WIE ZIJN WIJ? Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites). Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
14-05-2013
VRT-taalraadsman Hendrickx nuanceert
Op 9.5 vroeg ik de mening van Ruud Hendrickx over een volgens mij foutief woordgebruik in het TAAL(!)programma Man over Woord. Zie mijn blog van diezelfde datum; daarin beloofde ik mijn bezoekers om de eventuele reactie van dhr. Hendrickx in een volgend blog op te nemen, ook als zijn antwoord negatief zou zijn. Vandaag stuurde hij mij de volgende mail, waaruit blijkt dat Kommaneuker qua Nederlandse taal inderdaad niet zo onfeilbaar is als sommigen van zijn vrienden en blogbezoekers denken Ziehier wat Hendrickx mij schrijft:
Geachte heer B ,
Volgens taaladvies.net zijn beide constructies standaardtaal. De constructie met me of ons is gebruikelijker in België dan in Nederland. In Nederland wordt ze als formeel aangevoeld, juist omdat ze in een religieuze context (laat ons bidden) wel voorkomt.
Als liefhebber van mijn moedertaal ben ik een trouw en enthousiast abonnee van Taalmail, een regelmatig verschijnende internetuitgave van de VRT, waarin VRT-taalraadsman Ruud Hendrickx uitstekende taaltips geeft. Het gebeurt nogal eens dat ik hem via e-mail zijn mening of advies vraag en meestal hoef ik niet lang op zijn deskundig antwoord te wachten. Vandaag stuurde ik hem de volgende tekst en ben benieuwd naar zijn eventuele reactie; mocht die er komen positief of negatief - dan publiceer ik die zeker op mijn blog. Ziehier de (cursieve) tekst die ik zojuist verstuurd heb:
Geachte heer,
Tijdens het taalprogramma "Man over woord" van 7 mei op Canvas zei (neerlandicus?) prof. Dominiek Sandra: "laat me zeggen...", terwijl hij duidelijk bedoelde "laat ik zeggen". Ik durf niet te beweren dat Sandra een echte fout maakte (je hoort ook vaak "laat ons hopen, laat ons bidden...", in plaats van "laten we ...") maar toch verraste hij mij. Wat denkt u?
Met vriendelijke groeten, enz.
TOE(kom)MAATJE. Een goede politicus moet zich (kunnen) houden aan de richtlijnen van zijn partij. Daar is niks verkeerds mee: als partijleden al te gemakkelijk naast het officiële (partij)potje plassen, verliest die partij haar geloofwaardigheid. Ik zou dan ook een slechte politicus zijn: ik zou in principe immers te vaak mijn overtuiging volgen, ook wanneer die zou indruisen tegen de officiële richtlijnen.
Les extrêmes se touchent, zeggen de Fransen. Dat moeten zij weten, wij zeggen gewoon De uitersten raken elkaar. Dit gezegde is zeker toepasselijk op mij en mijn wederhelft. Wij delen nu al 56 jaar samen niet alleen lief en leed (neem dat gerust letterlijk) maar ook enkele plezierige hobbys (kijk maar in de linkerkolom hiernaast: Wie zijn wij?). Op andere gebieden lopen onze smaken en gaven dan weer enorm uiteen (les extrêmes!) maar das voer voor een andere keer. Sporten en bewegen is gezond. Klopt, maar naarmate de jaren vorderen, komen de fysieke grenzen onvermijdelijk dichterbij. Tot voor kort gingen wij nog 1 à 2 keer per week tafeltennissen en sommige jongere clubleden zijn wel wat jaloers op onze fysieke conditie (al verliezen we meestal maar dat vinden we minder belangrijk dan het plezier van het spelen zelf). Verder zijn we regelmatige wandelaars en proberen toch elke week zon 7 à 10 km te stappen (lang geleden was dat een pak hoger). De laatste maanden hadden we echter beiden af te rekenen met valpartijen, weliswaar door verschillende oorzaken. Met enig sarcasme zou ik kunnen zeggen dat we solidair zijn in het vallen: als de ene valt, dan euh valt de andere mee, een echte meevaller dus... Vorige week kreeg oma Komma van de dokter de uitdrukkelijke raad om pingpongen en wandelen voortaan drastisch te beperken. Voor mij geldt er voorlopig nog geen verbod, al ben ik momenteel nog herstellend van zon solidariteitsmeevaller N.B. Mochten sommige blogbezoekers de neiging voelen opkomen om hun medelijden te betuigen met onze sportieve beperkingen: NIET DOEN lieve mensen! Dietwee zielige oudjes van 81 hebben nog zoveel boeiende hobbys en interesses (om van de deugddoende familiale en sociale contacten nog te zwijgen) dat een beetje inlevering op pingpong en kilometers geen bedreiging vormt voor hun geluk!
