lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR113 - 25KM500 - 2:13:59
  • TR112 - 11KM000 - 0:53:06
  • TR111 - 13KM300 - 1:02:04
  • TR110 - 16KM200 - 1:18:01
  • TR109 - 12KM300 - 1:06:02
    Zoeken in blog

    03-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR93 - 10KM600 - 0:50:59

    Het weer.

    Er was veel bewolking maar het bleef meestal droog. Vanaf het westen ontwikkelden zich enkele opklaringen. Een lokale bui bleef mogelijk. In de loop van de namiddag werd het weerbeeld onstabieler met soms wel opklaringen, maar vanaf het westen ook meer buien. De maxima lagen tussen 11 en 15 graden. De zuidwestenwind waaide matig en over het westen soms vrij krachtig. Aan zee was de wind eerder krachtig. Er waren rukwinden mogelijk tussen 50 en 65 km/u, vooral dan over het westen.

    Actueel.

    De militaire steun van België aan Oekraïne is sinds het begin van de oorlog opgelopen tot een miljard euro (!). De federale regering heeft tot nu toe 25 pakketten met militaire steun goedgekeurd. Het meest recente dateert van afgelopen vrijdag, toen de regering 100 miljoen euro vrijmaakte voor het onderhoud van de F16-gevechtsvliegtuigen die worden ingezet door de internationale coalitie die Oekraïne steunt.

    In de militaire steun die sinds 24 februari 2022 wordt vrijgemaakt, zitten onder meer voorraden, brandstof en industriële aankopen. De geleverde steun wordt gecoördineerd met de coalitie die Oekraïne steunt om ervoor te zorgen dat de hulp complementair is en zo goed mogelijk is afgestemd op de noden van de Oekraïners.

    De Belgische Defensie zal in elk geval blijven ingaan op de verzoeken van Oekraïne, hetzij door schenkingen uit haar voorraden, hetzij door het aanwenden van onze industrie. En de algemene defensiesteun aan de Oekraïense strijdkrachten zal zo lang als nodig worden voortgezet.

    Wordt dus zeker vervolgd!

    De run.

    Het moest toch terug tussen de buien door gebeuren. Niet dat die zo talrijk waren, maar toch. Je moet dezer dagen toch het nodige geluk hebben om het min of meer droog te houden. Ik liep gemakkelijk. Het is reeds enige tijd dat ik over de conditie niet te klagen heb. De komende dagen zullen er iets minder kilometers worden gelopen.

    Details: 4.49/km - 641 c - 170 pasfrequentie - 10,6°.





    03-04-2024, 14:40 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    02-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR92 - 12KM200 - 0:59:41

    Het weer.

    Vandaag werd het wisselend tot zwaarbewolkt en trokken er in de loop van de dag buien van west naar oost over het land die lokaal behoorlijk pittig werden. Op het einde van de namiddag werden de opklaringen tijdelijk breder en werd het ook droger. De maxima lagen tussen 8 graden in de Hoge Venen en 12 à 13 graden in Vlaanderen. De wind waaide matig tot vrij krachtig en ruimde van zuidwest naar westzuidwest. De rukwinden konden oplopen tot rond 70 km/u.

    Actueel.

    De oorlog in Oekraïne heeft in twee jaar tijd al meer dan 142 miljard euro aan directe schade aangericht. Het kostenplaatje van de wederopbouw van het land bedraagt sinds 31 december liefst 453 miljard euro. De grootste fysieke schadepost ligt bij flatgebouwen en woningen die beschadigd of verwoest zijn (37% van de schade). Maar ook schade aan transport (22%) kost veel geld, net als schade aan industrie (10%), landbouw en energie (elk 7%). Verder zijn er forse kosten voor het opruimen van puin en het verlies van inkomen en handel. Er zijn ongeveer twee miljoen woningen en appartementen beschadigd of verwoest. Daarnaast is er schade aan ongeveer 8400 kilometer aan snelwegen en kleinere wegen, aan meer dan 200 treinstations en bijna 300 bruggen.

    De run.

    Veel regen in de voormiddag. Het duurde dus wel even voor we van start konden gaan. Wilden we het min of meer droog houden tenminste. En dat verkies ik toch nog steeds boven een natte run. Het loopt iets aangenamer vind ik. Het blijft ook fris maar dat is op zich niet zo 'n probleem. Er was wel opnieuw heel wat wind. Toch lag het tempo vrij goed. Het was in feite niet de bedoeling om dit te halen. Dus wel tevreden over deze run en met deze conditie.

    Details: 4.54/km - 736 c - 171 pasfrequentie - 8,9°.





    02-04-2024, 21:25 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    01-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR91 - 14KM600 - 1:08:06

    Het weer.

    Droog en gedeeltelijk tot zwaarbewolkt.

    Deze ochtend sleepte een regenzone over het oostelijke deel van het land terwijl het weer droog bleef over een groot westelijk deel. In de namiddag trok die regenzone zich terug richting Duitsland en werd het vaak droog met enkele opklaringen. De maxima schommelden tussen 9 of 10 graden in de Ardennen en 13 of 14 graden in Vlaanderen. De wind was over het algemeen matig uit het zuidwesten, met windstoten van ongeveer 50 km/u in de namiddag.

    Actueel.

