(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    07-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beurré Durondeau

    3. Beurré Durondeau

    Ook Poire de Tongre

    Toen ik bij ’t begin van het plantseizoen (okt. begin november 1962 ging informeren bij boomkweker Philipsen in Westmalle raadde hij mij dit ras stellig af wegens te schurftgevoelig in de Kempen. Comtesse de Paris was een veel betere keuze. Willy Mahieu in zijn boek “Appels en Peren” rangschikt de fruitrassen in 4 klassen van gevoeligheid voor schurft, van 1. weinig of niet gevoelig tot 4. Zeer gevoelig. Durondeau zet hij in de klasse 2.-3. Beurré d’Hardenpont bv. krijgt 3-4.

    Theyskens kent aan dit ras de meeste verdiensten toe. Middelmatige groeikracht, maar met een formidabele vruchtbaarheid, die het zeer goed doet op kweeonderstam, maar tevens in alle boomvormen.

    Het ras werd in 1811 bekomen door Louis Durondeau, een brouwer te Tongre-Notre-Dame bij Chièvres in Henegouwen.

    Mahieu omschrijft de vrucht als langwerpig, roodbruin en sappig, lichtzurig, met een bijzonder aangename en door sommigen zeer geliefde smaak. Ook goede inmaakpeer. Pluktijd tweede helft september. Eetrijp september-oktober.

     

    07-01-2008, 23:12 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    06-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SEIGNEUR d'ESPEREN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    2. Seigneur d’Esperen

    In mijn Kempische zandgrond heeft dit ras het steeds uitstekend gedaan.

    Matige groeikracht, maar zeer vruchtbare boom. Neemt van nature een mooie, piramidale vorm aan.

    De vruchten zijn iets onder de middelmaat, zeer sappig en zoet.

    Majoor Esperen bekwam deze peer in 1827.

    Rijp begin-midden september. Bij Theyskens is het nog een octoberpeer. In het vroege jaar 2007 plukte ik al op 28 augustus.

    Bij mij is dit een door vogels en insecten zeer belaagde peer bij beginnende rijpheid. Het sein om het plukken niet uit te stellen! Je kan er dan nog een paar weken van genieten. Anders schiet er op enkele dagen niets over.

    06-01-2008, 09:33 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    05-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PEREN VERVOLG

    Peren  Vervolg

    Lijst  van de 12 voorkeurperen van Joseph Theyskens

    1.   Clapp’s favourite

    2.   Seigneur d’Esperen

    3.   Beurré Durondeau

    4.   Beurré Dumont

    5.   Beurré Bosc

    6.   Beurré Six

    7.   Napoléon

    8.   Besi de Chaumontel

    9.   Nouvelle Fulvie

    10.Passe-Colmar (en espalier)

    11.Beurré d’Hardenpont (en espalier)

    12.Joséphine de Malines

     

    05-01-2008, 23:51 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CLAPP'S FAVOURITE

    1.       Clapp’s favourite

    Zeer vruchtbaar ras. Geschikt voor alle boomvormen. Amerikaans ras van iets voor 1860.

    Zeer grote, mooi peervormige vruchten met mooie blos. Heerlijk sappig, maar soms ook wat stenig. Goede smaak, beter in een zonnige zomer. Rijp tweede helft van augustus. Het nadeel is dat de vruchten slechts enkele dagen bewaren.Vlug buikziek. Iets voor volle rijpheid plukken.

    Ik ken de peer al van mijn kinderjaren op de boerderij van mijn grootvader van moeders kant, Jules Vandecasteele, mijn dooppeter, “pette” in ’t West Vlaams.

    De peren waren rijp in de periode dat de dorsmachine kwam, een van de grote gebeurtenissen in mijn prille kinderjaren. Tot 1940 werd die nog aangedreven door een stoommachine, een zware, zwarte machine, “ de duvel” die ter plaatse getrokken werd door paarden.

    Van het stoken herinner ik mij niet veel, maar de indrukwekkende zwarte snoet des te duidelijker. Met een vlam van een soort soldeerlamp werd die roodgloeiend voorverwarmd. 5-6 man grepen de brede aandrijfriem naar de eigenlijke dorsmachine vast. Wellicht waren er ook een paar man die de spaken van het grote aandrijfwiel vastpakten. Op commando werd er getrokken tot de machine puffend in gang schoot. Ik keek met een bang hart uiterst geboeid toe.

