deze heb ik deze voormiddag gemaakt, ik ga ze gebruiken voor aan het raam te hangen, mss ga ik ze nog wat opfleuren met wat parels. ik hou jullie op de hoogte. wil je een patroontje laat het me dan weten.
deze doet het altijd goed in een feestmenu. dit heb je nodig, 300gr witoof, 2 bouillontabletten, 1/8 liter room, 1eetlepel peterselie; peper,zout, amandel schilfers,
in de ketel 1 1/2 l water aan de kook brengen, los hierin de bouillon blokjes op. witloof schoonmaken in stukken snijden, en in de bouillon gaar koken. 20min laten koken, soep mixen.
voor het serveren de room toevoegen en eens goed laten door koken.op smaak brengen met peper en zout. als garnering wat geroosterde amandel schilfers en peterselie.
de amandel schilfers kun je zelf roosteren,neem een antikleef pan, doe er wat amandel in en laat een bakken,tot ze lichtbruin zijn.
bon apetit.
dit is soepje doet het zeker goed bij een feestmenu!
de feestdagen komen er aan, het is tijd om er aan te beginnen, ik laat jullie meegenieten van mijn voorbereidingen, de koekjes, was het begin van het kerst-nieuwjaar avontuur, vandaag,varkenshaasje of varkensmédailon met gebakken spekreepjes,gearomatiseerde dijonmosterd (péterselie-look), duo van witloof,huisgemaakte kroketten.
dit hebt u nodig, vlees,sjalot,spek, mosterd,peper,zout. bak het vlees aan in wat boter, in een andere pan,sjalot geel stoven, spekreepjes toevoegen,goed bruin bakken,spek uit pan nemen en laten uitlekken. vlees bakken,goed kruiden met peper, neem het vlees als het gaar is uit de pan,voeg een weinig vocht toe, voeg het spek en 2 eetlepels mosterd toe,laat wat inkoken.
voor de witloof, stoof de witloof gaar in een weinig boter, laat een beetje karameliseren. neem nog een 2-3 stukken witloof en snij deze fijn,zoals voor een salade. om te serveren leggen we eerst de gestoofde witloof met bovenop wat rauwe witloof .
kroketten,kook de aardappellen,stamp ze fijn, laat afkoelen,kruid met peper,zout,muskaatnoot, vorm de kroketten,lang of bolletjes, rol ze dan eerst in bloem,dan in eiwit en als laatst in paneermeel. (je kan ze ook eens in amendel schilfers rollen ).
dit heb je nodig, 550gr bloem, 2 eieren, 1 1/4 koffielepel droge gist, 25 gr fijne suiker, 1/4 liter melk, 250gr boter of margarine, 10gr zout, 200gr gedroogde krenten, 75gr parelsuiker,
bloem,melk,eieren,fijne suiker,gist en zout goed vermengen,boter beetje bij beetje toevoegen, goed kneden,krenten en parelsuiker toevoegen,afdekken en laten rusten, het deeg in 6 porties verdelen,bolletjes maken,in vorm brengen, met een schaar inknippen voor de armen en de benen. oven verwarmen op 190 graden.
de mikke-man met eigeel insmeren, in oven zetten ongeveer 30 min.
dit wil ik graag met jullie delen, na een mooie herfst wandeling,kom ik thuis met de zakken vol, ik kan het gewoon niet laten,ik vind altijd wel iets,wat mos,bladeren,ze zijn ook zo mooi van kleur nu. deze keer waren het beukennootjes. ik heb wat opzoekingswerk gedaan over deze mooie boom. de beuk is een van nature in europa voorkomende boom. hij kan wel 40m hoog worden,de stam is glad en grijs. het blad is veernervig,licht gegolfd en licht glanzend. de plant is eenhuizig,er zijn dus mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde boom. de vrucht is een noot.de vruchtjes worden omsloten door een napje,(dit heb ik gebruikt voor de herfstkrans), in elk napje zitten 2 nootjes,de eekhoorns gebruiken de nootjes als wintervoorraad.