    Wetenschap. ChatGPT krijgt voortaan een geheugen. De chatrobot met artificiële intelligentie (AI) zal informatie die gebruikers aan hem geven, kunnen opslaan en er rekening mee houden bij latere gesprekken. Zo hoeven gebruikers bijvoorbeeld maar één keer aan te geven hoe ze een samenvatting graag opgesteld zien en zal ChatGPT automatisch teruggrijpen naar die lay-out. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, benadrukt dat gebruikers zelf de volledige controle over het geheugen van de chatrobot behouden. Ze kunnen de functie volledig uitschakelen, alles opvragen wat Chat GPT onthouden heeft en specifieke of zelfs alle informatie laten wissen. De functie zal vanaf deze week beschikbaar zijn voor een klein deel van de ChatGPT-gebruikers 'om te leren hoe nuttig die is'. OpenAI belooft later zijn plannen over een bredere uitrol uit de doeken te doen.

    De run.

    Het werd nog een stevige inspanning vandaag. Over een vrij geaccidenteerd parcours. Gelukkig stond er niet heel veel wind. Die zou het lopen anders nog moeilijker gemaakt hebben. De temperatuur viel mee. Ideaal zelfs. Toch mag het wat mij betreft stilaan wat warmer worden. Rouwig zal ik daar zeker niet om zijn.

    Details: 4.40/km - 916 c - 172 pasfrequentie - 9,4°.





    01-04-2024, 18:08 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    31-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Totaal maart






    31-03-2024, 18:12 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR90 - 7KM000 - 0:36:18

    Het weer.

    Deze ochtend was er hier en daar nog kans op een bui en hingen er vrij veel wolkenvelden. Daarna werd het snel droog met soms brede opklaringen. Tegen de middag nam de bewolking echter wederom toe vanaf het zuiden en werd de kans op enkele buien groter. In het tweede deel van de namiddag en naar de avond toe konden de buien feller worden met lokaal kans op een donderslag. De maxima schommelden tussen 11 graden op de Ardense hoogten en 15 of 16 graden in Vlaanderen en plaatselijk 17 graden in de Kempen. De wind waaide meestal matig uit zuidoost.

    Actueel.

    Voor het eerst telt ons land ruim 500.000 langdurig zieken. Het gaat om werknemers en zelfstandigen die meer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn en erkend zijn als invaliden. In vijf jaar tijd is hun aantal met zowat een kwart gestegen. Vooral arbeiders, vrouwen en 45-plussers zitten thuis, al zit het aantal arbeidsongeschikte bedienden en zelfstandigen ook voelbaar in de lift. De meeste zieken komen uit Vlaanderen, al stijgt het aantal de voorbije jaren wel sterker in Wallonië en Brussel. De meest voorkomende redenen voor de invaliditeit zijn depressies, brun-outs en rug- en gewrichtsproblemen.

    De run.

    Omschakeling van winter- naar zomeruur. Dat betekent een uur minder slapen. Toch de moed gevonden om vroeg en op de nuchtere maag een goed half uurtje in de regen te lopen. De omstandigheden zaten dus niet echt mee. Dat kan trouwens ook gezegd worden van het weer de laatste weken. Heel veel regen en ook nog frisse temperaturen. Het kan alleen maar beter worden.

    Details: 5.11/km - 413 c - 170 pasfrequentie - 7,8°.





    31-03-2024, 18:10 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    30-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR89 - 16KM000 - 1:16:01

    Het weer.

    Vandaag bevond de neerslagzone zich over het westen van het land en pas in de namiddag trok deze door naar het oosten om ons land tegen de avond te verlaten via Duitsland. In het westen was het veelal grijs met perioden van regen. Het was ook nevelig. Het centrum en vooral het oosten van het land bleven het grootste deel van de dag aan de voorzijde van de storing waar er opklaringen waren en het op een bui na droog bleef. Er waren grote temperatuursverschillen tussen west en oost. Over het westen en centrum werd het niet warmer dan 10 tot 13 graden. In het oosten werd het gemakkelijk 15 of 16 graden en in de Kempen kon het kwik klimmen naar 17 graden. In het westen en centrum stond er daarbij een zwakke tot soms matige noordwestenwind die later op de dag kromp naar westnoordwest. Over het oosten waaide de wind zwak tot matig uit het zuidzuidoosten die later ruimde naar het westen.

    Actueel.

    Natuurbehoud. De steenmarter is terug van weggeweest. Ooit was hij een inheemse soort. Maar het beestje werd als roofdier doelbewust bestreden vanuit de jachtsector tot hij in Vlaanderen quasi uitgeroeid was.

    De steenmarter heeft weinig natuurlijke vijanden. In Vlaanderen heeft het dier naast de mens, steenmarters komen vaak om in het wegverkeer, alleen maar de vos, de wolf en de oehoe te vrezen. Omgekeerd: een van de belangrijkste prooien van de steenmarter zijn knaagdieren. Vooral de bruine rat staat bovenaan het verlanglijstje. Als ze in het kippenhok geraken, hebben ze het in de eerste plaats gemunt op eieren en laten ze de kippen vaak met rust.

    De steenmarter is beschermd via het jachtdecreet. Officieel is het jachtwild, maar de jacht erop is niet open. Dat betekent dat hij eenzelfde status geniet als een beschermde diersoort. Wie een steenmarter vangt of doodt, riskeert een boete van 100 tot 250000 euro en/of een gevangenisstraf van een maand tot twee jaar.

    Steenmarters zijn territoriaal. Ze bakenen hun territorium af aan de hand van uitwerpselen, urinesporen en via de geurklieren van hun voetzolen. Je kan ze het best buitenhouden door de toegangswegen te versperren en openingen dicht te maken. Ze kunnen via regenpijpen, muurplanten en tuinmeubels via de muur naar je dak kruipen. Ze hebben maar een smalle opening van vijf tot zes centimeter nodig om je huis binnen te dringen.