    Hier in Zoersel plantte ik ook een clapp’s, die al vlug aangetast werd door perenringwormen. De witte larve vreet slingervormige gangen onder de bast van stam en takken. Plaatselijk gaat het hout dood en gaat de schors barsten. De boom gaat kwijnen. In die tijd werden mijn bomen tevens onvoldoende bemest. Na een tijdje werd de boom gerooid. In de zware Poldergrond te Melsele zag ik enkele jaren terug een zwaar beladen, zeer gezonde boom.

    05-01-2008, 23:49 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    04-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Misschien kunt u helpen ?

    Misschien kunt u helpen ?

     
    “Tijdens een speurtocht naar een gedichtje dat mijn bompa vroeger vaak op zei, kwam ik op uw blog terecht... Helaas vind ik niet meer dan de eerste drie zinnen en net die kende ik nog:); Hoort hoe t waait zei Jan tot Piet...
    Kent u het verder?
    Ik zou het graag terug leren en mijn zoontje het later ook aanleren...
     
    Alvast hartelijk bedankt!
     
    Machteld
     
    PS kent u mss ook het gedichtje Kerstmis Thuis helemaal? (
    hebben wij geen mooie kerstboom, vader heeft hem daar gezet, moeder heeft hem vol gehangen, ik mocht helpen wat een pret
    ....) dat is ook eentje van mijn bompa:)”

    Misschien kunt u de gedichtjes over de noten en Kerstmis Thuis nog ergens opdiepen?

     

    04-01-2008, 13:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een beter geschenk kon ik niet dromen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een beter geschenk kon ik niet dromen

    Mijn zoon Peter, de oudste van de vijf kinderen verraste mij met een formidabele cadeau: de bundeling van van mijn blog.

    De oorspronkelijke doelstelling -  “Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren” - is werkelijkheid geworden dank zij de interesse en soms ook feedback van 90.900 bezoekers die 144.244 bladzijden bekeken.

    Zelf sta ik te kijken hoeveel dingen ik genoteerd heb. De blog is een blijvend stuk van mijn geheugen geworden.

    Mijn grote waardering voor de mensen achter het Seniorennet die dit mede mogelijk hebben gemaakt.

    Dank u allemaal.

     

    02-01-2008, 23:12 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    01-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRUGSE TUIN VAN EEN VOORVADER WILLAEYS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Al surfend bij een voorvader Willaeys

    “In de achttiende eeuw vond Brugge de vrede terug die aanmoedigt tot commerciële en industriële activiteiten en kwam er opnieuw een zekere welstand. De gegoede edellieden en de rijke burgers trokken een ganse bevolking mee in de ambitie tot werken en produceren. De statige herenhuizen en de elegante oranjerieën uit die tijd blijven er de getuigen van.

    In en rond Brugge wedijverden de edelen en burgers om ter mooiste tuin. De bisschop van Brugge, zelf ook lid van de Confrerie van de heilige Dorothea, ontving de tuinliefhebbers op zijn uitstekend onderhouden zomerverblijf Rooigem. De vrijgezel Laurent Van Ockerhout (1746-1815) woonde op zijn "campagne" langs de Diksmuidse heirweg op Sint-Andries en wijdde er zijn leven aan zijn tuin.

    En in de binnenstad dan

    Ook in de historische stad bleef de tuin in ere. We weten het dank zij tekeningen die ervan gemaakt werden en beschrijvingen die we er van terug vinden naar aanleiding van verkopen of in de boedelbeschrijvingen bij nalatenschappen. Het mooiste getuigenis is ongetwijfeld het schilderij, waarschijnlijk van de hand van Jan Garemyn, waar de tuin van het Brugs raadslid François Willaeys en van zijn vrouw Anne-Thérèse Vleys op afgebeeld staat. Gelegen in Groeninge, in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en palend aan de tuin van de Eekhouteabdij, had de tuin van Willaeys alles om te wedijveren met de Franse tuinen. Aangelegd in het verlengde van een moestuin die aan dezelfden toebehoorde, werd de tuin uitgewerkt volgens de richtlijnen van de grote tuiniers van het ogenblik. Hij bestond uit twaalf rechthoekige parterres, sommige met een grasmat, andere met bloembedden of met laagstammige fruitbomen. Kleine monumentjes vrolijkten de tuin op en achterin stond een groot standbeeld in een monumentale nis, omringd door een waterpartij met fontein. De dames koesterden zich in de zon op het grastapijt, de heren wandelden rond of verpoosden op een bank en de tuiniers bemoeiden zich met de goede onderhoud. Rondom verhieven zich de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk, die van de Eekhouteabdij en het Belfort, terwijl het silhouet van de patriciërshuizen langs de Dyver zich op de achtergrond aftekenden.

