Zoals Conscience (1812-1883) de Vlaming leerde lezen, zo leerde een Amerikaans president zijn volk tweeten. Het was zijn enige vorm van communicatie met zijn onderdanen. Geen toepspraak, geen tegenspraak, geen uitleg verschuldigd, altijd gelijk hebben, Mr Tweet, Mr Weetal, Mr Self Assure, Mr Bles, Mr Orange, Mr Show. Hij heeft in die 4 jaren toch wat titels bijeen gesprokkeld. Vooral een president die voor zichzelf en de zijnen zorgde, niet voor zijn volk. Ik zet vandaag eens speciaal de heiligen in het daglicht, anomieme mensen, die ook voor het beleid van Donald kunnen staan. 'Vijf beeldsnijders': de beeldhouwers, die hij voorzien had, zijn niet meer nodig om zijn kop in Mount Rushmore te houwen. Wat een opluching voor dit kunstwerk. Maar ook 'Vier gekroonde martelaren': symbool voor de meer dan 2000 migrantenkinderen die van hun ouders gescheiden werden en in kooien opgesloten. Vandaag zijn er nog altijd meer dan 500 kinderen die niet herenigd zijn met hun ouders en in kampen zitten. Wat een schande. Ook de rassenrellen en de doden, BLM. Met een schouderophalen doet Donald dit van de hand. Hij heeft zijn slag thuis gehaald, migratie terugdringen en een grensmuur bouwen. Maar loontje komt om zijn boontje, en de poorten van de hel zullen altijd een beetje op een kier blijven staan. Nog veel rechtszaken hangen hem boven het hoofd. Tot al die uitspraken er zijn, mag Donald, baas zijn op zijn golfterreinen en zijn 'swing' blijven oefenen met een riant salaris.
Een nieuw hoofdstuk doet zijn intrede. Terug belangrijke speeches en geen tweets meer. Heel de wereld kijkt er wel een beetje naar uit, nu er al één luis uit de pels van de wereld verwijderd is. Heel anders dan zijn voorganger zal het beleid van de 46e President van de U.S.A. zijn. Niet door zijn leeftijd maar door de keuze van zijn Vice President, Kamala Harris, 56 jaar. En gezien de leeftijd van Mr Biden, 77 jaar, is dat wel héél belangrijk. De eerste maal dat er een vrouw deze functie krijgt, de eerste maal dat het een kleurlinge is met een afstamming die de wereld omvat, India, Afrika, Amerikaans. De erfenis van president nr 45 is niet min. Alles democratische waarden, gezondheidszorg, internationale betrekkingen moeten weer hersteld worden. Het zal geen rustige job of uitloopcarriere zijn. Succes voor beiden.
Alles is windstil, op geen enkel front vallen er nieuwigheden te rapen, noch in Europa, noch in Amerika. Een ideale tijd om de vele batterijen die mijn kleine huishouden rijk is, eens op te laden. Een gepsrekspartner mag zeker niet platvallen, de telefoon en gsm moet ik aan de draad leggen van de lader en die op zijn beurt in de stekker steken. Mijn auto staat ook een beetje te veel stil. In geval van nood moet ik wel kunnen vertrekken en het is belangrijk dat ik dan niet af te rekenen krijg met een wagen die weigert te starten omwille van een platte batterij. Ik heb dus een ommetje gemaakt met de hond als passagier. Dat is voor mijn diertje een geliefkoosde uitstap, een ritje met de auto. Vooral nu het zo druk is aan zee. Van het lawaai van al de bezoekers en meegebrachte beesten heeft hij een beetje schrik en er zijn nu niet zoveel uitstapjes in de duinen als normaal. Iedereen is op wandel want veel anders valt er niet te beleven tijdens deze lockdown. En het weer doet zijn best om er voor iedereen toch het beste van te kunnen maken. Deze namiddag zijn het voor mij tuinactiviteiten, handenarbeid. Daarna met een boekje in een hoekje en genieten van de herfstzon. Niemand spelt mij de les hoe ik mijn tijd moet indelen en verdoen. Alles naar mijn eigen goeddunken en dat is verdorie grote luxe!.