    Op het internet circuleren huis- tuin- en keukentips zoals het gebruiken van wc-blokjes. Maar die hebben maar een tijdelijke verjagende werking. Als ze die al hebben. Steenmarters hebben doorgaans schrik van nieuwe dingen maar na een tijdje worden die zaken deel van hun omgeving waardoor afschrikmiddelen niet blijven werken.

    De run.

    Vandaag nog eens een goede oefening gedaan. Zowel qua afstand als tempo. Zelfs een vrij zware interval gelast. Na het inlopen werd het 10 x 500 met telkens 100 meter rustig joggen. Dus toch wel intensief. Afgesloten met iets meer dan vier kilometer aan een vrij goed tempo uitlopen. Dus best wel tevreden.

    Details: 4.45/km - 961 c - 171 pasfrequentie - 8,3°. 





    30-03-2024, 16:24 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    29-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR88 - 8KM000 - 0:40:50

    Het weer.

    Vandaag was het eerst op vele plaatsen zwaarbewolkt tot betrokken met tijdelijk nog wat lichte regen, maar al snel kwamen er opklaringen en werd het overwegend droog. Het bleef ook op de meeste plaatsen droog, al was wat lichte regen in het zuidoosten mogelijk of een bui in het westen. De maxima lagen rond 15 graden, 10 graden in de Hoge Ardennen. De wind waaide matig uit een zuidelijke richting.

    Actueel.

    Een elektrische fiets heeft vuur gevat in een garage in Wetteren. De brandweer moest uitrukken. De bewoners waren op het moment van de brand niet thuis. De buren konden de hulpdiensten tijdig alarmeren. Zo werd erger voorkomen. De schade bleef beperkt tot de garage.

    De run.

    Efkens een 'speelrun' ingelast. Zowat alle tempo's door elkaar, van ultra traag naar vrij vlug. Zonder enige structuur. Soms heel kort, dan wat langer. Ook de intermezzo's varieerden. Al bij al leuk om eens te doen.

    Details: 5.06/km - 493 c - 171 pasfrequentie - 13,3°.





    29-03-2024, 00:00 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    28-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR87 - 11KM000 - 0:55:11

    Het weer.

    Deze ochtend trok een regenzone vrij snel over ons land vanuit Frankrijk in de richting van Nederland. Daarna volgden er opklaringen maar ook enkele buien, die over het zuidoosten talrijker leken te zijn. Tegen de avond hadden de opklaringen de neiging om breder te worden vanaf het zuidwesten. De maxima lagen tussen 7 en 10 graden in Hoog-België en tussen 11 en 13 graden elders. De matige tot vrij krachtige wind ruimde al snel naar zuidwest en nam later toe tot vrij krachtig of lokaal krachtig. De rukwinden liepen op tussen 60 en 75 km/h.

    Actueel.

    In de Verenigde Staten is de helft van de bevolking obees. Maar ook in België stijgen de cijfers, jaar na jaar. Bij volwassenen is het 1 op 5, bij jongeren 1 op 8. Ook hier gaat het dus pijlsnel. Liefst 60% van de Belgen heeft een BMI tussen 25 en 30. Het gemiddelde onder de gehele Belgische bevolking bedraagt 26,3. Ons voedingspatroon is op hol geslagen en slaat nergens meer op. Vooral toegevoegde suikers zijn de boosdoener. Ze zijn alomtegenwoordig: in conserven, klaargemaakte voeding, koekjes, allerlei bereidingen, enzovoort. Deze suikers berokkenen veel lichamelijke schade. Voeg daarbij onze sedentaire levensstijl en je hebt de perfecte combinatie en rode loper voor corpulentie. Vetten hopen zich op, en je bent vertrokken voor mogelijke hart- en vaatziekten, kanker, diabetes , verminderde weerstand, enzovoort.

    De run.

    Na de interval van gisteren mocht het nu wat kalmer. Een gewone duurloop stond op het programma. Relax lopen dus. Niet forceren. De wind was het moeilijkste obstakel. Als er al wat tempoverschil in de run zat was dat toch wel de hoofdschuldige.

    Details: 5.01/km - 713 c - 171 pasfrequentie - 9,4°.





    28-03-2024, 15:43 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    27-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR86 - 14KM000 - 1:07:20

    Het weer.

    Vandaag waren er opklaringen in het westen. Elders was het bewolkt met in het oosten wat regen of enkele buien. Tegen de avond werd het droog in het oosten maar nam de bewolking en de kans op buien dan weer toe in het westen. De maxima schommelden van 7 graden in de Hoge Venen en 13 graden in het westen. De wind waaide matig en aan zee vrij krachtig uit zuid tot zuidwest.

    Actueel.

    Sport. Bij voetbalclub Vilvoorde City zijn ernstige feiten van oplichting opgedoken. De club zou bijna 280 euro inschrijvingsgeld vragen aan kinderen uit een kwetsbaar milieu, terwijl zij normaal gezien genieten van het voordeeltarief van 76 euro. Het gewone tarief bedraagt 380 euro. De bal is aan het rollen gegaan toen er klachten kwamen van ouders. Het schepencollege van Vilvoorde buigt zich over het dossier. Er wordt onderzocht hoeveel kinderen en families werden opgelicht. het gaat mogelijk om meer dan 100.000 euro.

    De run.

    Het werd een interval. Als een deel van een vrij intensieve week. Alhoewel, de zwaardere oefeningen worden afgewisseld met heel ontspannen runs. Dus het valt eigenlijk wel mee. De conditie is ook goed. Op dit moment hebben we zeker niet te klagen. Hopelijk kan ik dat doortrekken naar de komende weken toe.

