Zoeken in blog

BBrutal
OOrderly
JJoyful
AAccurate
KKeen
OOld

Name / Username:

Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com
Laatste commentaren
  • grootmoeders apotheek (Gilbert Van Oost)
        op grootmoeders apotheek....
  • Dubai Escorts (alisha jonwal)
        op foto trouw
  • he he (Lieve)
        op Olà
  • altijd leuk (Thea)
        op Olà
  • even terug ? (ani)
        op Olà
  • Goedemiddag (Dirk)
        op Olà
  • 5QShDGKPEe (3JbCKahvYd)
        op foto trouw
  • YlKU5OJqPq4E (Ybq7EG66pRZ)
        op FOTO LOGO ANTWERPEN
  • HTAyCDQA (XYwLsi9VV8)
        op Het loopt niet altijd zoals gepland ....
  • qI9mM8WJ (ZCVhBY2eB)
        op Het loopt niet altijd zoals gepland ....
  • hello hello hello - nice to see you, please visit again!
    hallo, olà, doei, bonjour, bedankt voor je bezoekje!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    NABORAM
  • Hier vind je informatie over borstkanker : website Antwerpen
  • een moeder aan de computer
  • dear son...
  • The good old days.

    Foto
    New Page 1

     

    this picture shows a line of little girls holding hands facing the immensity of ocean waves.
    Alone they might be washed away, but together they stand strong.
    Thank you each for holding my hand somewhere along the way when I was facing a wave of my own.
    I hope you will reach for my hand when your own wave threatens.

     All of us girls,

    Old and young,
    Near and far,
    Hold special memories of good times we've shared.
    We've had our share of hard times when our friends were there to make us feel better.
    We've shared...
    our hearts,
    our time,
    our secrets ,
    our fears,
    our hopes

    and our dreams.
    Let us never break the chain of friends!


    Mrs.Bo and Mr. Silver

    15-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gepensioneerde echtgenoot syndroom....ofwel GES








    Foto: Dr Nobuo Kurokawaxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Gisterenavond keek ik met verbazing naar een reportage op BBC2:

    De reportage heette: This World: en ging over de “The Retired Husband syndrome” (RHS)  Met andere woorden: het ‘Gepensioneerde echtgenoot syndroom’ of GES.

    Nu moeten jullie niet lachen, het blijkt dus over een échte ziekte te gaan dat ontdekt werd door de Japanse dokter Kurokawa.  Volgens hem hebben  in Japan ongeveer 60% vrouwen een gemeenschappelijk probleem, namelijk: hun echtgenoot die met pensioen gaat!

    Na jarenlang alleen thuis te zijn geweest worden de vrouwen ziek bij de gedachte dat ze vanaf het op pensioen gaan,  een hele dag met hun man zullen opgescheept zitten.

    In het programma vertelde mevrouw Takako Terakawa  over haar kwaal.   Zij heeft op korte tijd een verzameling aangelegd van ongeveer  400 teddybeertjes om te knuffelen omdat haar man haar nooit knuffelde.  Haar hele lichaam kwam tot rust tijdens deze knuffelpartij.   De beertjes vervangen haar niet-knuffelende echtgenoot.  Bovendien durft ze over haar probleem niet praten met haar echtgenoot.  Zij is nog een echte onderdanige huisvrouw die stilletjes achter haar man aanloopt en alles voor hem doet.   Mevrouw Terakawa lijdt dus aan (GES) het Gepensioneerde echtgenoot syndroom!

    Vrouwen die opgevoed werden tijdens de jaren vijftig en zestig, de baby-boomer generatie,  worden vaak gewoon nog als een huismeid aanzien, iemand die thuisbleef om het huiswerk te doen en de kindjes te verzorgen.   De taak van de man bestond erin om veel en lang te werken en enkel ervoor te zorgen dat er voldoende geld op tafel lag.

    De werkende,  bijna op rustgestelde echtgenoten,   zijn meestal witte-boorden ambtenaren, die heel vroeg vertrekken naar het werk en enkel naar huis komen om te slapen.

    Deze koppeltjes zijn doorheen de werkende jaren heel ver uiteen gegroeid en elk leidt rustig zijn/haar eigen leventje.    Wanneer de man dan op pensioengerechtige leeftijd komt begint de vrouw zich te realizeren dat ze voortaan elke dag zal met hem zal geconfronteerd worden en altijd in zijn gezelschap zal zijn.   Ze ervaart dit als heel beangstigend want tijdens het huwelijk is haar man voor haar een vreemde geworden.