TOE(kom)MAATJE: enkele taalblunders, opgevist uit de media: - uit een in memoriam: Een hersentumor trof hem in hart en nieren (GVA) - 'Pensioenfondsen stoppen beleggingen in landmijnen' (Utrechts Nieuwsblad)
Spelling is geen taal; belangrijke steun uit onverdachte hoek
In mijn blog van 21.12.2011 Weg met hét Dictee, leve de taal!ergerde ik mij aan het zwaar overdreven belang dat heel wat kringen (onderwijs bv!) hechten aan Spelling en Dicteewedstrijden, ten koste van Taal. Zo schreef ik onder meer: ( ) dicteefreaks zijn blijkbaar zo geobsedeerd door de spellingvan woorden, dat ze geen tijd meer overhouden om na te denken over het juiste gebruikervan. Ze doen mij denken aan mensen die alle onderdelen van een auto tot het kleinste schroefje kunnen beschrijven maar zakken voor hun rijexamen ( ); ik hoop de dag nog mee te maken dat er naast Dicteespelletjes ook eens serieuze Taalwedstrijden georganiseerd worden. Komaan Canvas en VRT-taalraadsman Ruud Hendrickx: waar wachten jullie op?! ( ) In Neerlandia, Nederlands-Vlaams tijdschrift voor taal, cultuur en maatschappij, waarop ik geabonneerd ben, verscheen deze maand een interview met onze Vlaamse schrijver Tom Lanoye, waarin deze dezelfde stelling verdedigt. Ik citeer daaruit: Spelling is geen taal. Het is een bij voorbaat mank mechaniekje om taal neer te schrijven. Hooguit een partituur, maar nooit de symfonie zelf.
TOE(kom)MAATJE. Hoe leer ik gemakkelijk 'aantwaarps'. (bron onbekend) De truc in deze wereldtaal is eigenlijk gewoon: een hele zin herleiden tot 1 woord:
Dat had je niet gedacht he? -Dadoddenichedochtei Ze hebben u in de maling genomen -Zemmenoeligge Ze was het moe -Zewieretbeu Hij neemt alles mee -Aschaardallesmej Het is er echt aan te zien -Geziegeterbegoton Hij praat nonsens -Azeiwerriswa Hij kon er niet opkomen -Akwammerniejoep Dat is zeer goedkoop -Dasbekaanstverniet Hij heeft het in de gaten -Ajeigeteur
Op 15.03.2013 wijdde ik een blog aan een musical Hercules, die volgend weekend 5 en 6 april in Sint-Niklaas wordt gespeeld onder regie van een van mijn 13 kleinkinderen Hij vroeg mij de volgende link naar het promotiefilmpje over het evenement op mijn blog te zetten, wat opa uiteraard met veel plezier hierbij doet: surf maar naar http://www.youtube.com/watch?v=zLGwW1r797E
Onlangs kreeg ik een uitnodiging voor een cursus Valpreventie. Ik heb er niet voor ingeschreven, ik kan me namelijk interessantere onderwerpen voorstellen. Mijn gedachten gingen echter ineens uit naar het woord Val(len) zelf. Ik voelde dat dat woord mij eindelijk nog eens stof kon bieden voor een blogje. Ik begon te zoeken en hoe langer ik zocht, hoe meer woorden rond val(len) mij te binnen euh . vielen. Daar gaat-ie (en ik sla er beslist nog over): aanvallen, voorvallen, tegenvallen, meevallen, samenvallen, uitvallen, uiteenvallen, bijval(len), bevallen, invallen, overvallen, toeval(len), vallen onder /buiten /binnen / naast , binnenvallen, ongeval, waterval, lichtval, regenval, sneeuwval, een klemtoon valt, iets valt op, iemand valt op knappe vrouwen, een eis laten vallen, Een verrassend aspect van dit taalspelletje vind ik, dat die woorden soms nauwelijks of helemaal niets (meer) te maken hebben met de oorspronkelijke betekenis van Vallen!