Wat een schabouwelijk slecht toneelspel wordt er in de democratische Westerse wereld opgevoerd door een zogenaamde wereldleider. Een slechte verliezer, en zoals ik het zie, een rotbedorven oud joch dat gewoonweg altijd zijn zin krijgt. Een pruilmondje zetten, vingertje omhoog, hoofdje schuin, franke blik, stampend op de marmeren of parketten vloer en de woorden 'ik wil mijn goesting, mijn speeltje. In dit geval gaat het wel om een persoon die een natie moet besturen en invloed heeft op de rest van de wereld. Al vier jaar zien we lijdzaam toe op het resultaat van 'I'll make America great again'. Vanmorgen dacht ik, na het horen van al de rechtszaken die hij wil aanspannen in de staten waarin hij verliest: is dat daar een bananenrepubliek? Het is een woord bedacht door O.Henry, pseudoniem voor William Sydney Porter (1862-1910), in zijn boek 'Cabbages and Kings' uit 1905. Oorspronkelijk bedoelt als aanduiding voor landen die in hoofdzaak of dikwijls enkel bananen of ander exotisch fruit, produceerden en exporteerden. Allemaal bedrijven in handen van Amerikanen zoals de United Fruit Company, beter gekend als Chiquita Brands International en heeft niks te maken met 'Chiquitita' van Abba. Net zomin als de Dole Food Compagny iets te maken heeft met de kunst-en geschiedenisstad in Frankrijk.Ik zal er in het vervolg aan denken als ik een banaan of een ananas eet. Hopelijk is het rechtssysteem in de U.S.A. niet corrupt en is het stemmen tellen correct, want 'bananenrepublieken' zijn er al genoeg in het continent Amerika, weliswaar meestal in het Midden. De betekenis van de benaming nú: landen die gekenmerkt worden door de Amerikaanse economische overmacht op de politieke macht van een land en al helemaal groter dan de macht van de bevolking. Klinkt vertrouwd in de oren als je ziet wat die machtige economische goeroe wil bereiken. Zij imperium proberen legaal uit te breiden met de hulp van de democratische spelregels. De U.S.A. een bananen-en marionettenrepubliek van Donald. Met dit gegeven kan ik me ook de vraag stellen: is in 2016 de verkiezing van deze miljardair tot Mr President wel correct verlopen? Zoals hij zich nu weert als een duivel in een wijwatervat om president te blijven, mag die vraag gesteld worden. Corruptie en willekeur: kom niet te dicht bij de waarheid want dan verdwijnt ze! Ik blijf op mijn honger zitten want er zijn veel onbeantwoorde vragen dat dit heerschap oproept.
Allemaal terug jong? Inderdaad, een raar verschijnsel bij de dragers van mondmaskers, dat is de leeftijd van +12j. Die mensen krijgen terug last van jeugdpuistjes beter gekend als 'acne'. Maar met een nieuwe aanduiding: mascne. Spijtig, geen jeugd en geen trauma meer van de bubbeltjes. Een nieuw woord om aan te duiden dat het niet veroorzaakt is door de puberteit maar door het dragen van een masker. Waarvoor dank aan Van Daele, die echt van plan zijn een 'dikke' uit te geven maar dan met corona terminologie.
Inconsistentietolerantie ( vandaag woord bij Van Daele). We zijn bereid om in ons leven, willekeurige en soms onsamenhangende maatregelen van bevoegde instanties te aanvaarden bv tijdens deze corona epidemie. Tolerantie en tolerant zijn tegenover beperkingen die soms logisch zijn maar ook beslissingen die geen logica hebben, bv hotels en voeding tegenover verbod opening restaurants, buiten spelen en geen gocarts op de dijk. We moeten verdraagzaam zijn omdat we 'nood hebben' (vandaag Vlaams woord) aan richtlijnen om onze gedragingen en gedrag aan te passen aan deze uitzonderlijke omstandigheden. En zo blijft covid-19 ons leven dag na dag beheersen of we dat nu willen of niet, al 9 maanden lang. Voor mij een zegen dat er een tuin is, zodat binnen blijven met dit mooie herfstweer geen optie hoeft te zijn. Werken buiten doet deugd! Maar nu ben ik stram en stijf omdat ik gisteren wel veel voorbereidingen voor de winter en de lente van 2021, heb gedaan. Dat moest natuurlijk wel gebeuren, met hulp van de hond. Als ik een putje maak voor een bloembol te planten is dat voor hem een reden om in de overtreffende trap een put te maken. Stiekem bloembollen planten. Het liefst haalt hij de bol eruit om overal te verspreiden en zelf te planten op plaatsen waar ik liever geen bloemen heb in de lente.