    Willaeys was op verre na niet de enige die zich om zijn stadstuin bekommerde. Andries-Lodewijk Van den Bogaerde (1726-1799) die tegelijkertijd burgemeester en tresorier van het Brugse Vrije was, wat hem gezag gaf over een groot deel van het huidige West-Vlaanderen, was ook een groot botanicus. “

    © Andries Van den Abeele
    Brugge 1998
    Deze tekst is in boekvorm gepubliceerd door de uitgeverijen Vanhaecke, Brugge en Editions du Perron, Luik.
    Het boek is nog beschikbaar.
    Het bevat talrijke illustraties door fotograaf Hugo Maertens, die van ruime commentaar zijn voorzien.

    01-01-2008, 14:47 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    31-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over het planten van Peren (Vervolg 23-12-2007)

    Over het planten van Peren  (Vervolg 23-12-2007)

     

    “Ik ga zeker meer aandacht schenken aan de bemesting.

    In het verleden plantte ik altijd 4 palen rondom mijn nieuwe aanplant, en daaromheen prikkeldraad omdat er enkele stuks rundvee in mijn boomgaard lopen. Zij vreten anders van de boompjes en duwen ze omver.

    Nu blijkt altijd dat na een paar jaar de grond in het vierkant minstens 15 cm omhoog komt! Er zitten blijkbaar muizen en dergelijke in, de grond wordt erg luchtig, de wortels hangen bijna in het luchtledige. Ik heb een paar keer flink wat koeienmest rondom mijn bomen gegooid, en dit bevorderde de aanwezigheid van wormen, maar die trekken dus weer muizen en mollen aan. Ik zal dus ook maar gaas rondom de wortelkluit aanbrengen in de toekomst, anders helpt er niets. (Verduidelijking: De woelmuizen en woelratten knagen de bast van de wortels, soms met afsterven van de boom tot gevolg.)

    Sinds een paar jaar doe ik boomkorven rondom de stam van de boompjes, de grond wordt dan niet meer los, eerder vastgetrapt, maar dat is dan iets minder erg, hoop ik. Bij mij zijn de eerste vijf jaar cruciaal voor een boompje, als ze eenmaal 10 tot 15 cm dik zijn, dan doen de koeien niet zo veel schade meer.

    Mijn oude rassen haal ik uit een boekje, genaamd Hoogstamvruchtbomen, 136 pagina's 2e druk 1993, een uitgave van de Stichting Landelijk Overleg Natuur- en Landschapsbeheer (in Utrecht).”

    Karel

     

    31-12-2007, 13:12 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    30-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor wie meer wil weten
    Zie reactie van Guy De Kinder en voer in:

    http://www.houtwal.be/vakartikels/steenfruit/perzikbomen-zaaien-oculeren.htm

    30-12-2007, 16:24 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN TUIN BEZAAID MET PERZIKBOOMPJES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een Tuin bezaaid met Perzikboompjes

    Charel omringd door een tak van zijn familie

    Dit jaar kwam ik in het voorjaar en onlangs in de tuin van Charel Bollansee te Pulderbos.

    Ik kon mijn ogen haast niet geloven: overal verspreid over de vrij grote moestuin perzikboompjes.

     

    Ik vroeg Charel naar een verklaring.

     

    “2006 was goed perzikjaar. Ik had  een boom met vele tientallen kilo’s vruchten en ik heb zeker 50 bokalen bewaard + vele kilo’s aan de kinderen gegeven.

    En er zijn zeker zo veel kilo’s afgevallen die ik op de composthoop gooide. De ganse winter hadden de stenen het er naar hun zin.

    Tijdens de lente heb ik de compost over de moestuin verspreid en ondergespit en vervolgens groenten gezaaid. Nadien kwamen perzikboompjes met vele tientallen gewoon te voorschijn, verspreid over de ganse tuin.