ik heb de napjes met lijmpistool op een stro krans geplakt, als je er een nylondraad aan bevestigd kun je het ophangen, je kan het ook als tafelversiering gebruiken,met een kaars in het midden.
dit heb je nodig voor 6 dikke of 12 kleine broodjes, 500 gr bloem,ik gebruik frans krokant van aveve, 220 ml water, 1 1/4 koffielepel droge gist, 1 1/4 koffielepel zout.
doe het water en zout in een kom,voeg de bloem en de gist toe, kneed goed,je kan de broodmachine ook gebruiken,progamma deeg maken. dek af,laat ongeveer 1 uur rijzen op kamer temperatuur. verdeel het deeg in porties en maak er mooie bolletjes van, dek af en laat nog 20 min rijzen.
verwarm de oven op 220 graden. smeer de bovenkant van de broodjes in met wat lauw water, strooi er wat zaadjes op.
dit heb je nodig, 200gr gemalen biefstuk, een plakje spek en kaas, wat salade en een sausje.
vermeng het vlees met 1 eigeel en wat peper en zout, verdeel in porties,rol er een bolletje van en druk plat. bak de hamburgers en het spek. snij het broodje door,doe er wat saus en salade op, de hamburger,spek en kaas.
fijn om eens samen met kinderen te maken. Bon apétit.
cakebeslag, dit heb je nodig, 400gr bloem, 1 pakje bakpoeder, 250gr zachte boter,200gr fijne suiker, 1 pakje vanille suiker. 4 eieren , een snuifje zout. 3 a 4 eetlepels cacao poeder.
klop de boter romig met de suiker,de vanille suiker en een snuifje zout, doe er de eieren bij en roer nog een tweetal minuten door. vermeng de bloem met het bakpoeder.strooi ze bij het botermengsel en roer alles mooi glad. verdeel het deeg in twee porties,in een deel voeg je de cacaopoeder toe. vet een cake vorm in en doe er het beslag in . bak ongeveer 40 min op 170 graden.
laat afkoelen,neem uit de vorm en overgiet met wat gesmolten chocolade.
bolognaise saus, dit heb je nodig, 500gr kalfsgehakt 3schalotten, 3teentjes look,peper en zout 1 doosje tomaten puree, 2brikjes tomaten coulli of gezeefde tomaten.
doe wat olijfolie in een ketel,voeg de fijn gesneden schalot en look toe, laat even stoven,voeg dan het gehakt toe en laat wat bakken. voeg dan de tomatenpuree en de coulli toe, kruid met peper en zout. laat alles op een heel zacht vuur minstens 1 uur koken.
kook de pasta al dente,giet af,laat goed uitlekken. serveer de pasta met wat parmegiano en wat pikante olie.
bon apetit
pikante olie maak je heel gemakkelijk zelf,neem een pot of fles, doe er wat rode pepertjes in overgiet met een goede olijfolie,laat minstens 14 dagen trekken voor je het gebruikt,bewaar op een koele donkere plaats. hoe langer je de olie laat trekken hoe heter hij wordt. je kan het heel lang bewaren. ook heel lekker op de pizza ! ,
rozijnenbrood met parelsuiker, dit heb je nodig, 500gr bloem voor patiserie,(ik gebruik franskrokant van aveve) 6gr droge gist 4gr zout, 40gr boter, 225ml water, 150gr rozijnen en een handvol parelsuiker.
doe de bloem,water,zout,gist in een kom,meng en kneed goed,voeg de boter toe,alles goed kneden, ongeveer 20min,dek de kom af en laat 45min rijzen. voeg nu de rozijnen en suiker toe,breng in vorm, laat nog 30min rijzen. verwarm de oven tot 230graden,zet het brood erin en laat ongeveer 35min bakken. haal het brood uit de oven en smeer het in met boter, dit maakt de korst lekker zacht.
voeg de gist en het zout niet samen toe,anders zal je brood niet goed rijzen. bon apetit
filet gebraad met aardappel en gekarameliseerd witloof.