Komt er een ander America, zal er een begin zijn van een nieuw beleid? Nog steeds zijn we in het ongewisse wie er de 46e president van de U.S.A. zal worden. Weinig waarschijnlijk dat de 45e president zijn ambtstermijn zal verlengen. Tot grote spijt van deze man, die dan zijn vele verplaatsingen van de Trump Tower in New York naar Mar-a-Largo in Florida of Los Angeles in Californië of een ander golfterrein, zelf zal moeten betalen. Niet dat hij daarom een boterham minder zal moeten eten, want zijn pensioen is nog altijd riant, 210.000$, reisvergoeding, security en nog vele andere voordelen niet bij naam genoemd. En zijn privé vermogen, tot hiertoe niet bekend, is ook wat meer dan waar de modale burger kan over beschikken. Maar regels zijn regels en Air Force One blijft tot nader order ter beschikking van de Eerste Burger. Afwachten wie zich de belangrijkste man op de globe mag noemen.
Ik had gehoopt om het hoofdstuk 'The Greatest President' deze morgen te kunnen afsluiten. Maar 'tussen nu en morgen ligt nog een hele tijd' zei Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), en laat ons hopen dat die tijd besteed wordt aan goed en correct stemmen tellen. Blijkbaar is de slogan 'I'll make America great again' toch iets te diep in het geheugen van de Amerikanen vastgeroest. Stel, dat Mr Trump nog 4 jaar in het Witte Huis resideert, dan is het nog altijd schrik hebben dat hij eens gaat proberen om op een verboden knopje te drukken, gewoonweg om het effect te bekijken. Het is wel de president die zijn volk leerde tweetten en het als belangrijkste communicatiemiddel zag met zijn inwoners, his fellow citizens, en de wereld. De cartoonisten zullen in ieder geval blij zijn dat de mooiste blonde bles van America op post zou blijven. Niet alleen de haarsnit maakt onze golfer zo populair bij de tekenaars. Hij heeft ook een nieuwe kleur van mens geïntroduceerd. Ik leerde in de les aardrijkskunde de verschillende rassen kennen: de blanke, bruine, rode en gele mensen. Nu is er overduidelijke een oranje populatie bijgekomen, maar tot hiertoe nog maar 1 mens gespot met die kleur. Men kan er moeilijk naast kijken want hij woont in het belangrijkste huis van de wereldbol en het wit contasteert goed met zijn kleur. 'Leaving New York' van R.E.M. was deze morgen op de radio te horen, een staat die naar 'Biden' ging. Daarna hoorde ik 'The streets of Philadelphia' van Bruce Springsteen. Die stad in de staat Pennsylvania is nog onbeslist, mossel noch vis, om het woord van de dag te gebruiken. Ik heb dan maar wijselijk de cd van Queen opgezet, die songs voorspellen nooit iets slechts en maken me blij..