    Details: 4.49/km - 864 c - 173 pasfrequentie - 8,3°.





    27-03-2024, 13:36 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    26-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR85 - 10KM000 - 0:57:10

    Het weer.

    Vandaag was het grotendeels bewolkt met hoge en middelhoge wolken en af en toe een streepje zon. Het bleef meestal droog maar tegen de avond waren enkele buien mogelijk vanaf de Franse grens. Het werd zacht met maxima van 12 graden in de Ardennen en 17 graden in de Kempen bij een matige wind uit zuidzuidoost.

    Actueel.

    54813 buitenlanders kregen in 2023 de Belgische nationaliteit. Dat is het hoogste aantal sinds 2001. Alleen in 2000 en 2001 lag het aantal hoger. Dat kwam toen door de invoering van de snel-Belgwet door de regering verhofstadt. Die wet is intussen al zo 'n tien jaar afgevoerd en vervangen door dwingendere eisen. Onder meer een bewijs van talenkennis en een wettelijk verblijf van minimaal vijf jaar gelden nu als voorwaarden. Met 5250 nieuwe Belgen bleef Marokko het belangrijkste herkomstland. Syrië volgt met 3711 op plaats twee, voor Roemenië (3440), Afghanistan (2514) en Italië (2070).

    De run.

    Even ontspannen. Herstel. In de strikte betekenis van het woord. Moet zeker eens kunnen. Het tempo lag laag. De afstand bleef zeker ook binnen de perken.

    Details: 5.43/km - 764 c - 165 pasfrequentie - 12,8°.





    26-03-2024, 15:49 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    25-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR84 - 13KM000 - 1:00:19

    Het weer.

    In vele streken bewolkt met plaatselijke mistbanken.

    Vanochtend waren de opklaringen plaatselijk nog breed, maar in meerdere regio's was het daarentegen grijs met lage wolken en kans op lokale mistbanken. In de loop van de dag wisselden wolken en opklaringen elkaar af. In de late namiddag werden de opklaringen breder, maar dan verschenen er ook meer hoge sluierwolken. De maxima lagen tussen 7 à 8 graden in de Hoge Venen en 11 à 12 graden in Laag- en Midden-België. De zwakke zuidenwind werd in de loop van de dag matig uit zuidoost.

    Actueel.

    Gezondheid. Heel wat mensen zweren bij 'intermittent fasting'. Het zou niet alleen goed zijn voor je lijn, maar ook tal van andere gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Een nieuwe studie maakt nu echter brandhout van die aanname. Sterker nog, frequent een maaltijd overslaan zou je kans op overlijden aan hart- en vaatziekten met liefst 91% vehogen. Reden: door een maaltijd over te slaan, ben je gevoeliger voor suiker en vetrijke zaken.

    De run.

    Na de goed gevulde zondag, met onder meer een bezoek aan de stadsmarathon van Gent en met een run van een uurtje, was het vandaag tijd om nog eens een vrij stevige interval te doen. En om eerlijk te zijn, ik had er wel zin in. Na de eerste inloopkilometers begon ik er aan. Eerst nog met enige reserve, daarna ging de gaskraan toch meer open. Ik zorgde er wel voor dat ik daarna telkens zo vlot mogelijk kon herstellen met een gewoon tempo. Dus helemaal inzakken was het niet. De laatste drie kilometers dan gebruikt om volledig te recupereren. Ook al gingen die aan een goed tempo. De conditie lijkt in orde, het gevoel is goed. We proberen dit nu zo vast te houden.

    Details: 4.38/km - 756 c - 173 pasfrequentie - 10°.





    25-03-2024, 13:47 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    24-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR83 - 12KM000 - 0:58:22

    Het weer.

    Vandaag was het wisselvallig met geregeld maartse buien, vooral dan in het oosten en noordoosten van het land. In het zuidwesten vielen er weinig buien en op sommige plaatsen (vooral dan nabij de Franse grens) bleef het zelfs droog. Aan het einde van de dag werd het ook in de overige streken geleidelijk droog en de laatste (winterse) buien vielen dan nog in de Oostkantons. De maxima lagen tussen 4 en 6 graden op de Ardense hoogten en tussen 8 en 10 graden in Laag- en Midden-België. In de kustregio stond een krachtige wind uit het westen tot noordwesten. Elders was hij matig tot vrij krachtig. Er waren rukwinden van 60 km/u met uitschieters tot 70 km/u, vooral in het noorden en noordoosten van het land.

    Actueel.

    Sport. Marathon Gent. Er waren voor de drie afstanden (10 km, halve marathon en marathon) samen meer dan 13.000 deelnemers.

    Er viel in de Gentse marathon weinig te beginnen tegen Fukuda Yudai. De Japanner haalde het na een lange solotocht met meer dan zeven minuten voorsprong op Joren Van Dorpe en Daan De Bock, die tot diep in de finale samen bleven. Van Dorpe bleek dan voor de tweede plaats over het beste eindschot te beschikken.