    Op dit moment breekt dan ook het koud zweet haar uit en begint ze ziektesymptomen te vertonen.  Ze krijgt een  depressie, is soms ook fysiek ziek en vertoont heel vaak ook een obsessioneel gedrag.

    Mevrouw Terawaka verzamelde dus haar beertjes, kreeg uitslag over heel haar lichaam, had maagkrampen, en moest braken wanneer ze aan haar thuisblijvende echtgenoot dacht.

    Dr. Nobuo Kurokawa ontdekte  dit syndroom toen hij over een periode van tien jaar een toeloop kreeg van vrouwelijke patienten van ongeveer dezelfde leeftijd, met dezelfde ziekte symptomen, waaronder dus: depressie, uitslag, zweren, astma en hoge bloeddruk.

    Hij beweerde dat indien de oorzaak van de ziekte niet tijdig werd behandeld de symptomen nog erger werden.

    Meestal zijn de  mannen van deze vrouwen  zich helemaal niet bewust  dat zij zelf  in feite ‘het probleem - de oorzaak’ zijn.

    Maar alhoewel de vrouwen deze symptomen vertonen willen ze in feite niet écht weg van hun man.    Hier in het westen zouden zulke  koppels waarschijnlijk gewoon scheiden, alhoewel...als je zo lang getrouwd bent en van deze leeftijd, dan is het in het westen ook niet zo evident om te scheiden.   In Japan is het wel moeilijker omdat een gescheiden vrouw daar blijkbaar geen aanspraak kan maken op een deel van het pensioen van haar man.

    Een andere oudere dame in het programma vluchtte weg in een obsessionele passie voor een Japanse jonge pop ster/zanger.   Ze ging overal naar al zijn optredens kijken en haar kamer hing vol met  posters van hem,  zoals bij een adolescent.   De ganse dag speelde ze zijn muziek.   Haar man werkte nog,  maar wel ver van huis, hij kwam maar één keer per maand naar huis.   Zij vond het zo heel fijn.

    In het programma kwam de man op een van zijn zeldzame huisbezoeken.  Hij bleek geen monster te zijn, integendeel, een kleine, timide man die volkomen verrast was toen hem verteld werd dat zijn vrouw aan het ‘GES’ leed en dat ‘hij’ de oorzaak van die ziekte was.  Hij had er totaal geen besef van hoe erg het met zijn vrouw gesteld was, zij had er nooit met hem over durven spreken.

    Nu deze ziekte gekend is komt het veel aan bod in TV programma’s en in krantenreportages.

    Omwille van de steeds toenemende vergrijzing begint deze ziekte een veelbesproken item te worden, maar de vrouwen durven er toch niet goed over praten, ook niet onderling met andere vrouwen of gepensioneerden.

    Als het nu in Japan zo is, dan vraag ik me af wanneer deze ziekte zal toeslaan in het Westen, tenzij….het is hier misschien al zover en de vrouwen durven er ook niet openlijk over spreken!?!

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (14)

    18-11-2006
    Dit is ee fenomeen ....
    dat past in een algemene strategie om van iedere verandering in het leven die doodnormaal is een ziekte te maken. Het past bij het premenstrueel syndroom, het menstrueel syndroom de menopauze, de osteoporose, de andro- of penopauze van de man, ADHD bij het kind en volwassene. Zelfs zwangerschap wordt bijna als een ziekte aanzien. Normale dingen worden opgeblazen tot ziektes en kort nadien verschijnt er een wonderpilletje voor. Als dit aanslaat zoals bij cholesterrolverlagende pillen dan wordt de normale grens wat herzien. Tijdens mijn carrière als arts heb ik de normale waarden van cholesterol zien dalen van 300, naar 250, 220, 200 ,190. Nu blijkt uit een laatste studie dat de statines (cholesterol verlagende medicatie) niet alleen cardiovascular beschermend werken bij mensen met een verhoogde cholesterol maar ook bij deze met een normale cholesterol. Besluit: wat doet de cholesterol er toe we zullen allemaal wel een pilletje slikkne zeker.! Geloofwaardig ??? Als mensen zo op elkaar uitgekeken zijn dat ze elkaar niet kunnen luchten dan hoef ik dat geen ziekte te noemen. En de dame met de knuffelbeertjes was volgens mij al ziek voor haar echtgenoot thuiskwam.