TOE(kom)MAATJE. Een leuke taalkronkel in de Kinderpagina van het tijdschrift Natuurbehoud: Ook jij kunt bramenjam maken! Pluk een emmertje bramen ( ) en doe ze samen met je papa of mama met een pak geleisuiker in de pan.
In zijn vorige blog schreef deze fiere opa over een concert door zijn zoon Nico (violist) samen met diens dochter Barbara (piano). Zeer binnenkort (5 en 6 april) volgt een nieuw familiaal optreden: Jascha (zoon van Nico, jawel..) regisseert voor de derde keer een musical, met een 20-tal uitvoerders en nog een handvol medewerkers achter de schermen. Voor het schilderen van de (+/- 20) decors (elk 1mtr x 1,5mtr!) en het naaien van de meeste kostuums (breed te interpreteren: er komen ook veelkoppige monsters, harnassen e.d. aan te pas) dacht onze kleinzoon onmiddellijk aan . Oma! Die reageerde direct enthousiast. Er zijn twee affiches gedrukt, waarop onder meer enkele van de door oma genaaide kostuums voorkomen. Van de decor-doeken (vóórstudies op kleiner formaat) heb ik fotos genomen, ook daarvan toon ik er hierbij enkele; de kleuren verschillen helaas wel wat van de originelen, maar dat ligt aan de fotograaf... TOE(kom)MAATJE. Het gezelschap van Jascha heeft ook een (volgens opa en oma zeer verzorgde ) website: http://www.muze-cal.com , waarop eventueel geïnteresseerden nog heel wat meer info zullen vinden.
Affiche nummer 1: (de 3 kostuums rechts komen uit de naaikamer van oma..., zij schilderde ook de achtergrond: de berg Olympus, waar de goden wonen...)
Affiche nummer 2: ook hier zijn de kostuums genaaid door oma Komma
de volgende afbeeldingen zijn vóórstudies voor de eigenlijke decor-doeken
Onze zoon Nico (violist) en zijn dochter pianiste Barbara (ons oudste kleinkind) zijn al vele jaren professioneel actief in de (klassieke) muziekwereld, als leraar, solist of lid van ensembles, maar het is pas sinds de laatste jaren dat zij af en toe ook samen optreden. Voorbije zondag 3 maart was dat weer eens het geval, meer bepaald in de prachtige ruime zaal van de Muze van Meise, en omdat Meise niet zo ver van onze woonplaats gelegen is, wilden we dat concert niet missen. Zowel het programma als de vertolking was trouwens schitterend; de meest subtiele nuances tot de sterkste fortissimos kwamen tot hun recht. Het enthousiast slotapplaus door het publiek bewees dat je geen (groot)ouders van de solisten hoefde te zijn om onder de indruk te zijn van de artistieke prestaties van vader en dochter. Onder het publiek waren er ook enkele relaties van de solisten; na het concert nodigde een van die vrienden ons en de solisten uit tot een brunch in zijn gezellige woning niet ver daarvandaan. Een onverwacht en vriendelijk aanbod, dat wij in dank aanvaardden en waardoor we niet alleen vertroeteld werden met een heerlijke en gevarieerde brunch maar ook kennis mochten maken met een sympathieke vriendenkring van Nico en Barbara.
TOE(kom)MAATJE. Nico telt onder zijn nakomelingen nog een ander artistiek talent. Zijn zoon Jascha organiseert binnenkort een musical, geïnspireerd op het verhaal Hercules uit de Griekse mythologie. En hou u vast! ook Oma Komma speelt daarin (zij het achter de schermen) een belangrijke rol: zij heeft al een groot aantal decorstukken geschilderd en diverse kostuums genaaid. Maar daarover schrijf ik binnenkort een blog.
1) Dank voor het enthousiast slot-applaus:
2) Curricula die er mogen zijn...
3) Het indrukwekkende programma in Meise:
4) Nico en zijn allereerste oefeningskes:
5) Weer vele jaren later: baby Barbara in de ban van papa's vioolspel....
6) ....... en weer "een beetje" later tijdens een solorecital
GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft. In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog.... Maar gelukkig mag ik op mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).