Ik moet de venster sluiten want het is een aan-en afvliegen van vliegtuigen. Bij manier van spreken, de gaande en de terugkomende toerist. Al zullen er vandaag ook wel supporters van Lionel Messi en PSG, de vlieger nemen om hun geliefde voetballer en ploeg te zien spelen tegen een Belgische ploeg in het Jan Breydelstadion te Sint Andries bij Brugge. Moge de beste winnen al zal niet moeilijk te raden zijn wie er als winnaar uit dit treffen zal komen. Voetbal interessert me maar matig en van verre. Ik moet er zelf niet veel moeite voor doen om er iets over te vernemen, op alle zenders en alle golven en alle uren is er wel een item over voetbal te horen. Ieder zijn plezierke vandaag en het mijne zal pootje baden zijn met de hond. Het strand is weer volop ter beschikking van de kustbewoners en hun viervoeters. Hoera of liever, hoezee. Ik kan dan eens uitkijken of ik een 'haring' kan spotten. Jazeker, het spreekwoord nr 14 gaat over een Noordzee bewoner: daar steekt meer in dan een enkele panharing of zoals ze dat in het dialect zeggen: dèèr stik meer in as'n pan'ééring. Betekenis: daar steekt meer achter. Natuurlijk steekt er meer achter een haring. Ik heb het verhaal over deze lekkere bakharing, haringfilet, pekelharing, kipper, bokking en rolmops eens gelezen. Ik heb weer wat bijgeleerd en dan voel ik me soms met mijn 73 jaar dom dat ik die eenvoudige weetjes niet weet. Een haring kan 22 jaar worden, leeft meestal op een diepte van 200m, heeft een grijs- of blauwgroene rug en leeft meestal in de Noordelijke zeeën. Over de Hollandse Nieuwe: dat zijn haringen gevangen in mei-juni want dan zijn ze op hun vetst. In april zijn ze niet vet genoeg en in juli beginnen ze hom of kuit te vormen. De naam 'maatjes' komt waarschijnlijk van 'maagdenharing' dwz vooraleer sperma of eieren zich ontwikkeld hebben. Dat is al één weetje. Verder leerde ik wat 'kaken' of 'haringkaken' is. Bij vers gevangen haring wordt op de boot, de kieuwen en een deel van de ingewanden behalve de alvleesklier verwijderd vooraleer te pekelen als bewaarmiddel. De alvleesklier geeft tijdens dat bewaringsproces en rijpingsproces enzymen die de haring zijn typerende smaak geeft en minder bitter doet smaken. Deze methode zou in de 13-14e eeuw ontwikkelt zijn door Willem Beukelszoon, een visser uit Biervliet. Toen was dat nog Vlaanderen, nu Zeeuws Vlaanderen. Een bakharing of panharing, is dan een 'niet gekaakte of gepekelde haring'. Omdat men begin 1900 een parasiet ontdekte, de haringworm, wordt de vis eerst ingevroren vooraleer ter consumptie aangeboden. Daarom zal deze groene haring altijd zeer snel klaargemaakt en gegeten worden. Ze worden meestal gefileerd en met hun 'vel' bereid. Het is een vette vis en bevat veel Omega 3 vetzuren. Men kan dus zeggen: haring in het land, dokter aan de kant! Smakelijk en tot morgen
|