Er zijn dagen die we nooit mogen vergeten. Ik heb het dan niet alleen over verjaardagen van kinderen, kids, vrienden of andere blijde of triestige gebeurtenissen in familieverband. Nee, nee, er zijn gebeurtenissen die zéér ingrijpend waren in ons land en die grote gevolgen hadden in onze maatschappij. Velen vergeten dat Child Focus, slachtofferhulp, politie- en justitiehervorming er gekomen zijn als nasleep van de grootste verdwijningszaken, gijzelingen, mishandelingen en moorden gepleegd door ene Marc Dutroux en companen. Vandaag, 25jaar is het geleden, dat de meisjes An en Eefje verdwenen in Westende. Door ouders die niet wilden dat het dossier van hun verdwenen dochters afgesloten werd, kwam er uiteindelijk een einde aan de onzekerheid. Een jaar later werden ze vermoord teruggevonden in Charleroi. We mogen de namen van de meisjes niet vergeten, ook hun leed niet: Julie en Melissa, An en Eefje. Levend teruggevonden zijn Laetitia en Sabine. Allen slachtoffer van Dutroux en allen gevonden in 1996. Door de moeder van Elisabeth Brichet, slachtoffer van een Franse crimineel, werd er in oktober 1996 een 'Witte Mars' georganisserd in Brussel. Met meer dan 300.000 deelnemers, één van de grootste manifestatie in ons land. Dé eis: betere werking van het gerecht, betere bescherming van de kinderen. Na de Mars is er begin gemaakt van 'Child Focus'. Een organisatie die zich sindsdien inzet voor uitgebuitte, verdwenen en vermiste kinderen. Het oproepnummer is overgenomen door alle Europese landen: 116 000. Na de Mars werd het 'Witte Kinderbos' aangeplant op de middenberm van de E 19 tussen Mechelen en Vilvoorde als 'levend monument' en ter nagedachtenis van gedode, verongelukte en vermiste kinderen. Evenveel bomen als deelnemers aan de mars telde het bos. Door de aanleg van een spoortracé is de aanplant gerecupereerd voor het 'Witte Kinderwandelbos' in Houttem, deelgemeente van Vilvoorde. Niemand wil meemaken wat deze ouders doorstaan hebben, hun verdriet en leed en zoektocht. Daarna hebben ze zich allen nog ingezet voor onze maatschappij om nooit meer te laten gebeuren wat hen overkomen is. Uitsluiten is niet mogelijk maar dank zij hen, zullen de overheden en politie luisteren als er een verdwijning gemeld is, zal er een zoektocht beginnen en is er een oproep op alle openbare nieuwsinstellingen. Child Focus zorgt voor de nodige omlijsting met affiches en publicaties. Vandaag een dag om eens te herinneren.
Hier zit ik nu weeral zonder krant. De vakantieperiode met de invallende krantenbezorgers is wel altijd een ramp voor mijn ogen: geen leesvoer! Digitaal de gazet lezen is niet hetzelfde en heeft voor mij weinig aantrekkingskracht. Ik hoor graag het geritsel van papier, het zorgvuldig omslaan van de pagina's. Op een p.c. gebeurt dat niet, enkel klik, klik. Ik lees dan ook alleen maar wat ik graag lees. Een dagblad is meer uitnodigend om alles te lezen, al is het alleen maar de intro tot een artikel. Hopelijk komt de leverancier van papier tot inkeer en brengt hij de alsnog overgebleven krant. Maar dat zal ijdele hoop zijn. Het is zaterdag, begin van een weekend. Hoe vlugger de ronde gedaan is hoe vlugger de vrije dag begint. Hoe ik zo zeker weet dat ik vandaag geen krant zal hebben? Ik zag hem met het postautootje mijn brievenbus voorbijrijden. Abonnement is weeral eens met een dag verlengd!
Uitgerekend vandaag is het Vlaamse woord van de dag 'zeemzoet'. Bij de bekendmaking van de democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, was mijn eerste gedachte: melocake. De softe, melige, clichématige, flauwe en dus zeemzoete speeches van al die democraten die nu eens op één lijn staan om een vijand te verslaan. Allemaal dikke vrienden die elkaar alle lof toezwaaien en de competenties voor het grote landsbestuur van de kandidaat, roemen. Geen inspirerende persoonlijkheid, geen gedreven spreker, maar een bedaarde oudere man met veel persoonlijke drama's in zijn leven. Ze zijn verplicht en gedwongen om aan één zeel te trekken want een tweede termijn van Mr President zou echt wel nefast voor het ganse Westen zijn. De schrik zit er toch in dat hij eens op de verkeerde knop wil drukken om het zo maar eens eventjes te proberen wat de reactie zou zijn! Gaat die 77 jarige Joe Robinette Biden, stand kunnen houden tegen een gewiekste zakenman van 74 jaar? Trump die voor niets terugdeinsd als het op persoonlijke glorie moet aankomen? Die hoopt het 'vijfde gezicht' in Mount Rushmore te zijn? Hij is al een steenhouwer aan het zoeken want zo groot is het ego wel van deze republikein. Eén iets is toch gerustellend: bij de nu zeventigers (waaronder ikzelf) zal er waarschijnlijk geen dementie meer optreden. De unief van Oxford heeft dat zo berekend en bestudeerd. Door onze kennis op gebied van voeding, beweging en ons beter opleidingsniveau, zouden we beter beschermd zijn om niet in vergetelheid te vallen of een ander bewust/onbewust leven te leiden. Goed nieuws natuurlijk om een weekend te beginnen.
