Wat een waardige en mooie afsluiter van een dienstbaar leven! Dat zou 50 jaar geleden zeker en vast gezegd zijn na deze staatsbegrafenis, vol symboliek horend bij een meer dan 1000jarig bestaand koninkrijk. Nu, zegt men een beetje hetzelfde: wat een mooie stoet, wat een mooie symboliek, wat een mooie traditie maar is dat alles zoveel geld waard, voegt men er aan toe. Natuurlijk zeggen de Britten, de captatie en uitzendrechten, de inkomsten van al die bezoekers, de miljarden kijkers die het echte Engeland willen kennen en op bezoek komen, de promatie voor het UK, rechtvaardigen al die uitgaven samen met de eerbied voor deze monarch die 70 jaar permanent aanwezig was en altijd beschikbaar. Grandeur, symboliek in iedere handeling, beweging en stap en was telkens een verhaal op zich dat geen enkele andere natie bezit. Daarom alleen al was dit evenement een unicum te noemen en toch het uitzenden en bekijken waard. De surplus van heel dit gebeuren: hoe gedragen de leden van The Firm zich tegenover elkaar: verdween de 'upper stiff lip' of waren emoties nog altijd uit den boze en zegevierde het stoïcijnse nog altijd in hun houding? Gemengd, zou ik zeggen, ik zag veel royals met rood omrande ogen. The Queen was ook hun mummy waar ze wel altijd voor door de knieën moesten gaan. Ook een dikke pakkerd op haar wang geven kon zomaar niet, wel een waardige handkus. Tot zover gisteren en vandaag tappen we weer uit een ander koninklijk vaatje, Prinsjesdag in Nederland. De miljoenennota van Alex is bijzaak in het geheel. Belangrijk is het eerste publieke optreden van Amalia. Maar nog belangrjker is de vraag welke couturier Maxima en dochter frequenteerden: De Bijenkorf, Zeeman, H&M, C&A, Primark of Coolcat. Deze middag al een antwoord.
Tussenin een paar vragen. Zijn er domme vragen? Wie wint, sterk of slim? Wie is de baas van onze taal? Wat heeft taal met cultuur te maken? Moet je slim zijn om te liegen?
De plantjes van het schilderij. Nr 10, dwergpalm, chamærops. Griekse oorsprong van de naam,'chamæ' = dicht bij de grond en 'rapis' = zijscheut en weeldrig van blad. Ik noteer de Griekse naam omdat mijn zoon het tijd vond dat ik de Griekse taal eens begon te studeren en zo mijn algemene kennis wat kon verbeteren. Deze plant symboliseert het eeuwige leven en de vernieuwing. Nr 11, stinkende gouwe, chelidonion. Het wrattenkruid maar nog beter gekend als 'zwaluwkruid'. Het plantje bloeit als de zwaluw komt, verwelkt als hij naar het zuiden trekt. Symbool voor het ontwaken van het innerlijke en het leven mooier te maken. Nr 12, sukadecitroen/boom, is zoals een citroen maar met hobbelige schil. Een paradijsboom in de Christelijke symboliek vooral omdat hij zomer en winter groen blijft. De schil, vruchtvlees, sap, pitten worden gebruikt voor diverse kwalen en vooral de sukade is lekker. Dat bekomt men door de vrucht eerst een maand te pekelen, goed spoelen, koken in suikerstroop om te confijten. Dat is een manier van inleggen van fruit om te conserveren. Tot morgen
|