    De moederboom heb ik zelf ook uit een steen opgekweekt. Het zijn lekkere, witvlezige vruchten. Het voorbije jaar zat de boom wel in een beurtjaar met slechts een paar vruchten.”

     

    Intussen zijn er al enkele boompjes bij mij uitgeplant. Binnen een viertal jaar hoop ik op de eerste vruchten.

    Ik moet gelukkig niet zo lang wachten, want volgend jaar ga ik alvast in de zomer op bezoek!

     

    Wie meer over perziken wil weten raad ik aan de blog van 18-05-2005 te consulteren. Daarin geeft Fik Dennissen, de perzikspecialist van Wommelgem, de essentie van zijn kennis door.

     

    30-12-2007, 16:13 geschreven door Daantje

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    28-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Info Pear Apple

    Info Pear Apple

    ORIGIN : Cornwall

    Flavour  : Sweet

    Use       : Dessert

    Season  : Second Early

    Flower period : Early

    Comments : A healthy Pigs Nose type. Old variety rescued by

      James Evans.

     

    Ingolf gaf mij deze gegevens door. Zijn enting was mislukt. Ik heb daar een oplossing voor!

    28-12-2007, 23:59 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukte Enten uit Cornwall Cornisch Gilliflower
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gelukte Enten uit Cornwall

    Na de reis van de Nationale Boomgaardenstichting tot in Cornwall (blogs in september 2006) kreeg Jean-Pierre Billen enten toegestuurd door James Evans (blog 18-09-2006).

    Bij de verdeling kregen de geïnteresseerden 3 rassen. Mijn enten zijn alle drie gelukt.

    Cornisch Gilliflower is het ras dat mij het meest aansprak.

    Het ras werd gevonden rond 1800 en al verdeeld in Londen in 1813. De vrucht heeft een ruw uiterlijk, is geelvlezig en komt op smaak eind oktober. De smaak is intens, rijk en aromatisch. Bewaart tot februari.

    27-12-2007, 14:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hocking Green
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hocking Green  Keukenappel van +/- 1860. Ook als eetappel vanaf Kerstmis. Bewaart tot jan. Een dof-groene die geel wordt bij rijping. Vast vlees. Behoudt bij koken zijn vorm.

    Resistent ras tegen schurft en kanker.

    27-12-2007, 13:56 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pear Apple
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pear Apple  Geen verdere gegevens op ‘t ogenblik.

    27-12-2007, 13:54 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    24-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rucola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rucola

    Ik dacht dat de Rucola, de pittige slagroente wel totaal bevroren zou zijn.

    Ze staat er nog fris bij! Foto!

    Vanmorgen kwam er een medewerker van het Bezoekerscentrum van Zoerselbos waar ze een weerstation hebben. Vorige zaterdag had men er – 11,8° C gemeten.

    Dat is hier in vogelvlucht nog geen 2 km vandaan.

    24-12-2007, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    23-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke peren planten
    Welke peren planten


                           
    Hallo Daniel

    Sinds begin dit jaar lees ik trouw jouw blog, omdat jij veel interessants te melden heb. Zelf doe ik ook nogal wat met fruit en groenten, weliswaar niet biologisch maar toch op een vrij natuurlijke wijze.

    Nu wil ik graag nog drie hoogstamperen aanschaffen. Ik woon in NL in de gemeente Hulst, op 50 m afstand van de Belgische grens. Qua rassenkeuze zou ik bomen kunnen planten uit het Waasland, dat hier vlakbij is. De grond bij mij is zand, niet te nat en niet te droog. De bomen komen in gras te staan, in een hoogstamboomgaard waar ook runderen grazen. Mijn ervaring is dat er nogal wat bomen doodgaan, minstens een stuk of acht al, door zaken als droogte, muizen, perevuur of ze kwijnen als gevolg van schurft, soms kanker. Ik heb nu een stuk of zes hoogstammen van gemiddeld 10 jaar oud en toch kan ik eigenlijk nooit een rijpe peer eten.

    Kun jij mij advies geven? Appels doen het bij mij redelijk tot goed, pruimen en kersen gaat ook wel, meestal redelijke tot goede groei en redelijk gezond.

    Behalve gezond en groeikrachtig is mijn enige eis dat er af en toe eens wat lekkere peren aanhangen. En liefst geen modern ras.

