who brought down the White House" 2017, met Liam Neeson.

    01-04-2021 om 15:31 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:april
    >> Reageer (1)
    31-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.avontuur

    Ik heb eerst wat snoeiwerk gedaan. Dat is geen bezigheidstherapie maar een handen- en vingeroefening. Het meeste doe ik met de snoeischaar. De hond ligt er ondertussen alert bij en houdt iedereen die passeert in de gaten. Af en toe hoor ik dan zijn speciaal kefke als er een bekende voorbij komt. Nu is er tijd voor wat rust en wat schrijven. Er is toch wel altijd iets dat me wat verder doet zoeken dan het nieuws van de dag. Het is niet alleen overdag een zaligheid om buiten te vertoeven maar ook in de prille warme lentenacht is er nog van alles te beleven. Gisteren was er een mooie planeet Mars te zien, maar ik wachtte vooral op de doortocht van het ISS (22u18). Eventjes zwaai ik dan en de vriendelijkheid straalt weer van mij af. Dat die capsule zo goed zichtbaar is komt door zijn grootte, 75m, en de fonkeling van de zonnepanelen. De eerste module is gelanceerd in 1998. Sinds 2000 permanent bewoond met 3-8 ruimtevaarders. Het zal daarboven niet zo plezant zijn als in de 'Star Trek' parodie van Kamagurka en Herr Seele. In hun programma "Lava" kon de rubriek "Wally in space", met ruimtekapitein Eddy Wally, Eduard Van De Walle, (1932-2016) op het meeste applaus rekenen met de gevleugelde woorden en enige tekst van Eddy, "gewéldig, wauw en onvoorstelbaar". Maar wij klagen over onze kleine lockdown, dat is echt niks vergeleken bij het maandenlange verblijf met enkelen in een beperkte ruimte. En maar rondjes maken en misschien zingen ze dan het lied van Willy Sommers: "ik draai hier rond, en rond, en rond, als een leeuw in een kooi, aan wanhoop ten prooi....". Alles ondergaan voor de mens en de wetenschap. Het zijn echte ruimte-avonturiers. Dat kenmerkt de mens al door de eeuwen heen. Op zoek gaan naar het onbekende, ontdekkingen,  uitdagingen, verkenning. Vóór onze tijdrekening zijn er al zoekers geweest, Hanno uit Carthago verkende Noord en West Afrika, Pytheas vaarde als eerste rond de Britse Eilanden en verkende het Europese binnenland. Maar dan komen we aan al die grote avonturiers, zoals Marco Polo (China) Christoffel Columbus (de Nieuwe Wereld) Vasco da Gama ( via Kaap de Goede Hoop naar Indië), Ferdinand Magellaan (als eerste rond de wereld en gaf naam aan de 'Stille' Oceaan, was zeer rustig), Jacques Cartier (ontdekte Canada), Abel Tasman (Nieuw Zeeland en Tasmanië), David Livingstone (Centraal Afrika en de Victoriawatervallen), Roald Amundsen (de Zuidpool). Geen vrouwen te bespeuren in mijn reeks mensen. De avonturiersters die ik tegenkwam gingen 'uitdagingen' aan, zoals de Japanse Junko Tabei, die de hoogste bergtop in elk van de 7 continenten beklom, Lady Hester Stanhope die de Syrische woestijn doorkruiste en alle grote Oosterse steden bezocht. Maar er was ook Nelly Bly (1864-1922), die het beter wilde doen dan 'Phileas Fogg', de avonturier in het boek van Jules Verne (1828-1905), "In 88 dagen de wereld rond". Het lukte haar in 72 dagen! Nu een koffietje en koekske. 

    31-03-2021 om 14:59 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:avontuur
    >> Reageer (1)
    30-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schilders- schrijvers

    Een dag begint en vraag me af, wat zal me een glimlach bezorgen? Geen heilige, noch een citaat, noch een Vlaams woord van de dag. Dat is 'kruispuntbank': een databank die vanuit verschillende bronnen mijn gegevens combineert en groepeert. Het is 'bangelijk' wat er over mij allemaal bijgehouden en geweten is. En met 'bangelijk' bedoel ik nu niet 'fantastisch of geweldig'. Het jaagt me schrik aan en toont wel dat 'privacy' een overroepen woord is. Wat is er nog privé? Als je het mij vraagt, enkel mijn gedachten! Die staan nog niet op mijn voorhoofd geschreven, niet met bic, niet met potlood. En vandaag is het toch wel de 'Internationale Dag van het Potlood' en daar mag toch iets over gezegd worden. De lectuur over dit stukje hout bezorgde me een slappe lach. Een heel belangrijk attribuut in ons leven en toch miskend. Van peuter naar kleuter zetten ze met de potloden de eerste stappen, richting geschreven wereld. De eerste bekende beschrijving is gegeven door Conrad Gesner(1516-1565) een Zwitserse geleerde. Het potlood met een stift van grafiet en klei, is bekend onder het Franse patent nr 32, toegekend in 1794, aan Nicolas-Jacqueq Conté (1755-1805), schilder en uitvinder. Een ander patent wordt in 1858 aangevraagd  voor een potlood met bijgevoegde gom, door Hymen Lipman (1817-1893). Aan wikipedia vroeg ik de vertaling van de tekst bij Lipman. Terstond was er de Nederlandse naam van dit heerschap: 'Maagdenvlies' Lipman. Want 'hymen' is de Engelse naam voor dat vrouwenonderdeel, en vertalen doen ze consciëntieus bij de encyclopedie van het internet. Vandaar mijn uitproesten, vroeg op de dag. Leep was hij ook, hij verkocht zijn patent voor 100.000 $ aan een heerschap dat binnen de kortste keren potloodfabrikant Faber voor de rechter bracht voor inbreuk. De rechter oordeelde het octrooi ongeldig omdat de samenvoeging van 2 bestaande dingen niks nieuws opleverde. Voor de volledigheid de soorten potloden: standaard is het grafiet met houten omhulsel, vulpotloden, timmermanspotlood, paringspotlood, aquarelpotlood, houtskoolpotloden en niet te vergeten ons 'stempotlood'. Vincent Van Gogh (1853-1890) wilde enkel de 'faberpotloden' gebruiken voor zijn tekeningen. Op zijn verjaardag is er ook de 'Wereld Bipolairen Dag', vnl omdat Vincent met deze stoornis te maken had, wat  men postuum heeft gediagnosticeerd. Samen met broer Theo, zijn ze begraven in Auvers-sur-Oise. De begraafplaats is de moeite van het bezoeken waard. Maar geen dag zonder muziek en vandaag is dat een dichter. Veel van zijn gedichten werden later van noten voorzien. Dat kon perfect omdat de poeet, de klank van zijn woorden belangrijker vond dan de inhoud: Paul Verlaine (1844-1896). Zangers Léo Ferré, Charles Trenet, Georges Brassens gebruikten de tekst van "Chanson d'Automne" als leidraad. Gealludeerd ook in een lied van Serge Gainsbourg uit 1973: "je suis venu te dire que je m'en vais, comme dit si bien Verlaine, au vent mauvais". De mooiste melodie en lied is dat van Julien Clerc, "Hélène" uit 1987: "Hélène, je suis pas Verlaine, mais je t'écris quand-même, que je t'aime Hélène". Ik ben ook geen dichter zoals jullie al weten. Tot morgen 