    Yudai liet er van bij de start geen gras overgroeien. De 27-jarige Japanner, drie weken geleden nog aan de slag in de marathon van Tokio, begon vrij snel aan zijn solotocht, die hij uiteindelijk in een tijd van 2u22’01” afrondde. Iets over halfweg meldde Simon Stevens zich nog als tweede, maar in de finale werd de strijd om die tweede plaats een duel tussen Joren Van Dorpe en Daan De Bock. Voor Van Dorpe (2u28’38”) werd het zilver, De Bock pakte vier seconden later brons. Het duo had zich na dertig kilometer losgewerkt uit een groepje van vier achtervolgers. “Ik ben eigenlijk een triatleet”, klinkt het bij Van Dorpe, een 22-jarige student bedrijfsmanagement uit Wortegem-Petegem, die aan zijn derde marathon toe was en 2u28’42” liet noteren. “Vorig jaar nam ik zelfs deel aan de Ironman in Italië en Spanje. Omdat ik omwille van mijn studies te weinig tijd heb om te fietsen, wordt dit jaar de focus op het lopen geplaatst. Ik was dan ook blij dat ik ondanks de wind mijn tijd van vorig jaar met maar liefst zes minuten kon verbeteren.”

    “Ik had wel al een paar marathons gelopen, maar dan eerder op recreatieve basis”, vertelt De Bock, die in Oudenaarde een praktijk heeft als coach in sport- en bewegingsbegeleiding. “Deze keer heb ik er me toch speciaal op voorbereid. Zo kreeg ik ook heel wat tips van een ervaren marathonloper als Joris Keppens. Het is mijn doel om sport op een gezonde manier te beleven, daarom ga ik niet overhaast te werk gaan en pas over een jaar een nieuwe poging ondernemen. Lopen en fietsen gaan uiteraard deel blijven uitmaken van mijn sportieve bezigheden. De chrono van vandaag is zeker voor verbetering vatbaar, ook al omdat we met heel wat tegenwind te kampen hadden.”

    Een knappe prestatie was er ook van gewezen Hawaï-winnaar Frederik Van Lierde, voor het eerst aan de slag in een zuivere marathon. “Ik wilde beter doen dan een aantal jaren geleden tijdens de Ironman van Nice”, klonk het voor de start. En daar is de Menenaar ook in geslaagd met een eindtijd van 2u37’34”.

    Best tevreden was ook Bert Misplon, die zo’n zes jaar geleden stopte met competitie op de piste en intussen een aantal marathons liep. Het Gentse gemeenteraadslid liet als eindtijd 2u46’45” optekenen. “De wind maakte het wel niet gemakkelijk, maar gelukkig kon ik tot de 35ste kilometer rekenen op mijn broer Louis om tempo voor mij te maken. Jef, mijn andere broer, fietste mee. Onderweg stond ook Bashir Abdi me samen met zijn kindjes aan te moedigen. Ondanks het feit dat ik in de finale met krampen af te rekenen kreeg, ben ik heel tevreden. Ook al omdat de voorbereiding niet zo simpel liep. Ik was deze maand betrokken bij twee grote organisaties, zoals het BK halve marathon, waardoor ik toch heel wat slaap miste. Ik heb zelfs mijn volle medewerking verleend bij het aanpassen van het parcours van vandaag. Vorig jaar moesten we nogal wat bruggetjes over en liepen we meer buiten de stad dan erin. Met als gevolg dat de omloop nu toch een stuk sneller was.”

    De run.

    Neen, ik liep hem uiteindelijk toch niet. Ook al was dat toch lange tijd de bedoeling. Maar het komende wedstrijdprogramma heeft de doorslag gegeven. Na een marathon moet je toch even een adempauze inlassen en dat wou ik nu liever niet. Binnen twee weken wil ik immers mijn derde wedstrijd van het jaar lopen. Een wedstrijd over een afstand van tien mijl.

    Deze voormiddag was ik wel even gaan kijken naar het stadsevenement. Ik had dus toch al enkele kilometers in de benen. Ook al was dat dan al stappend en niet al lopend. Toch deze avond nog een meer dan degelijke run afgewerkt. De conditie blijft ok. Ik zou zeggen: houden zo!

    Details: 4.52/km - 721 c - 171 pasfrequentie - 8,3°.





    24-03-2024, 19:45 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    23-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR82 - 11KM000 - 0:52:28

    Het weer.

    Vandaag was het zeer wisselvallig met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden, waaruit buien (soms zelfs voorjaarsbuien) vielen. In de loop van de dag kregen we frequenter buien en ook een donderslag was hierbij niet uitgesloten. De maxima schommelden van 4 graden in de Hoge Ardennen tot 8 of 9 graden in Vlaanderen. De westenwind was matig tot vrij krachtig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig aan zee. We kregen vaak rukwinden tussen 50 en 60 km/h, of soms zelfs iets meer tijdens een felle bui.

    Actueel.

    Sportinfo. Een degelijke warming-up en cooling-down kunnen helpen om blessures en spierpijn te voorkomen bij sportieve inspanningen.

    Een goede warming-up bestaat uit vier grote delen: 1° je hartslag omhoog brengen; maak de overstap van stilzitten naar bewegen door een paar minuten te wandelen, joggen of fietsen; 2° spieractiverende oefeningen, zoals 'de plank', push-ups en dergelijke meer; 3° dynamisch stretchen: met benen en armen zwaaien, je romp draaien, van links naar rechts bewegen, enzovoort; 4° sportspecifieke oefeningen: loop rustig in.

    De cooling-down. Stop niet bruusk na de training. Breng je hartslag en lichaamstemperatuur geleidelijk omlaag. Geef je lichaam de ruimte om te herstellen.

    Naast de warming-up en cooling-down is het ook belangrijk om te eten en te drinken na een intensieve inspanning. Na het sporten moet je energievoorradd terug worden aangevuld. Binnen de twintig tot dertig minuten na je inspanning kan je best iets eiwitrijks eten of drinken. Kies bijvoorbeeld voor yoghourt of nog beter, voor chocolademelk. Dit is zonder twijfel de efficiëntste recuperatiedrank.

