
Het huis van Oscar van Rompayxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Op vrijdag 12 september 2008 vond de feestelijke opening plaats van het Huis van Oscar , de schitterend gerestaureerde burgerswoning van schilder Oscar Van Rompay in de Vredebergstraat nr 6 in Lier. De Netestad is daarmee een waardevol museum rijker.
Schilderijen, tekeningen, origineel meubilair en huisraad, kan de bezoeker bewonderen in het gekende Witte Huis naast het Hof van Aragon.
Het depot bevat o.m. een 1000-tal tekeningen en tientallen schilderijen.
Op het gelijkvloers en de bovenverdieping krijgt men een uitstekend overzicht van de belangrijkste thema's in het werk van de grote vriend van Timmermans: o.a. stillevens, naakten, het circusleven en Parijs. De beherende, particuliere vzw zal in het tuinatelier tevens ruimte geven aan jonge, talentvolle kunstenaars. Daar kunnen tevens lezingen, poëzieavonden, kamermuziekprogramma's, aperitiefconcerten enz... doorgaan. De glorieuze tuin (1600m2) kan gehuurd worden voor recepties en avondnocturnes.
Voor info over de openingsdagen en -uren kan U bellen op 03/488.71.22 of surfen naar de mooie website
www.huisvanoscar.be.
Het huis van Oscar van Rompay
In het centrum van Lier staat het Huis van Oscar, de voormalige woning van kunstschilder Oscar van Rompay (1899-1997) en zijn vrouw Jeanne van der Wee (1904-1981). Ze kochten het bestaande huis annex lakenhandel in 1936 en veranderden dit - met behoud van het oorspronkelijke aanzicht - in een woning met schildersatelier. Oscar en Jeanne woonden hier tot het eind van hun leven.
Het werk van Van Rompay wordt er in zijn oorspronkelijke context bewaard en tentoongesteld; het pand staat open voor diverse culturele manifestaties.
Oscar van Rompay, kunstschilder
Aan de Antwerpse Academie maakte de politiek geëngageerde leraar Juliaan de Vriendt een grote indruk op Oscar. In deze periode maakte hij tevens kennis met Felix Timmermans. Het was het begin van een levenslange, persoonlijke vriendschap en belangstelling voor elkaars werk.
Van Rompay vond zijn inspiratie in de kunst uit het verleden, bij Spaanse schilders als El Greco en Goya en in de 17de-eeuwse Vlaamse en Hollandse School. De Franse impressionisten vormden echter zijn grote voorbeeld. Zijn bewondering voor hun werk leidde tot een verblijf in Parijs. Leermeesters vond de jonge schilder in de vrije ateliers, vrienden en gelijkgezinde kunstenaars in het artistieke milieu.
Aanvankelijk legde Van Rompay zich vooral toe op intimistische interieurs en stillevens in een voornamelijk donker palet. De belangrijkste doeken zijn in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan, wat rest geeft dus een onvolledig beeld.
De werken die daarna ontstonden, kregen een ander karakter. Lichtere en fellere kleuren bepaalden veel meer het schilderij.
Lier en omgeving vormen het onderwerp bij uitstek. De reizen naar Parijs en het zuiden en de fascinatie voor het circus maakten van beide eveneens voor de hand liggende themas. De belangstelling voor het stilleven bleef, daarnaast schilderde Van Rompay ook portretten en naakten.
De tuin van Oscar en Jeanne
De tuin (ca 1600 m²) bestaat uit een siertuin met park allure en een traditionele groenten- en fruittuin. De beplanting dateert vooral uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
Centraal in de siertuin ligt het grasperk, omzoomd met een aarden pad. De aanplanting is grotendeels wintergroen. Er staat een kleine houten serre en een houten tuinpaviljoen, deels met glas, deels open.
Na de aankoop van de woning hebben Jeanne en Oscar het bestaande atelier tot schildersatelier laten ombouwen met ernaast een duivenhok (uniek, want met modernistische trekjes).
De groenten- en fruittuin is traditioneel, en bestaat uit vier met buxus omheinde plantenvakken verdeeld door een lengte- en een dwarspad. De bloemenvariëteiten, de fruitsoorten en hun beplantingswijzen zijn een zeldzaam gegeven in een stadstuin.
De druivenserre is een mooi voorbeeld van houten serrebouw op een stenen plint. Jeanne en Oscar hebben de tuinstructuur en -architectuur zorgvuldig bewaard. Bovendien heeft deze tuin steeds voor een groot deel in hun levensonderhoud voorzien.
Het geheel vormt een uniek voorbeeld van traditionele tuincultuur voor nut en sier in een Vlaamse binnenstad.
De plek
In de 17de eeuw stond op deze plek de meisjeskostschool van het Vredebergklooster, opgetrokken door reguliere kanunnikessen van Sint-Augustinus in 1611. Het klooster en de school werden tijdens de Franse bezetting in 1797 afgeschaft en als nationaal goed verkocht.
In 1808 werd de weverij van het Lierse textielbedrijf De Heyder & Co in de gebouwen ondergebracht. De firma verhuisde in 1835 naar het Nederlandse Leiden en klooster en school werden gesloopt. Vervolgens kocht het echtpaar Verrijdt-Van Pelt de grond die grenst aan de Vredebergvliet, liet er een woning bouwen en vestigde er een lakenhandel.
Jeanne en Oscar
Oscar van Rompay was de eerste zoon van schoenmaker Petrus van Rompay en Josephina Charle. Zijn moeder kwam in 1906 bij een keukenbrand om het leven en Oscar werd opgenomen in het gezin van zijn grootvader Charle. Die spoorde hem aan les te volgen aan de Lierse tekenschool.
Het traditionele onderwijs zei Oscar hoe langer hoe minder en in 1915 ging hij naar de Antwerpse Academie. Na zijn afstuderen in 1919 vertrok Van Rompay naar Parijs. Zijn vader vergezelde hem en voorzag in hun levensonderhoud.
De militaire dienstplicht riep Oscar in 1921 naar België terug. Nadien vestigde hij zich opnieuw in Lier. Hij sloeg weer aan het tekenen en schilderen, onder andere op de Vismarkt. Daar stond ook het ouderlijk huis van Jeanne van der Wee, dochter van Gustaaf van der Wee en Charlotte de Vogelaere, eigenaars van de Lierse schoenfabriek, Corona Shoe.
Na hun huwelijk in 1926 begonnen Jeanne en Oscar een kanthandel waarvoor hij patronen tekende. Een jaar later startte Jeanne met een schoenenwinkel, Oscar wijdde zich vanaf dat moment volledig aan zijn kunst.
Huis, tuin en collectie zijn eigendom van de nog door Van Rompay in het leven geroepen vzw Oscar van Rompay. In 1992 werd het huis als monument beschermd, in 2003 de tuin.