Het is de dag van de 'koude Elooi' (± 590-660), patroonheilige van de 'metallurgisten' waartoe o.a. de goud-en zilversmeden behoren, smeden, de hoefsmeden, muntmeesters, slotenmakers. Ook een beschermheilige die men eens kan aanroepen bij geldgebrek, epidemiën, als men steenpuisten heeft, of zenuwziek is, paarden vallen ook onder zijn bescherming, maar bovenal is het een populaire heilige om een schietgebedje naar te sturen bij 'kindergeschreeuw. Zijn naam vind ik terug in dorpen zoals Sint-Eloois-Vijve, scholen, confrèriën, broederschappen, zorgcentra en in spreekwoorden zoals: als Sint Eligius met ijs begint, wil hij drie maanden dat tot vriend. Op 24 juni is er dan het feest van de 'warme Elooi'. En zo zijn we zonder veel toeters en bellen in december beland. En waarlijk, ik lees toch een beetje goed nieuws in de kranten: de inflatie is gedaald! Niet dat nu alles spotgoedkoop zal worden maar de prijsstijgingen worden afgeremd. Dat is al fijn om te lezen want ik moet boodschappen gaan doen en hopelijk is het gedaan me telkens een bult te verschieten van de meerkost voor een stukje fruit, groenten, brood of een koekje. Tweede goed nieuwsbericht: het parlesanten van de sjotterkes is op tijd gestopt om met zijn allen Kroatië te kunnen verslaan. Derde goed nieuws vandaag, een voorzichtige doorbraak in de medicijnenwereld om de gevreesde dementie inzonderheid "Alzheimer", sterk te vertragen. Dat is immers het begin te noemen voor een medicijn dat de ziekte kan voorkomen of genezen. Laat ons hopen, want F. Flamand zegt: Alles gaat veel vlugger, dus is het geheugen van onschatbare waarde!.
Vandaag is het ook 'Wereldaidsdag'. Sinds 1988 spelden velen een rood lintje op om aandacht te vragen voor deze ziekte. Door de 'Milleniumdoelstellingen van 2000' ondertekend door 189 landen, wil men niet alleen hiv/aids uit de wereld hebben maar ook andere dodelijke besmettelijke ziektes een halt toe roepen: malaria, tbc, lepra. Men wilde met die doelstellingen veel meer bereiken: bannen van extreme armoede en honger, basiseducatie voor iedereen, gelijkheid van man en vrouw, bescherming en duurzaamheid van ons milieu. Kritiek op deze doelstellingen: te vrijblijvend, te ambitieus. Ook te weinig rekening houdend met onderlinge factoren die armoede in stand houden zoals sociale ongelijkheid, schendingen van mensenrechten, klimaatcrisis, oneerlijke handel en conflicten. Daarom werd in 2016, 'millenium' vervangen door 'duurzameontwikkelingsdoelstellingen'. De naam, die veel te lang is, laat vermoeden dat men ook nu weer niet met solide oplossingen en acties voor de dag zal komen. Zoals men vroeger de ramen altijd maar opspoot met 'mastiek' om geen gebroken glas te krijgen en wat tochtbescherming te geven, zijn tot hiertoe ook alleen de kleine brandjes geblust, korte termijnoplossingen voorgesteld en worden de problemen niet ten gronde aangepakt.
Ik vermeld niet alleen de 'Rode Duivels' als vertegenwoordigers van ons land. Ik doe dat ook met het vernoemen van een zangeres uit lang vervlogen tijden. Ze vertegenwoordigde ons land op Eurosong in 1965. Lize Marke, 86, zong toen iets waar ik nu van droom, "Als het weer Lente is". Minstens even mooi vind ik haar lied, "Luister naar de Wind". Tot morgen
|