    Ik wilde bestellen, bij de NBS:

    -Besi de Chaumontel

    -Conseiller à la Cour

    -Catillac/Pondspeer

    Als reservepeer, ingeval niet voorradig, dacht ik aan:

    -Zwijndrechtse wijnpeer

    -Jodenpeer (Esperen)

    - Bruine Kriekpeer

    Is dit een goede keus? Of heb jij een beter voorstel?

    Ik ben benieuwd naar jouw reactie Daniel.

     

    Alvast bedankt en de groeten

    Karel

     

    Antwoord:

    Het verbijstert mij dat:

    1.     Zoveel bomen doodgaan. 

    2.     Er na 10 jaar nog geen vruchten zijn, zelfs rekening houdend dat het hoogstammen zijn.

    Daar heb ik gewoon geen verklaring voor.  Of bleef  een rijke, organische bemesting achterwege?

    Bij mij is ooit maar één perenboom die hier al stond doodgegaan. Zou het kunnen dat ik te kwistig was geweest met roze korrel? Die heb ik achteraf nooit meer aangeschaft.

    Toen ik deze zomer in Wommelgem een bezoek bracht aan de boomgaard van Paul Boeye had ook hij problemen gehad met afstervende hoogstamperen. (Blog van 31/07). Marguerite Marrilat vormde de grote uitzondering.

    Het lijkt mij intetressant links en rechts in de streek te informeren wat de bevindingen zijn met peren.

    De Boomgaardenstichting biedt een formidabel assortiment aan. Wel was (is?) er het probleem dat er te veel verwisselingen tussen staken. Ik hoop dat je krijgt wat je vraagt.

    Besi de Chaumotel is mij totaal onbekend. Ik heb er mijn documentatie bijgehaald.

    André  Leroy in zijn Dictionnaire de Pomologie van 1867 schrijft uitvoerig over dit  ras dat al beschreven werd in 1675!

    Matige groeikracht. De vruchtbaarheid is gewoon. De vruchten zjn groot. (Op hoogstam kleiner).Vruchtvlees: wit,halffijn, halfknakkend, sappig, steencellen. Sap: overvloedig, zoet-zuur, uitgesproken heerlijk parfun. Laat rijp, tot eind januari, zelfs februari. (Bij een voorgaande beschrijving lijkt het rijpingsstadium nu vroeger te liggen.)

    Volgens Theyskens speelt de grond een belangrijke rol. In een warme, lichte bodem als in het zuiden van de provincie Antwerpen zijn de vruchten uitzonderlijk goed.

    In compacte, vochtige en koude bodems is het resultaat zeer teleurstellend.

    Ik zou de boom,  na het wat hoger aanplanten, voorzien van een berg compost; een dikke boomschijf rond de stam, niet in de plantput.

    Conseiller à la Cour  Leroy beschrijft deze peer als Maréchal de Cour.

    Groeikrachtige boom. Zeer vruchtbaar. Vruchten onder de middelmaat bij zware dracht. Eerste, soms tweede kwaliteit, als het sap te zuur is.

    Het is een Belgische peer van Van Mons. ( In de komende tijd hoop ik de vertaling van ‘Histoire de Pomologie Belge’ van Joseph Theyskens op de blog te zetten.)

    De Catillac, Pondspeer

    Gezonde, groeikrachtige, zeer vruchtbare, grote keukenpeer. Bewaart

    tot april. Uitstekende bakpeer. Net als de eerst genoemde peer al beschreven in 1675.

    De genoemde reserveperen  zijn eveneens de moeite waard.

    Je zou bv ook aan de peer Wilma van Willy Mahieu van Jabbeke, een zeer goede winterpeer, kunnen  denken.

    23-12-2007, 19:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    22-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuws betreffende Brogdale
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nieuws betreffende Brogdale

     

    Ik ontvang net volgende mail van mijn Engelse Fruitvriend Howard Stringer. (Zie blog van 24 sept.)

     

    Hallo Daniel,

     

    You will be happy to know that the National Fruit Collections will remain at Brogdale.

    The Brogdale Trust has lost the new contract and they will now be managed by Reading University, who will be keeping the Collection where it is now.

     

    So you can book for a visit again there. I will tell you how to do this when I know.  It was only announced yesterday (20/12), so neither the Trust, nor the new set-up have made any detailed plans. The new contract will only come into force at the end of March.

     

    For a copy of the Defra announcement see Joan's blog, "Fruit Forum"

     

    Spread this around your circle please. - Howard.