    30-03-2021 om 12:37 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:schilders-schrijvers
    >> Reageer (1)
    29-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maan-zon

    Ik heb gisterenavond de wijze raad opgevolgd van Groucho Marx (1890-1970), legendarische toneel-en filmkomiek. Hij maakte samen met zijn broers furore als The Marx Brothers en liet het volgende noteren: De beste manier om in te slapen is jezelf wijs te maken dat het tijd is om op te staan! Het hielp. Dat belette me niet om vroeg uit de veren te zijn om de volle zilveren maan te zien ondergaan in het Westen en de volle gouden zon te zien opkomen in het Oosten. Een fantastisch schouwspel. De schoonheid van de natuur en het firmament, is nog altijd het grootste wonder, 365 dagen lang, jaar na jaar en gratis. Mijn goede luim komt weer door de muziek. Niet via de radio dit keer, maar in de dagelijkse woordzoeker, dat ik ook altijd ijverig invul. De te zoeken woorden hielden verband met rockgroep 'Queen'. Mijn absolute favoriete muziekband. Met woorden als bombastisch, commercieel, kitscherig, scandal en verschillende muziekstijlen, schrikken ze misschien nieuwsgierige nieuwe luisteraars wel af. Maar songs zoals "Killer Queen", "Play he Game", "A Kind of Magic" moeten velen toch wel kunnen meeneuriën. Die titels stonden in de legpuzzel. De nummers zingen, kon alleen Freddie. Niet voor niets staat de groep met "Bohemian Rhapsody" al jarenlang nummer 1 in alle eindejaars muzieklijsten. Dat was het muzikale gedeelte van de gazet. Verbazend nieuws kwam er van de 'slechtvalken' die nesten in de Sint Maartenstoren in Kortrijk. De valken Cor en Rona, toevallig hun namen, zijn op het overspelige pad geraakt. Hun eieren zullen geen valkjes meer voortbrengen want Rona is verdwenen en Cor papt aan met een groen blaadje dat nog niet 'broedrijp' is. Gelukkig zijn er al veel valkenkoppeltjes actief zodat een broedsel meer of minder geen gevaar oplevert voor de valkenpopulatie. Anders is het gesteld met de 'kokako'. Een vogel uit New-Zeeland, gelijkend op onze 'kauw'. Een zwart beestje met twee varianten. De noordelijke kokako heeft een blauwe lel en is nog voldoende te spotten. De zuidelijke, met oranje bef of lel, is al  jaren niet meer gezien. Wie kan bewijzen dat hij nog leeft, krijgt een beloning van 10.000 NZL $. Spijtig dat ik naar het andere eind van de wereld moet afreizen om een 'vogeltje' te zoeken en geld te verdienen. Met veel tijdverlies ook, nu er via de route Kaap de Goede Hoop moet gevaren worden, zolang dat containerschip dwarsligt. Dat was nochthans de weg die graaf Ferdinand de Lesseps (1805-1894) wilde omzeilen. Hij was dè bedenker en deels dè uitvoerder voor het ontstaan van het kanaal dat de Rode Zee met La Méditerrannée verbind. Het Suezkanaal is sinds 1869 een groot commercieel succes. Er is wel eens een Suezcrisis geweest in 1956 met sluiting, maar sindsdien altijd bevaarbaar gebleven tot een mammoet alles blokkeerde. Maar hoop doet leven, de achtersteven van 'Ever Given' beweegt al. Het succes kon 'de Lesseps' niet herhalen voor de verbinding van de Stille en Atlantische Oceaan. Dat namen de Amerikanen over en in 1920 was het Panamakanaal bevaarbaar. Tot morgen en geniet van de zon.

    29-03-2021 om 12:54 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:maan-zon
    >> Reageer (1)



    Archief per week
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 10/06-16/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!