After a glorious night, heb ik een gladgestreken gezicht. Een rimpelloos, fris snoetje kijkt me aan in de spiegel...tot ik goed wakker ben. Spijtig dat het dan terug zakt naar de 'smok' situatie waar vroeger mijn zondagse kleren mee waren mooi gemaakt. Smokken, is allemaal fijne plooitjes maken in een bovenstuk van bloes of kleedje en met een speciale siersteek vastzetten. Nog af en toe eens te zien bij meisjeskleedjes of soms ook bij jongenskledij. Maar dan moet je richting 'old England', meer bepaald bij de 'stiff upper lip'klasse gaan kijken. Enfin, mijn gezicht verraad weer de jaren van verstand en wijsheid. Want wat zegt Kadé Bruin (1915-1985) aforist: "Bejaarden zijn spontaan, want het valt niet mee, om met al die rimpels een uitgestreken gezicht te zetten". Maar op Radio 1, vonden ze dat ik om 7u30 nog niet goed wakker was en lieten ze good old Tina, samen met Ike Turner (1931-2007), door de boxen klinken met "Proud Mary". Een fantastische vrouw die Tina, met een fantastische rauwe stem die heel haar levensgeschiedenis in zich draagt. Zo iets noemt men een 'doorleefde' stem. Anna Mae Bullock, bijna 82 jaar, woont rustig en tevree in La Suisse.
Vandaag is het Vlaamse woord in the picture, 'uitwijken, uitwijkeling' met andere woorden 'immigreren, immigrant'. Aan de kust worden die mensen, zoals ik dus, 'aangespoelden' genoemd. Niet vanuit de zee maar vanuit het binnenland komen die hier 'aangewaaid', wat eigenlijk een beter woord is gezien hier toch veelal een serieuze bries heerst. Een echte aangespoelde was "Robinson Crusoe". Een fictief personage gecreërd door Daniël Defoe (1660-1731). Precies vandaag publiceerde de schrijver-spion zijn roman in 1719. De Belgische aangespoelden leven niet op een onbewoond eiland met 'Vrijdag' als metgezel. Integendeel, het is hier soms een drukte van jewelste. Ook vandaag, meer dan 200jaar geleden, in 1792, werd het Franse volkslied geboren. Door Claude Joseph de Lisle, inwoner van Straatsburg, werd de muziek gecomponeerd en de tekst geschreven. Het werd de 'Marseillaise' genoemd omdat de troepen en leger van de Revolutie het luidkeels zongen, tijdens hun mars van Marseille richting Parijs.
Door toeval en heel ver in mijn herinneringen, ben ik op de drie 'Kruisdagen' (maan-dins-woensdag) vóór O.L. Heer Hemelvaart terechtgekomen. Aansluitend gevierd met het feest van Marcus, evangelist, op 25 april. Dat zijn dagen met een processie en grote litanie. De priester ging dan met het kruis en de gelovigen, drie dagen op rij, langs de velden en akkers om Gods zegen te vragen voor de vruchten van de aarde. Samen met de Trindentijnse liturgie van de Kerk, in 1979 op een zijspoor gezet. Maar ik zag ook meteen de oorsprong van deze processie. De Romeinen vierden vandaag de Robigalia. De kwaadaardige geest 'Robigus' was verantwoordelijk voor de 'robigo' of graanroest en diende gepaaid te worden. Men stemde hem goed gemutst met processies, beden en offers van een schaap en een teef, om een gezonde oogst te hebben.
...en nee, wie een dt-fout maakt is niet per se dom, lui of nonchalant....sprak Ruud Hendrickx, VRT-taal.
|