    De run.

    Met deze kennis aan de run begonnen. Het liep vrij soepel. Ik begon ook met meewind. Dat scheelde een pak. Met wind tegen ging het wat moeizamer en moest ik toch iets meer inspanning doen om onder de 5.00/km te blijven. Maar uiteindelijk is dat wel telkenmale gelukt. Dus best wel tevreden.

    Details: 4.46/km - 654 c - 173 pasfrequentie - 7,8°.





    23-03-2024, 13:56 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    22-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR81 - 13KM000 - 1:06:29

    Het weer.

    Vandaag was het betrokken in Laag- en Midden-België met regen die traag vanaf de Kuststreek en de monding van de Schelde zuidoostwaarts trok. De maxima schommelden tussen 11 graden vlak aan zee en 15 graden in Belgisch Lotharingen, bij een matige wind uit westzuidwest.

    Actueel.

    16 en 17-jarigen moeten op 9 juni net als alle meerderjarige Belgen verplicht gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist. Daardoor zullen er in één klap 270000 extra kiezers naar de stembus trekken. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren geen vragende partij waren voor stemrecht, laat staan voor stemplicht. De vraag zal dan ook zijn hoe die jongeren zullen reageren in het stemlokaal.

    De run.

    Gisteren draaide het nog erg vierkant. Het gevolg van de zware karweidag op woensdag toen we aan het verticuteren waren. Vandaag ging het toch al een pak beter. Niet dat we al klaar waren voor een interval maar een van de komende dagen moet dat er wel inzitten. Dat hoop ik althans.

    Details: 5.07/km - 747 c - 171 pasfrequentie - 11,1°. 





    22-03-2024, 13:53 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    21-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR80 - 10KM000 - 0:56:33

    Het weer.

    Nevelig weer met lage bewolking en op sommige plaatsen mist.

    Vandaag, breidden de lage wolken zich uit over het land vanuit het noordwesten. In  de namiddag loste de bewolking op en kregen we overal zonnige perioden. De maxima schommelden tussen 11 graden aan zee en in de Ardennen en 15 graden in de Kempen en in Belgisch Lotharingen. De wind was zwak tot matig uit west tot noordwest.

    Actueel.

    Nergens in Europa is de concentratie MDMA en cocaïne in het rioolwater zo hoog als in Antwerpen. Dat blijkt uit een onderzoek in 88 steden van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving. Specifiek werd gezocht naar sporen van cocaïne, MDMA, amfetaminen, ketamine en methamfetaminen. Enkel voor die laatste drug zit de havenstad niet in de top drie. Hoewel de coke-concentratie lager was dan in 2022, blijft Antwerpen dus afgetekend Europees koploper. Een dalende trend is er duidelijk niet bij het gebruik van MDMA. In bijna twee derde van de steden zien de onderzoekers een stijging. Die is het grootst in de landen in het noorden van Europa, maar alweer staat Antwerpen op de bedenkelijke erste plaats in de ranglijst.

    De run.

    Gisteren was het een heel erg drukke dag. En vooral vermoeiend. Een ganse dag verticuteren, gras opruimen, nieuw gras bijzaaien, rollen en dergelijke meer zorgden ervoor dat het 's avonds net was alsof ik een ultraloop had afgewerkt. Dat we niet meer konden lopen was extra jammer omdat het werkelijk schitterend weer was. In het tuincentrum zag ik een temperatuur staan van maar liefst 21°. Fantastisch dus!

    Vandaag hebben we ons ook nog goed kunnen bezighouden maar kon een rustige run gelukkig wel. Een meevaller dus. Het was wel heel wat frisser dan gisteren.

    Details: 5.39/km - 582 c - 167 pasfrequentie - 10,6°.





    21-03-2024, 19:01 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    19-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR79 - 13KM400 - 1:03:13

    Het weer.

    Vrij veel wolken.

    Deze ochtend waren de opklaringen in sommige streken breed, maar plaatselijk hingen er dan weer behoorlijk wat wolken. In de loop van de dag wisselden opklaringen en wolken elkaar overal af. Op het einde van de namiddag en tegen de avond werden de opklaringen breed al hingen er altijd wel wat hoge wolken. Het was zeer zacht voor de tijd van het jaar bij maxima van 12 graden in de Hoge Venen tot lokaal 17 graden in Laag- en Midden-België. De zwakke zuidenwind werd later matig uit zuidwest. Aan zee waaide er in de namiddag een matige westenwind.

    Actueel.

    Moeten we opletten voor dure paaseieren? De prijs van cacaobonen schiet nog hoger nu Pasen nadert. Sinds januari is de prijs al verdubbeld. Vandaag kost een ton cacao 7700 euro, een record. En ook al kopen chocoladeproducenten hun cacao normaal maanden op voorhand, de prijs begint toch door te wegen bij de producenten en het wordt ook merkbaar in de winkelrekken. Een combinatie van slecht weer en structurele problemen, zoals oudere en zieke bomen, leidt tot kleinere oogsten in West-Afrika, waar de meeste cacao vandaan komt.

    Maar gaan we daarvoor pessimistisch worden? Neen, toch. Velen van ons kijken met een zwart omrande blik naar de wereld, zegt een Nederlandse filosoof en psycholoog (Kees Kraaijeveld). Er zijn immers problemen zoals de klimaatverandering, de oorlogen, de erge ziektes enzovoort. Maar het beeld is verwrongen, zegt hij. Negatieve berichten hebben nu eenmaal een veel grotere invloed op ons brein dan positieve. We onthouden ze beter, ze wegen zwaarder door. Maar morgen is het dus 'World happiness day'. En is het tijd om die roze bril van onder het stof te halen en als een optimist door het leven te gaan.

