't Is voor de oogst bijzonder goed, als 't op Sinte Apollonia waaien doet!. De weerspreuk van vandaag, maar er is geen zuchtje wind te bespeuren op een niet al te heldere dag. Velen hebben wel al eens van Apollonia horen spreken en dat is toch iets anders dan apollinaris, een van oorsprong Duitse koolzuurhoudende frisdrank, met of zonder toevoeging van kinine want dan wordt het 'tonic' genoemd. Maar er zijn verschillende heiligen 'Apollinia'. Er is een sinte met die naam uit Ravenna (1e eeuw), uit Laodiceas (4e E), uit Valence (5e E) uit Clermont (5e E). De juiste voor te aanroepen bij tandpijn is Sinte Apollinaris uit Alexandrië en RIP in ± 249. Zij was een bejaarde diakones, die als maagd leefde. Ten tijde van de Christenvervolgingen in de 3e eeuw, werd ze gearresteerd en gemarteld. Ze wilde haar chtistelijk geloof niet afzweren ten gunste van de verering van de Romeinse goden. Haar tanden werden uitgeslagen en/of met een tang getrokken. Ze wachtte niet op haar beulen die haar op de brandstapel wilden gooien, maar sprong zelf de vuurdood tegemoet. Het zal jullie dus niet verbazen dat ze patrones is van al wie met onze tanden wat vandoen heeft. Als patiënt met véééél tandpijn kan je gerust een kaarsje voor haar branden en een 'tonic' drinken. Want kinine is goed tegen koortsopstoten die bij een tandabces ons al eens ziek kunnen maken. Er is ook een mooi zinnetje en een handeling, dat we kunnen uitspreken en doen als onze kleinste mensjes hun melktandjes verliezen. Eerst een beeldje van de Heilige aanschaffen. Zij is afgebeeld met de 'palmtak' van de martelaren in de ene hand en een 'tang met tandje' in de andere. In de richting van Apollonia kijken, het tandje over het hoofd wegsmijten en zeker niet kijken waar het terechtkomt en het volgende zeggen: 'Tand, tand, een nieuwe tand, volgend jaar een nieuwe tand'. Gegarandeerd dat het kleine grut geen verdriet zal hebben bij dit ceremonieel voor het kwijtspelen van een tandje.
Vandaag ben ik ook toeschouwer geweest van een schoon tafereeltje dat onze dierenwereld soms kan opleveren. Onze kip van de straat, Carmen op hoge poten en borst vooruit, trad op als leidsvrouw voor ander gevogelte dat op zoek ging naar voedsel. Het was mooi om zien dat een ekster en een kauw achter haar aanliepen voor de beste vette pieren en graantjes te vinden in het pas aangelegde gazon van de buren. Dat heeft dus al aanzienlijke schade door het scharrelen van de kip maar ze heeft er nog geen enkel ei voor in de plaats gelegd!
Eindigen doe ik met de spreuk van de dag van Egène Ionesco (1909-1994): "Critici moeten beschrijven, niet voorschrijven". Dat gebeurt vandaag meer en meer bij de politici. Zeker bij de leden van de oppositie die geen verantwoordelijkheid willen nemen maar wel graag bepalen wat het beleid moet zijn en wat het moet doen. Tot morgen
|