    18-11-2006 om 02:29 geschreven door Dr. Ollie


    16-11-2006
    GES
    Nu weet ik direct wat L. als speciale ziekte heeft, de GES! Als ik nu zo bedenk wat L. allemaal heeft gekregen sinds ik mee de karweitjes doe thuis, 't is niet te schatten. Allé en dan denkt een mens dat hij goed doet met mee te helpen in huis. Is die Jap wel goe bezig? Moet die dat nu ook nog openbaren? Weet je wat? 'K heb juist gedaan met strijken en terwijl ik hier zit te schrijven en naar Boccelli luister is L. weeral naar de Lady's Movie Night...en dan klagen dat ze niet door hun werk geraken omdat de man overdag in de weg loopt. Ja zeg...

    16-11-2006 om 21:36 geschreven door Pedro


    nee hoor
    Gelukkig hebben manlief en ik dit soort problemen niet echt gehad en dat terwijl hij al op 53 jarige leeftijd voorgoed thuis kwam vanwege ziekte. Wij hebben gewoon geprobeerd er zo goed mogelijk van te gaan genieten en ondanks allerlei lichamelijke problemen lukt dat ons nog steeds aardig. Al zeg ik het zelf. Groetjes Thea


    16-11-2006 om 21:04 geschreven door thea


    winterslaap
    Hoop dat mijn ventje tegen die tijd een leuke hobby aankweekt. S'zomers tuiniert hij graag maar ik kan hem toch geen winterslaap laten houden?? liefs
    naaminzalmkleur6hb.gif

    cooltext30455839dq0.jpg

    16-11-2006 om 18:51 geschreven door sien


    ***
    In Europa is iets gelijkaardigs besproken , vorige week in Flair las ik een artikel over de hele dag samen en leven en slapen, het is inderdaad niet gemakkelijk om héle dag op mekaars lip te hangen en komt zeker de relatie niet ten goede, alhoewel er toch vrouwen zijn , die er geen probleem van maken en zelfs blij zijn dat hun man eindelijk in pensioen is om dan samen nog wat dingen te doen in hun oude dag, zoals reizen bv ik heb de uitleg van de psychologe hierover nog niet gelezen(in Flair) liefs, Nicole

    16-11-2006 om 17:54 geschreven door nida1952


    groetjes van Vif en kwispel
    Gelukkig heb ik dat probleem niet met mijn ventje,neen hoor de dagen zijn te kort voor ons ,ja smoelt als hij verliest bij de scrabbel maar als ik eerlijk ben ik ook als ik verlies zodus is er toch een van ons beide die lachend rond loopt,hahaha ik hoop dat we nog heeeeeeeeel lang samen kunnen blijven.Groetjes van Vif en Willy en de kwispel.





    16-11-2006 om 11:34 geschreven door vif


    15-11-2006
    haha
    Ik heb dat syndroom al jààààààren... myette

    15-11-2006 om 20:44 geschreven door Myette


    foute oplossing
    "Breng zo weinig mogelijk tijd door met je man en ga in therapie" is de raad die deze dokter aan die echtgenotes geeft. Dat vind ik dus fout.

    15-11-2006 om 19:29 geschreven door jan


    ..
    Natuutlijk hebben veel mannen de zelfde allergie. Boebels, rode vlekken, slapeloosheid, bij het gedacht nog maar om nu hele dagen op dat ander wezen te moeten kijken. Ze gaan dan alle dagen vissen en brengen de vis mee naar huis als bewijs, soms nog diepgevroren. Dan zijn er ook weer degenen die elkaar voor het eerst leren ontdekken, je moet dan beiden wel wat van antiek houden.

    15-11-2006 om 16:42 geschreven door Ludovikus


    en andersom ?
    Hmm, ik ben nu huisman en mn vrouw werkt.
    Kom ik nu straks ook in aanmerking voor GES?
    LOL, nee ik denk dat het wel mee zal vallen.
    Mn vrouw en ik zijn beiden eigengereid genoeg om toch wel onze gang te gaan.
    Kussie.