Veel ander nieuws valt er niet te rapen. Een duivenveiling waarvan men een miljoenen opbrengst verwacht. Men hoopt vooral op het Chinees geld. Ze zijn verzot op onze Belgische prijsbeesten. Er komt ook bescherming van Langoor, de haas, die met uitsterven bedreigd wordt, zoals zovele akkerdieren. Die moeten echt wel beducht zijn voor de nieuwe maaitechnieken en grasmaaiers die op de velden gebruikt worden. Voor een glimlach richt ik me dan maar weer op de heiligen van de dag. Telkens met verbazing stel ik me de vraag waar al die namen en plaatsen vandaan komen. Ik probeer weer te geven wat al die namen voor herinneringen bij me oproepen. Een zeer plezante bezigheid. Françoise van Amboise, een Franse stad op rijm van de naam. Porfyrius van Efese, porfier is een slijtvast hard gesteente, de kassei. Filologus van Sinope, een filoloog bestudeert met grote liefde de dode talen zoals Latijn en oud-Grieks. Pierus van Alexandrië, 'pieris' een rotsheide plantje. Flour van Lodève gebruikt Engels meel. Vitalis van Bologna eet een kinderkoek. Amantus van Rodez, verzot op amandelen. Een speeltje moet er ook bij zijn: Perpetuus van Maastricht, met zijn perpetuum mobile, een apparaatje dat eens in beweging, uit zichzelf blijft bewegen. Einde
De krant: 11 blz Amerika kiest, 5 blz corona. Verkiezingen: een miljardenverslindende industrie, meer bepaald 2 miljard dollar, voor een democratische vekiezing in de USA. Wraakroepend dat dit bedrag gespendeerd word door twee mannen om baas te zijn in een land dat kreunt onder de armoede, werkloosheid, een penibele zorgverzekering, sociale onrust, en laatst de coronacrisis (die niet bestaat). Heel toepasselijk was het lied op de radio: I need a dollar, van Aloe Blacc. Dat lied werd gebruikt als titelsong van de comedyserie: How to make it in America? Dat hield het maar twee seizoenen vol 2010-2011. Het "Land of the Free and the Brave", zo noemen ze zichzelf graag. Een zin uit hun nationaal volkslied, vastgelegd sinds 1931, toen Herbert Hoover (1874-1964) president was. De eerste strofe ( er zijn er vier) van het gedicht "The Star-Spangled Banner", 'de met sterren bezaaide banier' wordt meestal gezongen. Een gedicht geschreven in 1814 door Francis Scott Key (1779-1843) nadat hij getuige was geweest van het bombardement van Fort McHenry, nabij Baltimore, in 1812. De schrijver koos voor "The Anacreontic Song" een compositie van John Stafford Smith (1750-1836). Een klein weetje: volgens Gore Vidal (1925-2012), schrijver, dramaticus, essayist, is het volkslied een muzikale achtbaan. Het is moeilijk te zingen, de ademcontrole is lastig omdat de tekst geen adempauze biedt. Daarmee verklaarde hij de Amerikaanse gewoonte, om tijdens het zingen, de 'hand op de borst' te leggen en te houden, uit ademnood. De tekst weerspiegelt een beetje de ideologie van de Amerikanen: de eenheid, het patriotische gedachtengoed, de zonden van het verleden wegdoen en uitkijken naar een betere toekomst. Vandaar het succes van de 45e president of America met de slogan: I make America great again!Er zijn ook nog een paar onofficiële volksliederen zoals, America The Beautiful, My Country, Tis of Thee, en natuurlijk God Bless America. Maar The Killers, een Amerikaanse rockgroep zien in hun lied "The land of the free": geen controle op wapens, immigratiepolitiek en raciale spanningen. Voor de volledigheid, The Land of The Free, in The Carab See, or Manhood to Liberty, is het volkslied van Belize sinds 1981. De tekst is geschreven door Samuel A. Haynes (1911-1985) en de muziek is van Selwyn Walford (1899-1977).
Meermaals werd er op gewezen 'ons gezond verstand' te gebruiken. Wel wat is gezond verstand? In Wikipedia staat als eerste vermelding: natuurlijk, onbedorven verstand, zoveel als: luisteren naar de kinderen. Dit weekend was het dus 'eigen belang' versus 'algemeen belang'. Individueel belang op korte termijn versus collectief belang op lange termijn. De roep, dat politiek verantwoordelijk was om de maatregelen van de lockdown sneller door te voeren, had menigeen 'politiestaat' doen roepen nadien. Kijk wat is aangeschaft? Geen WC papier, dat heeft iedereen voldoende. De einddatum van de lockdown is belangrijk: 13 december. Sint Maarten en Sint Niklaas passeren voordien en die moesten toch wel hun voorraad inslaan om al de brave kindjes van speelgoed te voorzien. Dat is de uitleg voor de overrompeling van de winkels!