dit hedb je nodig, 1kg gebraad 3 kruidngels,laurier 500gr witloof
bak het gebraad mooi bruin in wat boter, kruid met peper,zout,voeg de kruidnagel en laurier toe, voeg water toe en laat ongeveer 1 uur stoven
maak de witloof schoon, doe wat boter in een ketel,voeg de witloof toe,peper en zout laat op een zacht vuur gaar worden,ongeveer 25min; strooi er wat fijne suiker op en laat karameliseren
snij het gebraad in schijven,overgiet met wat saus leg er de witloof en aardappel bij.
je kan de vleessaus indien nodig wat binden met maizena. bon apetit
pasta carbonara,met spek dit heb je nodig voor 2 personen. 4 sneden gezoute spek 150gr gerookt spek fijn gesneden 1 échalotte of ui 2 teentjes look 3 eigeel 25cl room parmezaan peper,zout
doe het spek in een keteltje,laat zachtjes stoven,(je hoeft geen vetstof toe te voegen spek is vet genoeg) voeg de échalotte toe,laat zachtjes stoven tot het spek wat bruin kleurt. neem van het vuur en hou warm
doe de room in een kom,meng er het eigeel,peper,zout, en de geperste look door,voeg wat parmazaan toe.
kook de pasta al dente. bv.verse tagliatelle giet de pasta af,laat goed uitlekken,doe terug in de ketel, voeg het eigeelmengsel en het spek toe, laat alles goed indikken. versier met wat fijn gesneden bieslook.
vide, dit heb je nodig, 1 soepkip,4 wortelen,3 stengels franse selder, 3stukken prei,peper zout,kruidnagel,laurier.
doe de kip in een ketel en voeg water toe tot boven de kip. maak de groenten schoon en snij ze in fijne stukjes (julienne) laat de kip koken en schuim af,voeg dan pas de groenten toe 1 blaadje laurier en 4 kruidnagels,peper en zout. laat alles koken tot de kip gaar is,dit kan ongeveer een uur duren; haal de kip uit de ketel en laat ze afkoelen voeg wat fijne pasta (letterkes) aan de bouillon toe en je hebt een heerlijke kippe bouillon.
snij het kippevlees in kleine stukjes doe in een ketel, voeg stukjes champignons (champignons eerst koken) toe en vlees balletjes.voeg 250ml melk en 250ml room toe,kruid met peper zout en wat nootmuskaat naar smaak,laat alles wat inkoken. je kunt indien nodig het wat binden met maizena. serveer de vulling in bladerdeeg koekjes. heel lekker met wat citoen erbij. en frietjes.
Dragon,estragon dragon is een klassiek kruid,en is bekend in de Franse keuken. het heeft een peperachttige anijssmaak, dus niet te veel gebruiken. dragon wordt vooral gebruikt in kip en eiergerechten, salade,vinaigrette en tartaarsaus. geen béarnaise zonder dragon.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
leave message
laisser message
Over mijzelf
Ik ben fabienne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam rafa.
Ik ben een vrouw en woon in limburg (belgie) en mijn beroep is een full time job, huisvrouw ; ).
Ik ben geboren op 21/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: home sweet home,lekker koken,bakken....deco huis en tuin, gezellig, borduren,haken... en niet te vergeten de Katten, spirou, tommy,fifi,bolleke, zappa, maestro......
ik hou van mensen,de natuur, de stilte en de rust, de vogeltjes die fluiten , de zOn de zee de lucht.
geniet van mijn blogje.
verse kruiden kun je goed bewaren door er een stuk krantenpapier of keukenrol rond te doen,dan wat nat maken en in de groentenla van frigo bewaren, of op een frisse donkere plaats.
brood bakken op een tegel, een baktegel is een tegel van ongeglasuurd aardewerk,een grote vierkante of rechthoekige vloertegel op een ovenrooster doen het prima, op steen gebakken brood krijgt onderaan een mooiere korst, en de steen houdt de ovenwarmte, beter vast. de tegel moet wel mee voorverwarmd worden.