Ik schrijf dat zo maar niet, want de astrologische lente begint pas om 22u24. Dat kan je natuurlijk aan de hemel niet zien, maar als je toch wil kijken of er enige verandering aan het firmament te bespeuren valt dan kan je vóór 22u, 2x het ISS zien passeren (20u14 en 21u52), je kan ook kijken naar de schitterende planeten Venus, Mars, Uranus vanaf 19u26 voornamelijk in het ZW. Dat alles natuurlijk bij een min of meer onbewolkte hemel. Hoe ik dat allemaal weet? Ik ben 's avonds nog een keer of 2 (minstens) buiten met de hond en dan speur ik in de donkere koepel boven mijn hoofd naar al wat er maar te zien is. Ik installeerde de app "Vannacht aan de hemel" en die geeft alle belangrijke info over sterren en planeten. Mijn kijken naar de passages van het 'spacecenter' boven mijn hoofdje, doordat ons aller Frank daar af en toe eens een hint voor gaf en eens te zwaaien naar de mannen en de vrouw die daar eenzaam en alleen, altijd maar rondjes moeten draaien rond hun thuishaven. Dat doe ik dan maar.
Vandaag is een dag die op zijn minst voor 5 zaken speciale aandacht vraagt. Het is de 'Internationale Dag van de Francofonie', 'De internationale dag voor de Mondverzorging', 'De Internationale Dag van de Mus', 'De Internationale Verteldag' maar bovenal de 'Internationale Dag van het Geluk'. Ondanks het feit dat de Belgen bekend staan als 'mopperaars' en 'moeilijk tevreden te maken zijn' komen er toch vele landen achter onze 17e plaats op de wereldranking. Die wordt opgemaakt rekening houdend met: sociale steun, inkomen, gezondheid, vrijheid, vrijgevigheid, afwezigheid van corruptie en nog een paar akkefietjes. Natuurlijk is 'geluk' en 'gelukkig zijn' een relatief begrip en verschilt van persoon tot persoon, maar de ranking is gemaakt voor de Belgen als geheel.
Wat maakt deze nieuwe lentedag in 2023 speciaal? Natuurlijk de allerlaatste werkdag van onze weerman puur sang (dag van de Francofonie), Frank Deboosere. Een levend monument op weergebied die het weer nog als een vertelseltje kan brengen. Goed of slecht, het werd nog altijd op een acceptabele manier weergegeven, maar met minder grapjes dan Armand. Ook was hij de eerste die ons IJslands deed praten toen de gletsjervulkaan, met de tongbrekende naam 'Eyjafjallajökull' uitbarstte, met zware gevolgen voor de luchtmacht, de as die op ons neerdwarrelde en dat alles nu 13 jaar geleden. Hij vernoemde die vulkaan zo dikwijls dat iedereen uiteindelijk de naam perfect kon uitspreken en nooit meer zal vergeten. Vanavond zullen er wel voldoende anekdotes aan bod komen in het speciaal voor hem gemaakte programma en uitgezonden op VRT, ipv 'iedereen' zal het 'een beroemd zijn'.Tot morgen, met meer weer
|