    15-11-2006 om 14:43 geschreven door caerwyn


    ges
    'k weet het...veel te lang gewacht om nog eens te reageren, lieve schat, sorry daarvoor...GES : niet mij besteed hoor, heb mij nooit zo goed gevoeld dan sedert het brugpensioen van mijn ventje, maar het is toch geen verschijnsel van deze tijd hé : ik hoorde 25 jaar geleden vrouwen al klagen dat ze nu de baas niet meer waren in de keuken en dat "hij" zich overal mee moeide nu hij met pensioen is. ik heb de indruk dat vrouwen over het algemeen (tenminste degene die ik ken)juist heel gelukkig zijn, nu hun man niet meer hoeft te gaan werken. ik veronderstel dat er een groot mentaliteitsverschil is met de japanners.dikke kus

    15-11-2006 om 12:10 geschreven door paz


    Hij begint er al over te spreken, maar
    ik mag er niet aan denken dat mijn ventje ganse dagen rond mijne rok zal hangen en in mijn potten zal snuffelen met alle commentaar van dien. Kvoel mij al ziek als ik eraan denk.

    15-11-2006 om 10:12 geschreven door venus


    de knuffelgeneratie
    Goedemorgen Bojako,ik kan daar heel goed inkomen,en het wordt tijd dat hier ook eens een campagne wordt opgezet,dat mannen weten waar ze aan toe zijn,en heel misschien rekening gaan houden met hun vrouw,het moet bespreekbaar zijn,want ik vrees dat ook hier in het westen dit gaat binnensluipen als een gif.Ik wil de man hierbij niet afbreken,hij moet nu eenmaal hard werken en centen binnenbrengen,maar ook de vrouw moet hard werken thuis,zeker als er kinderen zijn (heb ik zelf ondervonden,hoe zwaar het is) maar meestal wordt daar geen rekening mee gehouden,men vindt dat vanzelfsprekend.Dus maak afspraken en overleg voor je op pensioen gaat,praten helpt en een beetje begrip voor elkaar kan wonderen doen.Zo dat was mijn mening daarover,groetjes en dikke knuffels,als het mag van uw ventje.Pietje-bob

    15-11-2006 om 05:20 geschreven door peeters robert


    Ziek
    Met verbijstering gelezen, wist niet dat ik ziek was, maar kamp al jaren met dit probleem.
    Na jaren alleen zijn, angst om, en met tegenzin je zelfstandigheid te moeten opgeven.
    Ik vind de LAT relatie die we nu hebben prima.
    Maar knuffel niet, en hoewel hij een echte droomvent is, zie ik een beetje met tegenzin op naar zijn nakende pensioen.
    Ik noem het zelf egoisme van me, een kluizenaarssyndroom.
    Ik hoop dat die chinezen er ook vlug een pilletje voor vinden, want ik wil knuffel echt niet kwijt.

    15-11-2006 om 05:07 geschreven door huismusje/troubadoerke




    Inhoud blog
  • Olà
  • een kat op een hete tinnen dak ...
  • lalalalala....die mooie zomer ....
  • to blog or not to blog ...
  • warm en koud en besparingen ...
  • het moet niet altijd serieus zijn .... :-D
  • een stadje doen ...
  • nooit gedacht dat ik zo iets zou posten ...
  • Op verzoek van veel vrienden hervat ik mijn blog …
  • eventje terug ...

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Sugar mummy
  • Sugar mummy
  • Sugar mummy
  • Sugar mummy
  • Sugar mummy

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    100%
    150%
    200%
    LOEP


    Foto

    kleinzoon 1


    Foto

    kleinzoon 2
    Foto

    kleindochter
    Foto

    kleinzoon 3


    Foto

    kleinzoon 4


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    spreukenengezegden
    blog.seniorennet.be/spreuke
    Startpagina !

    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • HUISMUSJE 1

  • Zoeken met Google




    Archief per maand
  • 01-2017
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 12-2005
  • 11--0001

    ik zou niet nee zeggen indien ze het moesten vragen...
    maar ze vragen het niet......

    I wouldn't say no if they asked me....
    but they don't ask me.....


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • voor info over dyslexie moet je bij sprankel zijn!

  • Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • of voor nederland bij Balans


  • Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • kING OF THE CASTLE

  • Je zet bij 'King of the castle ' wel best eerst mijn blogmuziekje af en wacht even tot het bestand gedownload is...de tekst is bangelijk.
    Before you open this link, turn off my blog music at the top right!
    Wait until it opens...listen to what he sings - it's worth it!


    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!