Muziek doet smaak van wijn veranderen
Chardonnay mag misschien zacht en fruitig smaken, maar probeer het
eens te drinken wanneer je naar Rage Against The Machine luistert.
Volgens een Schots onderzoek ervaren wijndrinkers de smaak van hun wijn
al naargelang de muziek waarnaar ze luisteren.
Professor Adrian North van de Herriot-Watt University schotelde 200
studenten een glas witte of rode wijn voor terwijl ze vier verschillende
muziekstukken te horen kregen: de 'subtiele en geraffineerde'
Tchaikovsky, 'opwindende en verfrissende' Nouvelle Vague, 'krachtige en
hevige' Carl Orff, of 'mild en zachte' Michael Brooke.
Een andere
groep van 50 studenten kreeg dezelfde wijn te drinken, maar zonder
muziek. Nadien moesten beide groepen de wijn klasseren aan de hand van
opgegeven kernwoorden. Wat bleek? De resultaten van de
muziekbeluisteraars toonden aan dat de smaak van de wijn gelieerd was
aan het soort muziek die ze te horen kregen. Zo werden zowel de rode als
witte wijn omschreven als "krachtig en hevig" door de mensen die naar
Carl Orff (Carmina Burana) luisterden. De personen die Michael Brook te
horen kregen, omschreven hun wijn telkens als "mild en zacht".
Conclusie
volgens professor North: "De smaak van de wijn weerspiegelt de
emotionele connotaties van de achtergrondmuziek die gespeeld werd
tijdens het drinken." De resultaten zijn in het British Journal of
Psychology gepubliceerd. (hlnsydney/sps)
|