Vandaag zal ik mijn blazoen moeten oppoetsen want 'moe' zijn is niet iets dat gewaardeerd werd. Dit is nochtans mijn dagboek. Een chronologische autobiografische tekst, waarin ik van dag tot dag opteken wat ik denk, voel, meemaak en vooral dat ik eens 'moe' uit mijn bed kan komen. Een fysieke en psychische beschrijving en weergave van mezelf op een bepaald tijdstip. Dat is iets anders dan een autobiografie die de gebeurtenissen achteraf beschrijft en meestal gekleurd door de tijd worden neergepend. Vaak is een dagboek iets intiems en persoonlijk en niet voor andermans ogen geschikt. Daarom spreek ik liever van een 'levenslogboek'. Door het zo te noemen kan ik inderdaad eens schrijven dat ik 'moe' ben, moet kuisen, in de tuin werken en de plaats waar ik al die woorden neerklop op mijn p.c. Iedereen kan het inkijken en eventuele info later nog eens terug opzoeken. Mijn dagboek/logboek is iets anders dan een biografie of memoires, Ik ben ook gecatalogiseerd bij 'bedenkingen'. Dat zijn mijn vaststellingen, mijn opmerkingen, mijn interpretatie, mijn beschouwingen en mijn mening van teksten, boeken, personen, gebeurtenissen, feiten al dan niet historische. In één tekstje staan zowel dagdagelijkse belevenissen als bedenkingen. Soms vallen die samen en vormen één geheel, soms hebben ze totaal niks met elkaar te maken en zijn er verschillende paragrafen. Vandaag een nieuwe dag, ik ben uitgeslapen, ben wakker genoeg. Ik ben al naar de kapper geweest om me een fris hoofd te laten aanmeten. Ik ben ook al naar de winkel geweest waar een 'col' in een 'ruit/ruyt' ligt te pronken. Het kan misschien aanmatigend klinken als ik over mijn 'bib' schrijf, maar ik koester mijn boeken. Die zullen veelvuldig blijven voorkomen in mijn blog. Want een kamer zonder boeken is als een lichaam zonder ziel, zei Cicero (106vC-43vC). En zoals Winston Churchill (1874-1965) zei: het eten van woorden heeft me nog nooit maagklachten opgeleverd. Maar eindigen doe ik met Thomas a Kempis (1380-1471): overal heb ik rust gezocht en ik heb ze slechts gevonden in een hoekje met een boekje.
Soms is opstaan alleen al een vermoeiende bezigheid. Denken dat je een marathon gelopen hebt of een hoge berg hebt beklommen. Niets van dat alles natuurlijk. Hier zijn geen bergen hoogstens wat heuveltjes van mezelf en de golvingen van mijn eigen landschap.Lopen heb ik ook niet gedaan want er is geen enkel plooitje in mijn laken te bespeuren. Ik heb zelfs bij nader inzien goed geslapen want de was op het andere bed is niet kasklaar gemaakt. Het zal met het plakkerige weer te maken hebben dat ervoor zorgt dat ik loom ben. Misschien ben ik ook al moe van het idee dat ik moet poetsen vandaag. Ik ben daar geen liefhebber van, maar toch moet het gebeuren. Er staan ook een heleboel karweitjes in de tuin op mij te wachten. Zeker als ik volgend jaar een fleurige tuin wil hebben. De stekjes van de geraniums, pelargoniums en fuchsia's nu nemen en laten wortelen nog voor de herfst in het land is. Maar ik zit immers te dromen in mijn kleine bib en kijk hoeveel boeken ik al verslonden heb. Mijn leeshonger staat hier geëtaleerd. Kunnen schrijven, lezen en rekenen zijn nochthans iets dat niet meer dan een eeuw ter beschikking van de gewone mens staat. Het is een rijkdom van onschatbare waarde die niet als dusdanig gedragen en erkend wordt door de massa. Maar de woordenschat op de voet volgen en alle nieuwe woorden die er tevoorschijn komen is toch een hele opgave. Ondanks dezelfde taal, het Nederlands, is er een hemelsbreed verschil in gebruik en bedoeling tussen Noord en Zuid. Vandaag nog maar eens gebleken bij de nieuwe woorden. In het Noorden spreekt men vanaf vandaag van 'het Gommerseffect' (een soort De Gucht of Van Ranst), een knevelbelasting (grote concerns die belastingvoordeel krijgen) en retrocensuur door de MeToo beweging en Zwarte Piet protesten. Ik hou me dus liever bij het Vlaamse woord van de dag: den Duits. Ik geef daar geen uitleg bij. Iedereen met familieverhalen uit W.O. I en II weet wat ermee is bedoeld.
