A glorious day na de nattigheid van de laatste dagen. "Ik voel me goed, ik voel me goed...." zingt Johan Verminnen en zo voel ik me ook na een verkwikkende nachtrust. Ik heb deze morgen al het beste uit mezelf gehaald door te poetsen, te wassen en te strijken. Nu is het moment van rust aangebroken en dat kan even goed al schrijvende gebeuren. Het beste wat ik in de krant las : En nu meezingen met Maaike: 1x7=7, 2x7=14, 3x7=21..... Een schoolmeester was het beu om al jarenlang altijd maar hetzelfde te herhalen, altijd terug van nul te moeten beginnen, en op een eentonige manier de verplichte leerstof van het 4e leerjaar te brengen. Een geweldig goede inval had hij: per cijfer/per tafel een lied componeren zodat het aangenaam werd en gemakkelijk te onthouden, voor het kleine grut. De ouders moeten niet wanhopen want onze meester heeft de tafels op verschillende muziekgenres gezet, gaande van hiphop, country, chanson...Hij vond zangers, acteurs en actrices om zijn liedjes op cd in te zingen. Beluisteren? surf naar maalje-mee.myshopify.com.
Aan een mooie Chinese spreuk, "wie zichzelf kent, klaagt niet over anderen", koppel ik mijn filosofische vragen van de dag. Wat weet ik van mezelf? Waar komt jouw 'ik' vandaan? Wanneer denk ik alleen aan mezelf? Wat heeft eerlijkheid met jezelf te maken? Wat maakt jou uniek? Wat zou ik aan mezelf beter willen maken? Wat ben je liever: sterk of slim?
De plantjes van het schilderij, verbijsteren me iedere dag met hun betekenis en het waarom. Ik geef niet alles weer want dan zou ik pagina's te kort komen. Ik probeer de symbolen, die het katholicisme overnam van de Latijnse en vooral Griekse mythologie, op te zoeken. Maar heel zeker is dat Jan en Hubert hun klassiekers kenden en wisten dat hun symboliek goedgekeurd was door de Paus van Rome. De betekenissen, symbolen en zinnebeelden van planten, bloemen, bomen en struiken waren in de Middeleeuwen blijkbaar goed gekend. Dat is iets waar ik tot mijn grote spijt bijna niets meer van afweet. De mythologie, is zoals het boek Genesis van de Bijbel, het verhaal over belangrijke vragen en denkbeelden over de oorsprong en de aard van de mensen, de wereld, natuurverschijnselen en nog veel meer die men probeert via vertellingen, symbolen en zinnebeelden duidelijk te maken en te verklaren. Een beschrijving van de natuurapotheek vóór de pharmacologie een wetenschap en bedrijf werd. Nr 37 kaasjeskruid, muskaasjeskruid, malva. Staat voor weldadigheid, zaligheid en is symbool voor de moederlijke tederheid. In al de delen van de plant is er een slijmachtige stof aanwezig die een heilzame werking heeft op de slijmvliezen en ze week maken. Komt van het Griekse, malassoo. De vruchtjes lijken op kaasjes en kunnen de voorlopers van onze marshmellows genoemd worden. In het Engels noemt de plant trouwens 'mershe, mellow'. Nr 38, oregano, majoraan, symbool voor vertroosting. De wilde marjolein (dat is iets anders) staat voor 'blos' en soms ook voor 'vroeggeboorte' dat het zou opwekken. Dat is het voor vandaag. Tot morgen
|