    De run.

    Dat zullen we zeker doen. En al zeker als de conditie goed is en de run vrij vlot verloopt. Geen ongemakken meer van de wedstrijd van zondag. Het weer was ook behoorlijk goed. Het kon met korte broek. Tijd om de benen een kleurtje te geven. De lente komt eraan. Een leuke periode. Vaak ideaal loopweer.

    Details: 4.43/km - 800 c - 171 pasfrequentie - 15,6°.







    19-03-2024, 17:34 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    18-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR78 - 7KM000 - 0:36:14

    Het weer.

    Vandaag was het aanvankelijk grijs met nevel, lokale mist en nog wat regen in de oostelijke helft van het land. Ook elders kon er in de voormiddag nog wat licht gedruppel vallen. In de loop van de dag verschenen er opklaringen en werd het meestal droog. Enkel in het uiterste oosten kon er nog een buitje vallen. De maxima schommelden tussen 10 graden op de Hoge Venen en 15 graden in het centrum van het land. De wind was meestal matig uit westelijke richtingen.

    Actueel.

    Het aantal volwassen Vlamingen dat lid is van een sportclub is in één jaar gestegen van 28 naar 31%. Sportclubs blijven zo veruit de meest populaire verenigingen in Vlaanderen. 35% van de mannen en 27% van de vrouwen waren eind 2023 lid. In beide gevallen een stijging met 3%.

    De run.

    Een korte herstelrun. Even ontspannen lopen. Aangeizn ik vandaag ook voor het eerst dit jaar het gras heb gemaaid hebben we terug voldoende beweging gehad. Ik ben trouwens ook nog zinnens van te verticuteren. Dat zou woensdag op het programma staan.

    Details: 5.10/km - 400 c - 170 psfrequentie - 14,4°.





    18-03-2024, 19:25 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR77 - 16KM600 - 1:20:21

    Wedstrijd Dendermonde loopt - ten miles

    1. Het weer.

    Veel bewolking met geleidelijk wat regen vanaf het westen.

    Vandaag blijft het overwegend zwaarbewolkt met vanochtend perioden van regen over het westen en het centrum. De regen breidt zich geleidelijk aan ook uit naar het oosten van het land. In de namiddag en in het begin van de avond vallen er eerder buien die lokaal intens kunnen zijn. Op het einde van de dag wordt het wellicht droger ten noorden van de Schelde met enkele opklaringen. De maxima liggen tussen 9 en 12 graden in Hoog-België en tussen 12 en 14 graden elders. De matige zuidenwind ruimt later aan zee naar het zuidwesten.

    2. De voorbereiding.

    Die bestond uit mijn dagelijkse run. Ik heb wel vrij veel kilometers gelopen. Zeker voldoende voor een tien mijl. En zelfs genoeg voor een halve marathon. Misschien wel iets te weinig interval. Maar dat overkomt we wel meer. Een run afwerken is immers een erste stap. Die is wat mij betreft zelden of nooit een probleem. Een tweede stap is in die run een interval inlassen. Dat zorgt wel een voor wat moeilijkheden. Maar... de conditie was zeker niet slecht.

    De vraag op zondag was: zou ik een wedstrijd lopen of gewoon mijn tien mijl thuis afwerken. Het weer zou beslissen. Maar dat was zo wisselvallig dat ik quasi gans de voormiddag aan het twijfelen was. Om 11 uur was het 'geen wedstrijd' want het was vrij goed aan het regenen. Maar om 11.30 uur klaarde het zowaar wat uit en na nam ik de beslissing om toch maar aan te zetten.

    3. Dendermonde.

    Ik koos voor de parking aan de De Bruynkaai. Die is dicht bij de Grote Markt in welke omgeving bijna alle formaliteiten en handelingen konden worden vervuld. Ook de inschrijving in het Oscar Romero College was daar in de buurt. Dus heel gemakkelijk en praktisch. Ik schreef me dan ook maar direct in. En het weer: dat viel vooralsnog mee. Ik had de juiste beslissing genomen dacht ik op dat moment.

    4. Voor de start van de 10 mijl.

    Er waren eerst wat jeugdlopen en ook de 5 km wedstrijd ging apart van start. Om 14 uur. De 10 mijl begon pas om 15 uur. Eerst heb ik wat rond gekeken in de onmiddellijke omgeving en ook de wedstrijden wat gevolgd. Altijd mooi zo 'n wedstrijd die start in het centrum van een stad.

    Maar het werd stilaan tijd om ons klaar te maken: kleedkamer opzoeken en daarna eventjes opwarmen en dan de bagage afgeven. Aan die bagage-afdeling was het, zo 'n twintig minuten voor aanvang van de wedstrijd, nog vrij druk.

    5. De wedstrijd.

    Een klein maar niet onbelangrijk detail: nog voor we van start gingen begon het te regenen. Het weer was dus totaal veranderd en we kregen de voorspelde en beloofde buitjes.

    Er moesten drie ronden gelopen worden. Eerst een kleinere, daarna twee keer de grootste ronde. Opmerkelijk: de afstand was beduidend verder dan 10 mijl. Meestal is het omgekeerde het geval. Toch goed dat er sporthorloges bestaan die ons daar opmerkzaam op maken. Een halve kilometer meer of minder is toch al heel wat!

    We gingen van start! Ik leek opnieuw stil te staan. Toch was mijn eerste kilometer helemaal niet slecht met 4.01. De drie volgende kilometers gingen iets trager maar toch ook in maximum 4.15. Dus zeker nog goed.

