Laboratoriumhamburger kost 250.000 euro
Een hamburger van
echt vlees, dat niet van een geslacht dier afkomstig is. Dat is het
nieuwe kweekconcept van de Nederlandse professor Mark Post. Hij slaagde
erin 'in vitro-vlees' te produceren.
Het concept is min of meer simpel. Post nam cellen uit slachtafval
van runderen. Liet die cellen uitgroeien tot dunne lapjes spierweefsel.
Vermengde ze vervolgens met vet- en bloedcellen. Joeg er elektrische
shocks door om het vlees 'malser' te maken en de juiste structuur te
geen en liet daarna zo'n 3.000 lapjes opeen stapelen. Het eindresultaat?
Een laboratoriumhamburger ter waarde van zo'n 250.000 euro.
Topchef Heston Blumenthal van het Britse driesterrenrestaurant The
Fat Duck zou de eer krijgen het stukje vlees te mogen klaarmaken.
Volgens Post zal het in het begin nogal flets smaken en zal de structuur
nog verbeterd moeten worden. Toch ziet hij in dergelijk gekweekt
voedsel de toekomst. "Massaproductie zal de prijs van dergelijk gekweekt
vlees danig doen dalen. Doordat de vraag naar vlees zo stijgt, zal het
goedje anders een delicatesse worden, die enkel de allerrijksten kunnen
betalen", aldus Post in een krant van Corelio.
|