    22-12-2007, 12:24 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peren 2

    Peren 2

    De auteur heeft het over de groeivormen van de bomen.

    Als eerste behandelt hij de piramidevorm (bomen op kwee onderstam) te planten op 3 m van elkaar. Minstens 40 cm tussen de gesteltakken aanhouden.

    Op een oog naar beneden snoeien om vertikale scheuten te vermijden.

    De onderste takken worden veel minder ingesnoeid dan de bovenste.

    Men bevordert de groei van zwakke takken door een inkerving  boven de takinplanting, waardoor de verdere sapstroom geremd wordt en meer ten goede komt aan de onderstaande tak.

    Als 2 komt de Fuseau, de spil- of kolomboom.

    Deze bomen worden geplant op 75 cm tot 1 m van elkaar. We spreken van minstens 100 jaar geleden! En ik die dacht dat dat men toen haast enkel hoogstambomen kende!

    De zijtakken snoeit men op 25 cm, hoogstens op 35 cm.

    Zwakke takken bevordert men door ze langer te snoeien.               Door een dwarse insnede boven der tak aan te brengen.

    Onder de tak maakt men gelijktijdig een vertikale insnede. Deze laatste versterkt nog de sapstroom door het uitlokken van een helende werking.

    20-12-2007, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    19-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP WEG IN KAMEROEN

    Leen (mijn oudste dochter) vandaag op weg in Kameroen

     

    Dag grote en kleine schatten verspreid over dezen aardbol,

    Het is hier vakantie!!! Dat geeft toch zo'n gelukzalig gevoel van niks moet; vrij te gaan en staan waar je wil, (binnen de limieten natuurlijk want er zijn hier ook nog altijd de grote putten in de weg!!!) Waarom is alles altijd relatief!!! Maar enfin : vrijheid. Morgen (Dit is vandaag 19 dec!) vertrek ik met de kindertjes (of eigelijk kinderen, de -tjes is er al af) naar het hoge Noorden van Kameroen. Ik ga het avontuur nog eens wagen met de auto, onze nu 2,5 jarige 4X4 Nissan X-trail. Ik zie er naar uit door de verscheidene landschappen van Kameroen te rijden. Eerst gaat de tocht (Van Douala, de haven- en grootste stad (3 miljoen) van Kameroen), naar de hoofdstad Yaounde, 260 km geasfalteerde weg, maar 3-baansvak en befaamd voor de vele dodelijke ongevallen. (staat zelfs vermeld in Guiness Book of Records) Na Yaounde verder in oostelijke richting naar Bertoua, diep in het regenwoud. Vorige keer hebben we daar miereneter gegeten (met gekookte banaan). Normaal eten (kip, rund, vis, enz. is duur en moeilijk te vinden) Daar overnachten we bij de  katholieke zusterkes. Vorige keer was dat in het stikdonker want de electriciteit was uitgevallen. Gelukkig heb je niet veel licht nodig om te slapen! En boeiend om de volgende ochtend te ontwaken in een kamer die je nooit eerder hebt aanschouwd en nog boeiender om je kleren bij elkaar te zoeken. (Oei, is dat een kakkerlak in mijn schoen? Je krijgt van die eigenaardige gewoonten : telkens je schoenen checken voor je ze aantrekt.) Dan volgt er nog een stuk redelijk goede piste, donkerrode weg door het regenwoud, met wat geluk kom je niet al te veel enorme kamions tegen die gevallen woudreuzen naar de bewoonde wereld (zagerij) voeren want die kerels nemen de hele weg in beslag omdat ze toch de grootste en de sterkste zijn. Gelukkig rijden ze vooral 's nachts. Leuk door de dorpjes te rijden alhoewel er wel erg veel en soms verborgen ezelsruggen (aanschouwelijker woord voor verkeersdrempels) geplaatst zijn. De geiten en honden zijn soms vervelend. Vooral omdat ze zo gewend zijn aan motorgeluid dat ze niet meer boezjeren, luieriken! Luid toeteren helpt op den duur wel. En dan weer een plashalte inlassen voor Isis want die heeft duidelijk de kleinste blaas en drinkt als een kameel. De combinatie is vervelend, vooral als je een lange afstand piste wil afleggen binnen een bepaalde tijd. En rondomrond regenwoud, bomen in alle schakeringen van groen en hier en daar gele en rode  felgekleurde bloemen. De kinderen zijn er snel op uitgekeken. Ik kan ze nu enkel meekrijgen met de belofte dat ze dvd's mogen kijken op mijn widescreen laptop. Dat zal helpen. En af en toe luidkeels meezingen met Natalia of K3 of een vorige Musical die we op school hebben opgevoerd. Tot we een grote put tegenkomen en de CD-speler er de brui aan geeft.... Het lastigste traject is Garoua-Boulai tot Ngaoundere, na de afsplitsing naar Tsjaad. Omwille van het oliepipeline-project is de piste tot daar goed onderhouden maar achter de afsplitsing is het putten troef. Een herademing als je Ngaoundere bereikt, mijn favoriete stadje in Kameroen. Op meer dan 1000 m hoogte gelegen, op het  Adamoua plateau, pittoresk, veel Peul of Fulbe die zorgen voor de melk waar men heerlijke yoghurt van maakt. Mooi paleis van de Lamido, de plaatselijke chef. Met wat geluk zien we een fantasia, een optocht van prachtig uitgedoste paarden en ruiters, de nobelen die hun chef komen  groeten. Die komen aangegalopeerd en stoppen voor hun chef die onder een grote parasol zit, zijn hoofd helemaal ingepakt in een spierwitte tulband die nog juist zijn ogen vrijlaat. Bij vele van die lamido's zie je nog Arabische trekken en een lichtere huidskleur. Deze keer gaan we op een 'ranch' overnachten die voor ornitologen het neusje van de zalm is. Meer dan 200 vogelsoorten kan je daar in de omgeving observeren. We zullen ons best doen en nemen alvast de kijker en het vogelboek mee. Nu gaat de tocht verder door de savanne, het wordt hoe langer hoe droger, mindere bomen, bruine kleuren troef maar als compensatie een oneindige horizon met tafelbergen in de verte. Zaaalig.