    Ondertussen waren we aan de eerste grote ronde begonnen. De vijfde kilometer ging weer goed 4.00. Kilometer 6 was ook nog goed maar de zevende ging wat trager. Dit had met het parcours te maken. Een erg glibberige modderstrook speelde mij en de meeste andere atleten parten. De volgende kilometer kon ik een en ander terug herstellen en mijn 'normaal' tempo van 4.15 aanhouden.

    Zo ging ik de laatste ronde in. Eigenlijk liep ik nog vrij goed. Er kwam wel terug die moeilijke strook aan en nu ging het nog trager dan in de vorige ronde 4.31. Meteen mijn traagste kilometer. Maar ik kon mij nog herpakken en de laatste 3,5 kilometer ging het terug beduidend beter. Met een gemiddelde over de ganse wedstrijd van 4.14 ben ik zeker tevreden.







    18-03-2024, 19:00 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    16-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR76 - 5KM000 - 0:24:10

    Het weer.

    Vaak zwaarbewolkt maar op een buitje na droog. Geleidelijk ook enkele opklaringen.

    Vandaag was het eerst zwaarbewolkt met vooral ten zuiden van Samber en Maas nog perioden van regen. Geleidelijk werd het op de meeste plaatsen droog en brak het wolkendek meer en meer open. In de Hoge Ardennen was er tot het einde van de middag nog een enkele bui mogelijk. Aan zee echter werd het dan weer zonnig, al verschenen er meer en meer hoge wolkensluiers. De maxima lagen tussen 7 en 12 graden. De wind waaide eerst matig uit het noordwesten en werd in de loop van de namiddag geleidelijk zwak en veranderlijk vanaf het westen.

    Actueel.

    In het Antwerpse Meer (Hoogstraten) is gisteren een 24-jarige amateurwielrenner uit Brasschaat om het leven gekomen bij een aanrijding met een vrachtwagen. Het ongeval gebeurde op een kruispunt. De bestuurder van de vrachtwagen, een 29-jarige man uit Hoogstraten, stopte meteen en begon nog aan een reanimatie, maar er kon geen hulp meer baten. Slachtoffer Jonas Bresseleers overleed ter plaatse. Vijf jaar geleden was hij al betrokken in een zwaar ongeval in een koers, toen hij samen met een ploegmaat door een seinwagen een verkeerde richting uit werd gestuurd en ze werden aangereden door een bestelwagen. De ploegmaat van Bresseleers overleefde het toen niet.

    De run.

    Een korte run. Er vroeg aan begonnen. Vóór het ontbijt. De ochtenddauw was nog niet helemaal verdwenen. Omdat het de bedoeling was om maar enkele kilometers te lopen probeerde ik een mooi tempo aan te houden. Dus kort maar goed.

    Details: 4.50/km - 295 c - 172 pasfrequentie - 7,8°.





    16-03-2024, 16:57 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    15-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR75 - 11KM000 - 0:57:26

    Het weer.

    Veel bewolking met hier en daar een bui(tje).

    Vandaag was er eerst veel bewolking met links of rechts een bui. In de loop van de namiddag kwamen er meer en fellere buien opzetten vanaf het westen, waarbij ook onweer mogelijk was. Af en toe was er ook een streep zon. Aan de kust en het uiterste westen bleef het overwegend droog. De maxima lagen tussen 11 graden in de Hoge Venen en 14 à 15 graden in het midden van het land. De wind waaide matig tot soms vrij krachtig uit het zuidwesten met doorgaans rukwinden van 50 tot 60 km/u, tijdens intense buien mogelijk meer.

    Actueel.

    Het Belgisch leger. Het 'Vierde Bataljon Genie Amay'. Er zouden aanwijzingen zijn dat militairen hun toegang tot het wapendepot hebben misbruikt om extra wapenonderdelen en munitie te bestellen, en die op de zwarte markt door te verkopen aan buitenlandse criminele bendes. Zo zou er sprake zijn van onder meer een semi-automatisch geweer van Amerikaanse makelij. De militairen zouden bovendien ook betrokken zijn bij drugshandel. Naast munitie zouden ook drugs verkocht zijn aan Albanese en Tsjetsjeense bendes. Over welke drugs het precies gaat en hoeveel er werd verkocht, moet nog worden onderzocht. Tenslotte zou er ook sprake zijn van drugsgebruik, zowel soft- als harddrugs. Enkele militairen zouden bij een training voor een buitenlandse missie onder invloed van drugs aangetroffen zijn. Als we daarmee moeten oorlog moeten voeren tegen Vladimir Poetin en Rusland zal er daar alvast gelachen worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Maar we kunnen nu al zeggen: amai!

    De run.

    Mijn uurwerk catalogeerde deze run als 'herstelrun'. Maar dat doet hij vlug. Misschien had hij deze keer wel gelijk. Het tempo lag beduidend lager dan gisteren. Vooral de eerste kilometers gingen traag. Maar dat was ook de bedoeling. Na enige tijd ging het wel wat vlotter. De laatste kilometers zelfs heel erg goed. Dus ongeacht het toch wel geaccidenteerde parcours liep ik zeker een vrij goed algemeen tempo. Aangezien de run evenwel niet veel langer was dan die van gisteren kan ik wel akkoord gaan met het predicaat 'herstel'. Maar meer moest dit zeker niet zijn vandaag.

    Details: 5.13/km - 651 c - 169 pasfrequentie - 13,9°.





    15-03-2024, 14:05 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!