Het is redelijk zonnig, ik ga nog wat tuinwerkzaamheden doen, goed voor de soeplesse van al mijn botten en het aanmaken van mijn vit.D. Bye bye
Ik begin alvast wat te surfen, niet op het water want mijn evenwicht is niet meer wat het geweest is. Maar in de virtuele wereld, op het internet. De krantenleverancier is ook in vakantiemodus en dus komt de gazet en gewone lectuur wat later, maar ze wordt, na reclamaties, toch weer geleverd. Mijn leeshonger is groter dan mijn huidhonger en mijn maag laat nog niet van zich horen. Vandaar dat ik al mijn getrouwe pagina's opzoek om iets nieuws te ontdekken. Dat gebeurt wel iedere keer als ik zo eens een woord intik in de zoekbalk. De gegevens worden bij manier van spreken door google uitgespuwd en in het bos is het zoeken naar de boom die ik wil hebben. Graag lees ik 'het woord van de dag' zowel in het Vlaams als datgene wat geldt voor het Nederlandstalig grondgebied. Het woord in Van Dale is te gebruiken in onze vaderlandse politiek: het ceauçescumoment. Het moment dat de politici niet beseffen dat hun beleid, gedrag, niet meer gedragen wordt door de bevolking. De protesten zijn hier nog niet zo erg als ze toen waren tegen de heersende tiran in Roemenië (1989) of nu tegen Loekasjenko in Wit-Rusland. De houding van 'de verkiezingswinnaars' is alles behalve goed te keuren. Ze verliezen hun geloofwaardigheid en kredietwaardigheid als kundige bestuurders van een maatschappij. Ik stel me hierbij de vraag: wat is slechter, falen of het nooit proberen? Het is teleurstellend! Ik ga maar gewoon verder want een antwoord geven deze heren toch niet aan een gewone burgeres. Het Vlaamse woord van de dag: wolfijzers en schietgeweren. In Nederland gebruiken ze: voetangels en klemmen. Dit om verborgen moeilijkheden of gevaren aan te duiden. Dat kan zo maar gebeuren als je Chris De Burgh kleineert of verkeerd aanspreekt, of zegt dat hij maar 1 hit had. Een man van 71 jaar die kan bogen op een 'one hit wonder': The Lady in Red uit 1986. Hij doet sinds die tijd niets liever dan rechtsgedingen aanspannen tegen elkeen die hem tegen de haren strijkt. Ik mag dus hopen dat hij geen Vlaams kent. Ik ben nochtans fan van zijn lied, want elke keer als ik een rood kledingstuk aantrek, zij het beha, slip of rood pulleke, zing ik zijn lied.
Vandaag heb ik drie dilemma's waar ik me ga mee bezig houden. Een eerste: hoe oud zou ik zijn als ik niet wist hoe oud ik ben? Dat is toch eens een vraag die diep nadenken vereist en waarschijnlijk vandaag geen antwoord zal krijgen. En een tweede: wanneer het allemaal gezegd en gedaan is, zal ik dan meer zeggen dan dat ik gedaan heb? Tot slot: wil ik liever een bezorgde genie of een vreugdevolle onnozele zijn? Tot zover mijn hersenspinsels vandaag woensdag.