Iedereen die iets moet hebben van een verzekering, weet dat dit een lijdensweg langs bureaucratische regels, wachttijden, geen antwoord, uitstel, onbekende onbereikbare personen in ivoren torens geplaatst, kan inhouden. Vooral NN, niet voor niks een Nederlander. Iets terugkrijgen of rechtzetten is een lijdensweg en stelt geduld danig op de proef. Alle gesprekken worden opgenomen maar zijn voor de verzekerde nooit dienstig want niet toegankelijk voor de consument, maar genoeg ergernis gespuit.
Vandaag moet een heugelijke dag zijn en worden. Mijn 300e bericht deponeer ik op mijn blog!!!.Dat wil echt wel veel zeggen: 300x 500 woorden, 300x een woord of een citaat of heilige van de dag tegenkomen, 300x plechtig aan mijn desk plaatsnemen bijna tronen, 300x inspiratie voor een verhaaltje. Soms beginnen schrijven zonder weten wat mijn onderwerp zal zijn en het al schrijvend zoeken. Soms met heel veel binnenpretjes beginnen met wat ik allemaal tegenkwam op mijn zoektochten. Zoals deze morgen bij het Vlaamse woord van de dag: ondertas, soutalloore, sous-tasse, telloorke, talloor, teljoor, telloor. Eigenlijk een Frans leenwoord, 'talloir' gewoonweg een hakbord. Er zijn veel woorden die ik als kind hoorde en die nu in onbruik zijn, verdrukt door het ABN dat we moesten spreken om de dialectwoorden weg te krijgen. Iedereen moest dezelfde woorden zeggen en spreken zodat zowel de Limburgers als de West-Vlamingen, en alle tussenliggende gebieden, elkaar konden verstaan. Referentie waren de Nederlanders met hun taal. Mijn leeftijdsgenoten herinneren zich vast wel "Hier spreekt men Nederlands" gepresenteerd door Joos Florquin (1916-1978) Fons Fraeters (1936-2009) en Annie Van Avermaet. Iedere dag 5 min onderricht in het correcte Nederlandse woord, want Vlaams had nog een veel te vele negatieve bijklank als het om woorden en uitspraak ging. Het Hollands moest ingeburgerd geraken. Dus 'telloor' verdween uit ons geheugen en 'ondertas' werd de norm als het gleiswerk moest boven gehaald worden om een koffie te drinken en men het tafelkleed proper wilde houden. Gelukkig is de Hollandse tongval niet doorgedrongen en zijn we nu fier om Vlaams te spreken, een heel gezellige taal. Maar ondertussen zijn er wel veel woorden verdwenen die een verleden van overheersing weerspiegelden. Toch telkens een weerkerend beeld dat andere talen de overhand nemen in onze spreektaal. Nu vooral het Engels dat dominant aanwezig is en ons Vlaams weer verdringt. Is er nù iets Vlaamser dan een koffie met een speculooskoekske? Nee toch. En toch zullen we moeten spreken van een 'biscoff' een 'biscuit by the coffee'. Het bedrijf wil mondialiseren, de expansiedrang is te groot geworden en daar past onze Vlaamse taal niet bij, dat enkel begrijpbaar is in de Lage Landen. 'Speculaas*'is de Nederlandse naam, 'speculoos*' is de Vlaamse benaming, maar niet verstaanbaar in de rest van de wereld. Ik ga nu mijn tasje koffie drinken en mijn onderbordje gebruiken om mijn lekker koekje op te leggen en het zal geen 'biscoff' zijn. Dat is momenteel een beetje uit de gratie.
*Het verschil zit in de kruidenmengeling die de Nederlanders hadden door hun overzeese gebieden en die in Vlaanderen te duur waren om te kopen. Er werd een alternatief gevonden maar de naam duidt het verschil van ingrediënten en kruiden aan.