Een vriend is iemand
Eerlijk en oprecht
Die als het erop aankomt
Voor je bidt en voor je vecht
Pas als je iemand hebt
Die met je lacht en met je grient
Dan pas kun je zeggen...
''Ik heb een vriend''
Gigantische 'garnaal' zwemt in diepste delen van oceaan
Gigantische 'garnaal' zwemt in diepste delen van oceaan
Het leven in de diepste delen van de oceaan is nog altijd een
mysterie. Nabij Nieuw-Zeeland is op zeven kilometer diepte een
gigantisch schaaldier ontdekt.
Dit vreemde wezen is een soort vlokreeft, maar dan een overmaatse versie
ervan. Normaal worden de dieren ongeveer 2 tot 3 centimeter lang. Deze
soort is tien keer groter. "Het is alsof we een kakkerlak van 30
centimeter zouden ontdekken", zegt Alan Jamieson, van de universiteit
van Aberdeen. "Ik stopte en dacht: 'Wat voor iets is dat?' Deze
vlokreeft is veel groter dan ik ooit mogelijk achtte."
Een
metalen val werd met een camera in het water gelaten in de 'Kermadec
Trench'. Zeven exemplaren van deze vreemde dieren werden gevangen. Het
grootste gevangen dier was 28 centimeter lang, maar de camera filmde een
exemplaar van liefst 34 centimeter. Vlokreeften komen vaak voor in de
diepste kloven van de oceaan, die tot 11 kilometer diep kunnen gaan.
Deze
soort werd al omgedoopt tot 'supergiants' toen enkele grote exemplaren
in de jaren 80 nabij Hawaï gevangen werden. Voor Antarctica werden
nadien nog vlokreeften van 10 centimeter gezien, maar deze ontdekking
slaat wetenschappers met verstomming. "Het is niet te geloven dat zo'n
groot dier al die tijd onopgemerkt is gebleven. Het zegt veel over onze
kennis van het leven in de diepste habitat van Nieuw-Zeeland", zegt Dr.
Ashley Rowden, van Niwa. (gb)
Honderd dollar of zo'n 75 euro. Zoveel kost de duurste hotdog ter
wereld. Die kan je verkrijgen in het restaurant DougieDog in het
Canadese Vancouver. Niet zomaar een worstje tussen een broodje, die
'Dragon Dog', of wat had u gedacht?
Neen, voor die somme gelds zit er zelfs Louis XIII-cognac in de
braadworst. Dat is cognac van honderd jaar oud die zo'n 1.500 euro per
fles kost. De Dragon Dog wordt verder met allemaal verse ingrediënten
bereid. Zo vers, dat hij minstens twaalf uren op voorhand moet besteld
worden. Het vlees is afkomstig van het Japanse runderras Wagye en wordt
gebraden in olijfolie met truffel. Er komt ook verse kreeft en een
pikante saus aan te pas.
Restauranteigenaar Dougie Luv verpulvert
het record van de huidige titelhouder in het Guinness-boek: de 'Haute
Dog' (naar: Haute Cuisine) van het New Yorkse restaurant Serendipity 3.
Daarvoor moet je 'slechts' een goede vijftig euro voor neertellen. (jv)