Knappe Zweedse verliest gezicht en herstelt miraculeus
Eva Uhlin (19) wist niet wat haar enkele jaren geleden overkwam toen ze zwaar toegetakeld werd door een zeer zeldzame en levensbedreigende allergische huidreactie op de pijnstiller Paracetamol. De aandoening, 'toxische epidermale necrolyse', liet de huid van haar gezicht en lichaam vallen. Na een jarenlange intensieve behandeling en een gevecht op leven en dood heeft ze haar knappe look terug en kan ze haar ongelofelijke verhaal doen.
De nachtmerrie van Eva Uhlin begon in september 2005 toen ze als vijftienjarige een griepje kreeg op vakantie. Ze nam een paar tabletten Paracetamol om de symptomen te verlichten maar de combinatie van de medicatie met het opgelopen virus, zorgde voor een verschikkelijke huidreactie. De tiener werd de volgende morgen wakker met grote blaren op haar gezicht. Deze aandoening verspreidde zich al snel naar de rest van haar lichaam.
Shock "Het was angstaanjagend omdat op dat moment niemand wist wat er met me scheelde en hoe dit zou aflopen", vertelt Eva. "Bovendien kon ik niet geloven wat er gebeurde. Het was immers niet de eerste keer dat ik deze pijnstiller nam. Ik was helemaal in shock." Al snel vielen grote stukken huid van haar gezicht, armen, rug, buik en borst. Op een gegeven moment was het zo erg dat zelfs haar lippen aan mekaar groeiden.
Doodziek 'Toxische epidermale necrolyse' is een onvoorspelbare en levensbedreigende aandoening. Het resulteert in splijting en loslating van grote delen van de huid. Dit geeft een op brandwonden gelijkend klinisch beeld. De ziekte kan gepaard gaan met orgaanfalen, longembolie en inwendige bloedingen. Veertig procent van de patiënten overleeft deze vreselijke aandoening niet. De prognose hangt grotendeels samen met het vroeg stellen van de diagnose en de snelheid waarmee het verantwoordelijke medicament wordt geïdentificeerd en gestopt. Iedereen kan ten prooi vallen aan dit syndroom. Het komt voor bij alle leeftijdsgroepen en is iets meer frequent bij vrouwen.
Horror "Toen ik voor de eerste maal naar mezelf in de spiegel keek nadat het gebeurd was, herkende ik mezelf niet meer", legt Eva uit . "Ik leek wel een personage uit een horrorfilm. Het was een serieuze aanslag op mijn zelfvertrouwen en ik was erg beschaamd over mijn uiterlijk. Ik ben er echter altijd blijven in geloven dat mijn huid weer normaal zou worden".
Een kans op één miljoen Na een jarenlange intensieve behandeling in het Zweedse universitaire hospitaal van Linkoping, kreeg het Zweedse meisje haar gezicht terug en werd ook de huid op de rest van haar lichaam weer als voorheen. Professor Folke Sjoeberg, één van de dokters die haar behandelde, verklaart dat Eva enorm geluk heeft gehad deze zeldzame aandoening te overleven en bijna volledig te herstellen. "Dit syndroom komt slechts één keer voor op één miljoen mensen. Er is voorlopig geen enkele manier om het te stoppen."
Gevolgen Eva Uhlin probeert nu terug te keren naar het onbezorgde leven dat ze vroeger als tiener had. Maar zelfs vandaag nog laten de gevolgen zich voelen. Tweemaal per dag moet ze druppels in haar ogen doen en blijft de huid zeer gevoelig voor de zon. Toch is ze overgelukkig dat ze deze nare ervaring kan navertellen. (hlnsydney/kve)
|