    We kunnen  het rustig aan doen want we moeten enkel naar Garoua, hopelijk hebben we wat tijd om de omgeving te verkennen, een wandelingetje te maken, fotootjes trekken tot de kinderen reclameren...

    In Garoua blijven we overnachten bij Bapak Sadjo, een moslimnonkel van Aminou waar we ons thuis voelen en ik ga me informeren over het Benoue Park dat ik graag met de kinderen en moeke zou bezoeken op de terugweg. Buffels, zwarte neushoorns, hippo's enz. maar ook wel een regio met een slechte reputatie wat veiligheid betreft, vandaar eerst even informeren.

    Dan naar Going, zien hoe moeke het stelt, Kerstmis vieren d.w.z. een rondedans met de dorpelingen en bilbili bier drinken. Tweede Kerstdag mijn Amerikaanse collega Vikki met haar dochter en vriend afhalen aan de luchthaven in Maroua, terug naar Going, gaan dansen in een naburige wijk van het dorp en de volgende dag met zijn allen naar WAZA nationaal park. Safari game drive 's avonds en 's morgens en in de namiddag terug naar Maroua waar zij terug op het vliegtuig stappen. Wij terug naar Going en enkele dagen later terugtocht met hopelijk een bezoek aan het Benoue Park...

     

    19-12-2007, 13:51 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    18-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over Peren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Over Peren

    Ik kreeg een echt interessant, oud boekje over peren terug in handen. Dr Joseph Theyskens  Le Poirier  Traité Pratique de sa culture.  Description raisonnée des meilleurs Variétés de Poires à cultiver en Belgique  Histoire de la Pomologie Belge.

    Klein formaat  164 bladzijden. Een publicatiedatum kon ik niet ontdekken.

    Diezelfde man heeft nog een ander werkje gepubliceerd.

    La Vigne  Traité pratique de sa culture sous verre et à l’Air libre suivi de l’histoire des Vignobles de Belgique van 1885.

    Meer gegevens heb ik nog niet kunnen ontdekken. Wellicht is het meer dan 100 jaar geleden gepubliceerd.

    Gegevens uit de praktijk spreken mij zeer aan.

    Mijn ervaring met peren is in vergelijking met appels zeer beperkt. Daar kan dus nog veel aan gedaan worden.

    Rond het begin van de vorige eeuw was de peer nog fruitsoort nummer één in België. “Il occupe le premier rang”.

    De bedoeling is in de toekomst zaken die mij troffen door te geven.

     

    18-12-2007, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!