"Je kunt je herfstig voelen in de zomer, en in de winter laaiend lentefris. Gezegend zijn de durver en de dromer voor wie een leven honderd levens is". Gedichtje van Stijn De Paepe (1979-2022), die vandaag zijn 45 jaren zou vieren maar helaas maar tot 43 kaarsjes kwam. Meer geluk had Alain Delon (1935-2024), le beau garçon van de Franse cinéma, heeft er toch 88 kunnen uitblazen. Voor nr 89 had hij geen adem meer. Hij heeft me nooit kunnen bekoren.
Katern 2 van 'Het Nieuwsblad' heb ik ook al gelezen. Ik weet nu waar ik de beste pannenkoeken van het land zou kunnen eten, ik heb de hartsverhalen van de bezoeker van de reeks "In de Alpenhut" gelezen, de resterende spelletjes in de krant opgelost en de tv-programma's bekeken. Verder met goed gevolg mijn 'woordle 5, 6 gedaan. Dat zijn mijn voornaamste taken op een zondag. Misschien deze namiddag nog een waske en een strijksken doen, dan heb ik een rustige week in het vooruitzicht. Want mijnen sneuverink is nog niet weg en dat is toch ook vermoeiend om mee te leven. Al mijn energie moet naar het genezingsproces van mijn neus en keel gaan.
Op 18 augustus 1960 konden Amerikaanse vrouwen voor de eerste keer een 'pil' kopen die de menstruatiecyclus regelde. 'Enovid'was eigenlijk een anticonceptiepil met té veel zware bijwerkingen. Uiteindelijk was het de Vlaamse gynæcoloog Ferdinand Peeters die de juiste samenstelling vond en kort daarna de anticonceptiepil 'Anovlar' op de markt bracht. Dat was een hele revolutie in het 'vrouwenzijn' en op die manier kon seksualiteit en voortplanting los van elkaar gekoppeld worden. De echte emancipatie van de vrouw kon beginnen. Daarna volgden nog de 'abortuskwestie' en de slogan van de 'Dolle Mina's' in Nederland was meteen ook gevonden: baas in eigen buik. De 'pil' is geen issue meer, maar 'abortus' blijft een 'heikel' punt, thema en ingreep. Daar is dan de kwestie 'wanneer begint leven' en de moraliteit van het afbreken van een zwangerschap. Iedereen is het er over eens 'als het leven van de vrouw door de zwangerschap in gevaar komt'. Maar buiten die diagnose, tot hoeveel weken kan het afbreken van de zwangerschap gerechtvaardigd worden en zonder gevaar plaatsvinden? Ik ben geen moralist, filosoof, psycholoog, socioloog of wat dan ook die beslist wat kan en niet kan in een mensenleven. Zelf zou ik het een hartverscheurende keuze gevonden hebben moest ik ooit voor dat dilemma gestaan hebben. Ik ben tenslotte vroedvrouw geworden om 'leven' in de best mogelijke omstandigheden voor moeder en kind te laten plaats vinden, met respect voor beide levens. Het is ook nu weer, voor de nieuwe federale regering een discussiepunt in het regeerakkoord.
Het is bijna middag, het zonneke komt er door en mijn bankske roept me dus om daar op plaats te nemen. Genieten van de gezonde buitenlucht aan zee, met een 'piekerke' in mijn mond om de keelpijn wat te verzachten. Tot morgen
|