In de wieg gelegd om koning te worden. Bewust van dàt feit zal het ventje pas geweest zijn bij zijn investituur in Caernarfon Castle als Prins van Wales in 1969. Toen pas kreeg hij een voorsmaakje hoe een kroon op zijn hoofd aanvoelt. Maar een jongetje van 21 jaar wil zich nog graag amuseren, alle deuren gaan voor hem ook open en aan iedere vinger heeft hij 10 ladies die om zijn gunsten dingen, want hij is de meest begeerde vrijgezel van onze globe. En uiteindelijk, ondanks hij de keuze had uit zovele adellijke en gewone freules, kiest hij nog de verkeerde. Geen nood, op de achtergrond is zijn echte vrouw altijd aan zijn zijde geweest. En dan begint het wachten op zijn job waarvoor hij geboren is en in dat ledikantje is gelegd. Eens de middelbare leeftijd bereikt, ziet hij rondom zich in de koninklijke middens de ene na de andere kroonprins plaatsnemen op een troon. Hoe dikwijls is de vraag in zijn prinselijk hoofdje niet gekomen: waarom kan Qu E II niet gewoon doen zoals die van Japan, Spanje, Nederland, Belgiê en abdiceren of zoals Boudewijn, doodgaan? Niet dus, Ma'am had op haar 21e publiekelijk verklaard dat ze, hoe lang of hoe kort haar leven ook weze, zij het volk, de natie, de commonwealth, zou blijven dienen. Ze is in het 'harnas' gestorven zoals men dat nu zo liefelijk van Haar zegt. En nu, de baby van 1948 is een man in de late herfst van zijn leven geworden. Het is hem na al die jaren, toegstaan om een poot uit te steken en geld, zijnde een koninklijke toelage, binnen te halen. Hij verdient werkelijk een spreekwoord over de schoonste deugd = geduld. Ik vind die van Phil Bosmans (1922-2012) goed: humor en geduld zijn de kamelen waarmee je door alle woestijnen kunt gaan. Het Britse volkslied kent na 70 jaar een aanpassing: "God save the Queen", wordt "God save the King"? Het ga jullie goed en een lang koningsschap toegewenst aan King Charles III and Queen Consort Camilla.
En omdat het vandaag de herdenkingsdag is van Pieter Breugel de Oude (1525/1530-1569) beschrijf ik zijn laatste twee spelletjes van zijn schilderij : de kinderspelen. nr 91, korven hangen langs een koord, bv voor de Sint Niklaasmanden toen, nu voor de boodschappen binnen te brengen of picknicken buiten te brengen. Nr 90 vind ik toepasselijk vandaag en zal zeker in Groot-Brittanië plaatsvinden: de wimpel (vlag) uithangen, papieren linten laten wapperen.
Dat is alles voor vandaag. Ik moet met woeffie naar de veearts voor zijn jaarlijkse inentingen. Zéééééééér tegen zijn zin zal dat zijn, maar een autoritje maakt veel goed. Tenslotte heb ik daarvoor getankt deze week. Tot morgen
|