Een big smile op snoet en toet vanmorgen. Een mirakel was geschied: de zwarte rubberen verloren gewaande bal, lag aan het poortje. Zijn speeltje weer binnen muilbereik en op zijn grondgebied! Een vriendelijke buurman zal hem gevonden hebben en heeft hem op deze manier aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgd. Als ik van een hond kan zeggen dat hij blij kan zijn, awel, dan was dat nú het moment. Maar ook baasje beleefde een blij moment: de krant wederom in de brievenbus gevonden! Allebei tevreden met het verloren gewaande bezit, naar binnnen om te ontbijten. De woorden van Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) indachtig en vandaag toepassen: een mens moet zo nodig elke dag naar een liedje luisteren, een goed gedicht lezen, een mooi schilderij zien en een paar zinnige woorden uiten. Bij het luisteren naar het gedicht 'Banana Boat Song (1956) op toon gezet door Harry Belafonte (°1927), 'loopt' de koffie en sportiever zal het vandaag niet worden. Het schilderij vinden en aanschouwen is niet moeilijk, wat is er nu mooier dan de natuur? Ik kijk uit het raam en zie de lucht, de bloemen en de vogels. Natuur op zijn mooist. Nu nog een paar zinnige woorden vinden om het gezegde van von Goethe waar te maken. Dat is toch weer even zoeken in mijn brein om de gepaste woorden te vinden, want de krant brengt niet zo veel inspiratie als gehoopt om iets waardevols en onsterfelijks te schrijven. Het doet natuurlijk wel weer deugd wat lectuur te hebben over de grote en de kleine gebeurtenissen in dit universum. Maar ik versta iets anders bij 'zinnige' woorden. Eerder een etaleren van wijsheden. Ik begin dan maar met de vraag van de dag: waarom maken mensen de pizza's rond, steken ze die dan in een vierkante doos en eten het in driehoekjes? Iemand een antwoord bij deze wiskundige figuren? Bij degene die een kleinood terug bracht denk ik dan: de mensen zijn misschien als boeken, sommigen misleiden je door de omslag en anderen verrassen je door de inhoud. Dat is toch al zinvol nietwaar? En denk ook maar eens: vandaag is de dag die gisteren morgen was! Maar voor mij geld de uitdrukking evenzeer van Oscar Wilde (1854-1900): ik kan alles weerstaan behalve verleiding. Tot slot zeg ik als zinnigste zin: I can't make everyone happy, I am not coffee. Mijn laatste woorden van deze dinsdag.
Het rolluik van mijn bureau/leeskamer/bib en ooit waarschijnlijk mijn slaapkamer is in orde gebracht. Ik kan weer voor een open venster zitten en nadenken wat ik aan het papier, in dit geval mijn scherm, wil toevertrouwen. Het is weer eventjes wennen met het andere uitzicht, maar het is minder verstrooiend dan op straat kijken naar alle passanten en de auto's. De hond moet er ook weer even aan wennen en snuffelt rond welke m² hij zich zal toe-eigenen. Eens zijn plekje gevonden brengt hij zijn dekentje ter plaatse, liefst dicht bij mijn voeten zodat hij iedere beweging direct voelt of ziet. Vandaag nog eens richting boekenwinkel gegaan. Mijn schrik en angsten voor corona zijn bijna onbestaande als ik daarheen ga. De aantrekkingskracht van boeken is te groot om dat als hinder te voelen. Vooral als de krant weer niet in de brievenbus terecht kwam. De bezorger twijfelde of de krant wel voor mij was, vond geen papier waar mijn adres op vermeld was en reed gewoon verder. Aangezien ik al meer dan 10jaar een abonnement heb, op hetzelfde adres resideer, hebben ze bij de post waarschijnlijk een overjaars en oud exemplaar van adressen opgezocht en gegeven aan die arme man, om zijn toer te laten doen als invaller. Maar alle reclamaties ten spijt bij de krant, heb ik niks nieuws gekregen en moet het stellen met een beetje info op de pc. Dus de boekenwinkel als waardig alternatief. Al lopende tussen de boekenrekken valt het op hoeveel boeken er van B.V.'s liggen te lonken. Al die bekende mensen die meteen een boek kunnen volkrabbelen terwijl ik moeite heb om iedere dag 500 woorden uit mijn brein en dan vingers, te persen. Het zijn niet zomaar boekjes. Over de meest diverse onderwerpen toveren ze zomaar hele gspecialiseerde schrijfsels uit hun hoed. Geen romans, nee dat is te simpel. Meteen specialistenwerk. Over verliefd worden, trouwen, zwanger worden en zijn, een dipje krijgen, kinderen opvoeden, scheiden, voedingsleer, ziekte, dood en rouwen. Alles van het leven komt aan bod bij deze bekende Vlamingen, die allemaal één van die onderwerpen hebben meegemaakt. En wij, de rest van de maatschappij, zijn we zo dom dat we specialisten moeten raadplegen en nodig hebben bij het minste mankement? Of hebben we er teveel problemen mee om met een probleem om te gaan? Want wij hebben tenslotte niet gestudeerd om onszelf en anderen al schrijvend te helpen! Ik heb die boeken links laten liggen en een detectieve als lectuur meegenomen of liever gekocht.
Het Vlaamse Woord van de dag is niks speciaals: loonkloof, zowel tussen mannen en vrouwen als de vergelijking met de lonen in het buitenland. Nee, dan verkies ik de wijsheid van de dag, geschreven door Nicolas Chamfort (1741-1794) een Frans schrijver, journalist en toneelschrijver. Er zijn meer dwaze dan wijze mensen; en zelfs onder wijze mensen, is er meer daasheid dan wijsheid.